Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ale to już nie wina GWC tylko tego jak działa WM, skoro na zewnątrz jest 0 .... ? można same kanały zaizolować 30 cm warstwą wełny tylko po co ? by do domu wlatywało jeszcze chłodniejsze? przynajmniej po drodze trochę się ogrzewa

he he he ...

to trzeba było rozprowadzić rury po całym domu tak aby się zagrzało i dopiero potem do anemostatów ...

po co jeszcze reku skoro domem je grzejesz ...;)

nie mieszaj na razie do tego kolektora ...:no:

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie ma co obstawiać ta temperatura jest niewymierna i porównywanie tych dwóch cyfr jest bez sensu ponieważ każdy ma inną odległość od reku.

Lepiej skupić się na poszczególnych temperaturach.

Jasiek Ty masz GWC żwirowca (z tego co pamiętam) i on daje temperaturę 14,1 a R&K ma za GGWC 12,2 różnica 2 stopni (zakładam, że te temperatury da się porównać bo są zaraz za ścianą– nie na wlocie do rekuperatora).

Nie można pomijać udziału GGWC czy GWC

Trzeba zastanowić się co dalej.

Edytowane przez Przemysław_

Nie ma co obstawiać ta temperatura jest niewymierna i porównywanie tych dwóch cyfr jest bez sensu ponieważ każdy ma inną odległość od reku.

Lepiej skupić się na poszczególnych temperaturach.

Jasiek Ty masz GWC żwirowca (z tego co pamiętam) i on daje temperaturę 14,1 a R&K ma za GGWC 12,2 różnica 2 stopni (zakładam, że te temperatury da się porównać bo są zaraz za ścianą– nie na wlocie do rekuperatora).

Nie można pomijać udziału GGWC czy GWC

Trzeba zastanowić się co dalej.

ale ja nie mam rekuperatora ...

a GWC to rurowiec ...

ale ja nie mam rekuperatora ...

a GWC to rurowiec ...

Jasiek masz GWC rurowe czyli rury zakopane w ziemi w których powietrze ociepla się od gruntu jak rozumiem.

Jesli tak to różnica między twoim GWC a Konrada spowodowana jest czynnikiem grzewczym u ciebie jest bezpośrednio ogrzane powietrze wchodzące do wentylacji a u Konrada jest glikol. I tu są straty przy przekazywaniu ciepła przez glikol do powietrza, stąd różnice w temperaturach.

Jasiek masz GWC rurowe czyli rury zakopane w ziemi w których powietrze ociepla się od gruntu jak rozumiem.

Jesli tak to różnica między twoim GWC a Konrada spowodowana jest czynnikiem grzewczym u ciebie jest bezpośrednio ogrzane powietrze wchodzące do wentylacji a u Konrada jest glikol. I tu są straty przy przekazywaniu ciepła przez glikol do powietrza, stąd różnice w temperaturach.

ale ja to wszystko wiem ...

zawsze twierdziłem że GGWC jest ostatecznością ...

tak samo jak reku + GWC (GGWC ) ...;)

jedno drugiemu zaprzecza i nie daje poprawnie pracować ...

Gość Arturo72
termometru szpilkowego niet :( dziś zamawiam na allegro , podobnie pogodynkę bo te które na miejscu znalazłem nie mają pomiaru wilgotności na zewnątrz

Ja mam taką:

http://stacje-pogody.pl/968_stacja_pogody_terdens_1140_pop.html

Kupiona w LM,zresztą na powyższym linku masz wszystko,łącznie z testami o pogodynkach :)

A ja z innej beczki, wygląda na to że do rozpoczęcia mojej budowy mam co najmniej czas do maja, jak go najlepiej wykorzystać, żeby potem móc w miarę spokojnie trzymać dobre tempo i kontrolować zadowalający stosunek cena/jakość. Samo czytanie forum to jedno, jak potem do tych informacji sprawnie dotrzeć, jak planować prace w czasie, to drugie.

Ty osiągnąłeś jeden z najlepszych wyników jeśli chodzi o zorganizowanie przebiegu budowy - mógłbyś się podzielić w jaki sposób do tego doszedłeś.

blekowca

ale ja to wszystko wiem ...

zawsze twierdziłem że GGWC jest ostatecznością ...

tak samo jak reku + GWC (GGWC ) ...;)

jedno drugiemu zaprzecza i nie daje poprawnie pracować ...

Jasiek Ja wiem ze ty to wiesz. :p

Ale mi chodziło o wskazanie przyczyny takiej różnicy temperatur. Może nie wszyscy załapali.

Choć generalnie nie neguję GWC to Ja po przeprowadzonych paru rozmowach w tym m. in. z Mikim instalującym u mnie WM i PC P-W oraz przeczytaniu szeregu opinii na temat GWC świadomie zrezygnowałem z niego na obecną chwilę. Mając mozliwość w przyszłości podpięcia własnie rurowego GWC do wentylacji mechanicznej.

Jasiek Ja wiem ze ty to wiesz. :p

Ale mi chodziło o wskazanie przyczyny takiej różnicy temperatur. Może nie wszyscy załapali.

Choć generalnie nie neguję GWC to Ja po przeprowadzonych paru rozmowach w tym m. in. z Mikim instalującym u mnie WM i PC P-W oraz przeczytaniu szeregu opinii na temat GWC świadomie zrezygnowałem z niego na obecną chwilę. Mając mozliwość w przyszłości podpięcia własnie rurowego GWC do wentylacji mechanicznej.

największą ironią jest że samo GWC bez żadnych dodatków jest genialnym rozwiązaniem i polecę każdemu :yes:

Zastanawiam się jakim produktem malowałeś "pstrykacze" ew. jakiego użyłeś podkładu ? niestety plastik jest dość ciężkim materiałem do malowania - ale to nie znaczy że nie niemożliwym :) ostatnio malowałem literki na koszu na śmieci i na moje szczęście miałem dostęp do farby przeznaczonej do malowania wszystkich rodzajów plastików - jak na razie trzyma ;)