Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

na naszych oczach wyrasta nowa religia, w panele tym razem. Kapłan też na poziomie, drugi Arturo, co to wszystko wie zanim zaczął budować :)

My mamy zasobnik 200litrów, trzymamy w nim temperaturę 38stopni i jeszcze nie brakło. Ale biorą prysznic tylko dwie osoby rano, wieczorem dwa ludziki się kąpią. Podobno jak się ma córkę to każdy zasobnik będzie za mały.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość Arturo72
Kapłan też na poziomie, drugi Arturo, co to wszystko wie zanim zaczął budować :)

.

A to jest prawdą,zanim zacząłem budować to wiedziałem na temat budowy baaardzo dużo,na tym chyba rzecz polega,żeby nie nie dać sobie wcisnąć do domku czegoś co tylko ludzie polecają lub zasłyszeliśmy jednym uchem od sąsiada,lub zrobić coś w tanich pieniadzach niż gdybyśmy to kupowali od zachwalającego sprzedawcy ;)

I może dlatego w swoim domu mam rozwiązania nie za bardzo popularne a wręcz nie spotykane wśród sąsiednich budów ;)

A co do cwu u Konrada:

do kąpania wg tego co pisał Artur może okazać się mało :p

mi 140l grzane tylko w taniej taryfie (rano od 5-6 i 13-15) starcza na styk przy prysznicu, kąpiel np wieczorem to juz grzanie w drogiej taryfie

Dlatego u mnie będzie 300l ale grzane do 45st.C :)

Edytowane przez Arturo72

Podobno jak się ma córkę to każdy zasobnik będzie za mały.

Ja mam syna i córkę.. tylko jeszcze mali są a syn (prawie 2,5 roku) uwielbia stać pod deszczownicą i ciężko go wyciągnąć spod prysznica..

my mamy zasobnik 300l, ale pompa grzeje wodę na 70* (bez grzałek) i potem mamy jeszcze mieszacz.. póki co używamy tylko prysznica (4 dorosłe i 2 dzieci) i wody nigdy nam nie brakło.. ja też czasem lubię postać pod prysznicem..

z78-pit nigdy nie miałam opuchniętych nóg od podłogówki, co do kominów a co mnie to obchodzi co ludzie powiedzą.. nie mam komina i jestem szczęśliwa.. jeśli panele są nieco droższe w użytkowaniu od ekogroszku czy innego syfu to ja dziękuję.. u mnie za ostatnich 29 dni średnie zużycie wyszło 24 kWh/24h za co i cwu, ale ja mam pompę ciepła, "gorzej" zaizolowany dom od Konrada, masę mostków termicznych (niedokończone ocieplenie) i wydaje mi się, że grzejąc czystym prądem u Konrada wyniki są w porządku

No własnie nie fajnie jest śmiecić w czyimś DB jałową dyskusją to temat na osobny wątek.

Odnosnie zbiornika na wodę to ja zakładałem 175 L i nie zaliczyłbym tego do komfortu. Obecnie plany sie zweryfikowały i będzie 270L dla 2 osób. Myslę iz Konrad 140 L zbiornika nie zaliczy do komfortu lecz na poziomie minimum wystarczalności dla 4 - osobowej rodziny.

Już nie pierwszy raz śmieje się sam z siebie. Zanim stałem się stałym bywalcem forum to zakładałem grzanie gazem piecem dwu-funkcyjnym bez zasobnika ( myślałem - na cholerę podgrzewać wodę, którą "może" kiedyś ktoś w końcu użyje, niech się grzeje na bieżąco, takie rozwiązanie mam obecnie w mieszkaniu)

A teraz się obawiam czy mi 140 L starczy. :D Rodzina mi się powiększyła o dwóch chopów wiec wszystko trzeba przemyśleć poraz kolejny od nowa. Wstępne "projekty" zakładały 2+2 (jeszcze podczas pierwszych przymiarek do budowy rok temu było 2+1 a teraz jest 2+3) Mam dylemat może ktoś by pomógł. Ma to sens żeby w domu ogrzewanym kablami do cwu montować PC powietrze woda? Czy to zbędne szastanie kasą, której nie mam.

Edytowane przez mic81

mam 140 l i grzeje je do 65 stopi , koszt inwestycyjny 600 zl , koszt eksploatacyjny podaje raz na miesiąc w DB

czy zrobilbym wiekszy zbiornik , jeszcze nie wiem, kilka osób pisze o 250 czy 300l ale o nizszej temperaturze , ja grzeje wyżej ale mam zawór termoregulacyjny i puszczam do domu ok 33-38 stopni wiec to tak jakbym mial właśnie 250-300 l wody 33 stopnie .....

wyniki z N CO jutro rano ....

z78-pit - u nie czarna lista - jutro idzie prośba do Admina o wykasowanie Twoich postów lub przeniesienie ich do stosownego wątku

Edytowane przez R&K

Gość Arturo72
mam 140 l i grzeje je do 65 stopi , koszt inwestycyjny 600 zl , koszt eksploatacyjny podaje raz na miesiąc w DB

czy zrobilbym wiekszy zbiornik , jeszcze nie wiem, kilka osób pisze o 250 czy 300l ale o nizszej temperaturze , ja grzeje wyżej ale mam zawór termoregulacyjny i puszczam do domu ok 33-38 stopni wiec to tak jakbym mial właśnie 250-300 l wody 33 stopnie .....

A no właśnie,ja zamierzam grzać swoje 300l do max.45st.C tylko przez pompę ale mam możliwość zagrzać te 300l nawet do 65st.C przez grzałę czyli styknie :)

data / stan licznika / przyrost / temperatura na zewnątrz o 8 rano

24.12 - 1860,2 - 22,4 - B/D

25.12 - 1889,1 - 28,9 - 0,0C

26.12 - 1933,4 - 44,3 - 3,9C

27.12 - 1950,5 - 17,1 - 4,6C

28.12 - 1997,7 - 47,2 - 4,5C

29.12 - 2033,0 - 35,3 - -6,7C

30.12 - 2068,5 - 35,5 - 0,7C

wilgotność w domu 41%

zużycie tygodniowe 230,7 --> 32,96 kWh / 24h, temperatura w domu 21-21,5 , średnia temp. na zewnątrz -1 >>http://www.wunderground.com/history/airport/EPRZ/2012/12/29/WeeklyHistory.html

obecne zużycie na N CO w grudniu to 1178,6 (będzie ok 1200) czyli ok 39 kWh/ 24h

data / stan licznika / przyrost / temperatura na zewnątrz o 8 rano

24.12 - 1860,2 - 22,4 - B/D

25.12 - 1889,1 - 28,9 - 0,0C

26.12 - 1933,4 - 44,3 - 3,9C

27.12 - 1950,5 - 17,1 - 4,6C

28.12 - 1997,7 - 47,2 - 4,5C

29.12 - 2033,0 - 35,3 - -6,7C

30.12 - 2068,5 - 35,5 - 0,7C

wilgotność w domu 41%

zużycie tygodniowe 230,7 --> 32,96 kWh / 24h, temperatura w domu 21-21,5 , średnia temp. na zewnątrz -1 >>http://www.wunderground.com/history/airport/EPRZ/2012/12/29/WeeklyHistory.html

obecne zużycie na N CO w grudniu to 1178,6 (będzie ok 1200) czyli ok 39 kWh/ 24h

24,12 - 82,1 kwh - -6*

25,12 - 71,52 kwh - 0*

26,12 - 19,45 kwh - 2* palony kominek

27,12 - 58,34 kwh - -1*

28,12 - 54,89 kwh - 1*

29,12 - 65,13 kwh - -10*

30,12 - 26,84 kwh - -3* drugi raz palony kominek, rano odczucie chłodu w domu bo jak zwykle na drugi dzień podłogi nie doładowane...

wilgotność w ostatnich dniach 32-35%

tygodniowe 378,27kwh , średnio 54kwh...

w domu 22-23*, dzisiaj po wczorajszym paleniu jest 21,5-22,2* i wrażenie chłodu...

w grudniu na CO 2015,6 kwh + jakieś 60kwh ze spalonego drewna w kominku...

razem z żoną stwierdziliśmy że palenie w kominku jest nie warte zachodu nawet przy grzaniu prądem, od teraz kominek jest traktowany jako awaryjne ogrzewanie w razie "W" lub dla lansu ...;)

ciekawostka ...

w tym sezonie poza tymi dwoma przypadkami nie paliliśmy w kominku, średnią temp. w domu mamy o ok. 1-1,5* wyższą niż w ubiegłym sezonie a zużycie energii do dnia dzisiejszego wzrosło na ogrzewaniu jedynie o 584kwh ...

w poprzednim do tego okresu spaliliśmy ok. 0,8mp ...

...ciekawostka ...

w tym sezonie poza tymi dwoma przypadkami nie paliliśmy w kominku, średnią temp. w domu mamy o ok. 1-1,5* wyższą niż w ubiegłym sezonie a zużycie energii do dnia dzisiejszego wzrosło na ogrzewaniu jedynie o 584kwh ...

w poprzednim do tego okresu spaliliśmy ok. 0,8mp ...

A były identyczne średnie temperatury zewnętrze?

A były identyczne średnie temperatury zewnętrze?

średnią z kilku miesięcy czy całego sezonu grzewczego będzie zawsze podobna inaczej wszelakie wyliczenia zużycia energii przez budynek były by bez sensu...;)

obserwując temperaturę gruntu na określonej głębokości też jest tak samo rok w rok ...

Tyle, że Konrad nie ma kominka. Chyba że był nalot rodziny i znajomych i w dodatku lepsza połowa szalała w kuchni:D

nic takiego nie miało miejsca - to duży wpływ zysków słonecznych których nie było w ostatnich tygodniach

zaczyna się stabilizować temperatura i część pomieszczeń zaczyna "przestrzeliwać" doładowania dobowe...

przy takiej akumulacji i izolacji to normalka ...

teraz powinno zacząć spadać zużycie ...;)

po wczorajszym cudownie słonecznym dniu mamy taki oto stan

31.12 - 2077,6 - przyrost 9,1 kWh - temperatura 1,1*C

zobaczymy co będzie jutro bo dziś też ładny dzień się zapowiada

Forumowicze wielokrotnie porównują części sezonów grzewczych podsumowując np., że okres październik - grudzień br. był cieplejszy od poprzedniego. Może w Twoim przypadku jest podobnie.

statystycznie zimy są podobne - w tamtym roku grudzień był ciepły a styczeń mroźny

w tym roku na odwrót

sumarycznie na 1 i to samo wychodzi

R-K, w nowym domu...

http://img689.imageshack.us/img689/7804/2013nw.jpg

dziękujemy ślicznie

Tobie i wszystkim zaglądającym do naszego DB życzymy pomyślności w nadchodzącym 2013 roku

Edytowane przez R&K

Konrad w takim razie skoro wpływ nasłonecznienia jest tak ważny, to może znalazłbyś sposób na jego odzwierciedlanie przy podawanych wynikach zużycia. Ostatnio musiałeś płytę trochę doładować ze względu na naprawę kabla w salonie.

Na takie przyrosty, <10 kWh pewnie nie tylko ja czekałem.

Szampańskiej zabawy i Szczęśliwego całego Nowego 2013 roku.

życzy blekowca