Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wykończyć dom w mirabelkach

Recommended Posts

Cześć Pszczółka

Przeczytałam Twój wątek, pooglądałam inspiracje oraz projekty i stwierdzam, że całkiem nieźle zapowiadają się Wasze wnętrza :) A co do okna łukowego w łazience u góry to kurcze szkoda, że nie można go całkiem odkrytego zostawić bez zasłonek i w ogóle czegokolwiek. No, ale to łazienka i domyślam się, że nie chcecie robić kina:D Chyba, że wstawicie mleczne szklenie albo nakleicie specjalną folię(niekoniecznie na całym oknie), ale sama nie wiem czy bym się na to zdecydowała. Wklejam co znalazłam:

http://www.interior-design-it-yourself.com/images/bathroom_window.jpg

http://www.replacementwindowpros.com/gallery/decorative_windows.jpg

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Venus nie strasz:eek:Nawet nie pytałam:bash: To była ostatnia rzecz jaką mu zostawiłam do załatwienia....

Hej Madia. Co do okna łukowego to na 90% będą shutersy. A kinem się nie przejmuje bo na przeciwko mamy pola i drogę do naszego domu... no i jednego sąsiada.

A teraz nie spadnijcie z krzesła. Mój ukochany znalazł świetną bramę, gdybym się tylko zgodziła była bym szczęśliwą posiadaczką tego cuda ;) To nie jest zart.

Zapytałam z drżeniem o szybki, będą proste, doświetlenie niestety wejdzie jedno.

1117.jpg

Kto z nas nie marzył o tym by w zimowy wieczór usiąść przed rozpalonym kominkiem z kubkiem gorącego kakao? Tylko jaki kominek wybrać. Wybór jest oszałamiający. Mieliśmy już koncepcję że będzie nowoczesny - metalowy, potem rzeźbiony drewniany. Ostatecznie decyzja zapadła, że będzie kaflowy (jak piece kaflowe u naszych babć). Chyba jesteśmy sentymentalni

pszczolko m brawo:) u nas będą wlaśnie od poniedziałku działać w sprawie zabudowy kominka kaflami. Kafle juz mamy i są piękne:) brązowe... nie mogę się doczekać na efekt końcowy:)

Witaj mimona :)

Mi się też ta niesymetryczność nie bardzo podoba, ale moja druga połówka stwierdziła że dwa nie wejdą, ale jak u was dało się zrobić to czemu u nas nie??:offtopic:

A tak z Ciekawości (bo i tak już tego nie zmienię) możesz mi podać jakiej szerokości macie drzwi i doświetlenia? Chyba go zamorduje ;)

co to kominka to sprawa jeszcze otwarta, bo ten kominek jest w przejściu i nie wiem czy nie będzie musiało być coś płaskiego. Nie chcę by zajął mi pół pokoju. Wogóle jak wybierałam dom to te 160 m wydawało mi się dużo, a teraz jak patrzę na te pomieszczenia to wydają mi się takie małe

Edytowane przez pszczolka m

przeprowadziłam rozmowę z mężem i już wiem dlaczego nam dwa doświetlenia nie weszły. moje kochanie zamówiło szersze drzwi:eek:

A mam dobrą wiadomość, bo od nowego roku zaczynamy kupować materiały na wykończeniówkę. Już nie mogę się doczekać jak będę te kafelki, grzejniki, drewno itp. kupować:wiggle::wiggle:

No i chciałam się pochwalić że moja córcia niedługo kończy dwa latka, a że ja matka polka, zaczynam powoli przygotowania ;) Tort obowiązkowo w kształcie świnki peppy :rolleyes:

przeprowadziłam rozmowę z mężem i już wiem dlaczego nam dwa doświetlenia nie weszły. moje kochanie zamówiło szersze drzwi:eek:

A mam dobrą wiadomość, bo od nowego roku zaczynamy kupować materiały na wykończeniówkę. Już nie mogę się doczekać jak będę te kafelki, grzejniki, drewno itp. kupować:wiggle::wiggle:

No i chciałam się pochwalić że moja córcia niedługo kończy dwa latka, a że ja matka polka, zaczynam powoli przygotowania ;) Tort obowiązkowo w kształcie świnki peppy :rolleyes:

hah! pszczolko m wykończeniówka jest super! jak zobaczysz dopiero ile kasy się wydaje to padniesz!;) co do kominka to trzeba sobie dokladnie przemysleć, zawsze można zrobić jakiś ładny portal klasyczny, lub kafle na płasko...jeszcze masz troche czasu:)

dwa latka - piękny wiek! mój synek też niedlugo będzie świętował 2 latka, jemu torcik chyba z bobem budowniczym trzeba strzelić:rolleyes:

Dziewczyny zwracam honor mężowi i uroczyście przysięgam więcej na niego nie narzekać ;)

Dostałam niedawno smsa że będą dwa podświetlenia (także Venus dziękuję za mierzenie) :wave:

Jest wielki.:)

Ma rację że jestem zołza dla niego bo wystarczyło wczoraj jedno moje słowo, a on dziś to rano załatwił :oops:

A na barbie to jeszcze ze 2 -3 lata muszę poczekać ;) narazie nody, peppa, agelina balerina. NAwet teraz szukam kurteczki z pepą na zimę.

Boba też oglądamy wkońcu trzeb się kształcić ;)

A kominek to zobaczę jak Venus kupi kanapę fotele i inne meble.;) Będzie widać ile miejsca zajmie i wtedy mam nadzieje łatwiej będzie podjąć decyzję

Mamy częściowo ogrodzenie:wave:

Jak już wcześniej pisałam miało być metalowe, ale w związku z tym że wszystkie barierki będą drewniane pomyślałam że lepiej jednak zrobić je drewniane. Zdjęcie trochę nie ciekawe, ale zarys jest :)

Szukałam dziś klasycznych grzejników. Czy to możliwe że są tylko 2 rodzaje?

Pierwszy to instal projekt modulus tubus

Drugi to tesi

20111008056.jpg

grzejnik instal projekt.jpg

tesi2.jpg

Żeby nie było, że na budowie nic się nie dzieje, to nadrabiam zaległości i wklejam zdjęcia ;)

Przydomowa oczyszczalnia ścieków, zrobiona, naprawiona, zasypana i wyłożona kostką granitową (apropos ścieków nasz ulubiony sąsiad postanowił wszystkim umilić życie, a sam zaoszczędzić i nie wywozi szamba, które wylewa mu się na działkę. Zapachy bezcenne:bash:, och jak dobrze że się wyprowadza)

Prawie kończymy (tzn nasi Panowie) drenaż działki. Oj nie powiem sporo mieli do kopania.

Ogrodzenie prawie skończone. Brakuje bramy (ale raczej w tym roku będzie tylko prowizoryczna) i tylnej furtki. Może nie zachwyca, ale prawdę powiedziawszy do ogrodzenia nie przywiązywałam większej wagi. Dojdzie zieleń i napewno nie będzie źle. A swoją drogą ten kolor to orzech:eek:. Co prawda narazie pierwsza warstwa, ale wątpie że to ściemnieje.

Balkony opapowane, jeszcze tylko zostaje wylewka w tym roku.

Uploaded with ImageShack.us

A to kostka brukowa czeka na swoją kolej. Zapewne poczeka, bo jakoś łatwiej kupić niż ułożyć ;)

Ocieplenie garażu prawie skończone, został tylko front.

A jeżeli jesteśmy w temacie ocieplenia, to nasi Panowie elewatorzy, proponują nam byśmy dom ocieplili wełną:???: Mąż chyba się ich posłucha, a że ja w budowlance noga, więc się nie wypowiadam.

Kable od elektryczności w domu puszczone. Jedno gniazdko niestety trzeba będzie przenieść, bo przez nasze niedopatrzenie zostało zrobione tam gdzie w wiatrołapie ma być zabudowa. Nie będę otwierać szafy by światło zapalić ;)

http://img98.imageshack.us/img98/7879/20111009908.jpg

Dlaczego ta skrzynka jest przy schodach??????:bash::bash:

http://img638.imageshack.us/img638/3789/20111009904.jpg

Muszę pogadać z mężem

Edytowane przez pszczolka m

wczoraj porozmawiałam z mężem i chyba mi się udało przekonać go na te "starodawne" grzejniki. On był za tymi z nawiewem u góry, czy jak to się tam nazywa:), a one wogóle mi do koncepcji nie pasowały :). Fakt że może jego lepiej by grzały i były tańsze, ale co ja poradzę że mi się nie podobają...

Jutro wielki dzień, czyli urodziny mojej Małej. Wieczorem jak pójdzie spać to będziemy składać jej kuchenkę. Już jestem ciekawa jaka rano będzie reakcja :) Pewnie cio to? cio to? :):)

pod wpływem pewnej forumowiczki przeszukuje sklepy w poszukiwaniu czarnych cegiełek, bo...

okazało się że nie ma czarnych błyszczących mugatów, a zola jest matowa.

znalazłam kilka, które by były ok ale ceny ok 2 razy większe niż mugaty :(

zapisuje by mi nie uciekło:

zień piccadilly

mutina belle epoque

cevica metro

czeka mnie rozmowa z mężem na temat przeniesienia skrzynki. Sprawa ciekawa bo elektryk wcale nie ustal z nim że tam ją wstawi. Swoją drogą świetny elektryk, że w tak widocznym miejscu ją zrobił. Szkoda że na głównej ścianie w salonie jej nie zamontował. Jak widać kolejny budowlaniec z serii "nie da się, tak musi być i mam to gdzieś"

a teraz idę śledzić Venus ;)

a szkoda gadać z tymi budowlańcami. nie wiem czy to my tak trafiamy czy wszyscy tak mają. Są niereformowalni...:offtopic: Nie raz już było że mąż tłumaczył łopatologicznie że ma być tak i tak, a potem przyjeżdża a i tak zrobili po swojemu, albo zdążył tylko odjechać i jest telefon: szefie jak to ma być? :bash: Jakiś czas temu jedną ekipę musieliśmy wyrzucić bo blachy na dachu zrobili inaczej niż chcieliśmy i jeszcze odmówili poprawek. Zresztą takich kwiatków mam więcej...

A ta skrzynka to nie wiem, gdzie on miał głowę. Nie może tam być. Ciekawa jestem jak to jest w projekcie...

Czasem się wściekam na męża że wraca późno, ale ma rację, że nie dość że trzeba wszystko palcem pokazać to jeszcze nad głową stać, bo inaczej to i ta będzie źle zrobione.