Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie! Próbowałam pisać na priv, ale nie można się dostać :) Napiszę więc tutaj. Na początku gratuluję dzienników budowy i przebiegu prac związanych z budową. Mistrzostwo! Na dziennik Arizony trafiłam, szukając realizacji Domu Modelowego w Jankach. Wydawał się być moim ideałem:) Jednak ostatecznie powstał nieco mniejszy i prostszy projekt indywidualny. Jednak z Waszym dziennikiem nie mogłam się rozstać,gdyż zastosowaliście wiele rozwiązań, które mnie interesują. A do tego pisany jest w tak przyjemnej formie, że chce się do niego wracać. Dobra, kończę już z tym słodzeniem :) Chciałam się dowiedzieć, jak sprawuje się ogrzewanie elektryczne ułożone na powierzchni płyty. Wszyscy zalecają zatopić kable w płycie, aby lepiej nagrzać całą masę akumulacyjną. Mi jednak bardziej podoba się twoja metoda i możliwość pominięcia pomieszczeń nieogrzewanych, oraz miejsc zabudowanych. Tylko mam obawy czy wystarczająco nagrzewa się płyta w taryfie nocnej. Ty już kilka lat mieszkasz z takim systemem i możesz coś powiedzieć. Pozdrawiam i czekam na info.

Ania

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dziekuje, taki wlasnie był cel dziennka/ów sam szukalem wielu informacji i był z tym problem ....

nie ma większego znaczenia gdzie i jak zatopione będą kable , prędzej czy później strefy np. niezabudowane tez się nagrzeją

beton ma bardzo duza mozliwosc akumulacji i ogrzewanie tylko w taniej taryfie się sprawdza

np. u mnie chodzi tylko 2 h nad ranem przez znaczna czesc sezonu , teraz przy -20 to było za mało i musialem zwiekszyc liczbe godzin - ale tu dużo zależy od sterownikow - z AuraTONOW NIE JESTEM ZADOWOLONY - ten który jest w ZX35 - był ostatnio prezentowany wydaje się być sensowny

Dzięki za odpowiedź. Ja się właśnie tak zastanawiałam, czy jeśli kable będą umieszczone na powierzchni płyty, to ciepło szybciej ucieknie w posadzkę i zacznie ogrzewać pomieszczenie, zamiast akumulować się w płycie. Wówczas pomieszczenia nagrzałyby się do zadanej temperatury szybciej, niż zdążyłaby się nagrzać płyta. Czyli akumulacja za słaba, albo przegrzane pomieszczenia w celu wygrzania płyty :)

A powiedz mi Konradzie, czy temperatura podłogi nie zmienia się znacząco w trakcie pracy ogrzewania? Zupełnie nie wiem, do jakiej temperatury nagrzewają się kable w trakcie pracy i czy jest to odczuwalne na podłodze.

Wiele osob u mnie twierdzi ze mam zimna podloge

Plyta ma temperature innych przegrod 21*C

Gdy w pom temp spada zalaczaja sie kable

Gdy chodza wiem o tym odczuwam to. Posadzka nieco cieplejsza

Czym mniejsze zapotrzebowanie tym mniej pracuja tym posadzka ma temp zblizona do oczekiwanej w danym pom8eszczeniu

Reszta .... bez znaczenia

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 10 months później...
  • 1 month później...
  • 5 months później...
  • 4 weeks później...
stan licznika

3 maja 2018 - 27 259,6

wczoraj uruchomiłem ogrzewanie w domu, nie było włączone bo sterownik mi jeden padł i miałem go wymienić - efekt jest taki że nadal go nie zamówiłem nie mówiąc o wymianie a ostatnie 2 dni bez zysków słonecznych spowodowały że w domu odczuwać zaczęliśmy chłód

wcześniej zyski słoneczne i bytowe w zupełności wystarczały

stan z 3 maja potwierdzony fotką 15 listopada , obecnie w domu trwa wyrównywanie temperatury do 21* - sadzę że po dzisiejszej nocy będzie już OK

z innych spraw które obecnie małymi kroczkami pcham do przodu - poczyniłem taką ala "szopę" która stanęła przy płocie plecami do budynków gospodarczych sąsiadów w części mojej działki gdzie mam lasek brzozowy

attachment.php?attachmentid=421832&d=1542392025

attachment.php?attachmentid=421835&d=1542392057

szopa zrobiona po taniości - fundament z krawężników drogowych, podłoga z bloczków chodnikowych 50x50, kupiłem kilka belek 10x10, parę krokwi trochę łat , całość obita blachą aluminiową z odzysku, drzwi wejściowe z odzysku , środek ocieplony najtańszą wełną 10 cm , od środka obite sklepowymi panelami typu stace wall, a sufit obłożony boazerią z odzysku

attachment.php?attachmentid=421833&d=1542392038

attachment.php?attachmentid=421834&d=1542392047

okno 120x60 to pakiet szybowy który został mi z budowy Arizony - firma go uszkodziła podczas montażu i później przywiozła nowy a ten uszkodzony zostawili mi

Edytowane przez R&K

• 8 months później...

Dla potomnych

11.05.2019 - 31 515,2

03.05.2018 - 27 259,6

Różnica-------> 4 255,6 kWh

Z ciekawostek

W domu pojawił się klityzator 3.5KW wifi

Taras zmienia kolor na szary i powoli zawarta to winorośl

Szopa zabudowana ale jeszcze nie skończona

Pojawił się też kompostownik

Życie mija szybko ... zmiany za to powolne...

Dla potomnych

11.05.2019 - 31 515,2

03.05.2018 - 27 259,6

Z ciekawostek

W domu pojawił się klityzator 3.5KW wifi

Taras zmienia kolor na szary i powoli zawarta to winorośl

Szopa zabudowana ale jeszcze nie skończona

Pojawił się też kompostownik

Życie mija szybko ... zmiany za to powolne...

A pamiętam jak dziś jak pompiarze zarzucali kablarzom, że tym drugim zabraknie alternatywy, i proszę, dowód jak na dłoni, że się mylili :)

U mnie klima 4 rok, w tym roku dojdzie fotowoltaika, dwa elektryki na podwórku, za chwilę nie będę potrzebował żadnego lobby żeby jeździć czy do zasilać !!!

• 7 months później...
  • 1 month później...
Dla potomnych

11.05.2019 - 31 515,2

03.05.2018 - 27 259,6

czas na podsumowanie sezonu grzewczego 2019/2020

11.05.2019 - 31 515,2

27.04.2020 - 34 855,7

Różnica-------> 3 340,5 kWh

obecnie cena w FORTUM sprzedaż + dystrybucja 33 gr netto - coś dużo -czas przejechać się do Mielca do PGE i sprawdzić cenę

tak czy inaczej sezon grzewczy wg licznika i stawki nocnej z FV kosztował mnie 1355,90 zł - ale chyba są jakieś dopłaty ???

bo z FV Należność brutto za okres 10.08.2019 - 04.02.2020 - 1 339,37 brutto - Wynik rozliczenia (1-3+4-5) -957,39 (nadpłata)

czas na podsumowanie sezonu grzewczego 2019/2020

11.05.2019 - 31 515,2

27.04.2020 - 34 855,7

Różnica-------> 3 340,5 kWh

obecnie cena w FORTUM sprzedaż + dystrybucja 33 gr netto - coś dużo -czas przejechać się do Mielca do PGE i sprawdzić cenę

tak czy inaczej sezon grzewczy wg licznika i stawki nocnej z FV kosztował mnie 1355,90 zł - ale chyba są jakieś dopłaty ???

bo z FV Należność brutto za okres 10.08.2019 - 04.02.2020 - 1 339,37 brutto - Wynik rozliczenia (1-3+4-5) -957,39 (nadpłata)

załóż PV

• 8 months później...
  • 3 months później...