Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wykończyć dom w mirabelkach

Recommended Posts

Zamówione:

-farba do gościnnego (będzie ciemna nawet bardzo ;))

-farba do pokoju córki - miętowo-zielono-niebieska (w zależności od światła)

-farba do biblioteki-jasny błękit (zakochałam się w tej inspiracji, więc ten kolor musi być choć jest mega słodki jak dla niemowlaka ;))

-tapeta do sypialni (Zoffany, bo cole &son była dużo droższa)

-płytki na opaskę do dolnej łazienki (firmy nie pamiętam)

-zawiozłam płytki do cięcia wodą.

Panowie kafelkują dalej kotłownie. Pewnie skończą w następnym tygodniu. Mają też montować sztukaterię.

Muszę zamówić płytki do górnej łazienki -brecia sarda. Czy może ktoś polecić tanią firmę kamieniarską?

• Odpowiedzi 1,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W tym tygodniu zamawiam drzwi do kotłowni. Będzie jak Bóg przykazał czyli nie drewniane a stalowe ognioochronne. Niestety lipnie będą wyglądać i ni jak będą się miały do pozostałych drewnianych, ale to kwestia bezpieczeństwa, więc w tej kwestii z mężem i kierownikiem nie będę dyskutować.

Może jednak ktoś ma jakieś zdjęcia jak takie drzwi "udomowić". Dać może na nie białą udającą drewno okleinę? albo zrobić w kolorze? Kurcze nie mam na nie wogólę pomysłu

Tadam....

DSC00303 (2).jpgDSC00304 (2).jpg

Próba kolorów. Na zdjęciu przekłamane. Pierwszy to gościnny - brudny granat (pokój bardzo słoneczny z małą ilością ścian, więc powinno być ok. Meble będą białe), drugi to miętowy do córki (tu musi być coś jasnego. Meble w bieli, dodatki, tapicerka w różu i szarościach). Oba fluger. Trzeci to masakra z tikurili. Miał być niebieski, a obok niebieskiego nawet nie leżał. Na żywo wpada w fiolet, na zdjęciu chyba lekki róż :bash: Do fioletu nic nie mam ale nie to chciałam. Po tej fioletowej próbie na maksa się wkurzyłam i uprzedziłam do farb z mieszalnika. Pojechałam do budowlanego i chyba wezmę gotowy niebieski z magnata. A ten fiolet idzie do garderoby.

DSC00316 (2).jpg

DSC00305 (2).jpg

Granat ladny :)

Pamietasz napewno ze u mnie na dole jest, co prawda granat jest od listewek do podlogi ale widac duzy odstrzal przy wlasnie bialych listwach i drzwiach - a tez biale meble tam stawiam. I to jedyne pomieszczenie ze zostawiam jak jest bo nowa farba i sie nam tak spodobalo...znaczy ten granat. Tak ze nie boj zaby, bedzie ladnie.

Wczoraj rodzice zobaczyli ten granat i usłuszałam że zwariowałam, że będzie ciemno itp, Ale decyzja zapadła, farbę już mam więc koniec i kropka :) To tylko gościnny. Nikt tam często nie będzie siedział. Zresztą chyba w tym pokoju zrobię jasną dywanową wykładzinę. Bardzo mnie do tego ciągnie, choć to raczej niepraktyczne.

Maniu nie pamiętam Twojego granatu. Pamiętam te pomarańcze do przemalowania;) A wogóle za te zdjęcia to Cie zamorduje. Wczoraj miałam spotkanie ze szklarzami. Weszłam na szybkiego do Ciebie żeby wydrukować to zdjęcie szafy z lusterkami i co? D... blada ;)

Pszczółko u nas w północnym gościnnym mamy bardzo ciemną tapetę na ścianie i bardzo mi się podoba :yes: gdybym wiedziała to wytapetowałabym nią cały pokój :yes:

Rodzicami, znajomymi się nie przejmuj. Jak już będzie gotowe to będą się zachwycać :yes: a jak nie to Ty będziesz zachwycona i tak :hug: trzymaj się

Pszczolka to masz lekcje...jak cos widzisz odrazu zapisuj u siebie :)

Ja tez jestem wsciekla na te zdjecia, to nie moja wina :(

Ok, wkleilam u siebie jeszcze raz te szafy, pewno za pozno no ale.

I ten granatowy (do polowy) pokuj. Mam tam tez jasna wykladzine to zobacz jak przy granacie wyglada (i bialych listwach)

Teraz ikonki mi nie dzialaja!

Venus ja tam się nie przejmuję. Rodzice chcą dobrze, próbują doradzić. Choć muszę przyznać że już mi się włączył "wnerw" gdy zaczęli, nie rób tak bo....Jednak w porę się zorientowali i skwitowali: jak chcesz, co nie zawsze im się zdarza.

Maniu, ale nie przejmuj się tymi zdjęciami. Ja już nie raz umawiałam się z fachowcami że coś meilem prześle, bo nie zawsze mam czas szukać. No a poza tym firma nie podejmie się zrobienia drzwi. Będę szukać dalej, choć już mam dość i marzę by się to skończyło.

sztukateria w pokoju córki i górnym korytarzu

DSC_0018.jpgDSC_0040.jpg

czy ktoś pamięta jeszcze budę którą sami przerabialiśmy. Oto ona. Własnymi rękoma malowałam:) Wygląda na żywo świetnie.

DSC_0044.jpg

A to hortensja sadzona w tym roku. Może krzak jeszcze nie jest imponujący, ale jak na tegoroczny to super zakwitł.

Widać też nieskoszoną trawę i płotek (nie patrzymy na to co idzie do przemalowania)

DSC_0045.jpgDSC_0049.jpg

Oj Mania przyzwyczaiłam się że idzie powoli. W sumie to nawet za bardzo mi nie zależy żeby na zimę się przeprowadzać. Panowie się nie przemęczają i robota idzie im powoli. Trochę mnie to dziwi bo szybciej skończą to mogą iść gdzieś indziej zarabiać a oni się grzebią.

Z listwami mamy kupę problemów, ale cóż niech się męczą. Ważne że dobrze wyglądają.

Jutro może przyjdą płytki do górnej łazienki. Będzie breccia sarda.

Zaczęta sztukateria w kolejnym pokoju. Maniu ten duży otwór to miejsce na te drzwi od Ciebie. Chyba będą pasować tam lustrzane?

DSC_0004.jpgDSC_0005.jpg

Tutaj chyba muszę skręcić sztukaterią w górę a potem puścić ją po skosie. Panowie mieli pomysł by to tak zostawić.

DSC_0038 (2).jpg

Wkońcu pojawił się piec.

DSC_0071.jpg

Plątanina pod schodami, która będzie zabudowana. Konieczne będą drzwi dwuskrzydłowe - jedne proste i drugie skośne.DSC_0075.jpg

Zaczęta sztukateria w naszej sypialni

DSC_0029 (2).jpg

Znalzałam zdjęcie z tą zakręcającą sztukaterią. Chyba tam pod łazienką nalepiej będzie skierować ją do góry a potem po skosie w dół. Bo jak tak zostanie to trochę dziwnie będzie wyglądać.

DSC_0040 (2).jpg

No i jeszcze nie wiem jak ją zakończyć tutaj. Skręcić w prawo nie może bo tam są schody i będzie za nisko. Myślałam o przedłużeniu do końca otworu, ale znowu od góry będzie dziwnie to wyglądać.

DSC_0041 (2).jpg

Pszczolka drzwi beda pasowac :wiggle: Masz super miejsce na nie!

Listwy sa przepiekne, sciany jeszcze nie pomalowane a juz to ma wyglad jak widzisz .

Ja bym zakrecila tam gdzie skos, nie zostawiala...u mnie wkleilam Ci pare fotek a tu Ci wklejam kilka linkow na smieszne sciany, moze cos wypatrzysz:

http://thejoyofmoldings.com/three-ways-to-terminate-a-crown-molding/

http://www.mouldingmasters.com/Install140.html

http://www.sbebuilders.com/cgi-bin/geometry/crown_corner_D.cgi?Spring_Angle=45.93&Wall_Angle=135&Pitch_Angle=33.69

https://www.canadianwoodworking.com/diyhome-improvement/installing-crown-moulding-part-2

http://picsbox.biz/key/crown%20molding%20sloped%20ceiling

Ja u siebie po nowym roku bede zakladac jak sie obrobie z reszta.