firewall 19.02.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 A co ze zużyciem kWh? Hejterami nie przejmuj się (byli zawsze, są i będą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 20.02.2013 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 A co ze zużyciem kWh? Hejterami nie przejmuj się (byli zawsze, są i będą) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.02.2013 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Myślę ze zanczna część słabego odzysku przez R&K ciepła w rekuperatorze jest wynikiem słabej izolacji termicznej czerpni i wyrzutni , ja po ociepleniu czerpni ok. 12-15 cm styro ( konkrenie 5 cm ecotherm + 5 cm styro ) na 45% nawiewu mam identyczna temperaturę na wejściu do GGWC jak jest na zewnątrz, przy 15% jest to ok. 1,5C -2 C wyżej , a przy 33% ok 1 C wyżej ) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Myślę ze zanczna część słabego odzysku przez R&K ciepła w rekuperatorze jest wynikiem słabej izolacji termicznej czerpni i wyrzutni , ja po ociepleniu czerpni ok. 12-15 cm styro ( konkrenie 5 cm ecotherm + 5 cm styro ) na 45% nawiewu mam identyczna temperaturę na wejściu do GGWC jak jest na zewnątrz, przy 15% jest to ok. 1,5C -2 C wyżej , a przy 33% ok 1 C wyżej ) . GGWC ma bezpośrednio do ściany przyczepiony, a do centrali jest ok. 1,5m kanału... problemem jest raczej brak wydajności centrali przy tych 12%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.02.2013 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Jedno nie wyklucza drugiego, tj. słaba izolacja czerpni - ( jak już napisłaem ja przy 15% nawiewu mam max. 2C wyższą tremperature na wejściu do GGWC niz jest na dworze) i brak wydajnosci centrali. Jednym słowem kicha., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Jedno nie wyklucza drugiego, tj. słaba izolacja czerpni - ( jak już napisłaem ja przy 15% nawiewu mam max. 2C wyższą tremperature na wejściu do GGWC niz jest na dworze) i brak wydajnosci centrali. Jednym słowem kicha., a jaka centrala ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.02.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Ciekawy jestem także czy wyższe temperatury glikolu nie są po części wynikiem ,,podkradania'' ciepla z PT - sorki ale nie widziałemdokładnie jak u R&K biegną rury glikolowca- bo izolacja rur z glikolem to jakieś 0,5 cm rurki z PU ( moge być w błedzie - poprawcie jeśli trzeba ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.02.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 a jaka centrala ??? Aeris 550 ERV i Aeris 350 ERV ( asymetryczny bliźniak ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Ciekawy jestem także czy wyższe temperatury glikolu nie są po części wynikiem ,,podkradania'' ciepla z PT - sorki ale nie widziałemdokładnie jak u R&K biegną rury glikolowca- bo izolacja rur z glikolem to jakieś 0,5 cm rurki z PU ( moge być w błedzie - poprawcie jeśli trzeba ). 2 czy 3 mb rurki biegnącej przez PT nie ma wpływu na temp. glikolu... no chyba że w tym pomieszczeniu jest ze 100* to może coś się zagrzeje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.02.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Pomimo że jestem na razie zadowolony z reku to uwążam, że Holendrzy mogli się nieco bardziej postarać i mocniej zaizilować reku. Przy DT ok 20 C - nawet 5 cm szarego styro ( 0,031 ) to mało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.02.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Zależy od predkści przeplywu i przy dt ok. 15 C może mieć jakiś wpływ. A propo jakie ma teraz R&K temperatury glikolu ? bo w te co widziałem 10-12 C wierzyć mi się nie chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Pomimo że jestem na razie zadowolony z reku to uwążam, że Holendrzy mogli się nieco bardziej postarać i mocniej zaizilować reku. Przy DT ok 20 C - nawet 5 cm szarego styro ( 0,031 ) to mało . nawet bez izolacji będzie to samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.02.