Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

R&K napisał:
zrobiłem jeszcze fotki licznika głównego

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=144694&d=1351415664

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=144693&d=1351415658

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=144691&d=1351415644

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=144692&d=1351415651

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=144689&d=1351415615

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=144695&d=1351415671

rok i 1,5 miesiąca później wygląda to tak

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=229072&d=1386495438

NCO sezon 2013/2014 na tą chwilę 815,3 kWh - uprzedzam sugestię i wszelkie żaluzje - fotki również są robione - z wiadomych względów niepublikowane , faktur również nie pokażę :p

R&K napisał:

08.12 - 1085,3

815,3 + 33% = ok . 1085,3

wilgotność w domu 44-48%

dziś na Podkarpaciu piękne słońce , temperatura na zewnątrz ok 0 - w salonie temperatura podbita o 1 stopień co oznacza że dziś w południe i w nocy ogrzewanie nie załączy się w pomieszczeniach południowych - od takie to na to nasz niedziałające NCO :p

dodatkowo w takie dni jak dziś straty przez przedsionek są "0"

a nawet nasze "akwarium" generuje zyski dla domu ;) temperatura w nim jest o 5 stopni wyższa niż na co dzień - a drzwi na korytarz otwarte ;)

Edytowane przez R&K
stan z przed roku

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Konrad u Ciebie,gratuluję super wyniku finansowego:wiggle:Ja u siebie planuję też takie ogrzewanie,mały parterowy domek 110m;)W chwilach zwątpienia posiłkuję się właśnie takimi dziennikami:rolleyes:Te chwile nachodzą zwłaszcza wtedy,gdy życzliwi znajomi ,rodzina na wiadomość o tym ,czym to ja zamierzam ogrzać swój dom pukają się w czoło delikatnie mówiąc:eek:Ale ja decyzji nie zmienię auratony już zakupione:yes:Pozdrawiam serdecznie:bye:

Kamila i Marcin - u Was też to super wygląda ;)

Ana. ciesze się że będziesz kablować :p

w ramach wyjaśnienia - z poprawek w izolacji przed sezonem grzewczym wykonałem ocieplenie stropu w garażu (nad nim kiedyś sauna i fragment łazienki ) - nadal w PT sufit nieocielony ale w tym pomieszczeniu są wyższe temperatury więc i straty mniejsze - to wykonam najprawdopodobniej dopiero styczeń-luty lub jeszcze później np na wiosnę ...

dopiero wczoraj dokończyłem uszczelnienie izolacji pod wanną która została naruszona przy reorganizacji PT a dokładniej układu WM , częściowo uszczelniłem (na razie ok 50%) styk membrany i ścian w 1 z pomieszczeń nieużytkowych na poddaszu - mała użytkowa klitka przy schodach - do końca tygodnia muszę ją skończyć ;)

wczoraj udało się również zapiankować przepust z rurami od WM między parterem a poddaszem (łazienką), założyć próg w drzwiach w PT oraz założyć w końcu drzwi między garażem a tym pomieszczeniem - dzięki temu cieplej będzie w PT (mniejsze straty w WC i pokoju syna) a chłodniej w garażu (większe straty do przedsionka)

w garażu i PT wczoraj cd porządków , bardzo ważną rzeczą którą wykonałem to uchwyt na rowery - teraz wszystkie 3 wiszą sobie pod sufitem i nie przeszkadzają ...byle do wiosny ...

ok miesiąc temu z sypialni zniknęła komoda która stałą we wnęce przewidzianej na szafę, trzymaliśmy w niej ubranka córeczki - w tym miejscu doczekaliśmy się szafy 3 drzwiowej dla nas

ubranka córeczki też doczekały się swojego pudła - w pokoju córeczki były do tej pory 2 drążki , dorobiony został pawlacz oraz szafka z 2 szufladami a cała szafa ma drzwi przesuwne , na 1 ze ścian doszły naklejki

komoda chwilowo wylądowała w korytarzu i naprawdę dobrze tam wygląda ;)

do świąt dokończenie prac z izolacją oraz listwy progowe w 3 pokojach na parterze

w styczniu szafka w łazience pod umywalką , zabudowa (komoda) w korytarzu, zabudowa/ szafka pod schodami oraz szafa w przedsionku

również w styczniu dokończenie prac w skrzynce elektrycznej - zegar czasowy (cyfrowy) do CWU, podział oświetlenia w podbitce na 4 strefy oraz dorobienie oświetlenia awaryjnego w garażu tuż przy skrzynce w razie braku "W" oraz sprawdzenie w ZE oraz dokończenie wykonania zasilania awaryjnego z agregatu - układ w skrzynce już przygotowany pod takie rozwiązanie zgodnie ze sztuką ...

