Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

firewall napisał:
Chyba ma taki:

http://zamel24.pl/6733-13819-large/licznik-energii-elektrycznej-cyfrowy-trojfazowy-lem-10.jpg

Sorry Konrad za wtrącenie się, ale ....:mad:

Ludzka rzecz nie wierzyć;)

Porównuję te ww dane ze swoimi rachunkami z mieszkania za gaz+ prąd- przy większym metrażu wyszłoby bardzo podobnie.

Reasumując grzanie prądem nie jest takie bee, jednak pod warunkiem porządnego zbudowania i ocieplenia domu.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
  firewall napisał:
Chyba ma taki:

http://zamel24.pl/6733-13819-large/licznik-energii-elektrycznej-cyfrowy-trojfazowy-lem-10.jpg

Sorry Konrad za wtrącenie się, ale ....:mad:

Po prostu ciekawość,uważne czytanie odpowiednich wątków skłania mnie to prośby o zdjęcie licznika :)

R&K napisał:
tapeta kupiona z alledrogo.pl - musisz szukać

pod wpływem tego co się dzieje na wątku dla ogrzewających prądem szybciej niż planowałem postanowiłem podsumować koszty mieszkania w naszym domu

mieszkamy od 13 października

pierwszy pełny rachunek mamy

od 17.10.2012 do 17.12.2012

TD 543 kWh , TN 1699 kWh , średnia cena 1 kWh 0,4033, FV 904,21 (z kosztami stałymi)

od 17.12.2012 do 14.02.2013

TD 446 kWh , TN 2170 kWh , średnia cena 1 kWh 0,3768, FV 985,71 (z kosztami stałymi)

od 14.02.2013 do 23.04.2013

TD 692 kWh , TN 2625 kWh , średnia cena 1 kWh 0,3916, FV 1298,93 (z kosztami stałymi)

od 23.04.2013 do 14.06.2013

TD 504 kWh , TN 321 kWh , średnia cena 1 kWh 0,5736, FV 473,25 (z kosztami stałymi)

od 14.06.2013 do 23.08.2013

TD 555 kWh , TN 472 kWh , średnia cena 1 kWh 0,5291, FV 543,42 (z kosztami stałymi)

OGÓŁEM:

od 17.10.2012 do 23.08.2013

taryfa dzienna (droga) - 2740 kWh = 27,3%

taryfa nocna (tania 13-15, 22-6) - 7287 kWh = 72,7%

razem: 10027 kWh = 100%

koszt - 4205,52 zł

średnia cena 1 kWh = 0,4194 gr brutto (stawka + opłaty przesyłowe)

dojdzie jeszcze 1 FV na ok 1000 kWh na ok 450 zł od sierpnia do pazdziernika

koszt roczny CO (liczony wg taniej taryfy - bo chodzi tylko w tej) 1270 zł

koszt dotychczasowy (10 mcy - liczony wg taniej taryfy - bo chodzi tylko w tej) CWU - 525 zł

koszt dotychczasowy (10 mcy - liczony wg średniej ceny 1 kwh - chodzi 24h) WM 85 zł - tu jakoś dziwnie mało :D

ciekawe dane

dla porównan

imrahil napisał:
na Śląsku chyba kWh w nocnej taryfie kosztuje ponad 0,4 zł z opłatami, a w drogiej w takim wypadku coś koło 0,7 zł, czyli w nocnej u nas wychodzi 33% drożej?

Pomimo ze to teren Tauronu to stawki są zróznicowane w zaleznisci od regionu, i tak inne stawki są na terenie dawnego enionu (Tarnów, Kraków, Bielsko-Biała, Bedzin, Częstochowa, inne na terenie Gliwic i jeszcze inne na terenie Dolnego Sląska. To samo dotyczy poszczególnych taryf, nie wszystkie występuje w kazdym regionie. raczej nigdzie nie ma II taryfy powyzej 0,4 zł

asolt napisał:
Pomimo ze to teren Tauronu to stawki są zróznicowane w zaleznisci od regionu, i tak inne stawki są na terenie dawnego enionu (Tarnów, Kraków, Bielsko-Biała, Bedzin, Częstochowa, inne na terenie Gliwic i jeszcze inne na terenie Dolnego Sląska. To samo dotyczy poszczególnych taryf, nie wszystkie występuje w kazdym regionie. raczej nigdzie nie ma II taryfy powyzej 0,4 zł

to jak rk miał w enea to wogole by mial taniutko u nas 29 gr w 2 taryfie

Arturo72 napisał:
Po prostu ciekawość,uważne czytanie odpowiednich wątków skłania mnie to prośby o zdjęcie licznika :)

napisałem już bardzo dawno temu że nie będę podawał publicznie, by nie karmić trolii

malux20 napisał:
tym dzieckiem się nie chwal -wiadomo nie wolno malenstwa przegrzewać i pewnie masz 20 stop

a poważniej - w tym roku z 20% to spokojnie mniejsze będziesz miał zużycie

kuchnia

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=215118&d=1380362199

salon

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=215125&d=1380363836

i obiecana wcześniej fotka z podliczników CWU i WM

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=215240&d=1380399307

Edytowane przez R&K

R&K napisał:

popołudniu potwierdziłem zamówienie na płytki do garażu

25 m2 Hiszpańskiej terakoty z wyprzedaży firmy Metropol Fenix Antracita 60x60

cena za 1m2 39 zł cena katalogowa ok 32 Euro czyli kupione 3,5-4x taniej

fotki katalogowe

http://www.mon-carrelage.com/BD_images/P158.jpg

http://www.todohabitat.es/img/empresas/36320_fenix-antracita.jpg

Witam :)

szukam tych plytek dla siebie i w taj dobrej cenie jak 39 pln niestety nigdzie nie moge znalezc..

Czy moglbym prosic o namiar do sklepu w ktorym te płytki nabyliście? (probowalem wyslac na priv ale nie ma miejsca :)

pozdrawiam

Zerknęłam na sam koszt c.o. roczny ok 1500 zł - wynik zadowalający, tyle płaci sąsiad przy gruntowej pompie ciepła - choć domów nie można tak wprost porównywać, ale zbliżona powierzchnia itd. koszt pompy z podłogówką: 80 000 zł więc możesz być zadowolony :)

Niemniej jednak ile to kwh? ok 3700 wychodzi. Też nieźle... jakieś 25 kwh/ m2 p.u. tak? palisz w kominku? (sorki nie pamiętam czy go masz;) ) teraz jestem na etapie matematycznych analiz wszystkiego więc sie nie gniewaj za te pytania ;)

Ja w o wiele mniejszym domku zapotrzebowanie z zapasem mam liczone na 2240 kwh i jakieś 27 kwh/m2... i tak myślę, że nawet grzałka w reku to pociśnie przy nieco zwiększonej wymianie powietrza:) jak dla mnie te pompy ciepła w dodatku z poziomymi kolektorami to fenomen marketingowy w naszym kraju, co innego hiszpania i chłodzenie (kolektor pionowy) czy zabytki których nie można opakować w styro... ale zwykłe domy? Dobrze, że opublikowałeś ten dziennik bo cieżko w to uwierzyć - każdy gdzieś tam zawsze marzł a to w szkole a to w biurze.... Ludzie :) czy Wy tego nei widzicie? Wszystkie "standardowe" domy z ekogrochem to 100 lat za murzynami.... ;)

ok 5000 kWh (liczone w taniej taryfie po 31 gr)

w kominku (bio) nie palimy - 1-2x w miesiącu to max dla klimatu ....

to byl pierwszy sezon - większe wnioski będzie można wyciągnąć po kolejnych 2 sezonach

ciągle nie poprawiłem kilku rzeczy na poddaszu - chyba jutro i w niedziele do tego przysiąde ... bo sezon się powoli rozpoczyna

na razie pykają pomieszczenia północne na parterze.... (to jest ten słynny NCO co robi ludziom wodę z mózgu i podobno nie działa :p )

plusultra napisał:
Zerknęłam na sam koszt c.o. roczny ok 1500 zł - wynik zadowalający, tyle płaci sąsiad przy gruntowej pompie ciepła - choć domów nie można tak wprost porównywać, ale zbliżona powierzchnia itd. koszt pompy z podłogówką: 80 000 zł więc możesz być zadowolony :)

Niemniej jednak ile to kwh? ok 3700 wychodzi. Też nieźle... jakieś 25 kwh/ m2 p.u. tak? palisz w kominku? (sorki nie pamiętam czy go masz;) ) teraz jestem na etapie matematycznych analiz wszystkiego więc sie nie gniewaj za te pytania ;)

Ja w o wiele mniejszym domku zapotrzebowanie z zapasem mam liczone na 2240 kwh i jakieś 27 kwh/m2... i tak myślę, że nawet grzałka w reku to pociśnie przy nieco zwiększonej wymianie powietrza:) jak dla mnie te pompy ciepła w dodatku z poziomymi kolektorami to fenomen marketingowy w naszym kraju, co innego hiszpania i chłodzenie (kolektor pionowy) czy zabytki których nie można opakować w styro... ale zwykłe domy? Dobrze, że opublikowałeś ten dziennik bo cieżko w to uwierzyć - każdy gdzieś tam zawsze marzł a to w szkole a to w biurze.... Ludzie :) czy Wy tego nei widzicie? Wszystkie "standardowe" domy z ekogrochem to 100 lat za murzynami.... ;)

A jaki ma metraż ten sąsiad, bo to jest jakiś punkt odniesienia.

130 m kw - ale netto to z 200 lekko... sasiad ma.

dlugosc sezonu grzewczego tez zagadka - mi z audytu wychodzi 4 m-ce, ale tak mysle, ze tu zyski sloneczne beda miały spore znaczenie...

jest taka teoria, ze powyzej 20 cm przyrost grubosci izolacji traci na znaczeniu, izolowałbyś drugi raz 30-tką?

wydaje mi sie ze lepiej isc w zyski sloneczne i izolowane oslony na okna na noce... wew i zew, minimalizujące straty przez okna.

Edytowane przez plusultra

Gość Arturo72
  wimech napisał:
Chciałem tylko porównać energochłonność z moim domem bo plusultra nie podał metrażu.

Dom domowi nie równy,przy np.150m2 jeden bedzie miał 3000kWh zużycia a drugi 15000kWh zużycia energii na c.o. a nawet przy jednakowej izolacji oba domy mogą mieć różną wartość zużycia energii jeśli te domy budowały dwie różne ekipy budowlane.

plusultra napisał:
ale tak mysle, ze tu zyski sloneczne beda miały spore znaczenie...

jest taka teoria, ze powyzej 20 cm przyrost grubosci izolacji traci na znaczeniu, izolowałbyś drugi raz 30-tką?

Zyski słoneczne mają marny wpływ na ogólny bilans strat energii.

Co do izolacji zgadza się,na dzisiaj izolacja ponad 20cm styro z niską lambdą ma nikły wpływ na ogólny bilans energii.

Gdybym budował jeszcze raz to dałbym także max.20cm na ściany bez wysuwania okien w ocieplenie i max.20cm pod płytę.

Edytowane przez Arturo72

Mam dom ogrzewany opluwanym przez Was ekogroszkiem, gdybym miał możliwość ogrzewałbym gazem, ale nie ma w mojej okolicy instalacji. Chcę porównać koszty ogrzewania "standardowego domu z ekogrochem to 100 lat za murzynami..." z kosztami domów tzw energooszczędnych. Do tego koszty inwestycji jednego i drugiego ogrzewania.