Jacekss 03.03.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 ty woldemord.. przestań trollować, co Hipka cię nasłała ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 03.03.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 ... doskonale wiem gdzie popełniłem błędy tzw wykonawcze - jasiek u mnie był podczas budowy i też widział i wie "co mnie boli" Konrad, to zapodaj tą wiedzę - bociankom się przyda, jak śledzę twój DB to się nijak tych błędów dopatrzeć nie mogłem. Wiem że teraz byś nie wchodził w reku, za mały efekt w stosunku do nakładów. Czy rzeczywiście szczelność izolacji zewnętrznej jest kluczowa - jak Jasiek sugeruje? Mój kierbud zaskoczył mnie ostatnio stwierdzeniem, że super dbałość o ścisłe przyleganie bloczków muru nie daje wielkiego efektu izolacyjnego, bo w razie nieszczelności jest tam warstwa nieruchomego powietrza która jest dobrym izolatorem. Tylko żeby ta warstwa była naprawdę nieruchoma, to styropian na elewacji musi tworzyć szczelną całość. W 'klockach' wynika z technologii - a co z ociepleniem tradycyjnym? Bardzo chciałbym ci nie gdybać i zgadywać w dzienniku, ale zrobiłeś się cokolwiek tajemniczy ostatnimi czasy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.03.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 do waldemar7 my jednak raczej już panu podziękujemy... po co mamy sobie nerwa ruszać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 03.03.2013 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 czesc..mam pytanie odnośnie ogrzewania..kable masz bezpośrednio na płycie w tych rowkach? i na to wylewka i klej pod płytki?pytam bo w projekcie mam na płycie izolację przeciwwilgociową i folię chyba a na to wylewka.. i nie wiem czy dawać czy nie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 03.03.2013 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 (edytowane) Ciekawa stronka się" wyprodukowała". Wielkimi krokami nadchodzą do nas super technologie z zachodniej granicy. Tam wszystko jest "the best":D. Czytam "ten" długi post i nie rozumim, może nie chcę zrozumić? ." W domu szkieletowym panuje sauna" jak pisze Pan Wademar, czyli wentylacji brak? Wynajmuje mieszkanie w "szkielecie" z WM i nie narzekam na brak powietrza lub jego kiepską jakość. Sorki za zaśmiecanie dziennika ale nie mogłem się oprzeć Edytowane 3 Marca 2013 przez artix1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.03.2013 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 czesc.. mam pytanie odnośnie ogrzewania.. kable masz bezpośrednio na płycie w tych rowkach? i na to wylewka i klej pod płytki? u mnie izolacja byla pod płyta i w płycie , na juz nie - tą sie daje gdy oddzielasz styropianem płyte od wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 04.03.2013 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 w płycie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 04.03.2013 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 miedzy izolacja a zelbetonem - styropianowe korytko bylo wylozone folia przed wlozeniem zbrojenia i zalaniem plyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.03.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Na klej styropian pewnie i całą powierzchnią przylega do ściany,o piance tego powiedzieć nie można,gdyż pianka kurczy się i rozwarstwia pozostawiając spore luki na obwodzie.Bitter pokazywał to chyba na zdjęciu a ja mam podobne spostrzeżenia. Po przyklejeniu do ściany każdą płytę dodatkowo objeżdżałem pianką po obwodzie zamykając ewentualny przepływy powietrza miedzy płytami,bez tego było sito na obwodzie płyty styropianowej. Bzdura i tyle. Wiekszosc ekip robi na zaprawe, i tylko na placki !!!!! Nie da sie tak spieprzyc klejenia na pianke jak robiac tylko packi z kleju w zaprawie. Ja juz kilku inwestorow spotkalem co to mieli zimne sciany (znacznie zimniejsze od temp powietrza w domu) i Ci wszyscy mieli magikow, co to po obwodzie plyt nie smarowali. Jakos nie spotkalem nikogo, kto by mial styro na piance i przeciag pod styro. Jak wykonac takie klejenie zeby powietrze droga po calej wysokosci znalazlo ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.03.2013 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) Bzdura i tyle. Wiekszosc ekip robi na zaprawe, i tylko na placki !!!!! Nie da sie tak spieprzyc klejenia na pianke jak robiac tylko packi z kleju w zaprawie. Ja juz kilku inwestorow spotkalem co to mieli zimne sciany (znacznie zimniejsze od temp powietrza w domu) i Ci wszyscy mieli magikow, co to po obwodzie plyt nie smarowali. Jakos nie spotkalem nikogo, kto by mial styro na piance i przeciag pod styro. Jak wykonac takie klejenie zeby powietrze droga po calej wysokosci znalazlo ? Pozdrawiam A kto mówi o plackach ? Znasz sposób na wianuszek ? Jak nie to poznaj,o wiele pewniejsze niż pianka. Nie znasz nikogo kto ma przeciąg pod styro z pianką ? A skad wiesz ? Jak to wyczułeś ? Kleiłeś styropian sam osobiście na ścianę na piankę ? Zaglądałeś na spoinę po kilku minutach ? Jak wyglądała ? Opisz swoje spostrzeżenia. Ja opisuję swoje,że wyglądała jak sito i dlatego zanim dokleiłem drugą płytę objeżdżałem jeszcze raz po obwodzie. A oto dlaczego zrezygnowałem z klejenia pianką. Przy lekkim poruszeniu płyt zamiast szczelnego "wianka" mamy sitko. Oczywiście takie połączenie trzyma płytę ale nie zapewnia szczelności. http://img840.imageshack.us/img840/9603/imag0372t.jpg U mnie wyglądało to mniej drastycznie