w grudniu rozpoczynam prace nad budową sauny na poddaszu (pomieszczenie nad garażem - zaraz za łazienką) - budowa szkieletu/ścian , ocieplenie ich oraz zaizolowanie, wykonanie kanału z wyciągu powietrza do rekuperatora (w celu odzyskania ciepła z sauny po zakończeniu użytkowania)

nie wiem czy już gdzieś kiedyś pisałem - względem OZC nie wykonałem ocieplenia w garażu 2 ścian przylegających do domu...teraz już teoretycznie na to za późno (i nie chce mi się :p) o ile dla PT to bez znaczenia większego , o tyle w WC przez to jest nieco niższa temperatura - ale to WC dla gości :p

2 ściana graniczy z korytarzem i przedsionkiem - w przedsionku na tej ścianie będzie szafa i są drzwi - więc to bez większego znaczenia , fragment wspólny z korytarzem ocieplony została jeszcze podczas budowy ale od strony korytarza

Edytowane przez R&K

NCO 1128,7 kWh (stan i fotka zrobiona dla Artura wczoraj wieczorem :p)

w domu temperatura nie spada poniżej 21*C (za wyjątkiem WC dla gości oraz przedsionka)

100% tania taryfa * 0,31 gr brutto = 350zł od początku sezonu

w tym sezonie sporo dni słonecznych ...

dziś rozpoczynam prace nad SAUNĄ ...

Wynik godny nasladowania:)

Ja nawalilem juz na potrzeby CO niecale 180 m3 gazu, co oznacza jakies 1700 KWh, czyli masz dom 40% wiekszy a zyzwasz na CO 40% mniej, i placisz za to pewnie z 30% mniej (mi z gazu wychodzi 26-27 gr/KWh), pomimo, iz grzejesz czystym pradem!!!

Dzieki Twojemu przykladowi wiem, ze w moim malym, kolejnym domku zejde z CO do jakis 500-600/sezon:)

R&K napisał:
NCO 1128,7 kWh (stan i fotka zrobiona dla Artura wczoraj wieczorem :p)

w domu temperatura nie spada poniżej 21*C

no to ja tak dla odniesienia ...

od początku sezonu grzewczego na CO poszło 3346,81kwh czyli praktycznie tyle samo co w tamtym sezonie, dokładnie rok temu było 3447,79kwh ...

Gość Arturo72
  jasiek71 napisał:
no to ja tak dla odniesienia ...

od początku sezonu grzewczego na CO poszło 3346,81kwh czyli praktycznie tyle samo co w tamtym sezonie, dokładnie rok temu było 3447,79kwh ...

W takim wypadku ja także dla odniesienia,od 27.09 do dzisiaj na CO zużyłem 801kWh i temp.w domu nie spadła pon.22st.C gdzie przez większość doby utrzymywana jest 22,5st.C

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
  jasiek71 napisał:
zapomniałeś dopisać że w G 11...;)

Oczywiście,że G11 ale to jest mało ważne,ponieważ każdy ma inną cenę kWh,inne przedziały czasowe w G12,inne priorytety i zużycie jest najważniejsze a nie cena kWh i celowo nie podaję zużycia w PLN bo to nie wyścigi,kto mniej zapłaci.

Z powodzeniem mógłbym grzać w G12 ale mam inny priorytet na ten sezon grzewczy.

Gość Arturo72
  wimech napisał:
to, proszę wytłumaczcie mi, jeżeli obaj macie domy energooszczędne, to dlaczego aż kilkukrotna różnica w zużyciu energii? Arturo 800 kwh, a jasiek prawie 3500 kwh. W drugim przypadku nie widzę oszczędności

cop robi różnicę ale też domy mamy zupełnie inne ;)

Edytowane przez Arturo72

Arturo72 napisał:
Oczywiście,że G11 ale to jest mało ważne,ponieważ każdy ma inną cenę kWh,inne przedziały czasowe w G12,inne priorytety i zużycie jest najważniejsze a nie cena kWh i celowo nie podaję zużycia w PLN bo to nie wyścigi,kto mniej zapłaci.

Z powodzeniem mógłbym grzać w G12 ale mam inny priorytet na ten sezon grzewczy.

najważniejszy jest komfort i to ile masz w kieszeni

Twoja PC nigdy nie będzie chodziła w taniej taryfie w 100% jak kable u mnie

Twoje 801 kWh to 456,57 zł (masz po 57gr?dobrze pamiętam??) mój koszt to 350 zł

wimech napisał:
To, proszę wytłumaczcie mi, jeżeli obaj macie domy energooszczędne, to dlaczego aż kilkukrotna różnica w zużyciu energii? Arturo 800 kWh, a Jasiek prawie 3500 kWh. W drugim przypadku nie widzę oszczędności

Jasiek ma zwykły dom budowany 11-12 lat temu

Artur a dom bez PC użyłby co najmniej 2000 kWh (cop=2,5) do 2800 (cop=3,5)

należy zauważyć że jego dom jest mniejszy a koszt budowy domu w przeliczenia 1m2 pow.użytkowej ma znacznie wyższy niż ja

jak widać dom domowi nie równy i nakład inwestycyjny również - mimo że wydałem bardzo dużo na płytę fundamentową , extra grube ocieplenie oraz okna montowane w warstwie ocieplenia ....

Gość Arturo72
  R&K napisał:
najważniejszy jest komfort i to ile masz w kieszeni

Twoja PC nigdy nie będzie chodziła w taniej taryfie w 100% jak kable u mnie

Twoje 801 kWh to 456,57 zł (masz po 57gr?dobrze pamiętam??) mój koszt to 350 zł

Jasiek ma zwykły dom budowany 11-12 lat temu

Artur a dom bez PC użyłby co najmniej 2000 kWh (cop=2,5) do 2800 (cop=3,5)

należy zauważyć że jego dom jest mniejszy a koszt budowy domu w przeliczenia 1m2 pow.użytkowej ma znacznie wyższy niż ja

Czemu znowu opowiadasz bzdury ? Czemu to pompka nie miałaby chodzić w 100% taniej taryfy ?

Powiem więcej,predzej będzie chodziła niż Twoje kable w kleju

Na dzisiaj mam podbicie temp.w godzinach 3-6 i 13-16 także w wiekszosci w godzinach taniej taryfy a pompka smiga sobie 5-6h na dobę.

Dla mnie liczy się właśnie komfort używania domu,prąd bytowy mam także w cenie 0,57zł czyli znacznie taniej niż Ty i nie zamierzam narazie nic zmieniać.

Temperatur w domu nie muszę utrzymywać na poziomie "sztucznego" komfortu czyli 21st.C a z cieplej wody i wanny korzystam ile chce.

Mam zużycie 800kWh ponieważ nie wydałem dodatkowej kasy na zejście w zapotrzebowaniu z 40kWh/m2/rok na 15kWh/m2/rok tylko ograniczylem zużycie w inny,pewniejszy sposób i przez to będzie zużycie na c.o jak dla domu 1,5l.

Należy zauważyć,że w dalszym ciągu nie możesz pojąć pewnych rzeczy,Ty wydałeś kosmiczną kasę na budowę a efektów ni ma...

Jak chcesz porównywać to mój koszt budowy to 300tys.zł ze wszystkim,łącznie z meblami,elewacja,tarasami,kostką na podjeździe itp.

Teraz możesz liczyć .

Edytowane przez Arturo72

i czemu się tak Arturku denerwujesz??

tego Ci z całego serca życzę byś zmienił g11 na g12 i płacił jak najmniej

tylko chyba masz podpisaną lojalkę ?? co ?? a od stycznia prąd tanieje, oj tanieje

w poście #2565 z 29.09.2013 masz moją cenę kWh - w miesiącach nie grzewczych

od 04 do 06 - 57 gr

0d 06 do 08 - 52 gr

to gdzie to znacznie taniej niż u Ciebie ??

reszta bez komentarza

Arturo72 napisał:

Jak chcesz porównywać to mój koszt budowy to 300tys.zł ze wszystkim,łącznie z meblami,elewacja,tarasami,kostką na podjeździe itp.

Teraz możesz liczyć .

Ja poprosze o liste wydatkow, bo jakis czas temu pisales ze kwota dochodzila do 250 tys, a nie byly to wszystkei powyzsze wydatki...

Bez wymienionych dodatkow zmiescilbys sie moze w 200 tys, a tak raczej nie bylo...

Gość Gosc***

Konrad - chyba trafiłeś w sedno...no ale takiemu ekspertowi ciężko się przyznać, ze popełnił błąd

a zerwanie takiej lojalki to koszt 25zł za każdy miesiąc na który jest gwarancja ceny...

Kondrad, ale sprawdziłem teraz ceny Tauronu Górny Śląsk - całodobowa, wyszła mi 0,487(brutto przesył+energia)

G12 jest odpowiednio droga=0,5839 i tania=0,300

oba warianty dla internetowy na 2 lata

Gość Arturo72
  miloszenko napisał:
Ja poprosze o liste wydatkow, bo jakis czas temu pisales ze kwota dochodzila do 250 tys, a nie byly to wszystkei powyzsze wydatki...

Bez wymienionych dodatkow zmiescilbys sie moze w 200 tys, a tak raczej nie bylo...

Nie jarzę,nie wiem o jakich dodatkowych wydatkach piszesz,jeśli w/w przeze mnie czyli kostki,tynki,meble to nie wiem jak ci wyszło 250+x<200.

Powtórzę,na stan obecny kosz budowy to 270+35

adiqq napisał:
Konrad - chyba trafiłeś w sedno...no ale takiemu ekspertowi ciężko się przyznać, ze popełnił błąd

a zerwanie takiej lojalki to koszt 25zł za każdy miesiąc na który jest gwarancja ceny...

Następny,który bezmyślnie pisze bzdury.

Gwarancja ceny obejmowała i obejmuje każdą taryfę,w każdej chwili bez ŻADNYCH dodatkowych kosztów mogę przejść na G12.

Edytowane przez R&K