Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wykończyć dom w mirabelkach

Recommended Posts

dawaj namiar na koniczynki :D :D

Zobacz sobie niedrogie kafle w koniczynkę Opoczno kolekcja Baricello :yes:

Pszczółko za górną było 6 w wycenie, a ostatecznie zapłaciliśmy chyba 10.500 (doszło przesuwanie itp) w małej łazience było 4 tyś., w kuchni nic nie mam to nie wiem , za postawienie ściany w garderobie (bez materiałów) było 2 tyś, podwieszanych sufitów mieliśmy mało bo tylko w kuchni i w salonie i to żadne finezyjne ale płaciliśmy razem z ociepleniem więc ceny nie dość że nie pamiętam to i tak nie byłaby miarodajna.

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Venusko podeślę Ci na priv, ale cena jest dość masakryczna.

Z opoczna znam, nawet na żywo widziałam. podobała mi się, ale ma jeden minus. Trzeba ją położyć z fugami, a nie chce żeby wzorek był szatkowany.

A mamy nową wycenę. Znacząco różniącą się od wcześniejszej.

Wcześniejsi fachowcy chcieli 39 tyś po negocjacji 34 tyś.

Ci chcą 26 tyś przed negocjacją i chyba mają wolny wcześniejszy termin.

Tak naprawdę to już tej pierwszej ekipy nie bierzemy pod uwagę. Zbyt duża różnica.

No i chyba zaoszczędziliśmy na orzechową podłogę, bo niestety ta tańsza dębowa (widziałam już na żywo) nie podoba nam się za bardzo.

Zamówiłam trochę roślin do ogrodu: m.in kalinę, hortensje, jaśminowce itp :)

Od jutra jeżdżę na budowę z aparatem ;)

Dziś Panowie przerobili jedno okno dachowe (jeszcze 3 im zostały) i poszpachlowali łączenia płyt na suficie.

Jutro mierzymy i zamawiamy parapety. Będą białe dębowe.

Panowie będą też robili ramki wokół okien. Chyba zrobimy je z płyty (wyjdzie taniej, a oszczędzam na płytki do kuchni :)), a nie sztukaterii.

Ciągnie mnie jednak by zrobić ją pod parapetem.

Praca idzie pełną parą.

Przerobione zostały wszystkie okna dachowe.

DSC00297.jpg

W tym tygodniu prawdopodobnie już wszędzie będą sufity. Oto kuchnia

DSC00280.jpg

Nad półwyspem będą jednak lampki :)

Dziś miałam spotkanie z projektantką kuchni. Najprawdopodobniej na jutro zrobi wstępny projekt kuchni, 2 garderób, biblioteczki, szafy w holu.

Uda się też zrobić lustro otwierane na całą ścianę w holu.

Zamówiliśmy już 90 % parapetów. Mam mały problem z 2 oknami (wykuszami)

DSC00261.jpg

Rozważamy zrobienie jednego parapetu i całościowej ramki nad wszystkimi oknami razem.

Podobny problem mamy z prostokątnym wykuszem.

Oto zdjęcia podłogi jaką rozważamy na górę.

DSC00228.jpgDSC00226.jpg

Grzejniki zamówione będą oczywiście tesi irsap

aluminium-horizontal-hot-water-radiator-5047-1966063.jpg

Mąż zadzwonił do dystrybutora i załatwił jeszcze taniej niż najtańsze oferty w internecie :cool: Jednak czas oczekiwania to 4 tygodnie.

Przyjechały płytki do łazienki, jak się wyrobię to dziś część odbiorę i wypożyczę płytki na podłogę by coś do nich dobrać.

Wybieraliśmy też wczoraj baterie prysznicowe. Mąż wybrał firmę.

Prysznic górny86766fec9b205769af82db012a6b67d2.jpg

Termostat mamy 3 do selekcji :)

allure-brilliant-bateria-termostatyczna-do-obslugi-jednego-wyjscia-wody-antonietty-architects-ag.jpgallure-brilliant-bateria-termostatyczna-do-obslugi-jednego-wyjscia-wody-antonietty-architects-ag.jpg

bateria-prysznicowa-z-termostatem-atrio.jpg

Venusko właśnie chcę tak przenieść. Szukam programu w którym mogę to sobie zwizualizować, ale niestety nie mogę znaleźć żadnego w którym można zmieniać rozmiary mebli.

Wogólę to jestem mega wku... Bierzemy profesjonalną firmę, a projektant przysyła mi projekt jakby robił go pierwszy raz w życiu i nie chodzi tu o ogólny wygląd bo jak Zosik piszesz taki program mają i trudno. Ale rozkład szafek jak dla mnie poprostu przypadkowy.

Szukam też inspiracji w których lodówka (side by side) stoi w środku wysokiej zabudowy (jak u was Venusko) ale wkoło jest obudowana witrynkami ze szkłem. Może ktoś widział ? Ma?

Nie nie widziałam. Muszę poszukać. U nas lipa jest ze względu na te 2 okna, które wogóle nie wychodzą symetrycznie, a przez co burzą układ górnych szafek. Z tym wychodzi największa masakra.

Z dołem sobie jako tako poradziłam. Muszę Pani dać do własnej przeróbki. Zrobiłam też wysoką zabudowę (jak u Was Venusko) z lodówką pośrodku. Dobrze że macie zdjęcia na pierwszej stronie bo często tam zaglądam, tylko czemu nie można ich ściągnąć ;) Chciałam zrobić kradzież i w paincie okleić twoją lodówkę witrynkami, bo inspiracji niestety nie mogę znaleźć.

Blat w kolorze odpada napewno, bo jak pisze Venuska ma być klasycznie, no ale nie tak jak Pani mi zrobiła tzn bez rzeźbionych pilastrów, wycinanego blatu. Chciała bym go w kolorze białych coś ala marmur.

Venusko a mam kilka pytań w jakiej odległości od ściany macie półwysep? Wystarcza miejsca by wygodnie usiąść? No i jakie ma wymiary szerokość, długość? Czy te rozmiary są ok?

A z wieści budowlanych. Panowie oszczędzają pracę, więc wczoraj niewiele zrobili. Ale w tym tygodniu ma być już gładź, bo niestety musieliśmy ją ściągać.

Dziś będą 3 parapety.

Obrabiane są okna. Panowie wkładają takie listwy, które jeszcze obrobią, ale mam co do nich wątpliwościDSC00230 (2).jpg

Zrobili też próbę z ramką. Będą 10 cmDSC00233 (2).jpg

DSC00232 (2).jpg