Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wykończyć dom w mirabelkach

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Agusia szybko pójdzie. Zresztą radzę Ci się już rozglądać. Ja ostatnio nie mam czasu i bardzo się ciesze że wstępne rozeznanie już miałam zrobione, bo pewnie teraz na szybko musiała bym coś szukać. Wybór w sklepach niby jest, ale jak dochodzi do szczegółów to okazuje się że odcień nie ten, rozmiar itp. Albo może być jak u nas. Płytka jest na sklepie, a przy zamówieniu okazuje się że jednak jej w Pl nie ma.

A dziś jadę odebrać kolejne płytki, czyli mamy już na ściany w małej łazience i do holu, wiatrołapu, kuchni (na podłogę), czekamy na płytki podłogowe do małej łazienki.

Dostałam też wycenę sztukaterii od jednej firmy.

Będzie ta:

c220_2fc093.jpg lub ta

cx106_7e194d.jpg

Gładź została położona w ponad połowie domu. W środę przyjeżdża wkład kominkowy.

Wkońcu mam kilka zdjęć. Co prawda niestety nie ze środka, ale dziś jeszcze i te zrobię.

Oto mój ogródek. Żeby go zrobić wybieraliśmy ziemię i wywoziliśmy a potem nawoziliśmy czarną.

DSC00243 (4).jpg

Zaczątki zielnika

DSC00248 (3).jpg

Jak dobrze pójdzie to będziemy mieli w tym roku swoje jabłka, borówki, maliny i porzeczki :)

DSC00250 (3).jpgDSC00251 (3).jpgDSC00252 (3).jpg

Mamy też zaczątki trawy

DSC00253 (3).jpgDSC00255 (3).jpg

Może ktoś pamięta rozwalającą się budę budowlaną, którą mieliśmy. Po przeróbkach zaczyna wyglądać tak :)

DSC00258 (2).jpg

Przerobiliśmy też słupy w garażu

DSC00262 (2).jpg

A to płytki do holu, kuchni i wiatrołapu: białe z szarymi żyłkami. Chyba kiepsko widać. Do małej łazienki nie ma co pokazywać bo zwykłe białe.DSC00264 (2).jpg

• 4 weeks później...

wkoncu znalazlam czarne płytki z białymi żyłkami :wiggle: nie trzeba było dale:wiggle: szukać: zień kolekcja barcelona. Zdjęcia nie wkleję bo coś nie działa.

Na początku czerwca w studio szydłowski zamówiłam zestaw prysznicowy. Nie polecam. Do tej pory go nie otrzymałam. Umawiają się na termin i nie wysyłają każąc dalej czekać. Trzeba samemu dzwonić i pytać czy już zamówienie jest bo nie raczą poinformować. Kłamią, że już mają a potem się wycofują. Jeden plus szybko zwrócili kasę.

Dziś zamówiłam w innym sklepie, ale niestety znów będę musiała poczekać z 3 tygodnie.

Okazało się też że nie mogę zamontować włączników govena ponieważ nie mają krzyżowych. Wybrałam kolejne ale w moim kochanym mieście nie mam gdzie ich obejrzeć na żywo.:(

Poszukuję też płytek podłogowych, glazurowanych w kolorze taupe (gładkich). Może ktoś gdzieś takie widział????

Aktualnie robimy bramę wjazdową. Co prawda wszystko jeszcze w totalnej rozsypce, ale do 2 tyg powinni skończyć.

• 3 weeks później...

Dalej szpachlujemy. Tak, tak długo idzie, ale mieliśmy wakacyjną przerwę.

A co się zmieniło: przyszedł kominek (szyba do wymiany bo ktoś pobił - najprawdopodobniej w transporcie). Od paru dni czekamy na montaż, ale znajomy Pan kominkowy ma sporo pracy.

Po raz nty Pan od parapetów poprawia je nam. Niestety trafiliśmy na partacza.

Dziś przywożą nam do domu piec. Mieliśmy z nim trochę problemów. Zamówiliśmy go dawno temu, producent niestety późno przysłał i na dodatek z podajnikiem nie z tej strony. Na domiar złego wycofał go z produkcji i był problem ze znalezieniem właściwego, a musiał być koniecznie ten. Ile telefonów po różnych sklepach wykonaliśmy :o Mąż wkońcu zadzwonił do dyrekcji firmy i zażądał by znaleźli gdzieś w Polsce z podajnikiem z właściwej strony, bo z ich winy otrzymaliśmy zły. Firma wywiązała się i przysłali prawidłowy :)

Dostaliśmy też włączniki i kontakty. Jest simon ramka chrom a środek srebro.[ATTACH=CONFIG]206985[/ATTACH]

Prawie skończyliśmy też budkę na opał i mamy huśtawkę. Wszystko jeszcze trzeba pomalować.

Chciałam wstawiś zdjęcia ale nie mogę :wtf:

Dawno mnie tu nie było, a tu proszę - jakie zmiany!!!

Piękne inspiracje i piękne realizacje :)

Czy te listwy sufitowe to Oraca? Jeśli tak, to polecam C217 - my ją mamy w salonie, jest naprawdę piękna!

Pozdrawiam serdecznie :)

Edytowane przez monia i marek

Prace na zewnątrz idą szybciej niż w środku. Nie mam całości zdjęć jakie zmiany zaszły. Zresztą zdjęcia nie zawsze oddają rzeczywistość, ale ogrom pracy został wykonany, trzeba wierzyć mi na słowo :) A że praca została wykonana własnoręcznie, tak też wschodząca trawka i kwitnące krzaczki cieszą niezmiennie. Dziś rozpoczynamy malowanie ławki i domku :)

W tym tygodniu zaczynamy wykańczać kotłownie, wstawiać piec (bo ona wstrzymuje nam dalsze prace i hydraulicy którzy ciągle odwołują wizytę). Mam też zamontowany kominek. Obudowa ma być w ciągu 2 tygodni.

Monia dziękuję za polecenie. U nas już napewno będzie c 220, a to dlatego ze jest niska a szeroka.

Na ściany wybrałam taką

images.jpg

Maniu przed tym salonem ostrzegam. Kłamią na potęgę. U mnie tyle razy przenosili termin, że nie wierzę że to producent im nie dostarczał, a poprostu chyba biorą kasę od ludzi i nią obracają.

images.jpg