Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Konrad

tak mi się wydaje że twoje ponadnormowe zużycie energii na ogrzewanie po części jest związane z tym garażem i pomieszczeniem technicznym...

bo niby z jakiej paki jest tam tak ciepło...:cool:

ja to wiem - to jedna z tych ważnych rzeczy których jeszcze nie zrobionych ... przyszły sezon będzie znacznie lepszy ....

no mamy PC.. z zużycia jestem w zasadzie zadowolona (jest porównywalne do innych domów o podobnej powierzchni, więc chyba trafny wybór podjęliśmy - okaże się potem).. będę bardziej szczęśliwa jak w końcu będę mieć inną taryfę to po pierwsze a po drugie drugi sezon będzie lepszy choćby z tego, że uszczelnimy wszystko.. teraz sporo ciepła nam ucieka i zdaję sobie z tego sprawę..

niby świeże powietrze nie szkodzi.. tylko po co ma mi dmuchać z reku i z rolet?? poza tym u nas dzis strasznie wieje.. aż całe poddasze skrzypi..

niby świeże powietrze nie szkodzi.. tylko po co ma mi dmuchać z reku i z rolet?? poza tym u nas dzis strasznie wieje.. aż całe poddasze skrzypi..

i tak zawsze będzie gdzieś dmuchało ...

a jak poutykacie już sobie te wszystkie niedoróbki to zobaczycie jak niewiele zyskacie oszczędności...

nie ma szczelnych domów, są tylko te mniej dziurawe ...:cool:

Może i racja.. ale u nas w mrozy około -5 do -7 potrafi 1,5oC uciec

tzn rano około 8.00 mam 22oC a jak zaczynam grzać znów w nocy czyli około 1.00 mam około 20,5oC, grzeję do 6.00.. plus dogrzewam 2 h popołudniu

to ustaw tak aby nie było tak dużych spadków temperatury...

no chyba że nie przeszkadza ...

W zasadzie nie przeszkadza, do godziny 20.00 są wahnięcia temperatur do 1*, ale to dogrzewanie popołudniowe dużo daje, bo podłoga nie jest zimna i co za tym idzie nie jest nam zimno.. ale czasem na wieczór około 20-21.00 jest juz odczuwalna niższa temperatura.. tzn nie jest ona dużo niższa od tej w ciągu dnia, ale odczuwa się chłód.. ale nie grzeje wtedy, bo nam się lepiej śpi w troszkę chłodniejszym pomieszczeniu.. poza tym teraz urzędujemy na parterze i strefa dzienna jest także strefą nocną.. potem jak pójdziemy na górę to zmodyfikuję grzanie..

powrócę do 1 bardzo ważnego zagadnienia - tej zimy (w przeciwieństwie do ubiegłego roku - gdy jeszcze budowaliśmy dom) prawie wcale nie było dni słonecznych i prawie cały sezon zimowy temperatura była poniżej 3 stopni - dla takiej temperatury zewnętrznej mam ustawioną czerpnię północną z GGWC

od kilku dni mamy piękne słoneczne dni ... co przekłada się nie tylko na zyski przez okna od południa ...

dziś rano koło 8:30 gdy na zewnątrz było ok 6 stopni dach rozgrzany był już do 14,8 stopni

dane ze sterownika - czujki w centrali

komora czerpni 15,6*

komora wyrzutni 15,9*

tak niewielka różnica o 8:30 rano potwierdza fakt opłacalności tej inwestycji - w południe układ WM może nie generować strat a wręcz zyski wrzucając do domu cieplejsze powietrze niż wyrzucane na zewnątrz

można śmiało powiedzieć ze wykonanie czerpni w połaci dachu jest jedną z najlepszych rzeczy jaką zrobiłem - lepszy mógłby być tylko kolektor pionowy na ścianie południowej - ale żona nie dała się namówić na "czarna elewację"

Edytowane przez R&K

brak jakiegokolwiek przegrzewania max temperatura jaką odnotowałem to 21,5 - bitte chyba pisał że u niego np 24-25 - ale u niego mniejsze pomieszczenia a u mnie kuchnia, salon , korytarz + otwarta klatka schodowa to połowa powierzchni parteru - wszystko co matka natura dawała dom łykał w ściany, płytę i strop ... coś więcej będzie można powiedzieć w późniejszych okresach

• 3 weeks później...

2 sprawy

po pierwsze wyciąg z rachunków za prąd dla całego domu (ogrzewanie, CWU, oświetlenie, AGD,RTV, inne)

17.10-17.12 - łącznie 2 242 kWh, średnia cena 1 kWh 0,4033 PLN (d: 543 kWh; n: 1699 kWh)

17.12-14.02 - łącznie 2 616 kWh, średnia cena 1 kWh 0,3768 PLN (d: 446 kWh; n: 2179 kWh)

po drugie ..... jakieś jaja ...

śniegu tyle .... a Tu Święta Wielkanocne ....jutro ze święconką na saniach ...

sam nie wiem która wersja lepsza

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=179940&d=1364559818

http://www.kuferdekoracji.pl/img/265060/products_large/stroik_wielkanocny_z_jajek-ozdoby_swiateczne-dekoracje_na_wielkanoc1.JPG

WESOŁYCH ŚWIAT !!!

R&K

Edytowane przez R&K
literowka

Całkiem niezłe te rachunki.. u nas prawie tyle za jeden miesiąc wychodziło, tylko różnica taka, że my wszystko w budowlanym niestety.. na g12 wychodziło by podobnie za dwa miesiące.. gratulacje wyników..

Życzenia Radosnych Świąt Wielkanocnych

wypełnionych nadzieją budzącej się do życia

wiosny i wiarą w sens życia.

Pogody w sercu i radości płynącej z faktu

Zmartwychwstania Pańskiego

oraz smacznego Święconego w gronie

najbliższych osób szczerze życzą Kamila i Marcin z rodziną

wyciąg z rachunków za prąd dla całego domu (ogrzewanie, CWU, oświetlenie, AGD,RTV, inne)

17.10-17.12 - łącznie 2 242 kWh, średnia cena 1 kWh 0,4033 PLN (d: 543 kWh; n: 1699 kWh)

17.12-14.02 - łącznie 2 616 kWh, średnia cena 1 kWh 0,3768 PLN (d: 446 kWh; n: 21790 kWh)

a tu moje...

17,10 - 18,12 n - 3081kwh, d - 566kwh, łącznie 3647kwh

18,12 - 14,02 n - 3590kwh, d - 935kwh, łącznie 4525kwh

i jak na razie końca zimy nie widać ...:bash:

Konrad popraw tą literówkę w zużyciu ,bo ludzi straszysz

http://forum.muratordom.pl/images/mdom_misc/quote_icon.png Napisał R&K http://forum.muratordom.pl/images/mdom_buttons/viewpost-right.png

wyciąg z rachunków za prąd dla całego domu (ogrzewanie, CWU, oświetlenie, AGD,RTV, inne)

17.12-14.02 - łącznie 2 616 kWh, średnia cena 1 kWh 0,3768 PLN (d: 446 kWh; n: 21790 kWh)

A po za tym radości i jeszcze raz radości w te Największe Święta, dla całej rodziny

Darek