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 2 czy 3 mb rurki biegnącej przez PT nie ma wpływu na temp. glikolu... no chyba że w tym pomieszczeniu jest ze 100* to może coś się zagrzeje ... Wiem jak wygladała sprawa czerpni gdyż ocieplałem ją partiami - już 1 mb nieocieplonej czerpni powodował wyższą o ok. 5 C teperature na wejsciu do reku ( kosztem ciepła z PT ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2013 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Zależy od predkści przeplywu i przy dt ok. 15 C może mieć jakiś wpływ. A propo jakie ma teraz R&K temperatury glikolu ? bo w te co widziałem 10-12 C wierzyć mi się nie chce. sprawdź sobie temp. wody w sieci o tej porze roku to będziesz miał odpowiedź ... ok.5-6*, a pętla pod budynkiem ciut więcej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2013 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Wiem jak wygladała sprawa czerpni gdyż ocieplałem ją partiami - już 1 mb nieocieplonej czerpni powodował wyższą o ok. 5 C teperature na wejsciu do reku ( kosztem ciepła z PT ). ja o rurkach z glikolem, a ty o odcinku kanału pomiędzy wymiennikiem a czerpnią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.02.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 nawet bez izolacji będzie to samo... Wiara jest rzeczą osobistą ale tylko tyle i aż tyle. Praw fizyki wiara nie zmienia. Faktem jest że przy długosci pętli np. 300mb 2-3 mb niezaizolowanej rurki bedzie mialo znikomy wpływ ( bo to tylko 1% ) ale już przy 60 mb te 2-3 mb to 5%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.02.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 ja o rurkach z glikolem, a ty o odcinku kanału pomiędzy wymiennikiem a czerpnią... Sorki ja o jednym i drugim . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Wiara jest rzeczą osobistą ale tylko tyle i aż tyle. Praw fizyki wiara nie zmienia. Faktem jest że przy długosci pętli np. 300mb 2-3 mb niezaizolowanej rurki bedzie mialo znikomy wpływ ( bo to tylko 1% ) ale już przy 60 mb te 2-3 mb to 5%. chyba nie nadajemy na tych samych "częstotliwościach"... rozmawiamy o grubości izolacji centrali wentylacyjnej czy ociepleniu rurek z glikolem ...? czy kanału powietrznego...? czas to rozdzielić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.02.2013 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Jeżeli chodzi o szybkośc wymiany ciepla pomiędzy glikolem ( płynącym w rurce PE ) a otoczeniem ( gleba , powietrze w PT ) to zalezy ona od pola powierzchni wymiany , prędkości przepływu glikolu i dT pomiedzy glikolem a otoczeniem . Wiadomo że gleba jest zancznie lepszym ,,nośnikiem'' energii niz powietrze ale z drugiej strony dT na tych 2-3 mb jest ok. 12-15 C a w gruncie pomiędzy petlą do i odprowdzającą ok, 3-5 C ( albo jeszcz mniej ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 24.02.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Jeżeli chodzi o szybkośc wymiany ciepla pomiędzy glikolem ( płynącym w rurce PE ) a otoczeniem ( gleba , powietrze w PT ) to zalezy ona od pola powierzchni wymiany , prędkości przepływu glikolu i dT pomiedzy glikolem a otoczeniem . Wiadomo że gleba jest zancznie lepszym ,,nośnikiem'' energii niz powietrze ale z drugiej strony dT na tych 2-3 mb jest ok. 12-15 C a w gruncie pomiędzy petlą do i odprowdzającą ok, 3-5 C ( albo jeszcz mniej ). ja do takich spraw podchodzę "łopatologicznie"... biorę termometr i mierzę ... na odcinku kilku metrów płyn płynący w tempie kilkuset litrów na godzinę nie zagrzeje się w stopniu powodującym wzrost temperatury powietrza przelatującego przez wymiennik GGWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts