RK1719508166 06.10.2013 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 zajrzyj tutaj >>> - niekt ekogroszkowcow nie opluwa , dróg do celu jest wiele ... jak widać z piecem na cokolwiek + bufor ciepła i dobrej izolacji można duzo zdziałać ... 2x zbudowałbym dom dokładnie tak samo 30/30/40-50dodatkowe 10 cm styropianu z najniższą lambdą kosztowało mnie ok 3 tyś zł ....grosze przy całej inwestycji - dlatego uważam że na izolacji nie można oszczędzać! - to jedyna rzecz w domu która nie zużywa się i ma szanse zwrócić się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.A.G. 06.10.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Konrad wrzesień był raczej zimny... czy w południowych pomieszczeniach cokolwiek "dopykało" NCO - (tzn. w salonie i kuchni choć ona jest raczej PD-ZACH i w pomieszczeniach wschodnich) ? Czy przy takich temperaturach na zewnątrz, jednak dom daje sobie radę samodzielnie z utrzymaniem komfortowej temperatury, ?? A jak z oknem w kuchni ?? często je otwieracie lub uchylacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 06.10.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 ja niczego nie opluwam nie odbieraj tego tak osobiście. A co gaz to jakaś rewelacja? spory koszt przyłącza i projektu instalacji. Żeby porównać koszty musiałbyś zestawić dwa budynki wg tego samego projektu w dwóch standardach budowane przez tę samą ekipę.. dom z rekuperatorem i dobrą izolacją kosztuje mniej wiecej tyle co dom z kominami wentylacyjnymi i instalacją c.o. ze standardową izolacją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 06.10.2013 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 tyle że koszty nośników energii rosną więc lepiej iść w dom który po kilku latach jak ceny wzrosną to. bedzie potrzebowac mniej energii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 06.10.2013 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Byc moze za jakis czas moj dom bedzie na gaz ale bez reku. Byc moze w nast.etapie bedzie bez reku i grzany pradem. Bedzie dla wszystkich porownanie dla tego samego, konkretnego domu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 06.10.2013 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2013 Konrad wrzesień był raczej zimny... czy w południowych pomieszczeniach cokolwiek "dopykało" NCO - (tzn. w salonie i kuchni choć ona jest raczej PD-ZACH i w pomieszczeniach wschodnich) ? Czy przy takich temperaturach na zewnątrz, jednak dom daje sobie radę samodzielnie z utrzymaniem komfortowej temperatury, ?? A jak z oknem w kuchni ?? często je otwieracie lub uchylacie? ogrzewanie chodzi ciągle (tzn "pyka") tylko w łazience i pokoju syna (północ), w pozostałych pomieszczeniach nie zauważyłem jeszcze - może "cokolwiek" napykało od wschodu, w sypialni zawsze panuje gorąca atmosfera jeśli są dni słoneczne to tak - dogrzewa bardzo ładnie- w ubiegłym tygodniu jak było pochmurno było widać spadki temperatury w domu (spadki podwyższonej temp po lecie) okien praktycznie nie otwieramy - drzwi tarasowe tylko gdy potrzebujemy, gdy chcemy , na siłe domu nie wietrzymy w kuchni jednak wyciąg (może wystarczyłby pochłaniacz) bym zamontował nad płytą indukcyjną - nie chodzi o zapachy czy dym , lecz o parę i wiszące szafki nad nią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 07.10.2013 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2013 Miloszenko ciekawy wątek się kroi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 12.10.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 R&K, a jak latem z temperaturą w domu u Ciebie? Masz klimę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 13.10.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 jakie masz szyby w swoich oknach? w ogóle czy możesz coś dokładniej napisać o oknach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 13.10.2013 17:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2013 (edytowane) nie mam klimy - może w przyszłym roku - jakaś tania PC do ogrzewania okresów przejściowych i chłodzenia latem - typu promocja w Casto/LM temperatura ok 24 , w najgorsze upały przekroczyła 25* dziś po 2 dniach słonecznych 22-23* w zależności od miejsca pomiaru okna System: SCHUCO SI-82+ Kolor: ANTRACYT 2STR 7016,05.167 Szkło: 4T/16A/4/16A/4TU=0,5 CR9005 lub Szkło: ANT BRĄZ 6/12/6/12/6 CR9005 Listwa: Standardowe szklnie stałe w ramie (fixy) okno nieotwieralne Uszczelka: Standardowa Edit: dodam że dziś mija rok odkąd mieszkamy Edytowane 13 Października 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 14.10.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2013 No to gratulacje, wiec widze ze tez w niedziele sie wprowadzaliscie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjmac 22.10.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Witajcie, kilkanaście dni temu trafiłem na Wasz dziennik, ponieważ szukałem informacji o tym projekcie, który Wy... chcieliście budować ale zmieniliście zdanie - ten projekt to AGA z MTM Styl. Czy możecie napisać, dlaczego zmieniliście zdanie, co w tamtym projekcie podobało się Wam lub nie, jakie zmiany byście wprowadzili? Wasz dziennik dał mi bardzo dużo informacji i powodów do rozmyślania, co prawda budowę planuję zacząć w przyszłym roku ale już muszę myśleć o założeniach domu i rozważam sposób ogrzewania, wcześniej myślałem o gazowym, ale teraz widzę, że elektryczne może być korzystniejsze. Dom będzie budowany na Dolnym Śląsku, więc nie mamy tam takich zim jak u Was, przez co zużycie energii będzie niższe. Co byście zmienili budując się po raz kolejny.Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedziMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 22.10.2013 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 zdanie zmieniliśmy bo potrzebowaliśmy 4 pokoi i problemem była antresola która mogła by bez odpowiedniej aranżacji dawać pogłos i echo w domu a tak w ogole to pozdrowienia dla miasta CCC, WV etc i do zobaczenia na budowie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjmac 23.10.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 Dzięki za odpowiedź, a możesz napisać co zmieniłbyś w tym projekcie w kwestii ocieplenia i ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.10.2013 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 jeśli masz ten sam projekt to małpuj Konrada - po co kombinować od nowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.10.2013 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2013 1. salon - na pewno okna tarasowe odsunięte od siebie - przy takim układzie jak jest teraz sam słupek narożny jest słabym punktem - nawet ocieplony z zewnątrz miałby tendencje do przemarzania2. po zlikwidowaniu kominka (komina) w salonie można rozważyć kuchnie otwartą na salon - choć sam komin wydaje się być efektowny i atrakcyjny dla niektórych ... ale też i kosztowny ....3. okno narożne w sypialni zmiana z narożnego na zwykłe - strona dostosowana do kierunków świata 4. pomieszczenie techniczne i klatka schodowa bez okna, okno w łazience małe - fix (jeśli to by była faktycznie ściana północna) ja mam 120x60 dziś dałbym pionowego fixa - ładnie by rozświetlił łazienkę, brak okien połaciowych - ewentualnie okno (fix) w szczycie do rozświetlenia poddasza5. do rozważenia zamiana miejscami kuchni i salonu - co za tym idzie zmiana stropu i umiejscowienia antresoli bardziej w centralnej części domu 6. narożnik tarasowy w domu między sypialniami - ja bym pewnie zabudował zwiększając obie sypialnie - ewentualnie wygospodarowując miejsce na garderobę 7. garaż na pewno odizolowany od reszty budynku , likwidując PT lub łącząc je z garażem można zmniejszyć / skrócić bryłę budynku pewnie inne by się jeszcze znalazły ... to tak na szybko .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 10.11.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2013 Konrad jak wyglda i czy jestes zadowolony z bio kominka?Masz moze jakies foto rozpalonego kominka?Przymierzam sie do zakupu i chcialem podpytac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.11.2013 20:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2013 (edytowane) bio-kominek bardzo fajny - dla klimatu i lekkiego podgrzania atmosfery wieczorem idealny - w DB były już fotki wiec poszukaj (na 1 stronie spis treści) paliłem w nim w ubiegłym sezonie 6-7 x w tym roku odpaliłem 1x i się "zjarał" - farba na tylniej ściance spaliła się - reklamacja uwzględniona - otrzymałem nowy bio-kominek przy okazji przyszła kolejna FV za prąd - zaktualizowałem więc wpis w poście #2565 Edytowane 21 Listopada 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 22.11.2013 22:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 21.11 - 728,1 24.11 - 783,3 dotychczasowe zużycie (od początku sezonu grzewczego) na poziomie 395,1 kWh rok temu 21.11 mialem "21.11 - 728,1" co daje zużycie na poziomie 54% w porównaniu do okresu analogicznego w ubiegłym sezonie może inni mogli by wrzucić / napisać swoje % dane ? jak się ma sezon do sezonu ?? będę wdzięczny .... (z pewnością widać tu efekt 1 sezonu grzewczego ... i poprawy pewnych niedociągnięć które mieliśmy w wykonaniu inwestycji ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.11.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2013 (edytowane) dotychczasowe zużycie (od początku sezonu grzewczego) na poziomie 395,1 kWh rok temu 21.11 mialem "21.11 - 728,1" co daje zużycie na poziomie 54% w porównaniu do okresu analogicznego w ubiegłym sezonie może inni mogli by wrzucić / napisać swoje % dane ? jak się ma sezon do sezonu ?? będę wdzięczny .... (z pewnością widać tu efekt 1 sezonu grzewczego ... i poprawy pewnych niedociągnięć które mieliśmy w wykonaniu inwestycji ) Patrz,to mniej niż ja przy pompie ciepła Kurcze,badziew musiałem kupić... Jako,że ja "niewierny Tomasz" jestem to czy mógłbyś zapodać zdjęcie licznika z tegoż zużycia dla przyszłych lub obecnych inwestorów ? Moje zużycie w formie zdjęcia licznika,bo takie uważam za najuczciwsze,będzie przedstawione 30.11 i będzie zawierało również zużycie na cwu bo mam jeden podlicznik na źródle ciepła. Forma pisemna/forumowa zużycia może zawierać pełno błędów ,które mogą wprowadzić w błąd czytających i zafałszować znacznie obraz budowy,dlatego chcąc rzetelnie informować o zużyciu pasowałoby udokumentować to zdjęciem licznika zużycia i przy okazji FV. FV pokaże nam i przyszłym inwestorom,odejmując od całościowego zużycia prądu zużycie z podlicznika ile kWh możemy spodziewać się jako zużycie prądu na cele bytowe. Także nie krępuj się i nie szczyp się w pokazaniu licznika i FV... Edytowane 22 Listopada 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts