Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

zajrzyj tutaj >>> - niekt ekogroszkowcow nie opluwa , dróg do celu jest wiele ... jak widać z piecem na cokolwiek + bufor ciepła i dobrej izolacji można duzo zdziałać ...

2x zbudowałbym dom dokładnie tak samo 30/30/40-50

dodatkowe 10 cm styropianu z najniższą lambdą kosztowało mnie ok 3 tyś zł ....grosze przy całej inwestycji - dlatego uważam że na izolacji nie można oszczędzać! - to jedyna rzecz w domu która nie zużywa się i ma szanse zwrócić się

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Konrad wrzesień był raczej zimny... czy w południowych pomieszczeniach cokolwiek "dopykało" NCO - (tzn. w salonie i kuchni choć ona jest raczej PD-ZACH i w pomieszczeniach wschodnich) ? Czy przy takich temperaturach na zewnątrz, jednak dom daje sobie radę samodzielnie z utrzymaniem komfortowej temperatury, ?? A jak z oknem w kuchni ?? często je otwieracie lub uchylacie?

ja niczego nie opluwam nie odbieraj tego tak osobiście. A co gaz to jakaś rewelacja? spory koszt przyłącza i projektu instalacji. Żeby porównać koszty musiałbyś zestawić dwa budynki wg tego samego projektu w dwóch standardach budowane przez tę samą ekipę.. dom z rekuperatorem i dobrą izolacją kosztuje mniej wiecej tyle co dom z kominami wentylacyjnymi i instalacją c.o. ze standardową izolacją...

Konrad wrzesień był raczej zimny... czy w południowych pomieszczeniach cokolwiek "dopykało" NCO - (tzn. w salonie i kuchni choć ona jest raczej PD-ZACH i w pomieszczeniach wschodnich) ? Czy przy takich temperaturach na zewnątrz, jednak dom daje sobie radę samodzielnie z utrzymaniem komfortowej temperatury, ?? A jak z oknem w kuchni ?? często je otwieracie lub uchylacie?

ogrzewanie chodzi ciągle (tzn "pyka") tylko w łazience i pokoju syna (północ), w pozostałych pomieszczeniach nie zauważyłem jeszcze - może "cokolwiek" napykało od wschodu, w sypialni zawsze panuje gorąca atmosfera ;)

jeśli są dni słoneczne to tak - dogrzewa bardzo ładnie- w ubiegłym tygodniu jak było pochmurno było widać spadki temperatury w domu (spadki podwyższonej temp po lecie)

okien praktycznie nie otwieramy - drzwi tarasowe tylko gdy potrzebujemy, gdy chcemy , na siłe domu nie wietrzymy

w kuchni jednak wyciąg (może wystarczyłby pochłaniacz) bym zamontował nad płytą indukcyjną - nie chodzi o zapachy czy dym , lecz o parę i wiszące szafki nad nią

nie mam klimy - może w przyszłym roku - jakaś tania PC do ogrzewania okresów przejściowych i chłodzenia latem - typu promocja w Casto/LM

temperatura ok 24 , w najgorsze upały przekroczyła 25*

dziś po 2 dniach słonecznych 22-23* w zależności od miejsca pomiaru

okna

System: SCHUCO SI-82+

Kolor: ANTRACYT 2STR 7016,05.167

Szkło: 4T/16A/4/16A/4TU=0,5 CR9005

lub Szkło: ANT BRĄZ 6/12/6/12/6 CR9005

Listwa: Standardowe

szklnie stałe w ramie (fixy) okno nieotwieralne

Uszczelka: Standardowa

Edit: dodam że dziś mija rok odkąd mieszkamy ;)

Edytowane przez R&K

Witajcie, kilkanaście dni temu trafiłem na Wasz dziennik, ponieważ szukałem informacji o tym projekcie, który Wy... chcieliście budować ale zmieniliście zdanie - ten projekt to AGA z MTM Styl. Czy możecie napisać, dlaczego zmieniliście zdanie, co w tamtym projekcie podobało się Wam lub nie, jakie zmiany byście wprowadzili?

Wasz dziennik dał mi bardzo dużo informacji i powodów do rozmyślania, co prawda budowę planuję zacząć w przyszłym roku ale już muszę myśleć o założeniach domu i rozważam sposób ogrzewania, wcześniej myślałem o gazowym, ale teraz widzę, że elektryczne może być korzystniejsze. Dom będzie budowany na Dolnym Śląsku, więc nie mamy tam takich zim jak u Was, przez co zużycie energii będzie niższe. Co byście zmienili budując się po raz kolejny.

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi

Marcin

1. salon - na pewno okna tarasowe odsunięte od siebie - przy takim układzie jak jest teraz sam słupek narożny jest słabym punktem - nawet ocieplony z zewnątrz miałby tendencje do przemarzania

2. po zlikwidowaniu kominka (komina) w salonie można rozważyć kuchnie otwartą na salon - choć sam komin wydaje się być efektowny i atrakcyjny dla niektórych ... ale też i kosztowny ....

3. okno narożne w sypialni zmiana z narożnego na zwykłe - strona dostosowana do kierunków świata

4. pomieszczenie techniczne i klatka schodowa bez okna, okno w łazience małe - fix (jeśli to by była faktycznie ściana północna) ja mam 120x60 dziś dałbym pionowego fixa - ładnie by rozświetlił łazienkę, brak okien połaciowych - ewentualnie okno (fix) w szczycie do rozświetlenia poddasza

5. do rozważenia zamiana miejscami kuchni i salonu - co za tym idzie zmiana stropu i umiejscowienia antresoli bardziej w centralnej części domu

6. narożnik tarasowy w domu między sypialniami - ja bym pewnie zabudował zwiększając obie sypialnie - ewentualnie wygospodarowując miejsce na garderobę

7. garaż na pewno odizolowany od reszty budynku , likwidując PT lub łącząc je z garażem można zmniejszyć / skrócić bryłę budynku

pewnie inne by się jeszcze znalazły ...

to tak na szybko ....

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

bio-kominek bardzo fajny - dla klimatu i lekkiego podgrzania atmosfery wieczorem idealny - w DB były już fotki wiec poszukaj (na 1 stronie spis treści)

paliłem w nim w ubiegłym sezonie 6-7 x

w tym roku odpaliłem 1x i się "zjarał" - farba na tylniej ściance spaliła się - reklamacja uwzględniona - otrzymałem nowy bio-kominek

przy okazji przyszła kolejna FV za prąd - zaktualizowałem więc wpis w poście #2565

Edytowane przez R&K

21.11 - 728,1

24.11 - 783,3

dotychczasowe zużycie (od początku sezonu grzewczego) na poziomie 395,1 kWh

rok temu 21.11 mialem

"21.11 - 728,1"

co daje zużycie na poziomie 54% w porównaniu do okresu analogicznego w ubiegłym sezonie

może inni mogli by wrzucić / napisać swoje % dane ? jak się ma sezon do sezonu ?? będę wdzięczny .... (z pewnością widać tu efekt 1 sezonu grzewczego ... i poprawy pewnych niedociągnięć które mieliśmy w wykonaniu inwestycji )

Gość Arturo72
dotychczasowe zużycie (od początku sezonu grzewczego) na poziomie 395,1 kWh

rok temu 21.11 mialem

"21.11 - 728,1"

co daje zużycie na poziomie 54% w porównaniu do okresu analogicznego w ubiegłym sezonie

może inni mogli by wrzucić / napisać swoje % dane ? jak się ma sezon do sezonu ?? będę wdzięczny .... (z pewnością widać tu efekt 1 sezonu grzewczego ... i poprawy pewnych niedociągnięć które mieliśmy w wykonaniu inwestycji )

Patrz,to mniej niż ja przy pompie ciepła ;)

Kurcze,badziew musiałem kupić...

Jako,że ja "niewierny Tomasz" jestem to czy mógłbyś zapodać zdjęcie licznika z tegoż zużycia dla przyszłych lub obecnych inwestorów ?

Moje zużycie w formie zdjęcia licznika,bo takie uważam za najuczciwsze,będzie przedstawione 30.11 i będzie zawierało również zużycie na cwu bo mam jeden podlicznik na źródle ciepła.

Forma pisemna/forumowa zużycia może zawierać pełno błędów ,które mogą wprowadzić w błąd czytających i zafałszować znacznie obraz budowy,dlatego chcąc rzetelnie informować o zużyciu pasowałoby udokumentować to zdjęciem licznika zużycia i przy okazji FV.

FV pokaże nam i przyszłym inwestorom,odejmując od całościowego zużycia prądu zużycie z podlicznika ile kWh możemy spodziewać się jako zużycie prądu na cele bytowe.

Także nie krępuj się i nie szczyp się w pokazaniu licznika i FV...

Edytowane przez Arturo72