Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wykończyć dom w mirabelkach

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No nie da się. Tzn dało się ale nie chciało się za żadne chiny potem otworzyć.

Mówisz że 180 starczy na 3 hokery?

Zaraz jadę do Panów (trza ich skontrolować czy w dzień są czy sobie na boku roboty nie wzięli :)) to sprawdzę dokąd mi te 180 cm starczy, ale chyba tak do połowy drzwi do jadalni.

budowlanych wpadek ciąg dalszy.

Przyjechały parapety i się nie nadają. Okazało się że mój ukochany podał zły wymiar. Miał zmierzoną głębokość otworów okiennych, a myślał że to już szerokość parapetu i są za wąskie. Dobrze że to tylko 3. Jeden z nich da się prawdopodobnie wykorzystać a pozostałe idą do kosza. No ale to jeszcze mało. Jedno (nie wiem jak inne) okno jest źle wstawione i parapet musiał by być robiony z klina. Taki był pomysł fachowców, ale stanowczo się na to nie zgodziłam. Jutro ma przyjechać firma która wstawiała okna i to poprawić.

mam część płytek do małej łazienki. Jadę dziś wypożyczyć podłogowe i na taras, więc wieczorem będą zdjęcia.

Zamówiliśmy też parapety: jesionowe, malowane na biało w półmacie.

Ustaliłam też rozmiar drzwi do jednej z garderób. rozmiar 120 cm, dwuskrzydłowe, białe ze szprosami i szybą

Juz załatwione z płytkami. Panowie mi potną zwykłe białe 60 na 4 pasy. Mają jakąś maszynkę i obiecuję że brzegi się nie postrzępią. Jedynie martwi mnie rozmiar łazienki. Jest mała i tej jodełki rozmiaru 60x15 wiele nie wejdzie. Nie wiem czy nie zrobić mniejszej. Chyba coś sobie potnę i kawałek ułożę.

Za płytki dziękuję. :)

W poniedziałek przyjeżdża wkońcu gładź. Czekaliśmy ponad tydzień.

Szukam ładnych drzwiczek rewizyjnych do czyścika komina. Niestety z nietypowych to tylko płaskorzeźbę kominiarza znalazłam ;)

W poniedziałek zamawiamy wkład kominkowy clairflame.

Też tak myślę zwłaszcza że łazienka mała no i płytki ścienne też wielkie nie są. Prawdę powiedziawszy to może i jeszcze mniejsze bym dała, ale obawiam się że Panowie mogą mieć trudności w cięciu jeszcze węższych niż 10 cm pasków.

Mamy większość parapetów.

Kominka narazie nie zamówimy bo niestety wycofują wybrany z produkcji :bash: Albo uda mi się znaleźć jeszcze go gdzieś w internecie, albo muszę szukać coś innego.

.

Byliśmy wczoraj u kamieniarza i zapadła decyzja co do blatów w łazience. Będzie breccia. Widziałam go na żywo i jest rewelacyjny.

Nie wiem czy pisałam, ale z tarasem wracamy do planu pierwotnego: będzie deska tarasowa. Widzieliśmy płyty tarasowe, które leżały na dworzu w sklepie przez dłuższy czas i wyglądały tragicznie.

ramki.jpg

Właśnie zamawiam kafle do kuchni, holu i wiatrołapu.

Wszędzie będą kafelki firmy travertine (niestety nie mogę nigdzie nie ma zdjęć tych kafelek) , a do nich ramka z czarnych z białymi żyłkami.

Zastanawiam się jak powinna iść ta ramka. Czy dać w holu przy ścianie, ale wtedy wyjdzie coś jak na rysunku czerwoną linią, czy tylko przez środek prostokąt (niebieska linia).

No i jak dać w kuchni. Przez środek (czerwona linia), ale wtedy część ramki będzie pod półwyspem. Czy może ominąć wyspę (jak niebieską kreską). Czy dać samym środkiem (różowa linia), ale wtedy z jednej strony szafek ramka będzie bliżej nich, a na stronie z półwyspem dalej od szafek.

No i jakiej szerokości dać tą ramkę? Ktoś robił może i wie jakiej będzie wyglądało najlepiej?

No i na jakiej wysokości od szafek powinien być okap?

Mamy 2 garderoby :)

Tutaj będą 2 skrzydłowe przeszklone drzwi ze szprosami. A za nimi pomieszczenie na odkurzacz, deskę, półki na pościel itp.

IMG0024A.jpg

A tu ściana w sypialni. Na środku będzie stało łóżko, a za ścianą garderoba.

IMG0025A.jpg

Dziękuję za info o kafelkach. Chyba przy nich zostanę, bo innych nie znalazłam :) Choć wolała bym gres. Marmur przy gresie to jednak profanacja tego pierwszego ;)

Venusko dziękuję za opinię. W holu chyba zrobię tak jak mówisz. Mi też się tak lepiej podoba. A w kuchni bardziej skłaniam się w stronę opcji czerwono-niebieskiej.

Wybraliśmy drugi kominek. Nie szukamy już tego wycofanego z produkcji.

Zamówiłam też i zapłaciłam zaliczkę za prysznic. Czas oczekiwania to oczywiście 3 tygodnie.

Będzie grohe grandera.