ale na pewno nie była to jednolita spoina,która mogła zatrzymać powietrze. Przy kleju nie ma możlwości pozostawienia takich baboli. Edytowane 5 Marca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.03.2013 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) pianka czy klej jako spósob klejenia styropianu do muru nie ma znaczenia i nie wpływa na spoiny pionowe - to co bitter na zdjęciach prezentuje pokazuje tylko i wyłącznie nieprawidłową korektę bloczka styropianu lub nierówny styropian - na moje oko albo ta szczelina jest bardzo duża 2-3 mm albo ktoś tam pożałował pianki - bo u mnie takie sytuacje nie miały miejsca bo:1. pianki nikt nie żałował2. ekipa zaufana robiła z moich materiałów - więc nie oszczędzała3. wiedziała na czym mi zależy 4. pianka na wszystkich 5 bokach była dawana w 3 pasach zarówno pionowo jak i poziomo5. po dociśnięciu płyty piana ze szczelin wychodziła - na początku pierwsze płyty były przez piane rozpychane ale chłopaki opanowali "blokowanie" płyt Edytowane 5 Marca 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 05.03.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Marcin u nas też pianował i jak za mało pianki dał to właśnie takie szczeliny się robiły, albo po prostu płyta nie trzymała się bloczków.. jak dawał więcej to właśnie potrafiło płytę odsuwać od ściany.. po paru metrach nabrał wprawy i było ok.. Arturo przy kleju też można zrobić błędy.. wszystko zależy kto jak do pracy się przykłada.. zawsze będą zwolennicy piany i zwolennicy kleju.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 05.03.2013 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Ja kleiłem na piankę sam więc pilnowałem tego bardzo by nie było żadnych szczelin. Najgorzej było z dawkowaniem pianki przy pierwszych płytach a później jak nabrałem wprawy to już było ok. U mnie nic nie wieje. Po nagrzaniu budynku na ścianach zewn. nie czułem zimna Obecnie jedyne mostki termiczne to wyłaz schodów strychowych i brama garazowa no i brak parapetów. Ale najbardziej mi wiucha bramą garazową przy uszczelkach po bokach a szczegolnie jak wiatr wieje od wschodu. Na szczęście wiatry wieją głównie od zachodu. |Ale ten element jest do poprawienia przy regulacji bramy po płytkach. W wyłazie schodów mam włożony na ścisk na razie styropian grubości 15cm. Jestem zadowolony z wykonawcy prac nawet piwo mu postawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 05.03.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 a tak... brama garażowa to chyba największa wtopa jaką zaliczyłem, to deklarowane U=1,5 to pewnie ma jak się szpary zapiankuje jak wieje wiatr to porażka, mocno wychładza garaż, ogólnie to jakaś lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 05.03.2013 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Ja planuję montaz takich specjalnych dodatkowych uszczelek od Hormana koszt. ok 600 zł. U nas brama jest jednym z niewielu problemów które mogłem inaczej rozwiązać, ale cóż może przy budowie następnej chałupy zrobię to lepiej w następnym wcieleniu po reinkarnacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.03.2013 11:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 mam brame od zachodu - w garazu cieplo - cala zime na plusie - ile dokładnie nie wiem bo nie mam termometru tam wstawionego - mozliwe ze to też przez brak drzwi do PT ... ale przez bramę nic mi nie wieje - wybór bramy jak i jej ocieplenie wg mnie właściwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wimech 05.03.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Ja kleiłem na piankę sam więc pilnowałem tego bardzo by nie było żadnych szczelin. Najgorzej było z dawkowaniem pianki przy pierwszych płytach a później jak nabrałem wprawy to już było ok. U mnie nic nie wieje. Po nagrzaniu budynku na ścianach zewn. nie czułem zimna Obecnie jedyne mostki termiczne to wyłaz schodów strychowych i brama garazowa no i brak parapetów. Ale najbardziej mi wiucha bramą garazową przy uszczelkach po bokach a szczegolnie jak wiatr wieje od wschodu. Na szczęście wiatry wieją głównie od zachodu. |Ale ten element jest do poprawienia przy regulacji bramy po płytkach. W wyłazie schodów mam włożony na ścisk na razie styropian grubości 15cm. Jestem zadowolony z wykonawcy prac nawet piwo mu postawiłem Cała robocizna za jedno piwo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 05.03.2013 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) mam brame od zachodu - w garazu cieplo - cala zime na plusie - ile dokładnie nie wiem bo nie mam termometru tam wstawionego - mozliwe ze to też przez brak drzwi do PT ... ale przez bramę nic mi nie wieje - wybór bramy jak i jej ocieplenie wg mnie właściwe a jaką masz bramę można wiedzieć, jaki producent ? EDIT: oops.. faktycznie jest podany typ bramy :) Edytowane 5 Marca 2013 przez Jacekss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.03.2013 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 (edytowane) o taką - patrz stopka w poście #723 sa fotki zamontowaej bramy fotka z montażu w poście #715 Edytowane 5 Marca 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 05.03.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Konrad tak mi się wydaje że twoje ponadnormowe zużycie energii na ogrzewanie po części jest związane z tym garażem i pomieszczeniem technicznym... bo niby z jakiej paki jest tam tak ciepło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts