Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jasiek z tymi temperaturami glikolu w pętlach będziemy musieli poczekać do chłodniejszych nocy lub dni - przymrozki mają być pod koniec miesiąca

ja wiem...

chodzi mi o to jaka jest temperatura pod płytą względem tej na podwórku ...

co jakiś czas jak będzie działało GGWC to strzel fotę tych termometrów na rurach...;)

Mania18 - nie wszyscy śledzą FM codziennie - wiec spokojnie - wszystko jest OK ;)

moja żona już dawno powiedziała że nie ma zamiaru przesiadywać tutaj .

swoja droga jakby Panie bardziej się udzielały to może i jej by się to nieco udzieliło

nie żegnam się, nie kończę przygody z FM, z budownictwem i życiem w Arizonie ale kończę już dziennik ..... dziękując za wszelkie okazane wsparcie, rady i Waszą obecność

Konrad

----------------------------------------------------------------------------------------------

KONIEC DZIENNIKA

----------------------------------------------------------------------------------------------

Edytowane przez R&K

o cholera to ja tu czytam od tygodnia od samiuśkiego początku jak kryminał z wypiekami na twarzy co będzie dalej, co się stanie ( czy ekipa przyjdzie następnego dnia , czy dowiozą okna ) i jak w końcu dojechałem do ostatniej strony to załapałem się na koniec dziennika ?? Konrad tak się nie robi, to nie fair.

A tak na serio jak bym mieszkał chodź z 300 km bliżej to przyjechał bym ze skrzynką wódki. Ten Twój dziennik to kawał dobrej roboty. Myślę, że dzięki temu co tu opisałeś zaoszczędzę sobie sporo problemów których już nie popełnię a do tego kupę kasy i nieprzeliczalną ilość zdrowia.

Dwa lata temu zakupiłem 12,5 arową działkę i od tego czasu chodziły mi rożne pomysły czym ją zabudować ( od zawsze byłem nastawiony na płytę fundamętową i WM z reku ) ale co do reszty to były tylko mgliste dywagacje. Za około 2-3 tygodnie na świecie pojawią mi się bliźniaki a że mam już 3 letnią córcie to w 5 na 60 m się trudno będzie pomieścić. Padła decyzja - warto coś w końcu wybudować. Tylko co ? Jak dla mnie (myślę ze znajdę kilku podobnych sobie ) ważne są koszty te inwestycyjne jak i te przyszłe na utrzymanie wiec budynek musi być mega energooszczędny - Konrad Twój dzienniki spadł mi jak z nieba.

Teraz już wiem duuużo duuużo wiecej. Podoba mi się 95 % Twoich rozwiązań i na bank je będę kopiował. Jedyne rozbieżności będą w tym że domek będzie parterowy i raczej z dachem dwuspadowym ( chyba ze ktoś mnie przekona że inny dach nie musi być dużo droższy) Dotychczas zakochany byłem w piecach kondensacyjnych gazowych (mam obecnie jeden taki w mieszkaniu - kosmicznie przewymiarowany - niewiedza kosztuje) i uważałem ogrzewanie prądem za abstrakcje ale widzę że można. Bardzo mnie interesują dane które podajesz na temat zużycia prądu więc jeśli możesz rób to jak najczęściej. Nie wszystko jeszcze rozumiem więc może się tak zdarzyć, że będę się próbował coś podpytać i bardzo liczę na Twoje rady, objaśnienie. Gratuluję wam również maleństwa ( z małym strachem czekam na swoje ) oraz ekipy która pomagała Ci w tym całym przedsięwzięciu (chłopaki od GGWC i WM wymiatają chyba będe musiał się przykolegować ). To tym czasem i do usłyszenia.

Gość Arturo72
To może w wątku elektrycznym przemycisz dobowe zużycia prądu - tak jak podawałeś do tej pory (bez zdjęć licznika - wierzymy na słowo ):yes:

Mam taką nadzieję,bo chciałem sobie porównać :)

Zużycie wg OZC mieliśmy podobne.

ostatni raz wrzucam tu - później na życzenie będę pisał w wątku "ogrzewający elektrycznością - Wystąp"

w niedziele rano było 648,1 przyrost 26 kWh

w niedzielę był 18.11 stan 648,1 , miesiąc temu we wpisie z 19.10 podawałem stan z 18.10 z rana 179,1 = 469 kWh / 31 dni = 15,13 kWh / dobę

data / stan licznika kWh

20.11 - 704,0

21.11 - 728,1

24.11 - 783,3

25.11 - 804,6 - niedziela

od niedzieli do niedzieli - 156,5 kWh/ 7 dni = 22,36 kWh

No kurczę ładne rzeczy ja się dowiaduję. Koniec dziennika. :eek:

Szkoda. Mam nadzieję że od czasu do czasu coś tam skrobniesz i odezwiesz się na forum.

Parę rzeczy zostało ci przecież jeszcze do zrobienia chocby taras. Liczyłem że do wiosny pociagniesz DB.

W kazdym razie Konrad dzięki że pisałeś. Dzięki za super DB. :yes:

Miłego zamieszkiwania i pozdrowienia dla całej rodzinki. :D

Wojtek :(