jasiek71 30.10.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 ale to już nie wina GWC tylko tego jak działa WM, skoro na zewnątrz jest 0 .... ? można same kanały zaizolować 30 cm warstwą wełny tylko po co ? by do domu wlatywało jeszcze chłodniejsze? przynajmniej po drodze trochę się ogrzewa he he he ... to trzeba było rozprowadzić rury po całym domu tak aby się zagrzało i dopiero potem do anemostatów ... po co jeszcze reku skoro domem je grzejesz ... nie mieszaj na razie do tego kolektora ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 tak żeby nie być gołosłownym ...moja temp. na nawiewie ...http://img600.imageshack.us/img600/2742/sdc11062u.jpg i przy okazji zależności twojego sterownika ...http://img502.imageshack.us/img502/9302/sdc11056m.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 na anemostacie ... z ziemi wylata 14,1* ... u ciebie po GGWC jest 12,2* - 12,4* ... masz na swoim przykładzie dokładnie to co ja usiłuję wytłumaczyć w wątku wentylacyjnym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 u mnie 15,9 jest w komorę w reku mierzone , TY podajesz temperaturę z anemostatu jadę kupić termometr szpilkowy , wtedy będzie wszystko wiadomo ... obstawiam z 18,5* ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przemysław_ 30.10.2012 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 (edytowane) Nie ma co obstawiać ta temperatura jest niewymierna i porównywanie tych dwóch cyfr jest bez sensu ponieważ każdy ma inną odległość od reku.Lepiej skupić się na poszczególnych temperaturach.Jasiek Ty masz GWC żwirowca (z tego co pamiętam) i on daje temperaturę 14,1 a R&K ma za GGWC 12,2 różnica 2 stopni (zakładam, że te temperatury da się porównać bo są zaraz za ścianą– nie na wlocie do rekuperatora).Nie można pomijać udziału GGWC czy GWCTrzeba zastanowić się co dalej. Edytowane 30 Października 2012 przez Przemysław_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2012 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Nie ma co obstawiać ta temperatura jest niewymierna i porównywanie tych dwóch cyfr jest bez sensu ponieważ każdy ma inną odległość od reku. Lepiej skupić się na poszczególnych temperaturach. Jasiek Ty masz GWC żwirowca (z tego co pamiętam) i on daje temperaturę 14,1 a R&K ma za GGWC 12,2 różnica 2 stopni (zakładam, że te temperatury da się porównać bo są zaraz za ścianą– nie na wlocie do rekuperatora). Nie można pomijać udziału GGWC czy GWC Trzeba zastanowić się co dalej. ale ja nie mam rekuperatora ... a GWC to rurowiec ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 30.10.2012 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 ale ja nie mam rekuperatora ... a GWC to rurowiec ... Jasiek masz GWC rurowe czyli rury zakopane w ziemi w których powietrze ociepla się od gruntu jak rozumiem. Jesli tak to różnica między twoim GWC a Konrada spowodowana jest czynnikiem grzewczym u ciebie jest bezpośrednio ogrzane powietrze wchodzące do wentylacji a u Konrada jest glikol. I tu są straty przy przekazywaniu ciepła przez glikol do powietrza, stąd różnice w temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 30.10.2012 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Jasiek masz GWC rurowe czyli rury zakopane w ziemi w których powietrze ociepla się od gruntu jak rozumiem. Jesli tak to różnica między twoim GWC a Konrada spowodowana jest czynnikiem grzewczym u ciebie jest bezpośrednio ogrzane powietrze wchodzące do wentylacji a u Konrada jest glikol. I tu są straty przy przekazywaniu ciepła przez glikol do powietrza, stąd różnice w temperaturach. ale ja to wszystko wiem ... zawsze twierdziłem że GGWC jest ostatecznością ... tak samo jak reku + GWC (GGWC ) ... jedno drugiemu zaprzecza i nie daje poprawnie pracować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.10.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 termometru szpilkowego niet dziś zamawiam na allegro , podobnie pogodynkę bo te które na miejscu znalazłem nie mają pomiaru wilgotności na zewnątrz Ja mam taką: http://stacje-pogody.pl/968_stacja_pogody_terdens_1140_pop.html Kupiona w LM,zresztą na powyższym linku masz wszystko,łącznie z testami o pogodynkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 31.10.2012 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Trochę się pogubiłem w Twojej instalacji- była wcześniej rozrysowana? Jeśli nie może byś w "wolnej chwili" zrobił szkic z lokalizacją czerpni, gwc, reku itd? Plisss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 31.10.2012 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 A ja z innej beczki, wygląda na to że do rozpoczęcia mojej budowy mam co najmniej czas do maja, jak go najlepiej wykorzystać, żeby potem móc w miarę spokojnie trzymać dobre tempo i kontrolować zadowalający stosunek cena/jakość. Samo czytanie forum to jedno, jak potem do tych informacji sprawnie dotrzeć, jak planować prace w czasie, to drugie.Ty osiągnąłeś jeden z najlepszych wyników jeśli chodzi o zorganizowanie przebiegu budowy - mógłbyś się podzielić w jaki sposób do tego doszedłeś.blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 31.10.2012 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Ja mam tą stację z 11 strony 3 od dołu biega już u mnie kilka ładnych lat i jestem bardzo z niej zadowolony Twins W107-3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 31.10.2012 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 ale ja to wszystko wiem ... zawsze twierdziłem że GGWC jest ostatecznością ... tak samo jak reku + GWC (GGWC ) ... jedno drugiemu zaprzecza i nie daje poprawnie pracować ... Jasiek Ja wiem ze ty to wiesz. Ale mi chodziło o wskazanie przyczyny takiej różnicy temperatur. Może nie wszyscy załapali. Choć generalnie nie neguję GWC to Ja po przeprowadzonych paru rozmowach w tym m. in. z Mikim instalującym u mnie WM i PC P-W oraz przeczytaniu szeregu opinii na temat GWC świadomie zrezygnowałem z niego na obecną chwilę. Mając mozliwość w przyszłości podpięcia własnie rurowego GWC do wentylacji mechanicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.10.2012 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Jasiek Ja wiem ze ty to wiesz. Ale mi chodziło o wskazanie przyczyny takiej różnicy temperatur. Może nie wszyscy załapali. Choć generalnie nie neguję GWC to Ja po przeprowadzonych paru rozmowach w tym m. in. z Mikim instalującym u mnie WM i PC P-W oraz przeczytaniu szeregu opinii na temat GWC świadomie zrezygnowałem z niego na obecną chwilę. Mając mozliwość w przyszłości podpięcia własnie rurowego GWC do wentylacji mechanicznej. największą ironią jest że samo GWC bez żadnych dodatków jest genialnym rozwiązaniem i polecę każdemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 01.11.2012 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Zastanawiam się jakim produktem malowałeś "pstrykacze" ew. jakiego użyłeś podkładu ? niestety plastik jest dość ciężkim materiałem do malowania - ale to nie znaczy że nie niemożliwym ostatnio malowałem literki na koszu na śmieci i na moje szczęście miałem dostęp do farby przeznaczonej do malowania wszystkich rodzajów plastików - jak na razie trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 01.11.2012 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 największą ironią jest że samo GWC bez żadnych dodatków jest genialnym rozwiązaniem i polecę każdemu Czyli sprzedać reku póki nowe i nie używane za niewielką częśc z tej kasy zrobić rurowy GWC a za reszte dobrze pobalować Kusząca myśl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 02.11.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 a że tak zapytam - te 28 kWh to tylko na ogrzewanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 02.11.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 u mnie wychodzi trochę więcej - 33-35 kWh, Ea (czy Ek) mam chyba 42 kWh /m2a jaki miałeś wynik ze świadectwa energetycznego, chciałem sobie porównać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 02.11.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 Ja też mam 45 kwh/m2 i od 2 dni pompa się nie załącza temp. wewnątrz 18 st. jeszcze nie mieszkam dlatego tylko tyle do nagrzania bydynku od 9 st C do 18 st C zużyłem 120kw (pierwsze uruchomienie ogrzewania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 02.11.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2012 a wiesz mój też ledwo bo mam grzanie prądem, ale chyba Ek to ten bardziej miarodajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts