Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chyba ma taki:

http://zamel24.pl/6733-13819-large/licznik-energii-elektrycznej-cyfrowy-trojfazowy-lem-10.jpg

Sorry Konrad za wtrącenie się, ale ....:mad:

Ludzka rzecz nie wierzyć;)

Porównuję te ww dane ze swoimi rachunkami z mieszkania za gaz+ prąd- przy większym metrażu wyszłoby bardzo podobnie.

Reasumując grzanie prądem nie jest takie bee, jednak pod warunkiem porządnego zbudowania i ocieplenia domu.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Chyba ma taki:

http://zamel24.pl/6733-13819-large/licznik-energii-elektrycznej-cyfrowy-trojfazowy-lem-10.jpg

Sorry Konrad za wtrącenie się, ale ....:mad:

Po prostu ciekawość,uważne czytanie odpowiednich wątków skłania mnie to prośby o zdjęcie licznika :)

tapeta kupiona z alledrogo.pl - musisz szukać

pod wpływem tego co się dzieje na wątku dla ogrzewających prądem szybciej niż planowałem postanowiłem podsumować koszty mieszkania w naszym domu

mieszkamy od 13 października

pierwszy pełny rachunek mamy

od 17.10.2012 do 17.12.2012

TD 543 kWh , TN 1699 kWh , średnia cena 1 kWh 0,4033, FV 904,21 (z kosztami stałymi)

od 17.12.2012 do 14.02.2013

TD 446 kWh , TN 2170 kWh , średnia cena 1 kWh 0,3768, FV 985,71 (z kosztami stałymi)

od 14.02.2013 do 23.04.2013

TD 692 kWh , TN 2625 kWh , średnia cena 1 kWh 0,3916, FV 1298,93 (z kosztami stałymi)

od 23.04.2013 do 14.06.2013

TD 504 kWh , TN 321 kWh , średnia cena 1 kWh 0,5736, FV 473,25 (z kosztami stałymi)

od 14.06.2013 do 23.08.2013

TD 555 kWh , TN 472 kWh , średnia cena 1 kWh 0,5291, FV 543,42 (z kosztami stałymi)

OGÓŁEM:

od 17.10.2012 do 23.08.2013

taryfa dzienna (droga) - 2740 kWh = 27,3%

taryfa nocna (tania 13-15, 22-6) - 7287 kWh = 72,7%

razem: 10027 kWh = 100%

koszt - 4205,52 zł

średnia cena 1 kWh = 0,4194 gr brutto (stawka + opłaty przesyłowe)

dojdzie jeszcze 1 FV na ok 1000 kWh na ok 450 zł od sierpnia do pazdziernika

koszt roczny CO (liczony wg taniej taryfy - bo chodzi tylko w tej) 1270 zł

koszt dotychczasowy (10 mcy - liczony wg taniej taryfy - bo chodzi tylko w tej) CWU - 525 zł

koszt dotychczasowy (10 mcy - liczony wg średniej ceny 1 kwh - chodzi 24h) WM 85 zł - tu jakoś dziwnie mało :D

ciekawe dane

dla porównan

na Śląsku chyba kWh w nocnej taryfie kosztuje ponad 0,4 zł z opłatami, a w drogiej w takim wypadku coś koło 0,7 zł, czyli w nocnej u nas wychodzi 33% drożej?

Pomimo ze to teren Tauronu to stawki są zróznicowane w zaleznisci od regionu, i tak inne stawki są na terenie dawnego enionu (Tarnów, Kraków, Bielsko-Biała, Bedzin, Częstochowa, inne na terenie Gliwic i jeszcze inne na terenie Dolnego Sląska. To samo dotyczy poszczególnych taryf, nie wszystkie występuje w kazdym regionie. raczej nigdzie nie ma II taryfy powyzej 0,4 zł

Pomimo ze to teren Tauronu to stawki są zróznicowane w zaleznisci od regionu, i tak inne stawki są na terenie dawnego enionu (Tarnów, Kraków, Bielsko-Biała, Bedzin, Częstochowa, inne na terenie Gliwic i jeszcze inne na terenie Dolnego Sląska. To samo dotyczy poszczególnych taryf, nie wszystkie występuje w kazdym regionie. raczej nigdzie nie ma II taryfy powyzej 0,4 zł

to jak rk miał w enea to wogole by mial taniutko u nas 29 gr w 2 taryfie

Po prostu ciekawość,uważne czytanie odpowiednich wątków skłania mnie to prośby o zdjęcie licznika :)

napisałem już bardzo dawno temu że nie będę podawał publicznie, by nie karmić trolii

tym dzieckiem się nie chwal -wiadomo nie wolno malenstwa przegrzewać i pewnie masz 20 stop

a poważniej - w tym roku z 20% to spokojnie mniejsze będziesz miał zużycie

kuchnia

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=215118&d=1380362199

salon

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=215125&d=1380363836

i obiecana wcześniej fotka z podliczników CWU i WM

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=215240&d=1380399307

Edytowane przez R&K

popołudniu potwierdziłem zamówienie na płytki do garażu

25 m2 Hiszpańskiej terakoty z wyprzedaży firmy Metropol Fenix Antracita 60x60

cena za 1m2 39 zł cena katalogowa ok 32 Euro czyli kupione 3,5-4x taniej

fotki katalogowe

http://www.mon-carrelage.com/BD_images/P158.jpg

http://www.todohabitat.es/img/empresas/36320_fenix-antracita.jpg

Witam :)

szukam tych plytek dla siebie i w taj dobrej cenie jak 39 pln niestety nigdzie nie moge znalezc..

Czy moglbym prosic o namiar do sklepu w ktorym te płytki nabyliście? (probowalem wyslac na priv ale nie ma miejsca :)

pozdrawiam

Zerknęłam na sam koszt c.o. roczny ok 1500 zł - wynik zadowalający, tyle płaci sąsiad przy gruntowej pompie ciepła - choć domów nie można tak wprost porównywać, ale zbliżona powierzchnia itd. koszt pompy z podłogówką: 80 000 zł więc możesz być zadowolony :)

Niemniej jednak ile to kwh? ok 3700 wychodzi. Też nieźle... jakieś 25 kwh/ m2 p.u. tak? palisz w kominku? (sorki nie pamiętam czy go masz;) ) teraz jestem na etapie matematycznych analiz wszystkiego więc sie nie gniewaj za te pytania ;)

Ja w o wiele mniejszym domku zapotrzebowanie z zapasem mam liczone na 2240 kwh i jakieś 27 kwh/m2... i tak myślę, że nawet grzałka w reku to pociśnie przy nieco zwiększonej wymianie powietrza:) jak dla mnie te pompy ciepła w dodatku z poziomymi kolektorami to fenomen marketingowy w naszym kraju, co innego hiszpania i chłodzenie (kolektor pionowy) czy zabytki których nie można opakować w styro... ale zwykłe domy? Dobrze, że opublikowałeś ten dziennik bo cieżko w to uwierzyć - każdy gdzieś tam zawsze marzł a to w szkole a to w biurze.... Ludzie :) czy Wy tego nei widzicie? Wszystkie "standardowe" domy z ekogrochem to 100 lat za murzynami.... ;)

ok 5000 kWh (liczone w taniej taryfie po 31 gr)

w kominku (bio) nie palimy - 1-2x w miesiącu to max dla klimatu ....

to byl pierwszy sezon - większe wnioski będzie można wyciągnąć po kolejnych 2 sezonach

ciągle nie poprawiłem kilku rzeczy na poddaszu - chyba jutro i w niedziele do tego przysiąde ... bo sezon się powoli rozpoczyna

na razie pykają pomieszczenia północne na parterze.... (to jest ten słynny NCO co robi ludziom wodę z mózgu i podobno nie działa :p )

Zerknęłam na sam koszt c.o. roczny ok 1500 zł - wynik zadowalający, tyle płaci sąsiad przy gruntowej pompie ciepła - choć domów nie można tak wprost porównywać, ale zbliżona powierzchnia itd. koszt pompy z podłogówką: 80 000 zł więc możesz być zadowolony :)

Niemniej jednak ile to kwh? ok 3700 wychodzi. Też nieźle... jakieś 25 kwh/ m2 p.u. tak? palisz w kominku? (sorki nie pamiętam czy go masz;) ) teraz jestem na etapie matematycznych analiz wszystkiego więc sie nie gniewaj za te pytania ;)

Ja w o wiele mniejszym domku zapotrzebowanie z zapasem mam liczone na 2240 kwh i jakieś 27 kwh/m2... i tak myślę, że nawet grzałka w reku to pociśnie przy nieco zwiększonej wymianie powietrza:) jak dla mnie te pompy ciepła w dodatku z poziomymi kolektorami to fenomen marketingowy w naszym kraju, co innego hiszpania i chłodzenie (kolektor pionowy) czy zabytki których nie można opakować w styro... ale zwykłe domy? Dobrze, że opublikowałeś ten dziennik bo cieżko w to uwierzyć - każdy gdzieś tam zawsze marzł a to w szkole a to w biurze.... Ludzie :) czy Wy tego nei widzicie? Wszystkie "standardowe" domy z ekogrochem to 100 lat za murzynami.... ;)

A jaki ma metraż ten sąsiad, bo to jest jakiś punkt odniesienia.

130 m kw - ale netto to z 200 lekko... sasiad ma.

dlugosc sezonu grzewczego tez zagadka - mi z audytu wychodzi 4 m-ce, ale tak mysle, ze tu zyski sloneczne beda miały spore znaczenie...

jest taka teoria, ze powyzej 20 cm przyrost grubosci izolacji traci na znaczeniu, izolowałbyś drugi raz 30-tką?

wydaje mi sie ze lepiej isc w zyski sloneczne i izolowane oslony na okna na noce... wew i zew, minimalizujące straty przez okna.

Edytowane przez plusultra

Gość Arturo72
Chciałem tylko porównać energochłonność z moim domem bo plusultra nie podał metrażu.

Dom domowi nie równy,przy np.150m2 jeden bedzie miał 3000kWh zużycia a drugi 15000kWh zużycia energii na c.o. a nawet przy jednakowej izolacji oba domy mogą mieć różną wartość zużycia energii jeśli te domy budowały dwie różne ekipy budowlane.

ale tak mysle, ze tu zyski sloneczne beda miały spore znaczenie...

jest taka teoria, ze powyzej 20 cm przyrost grubosci izolacji traci na znaczeniu, izolowałbyś drugi raz 30-tką?

Zyski słoneczne mają marny wpływ na ogólny bilans strat energii.

Co do izolacji zgadza się,na dzisiaj izolacja ponad 20cm styro z niską lambdą ma nikły wpływ na ogólny bilans energii.

Gdybym budował jeszcze raz to dałbym także max.20cm na ściany bez wysuwania okien w ocieplenie i max.20cm pod płytę.

Edytowane przez Arturo72

Mam dom ogrzewany opluwanym przez Was ekogroszkiem, gdybym miał możliwość ogrzewałbym gazem, ale nie ma w mojej okolicy instalacji. Chcę porównać koszty ogrzewania "standardowego domu z ekogrochem to 100 lat za murzynami..." z kosztami domów tzw energooszczędnych. Do tego koszty inwestycji jednego i drugiego ogrzewania.