RK1719508166 08.12.2013 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 (edytowane) zrobiłem jeszcze fotki licznika głównego http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=144694&d=1351415664 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=144693&d=1351415658 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=144691&d=1351415644 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=144692&d=1351415651 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=144689&d=1351415615 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=144695&d=1351415671 rok i 1,5 miesiąca później wygląda to tak http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=229072&d=1386495438 NCO sezon 2013/2014 na tą chwilę 815,3 kWh - uprzedzam sugestię i wszelkie żaluzje - fotki również są robione - z wiadomych względów niepublikowane , faktur również nie pokażę 08.12 - 1085,3 815,3 + 33% = ok . 1085,3 wilgotność w domu 44-48% dziś na Podkarpaciu piękne słońce , temperatura na zewnątrz ok 0 - w salonie temperatura podbita o 1 stopień co oznacza że dziś w południe i w nocy ogrzewanie nie załączy się w pomieszczeniach południowych - od takie to na to nasz niedziałające NCO dodatkowo w takie dni jak dziś straty przez przedsionek są "0" a nawet nasze "akwarium" generuje zyski dla domu temperatura w nim jest o 5 stopni wyższa niż na co dzień - a drzwi na korytarz otwarte Edytowane 8 Grudnia 2013 przez R&K stan z przed roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 08.12.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2013 I tak trzymać Piknie zatem. Pozdrawiam Wojtek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 09.12.2013 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Piękny wynik Konradzie. Oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ana. 09.12.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Witam Konrad u Ciebie,gratuluję super wyniku finansowego:wiggle:Ja u siebie planuję też takie ogrzewanie,mały parterowy domek 110m;)W chwilach zwątpienia posiłkuję się właśnie takimi dziennikami:rolleyes:Te chwile nachodzą zwłaszcza wtedy,gdy życzliwi znajomi ,rodzina na wiadomość o tym ,czym to ja zamierzam ogrzać swój dom pukają się w czoło delikatnie mówiąc:eek:Ale ja decyzji nie zmienię auratony już zakupione:yes:Pozdrawiam serdecznie:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 11.12.2013 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2013 (edytowane) Kamila i Marcin - u Was też to super wygląda Ana. ciesze się że będziesz kablować w ramach wyjaśnienia - z poprawek w izolacji przed sezonem grzewczym wykonałem ocieplenie stropu w garażu (nad nim kiedyś sauna i fragment łazienki ) - nadal w PT sufit nieocielony ale w tym pomieszczeniu są wyższe temperatury więc i straty mniejsze - to wykonam najprawdopodobniej dopiero styczeń-luty lub jeszcze później np na wiosnę ... dopiero wczoraj dokończyłem uszczelnienie izolacji pod wanną która została naruszona przy reorganizacji PT a dokładniej układu WM , częściowo uszczelniłem (na razie ok 50%) styk membrany i ścian w 1 z pomieszczeń nieużytkowych na poddaszu - mała użytkowa klitka przy schodach - do końca tygodnia muszę ją skończyć wczoraj udało się również zapiankować przepust z rurami od WM między parterem a poddaszem (łazienką), założyć próg w drzwiach w PT oraz założyć w końcu drzwi między garażem a tym pomieszczeniem - dzięki temu cieplej będzie w PT (mniejsze straty w WC i pokoju syna) a chłodniej w garażu (większe straty do przedsionka) w garażu i PT wczoraj cd porządków , bardzo ważną rzeczą którą wykonałem to uchwyt na rowery - teraz wszystkie 3 wiszą sobie pod sufitem i nie przeszkadzają ...byle do wiosny ... ok miesiąc temu z sypialni zniknęła komoda która stałą we wnęce przewidzianej na szafę, trzymaliśmy w niej ubranka córeczki - w tym miejscu doczekaliśmy się szafy 3 drzwiowej dla nas ubranka córeczki też doczekały się swojego pudła - w pokoju córeczki były do tej pory 2 drążki , dorobiony został pawlacz oraz szafka z 2 szufladami a cała szafa ma drzwi przesuwne , na 1 ze ścian doszły naklejki komoda chwilowo wylądowała w korytarzu i naprawdę dobrze tam wygląda do świąt dokończenie prac z izolacją oraz listwy progowe w 3 pokojach na parterze w styczniu szafka w łazience pod umywalką , zabudowa (komoda) w korytarzu, zabudowa/ szafka pod schodami oraz szafa w przedsionku również w styczniu dokończenie prac w skrzynce elektrycznej - zegar czasowy (cyfrowy) do CWU, podział oświetlenia w podbitce na 4 strefy oraz dorobienie oświetlenia awaryjnego w garażu tuż przy skrzynce w razie braku "W" oraz sprawdzenie w ZE oraz dokończenie wykonania zasilania awaryjnego z agregatu - układ w skrzynce już przygotowany pod takie rozwiązanie zgodnie ze sztuką ... w grudniu rozpoczynam prace nad budową sauny na poddaszu (pomieszczenie nad garażem - zaraz za łazienką) - budowa szkieletu/ścian , ocieplenie ich oraz zaizolowanie, wykonanie kanału z wyciągu powietrza do rekuperatora (w celu odzyskania ciepła z sauny po zakończeniu użytkowania) nie wiem czy już gdzieś kiedyś pisałem - względem OZC nie wykonałem ocieplenia w garażu 2 ścian przylegających do domu...teraz już teoretycznie na to za późno (i nie chce mi się ) o ile dla PT to bez znaczenia większego , o tyle w WC przez to jest nieco niższa temperatura - ale to WC dla gości 2 ściana graniczy z korytarzem i przedsionkiem - w przedsionku na tej ścianie będzie szafa i są drzwi - więc to bez większego znaczenia , fragment wspólny z korytarzem ocieplony została jeszcze podczas budowy ale od strony korytarza Edytowane 11 Grudnia 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 19.12.2013 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 NCO 1128,7 kWh (stan i fotka zrobiona dla Artura wczoraj wieczorem ) w domu temperatura nie spada poniżej 21*C (za wyjątkiem WC dla gości oraz przedsionka) 100% tania taryfa * 0,31 gr brutto = 350zł od początku sezonu w tym sezonie sporo dni słonecznych ... dziś rozpoczynam prace nad SAUNĄ ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.12.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 Wynik godny nasladowania:) Ja nawalilem juz na potrzeby CO niecale 180 m3 gazu, co oznacza jakies 1700 KWh, czyli masz dom 40% wiekszy a zyzwasz na CO 40% mniej, i placisz za to pewnie z 30% mniej (mi z gazu wychodzi 26-27 gr/KWh), pomimo, iz grzejesz czystym pradem!!! Dzieki Twojemu przykladowi wiem, ze w moim malym, kolejnym domku zejde z CO do jakis 500-600/sezon:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.12.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 NCO 1128,7 kWh (stan i fotka zrobiona dla Artura wczoraj wieczorem ) w domu temperatura nie spada poniżej 21*C no to ja tak dla odniesienia ... od początku sezonu grzewczego na CO poszło 3346,81kwh czyli praktycznie tyle samo co w tamtym sezonie, dokładnie rok temu było 3447,79kwh ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.12.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 (edytowane) no to ja tak dla odniesienia ... od początku sezonu grzewczego na CO poszło 3346,81kwh czyli praktycznie tyle samo co w tamtym sezonie, dokładnie rok temu było 3447,79kwh ... W takim wypadku ja także dla odniesienia,od 27.09 do dzisiaj na CO zużyłem 801kWh i temp.w domu nie spadła pon.22st.C gdzie przez większość doby utrzymywana jest 22,5st.C Edytowane 19 Grudnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.12.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 W takim wypadku ja także dla odniesienia,od 27.09 do dzisiaj na CO zużyłem 801kWh i temp.w domu nie spadła pon.22st.C gdzie przez większość doby utrzymywana jest 22,5st.C zapomniałeś dopisać że w G 11... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.12.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 zapomniałeś dopisać że w G 11... Oczywiście,że G11 ale to jest mało ważne,ponieważ każdy ma inną cenę kWh,inne przedziały czasowe w G12,inne priorytety i zużycie jest najważniejsze a nie cena kWh i celowo nie podaję zużycia w PLN bo to nie wyścigi,kto mniej zapłaci. Z powodzeniem mógłbym grzać w G12 ale mam inny priorytet na ten sezon grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wimech 19.12.2013 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 To, proszę wytłumaczcie mi, jeżeli obaj macie domy energooszczędne, to dlaczego aż kilkukrotna różnica w zużyciu energii? Arturo 800 kWh, a Jasiek prawie 3500 kWh. W drugim przypadku nie widzę oszczędności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 19.12.2013 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2013 (edytowane) to, proszę wytłumaczcie mi, jeżeli obaj macie domy energooszczędne, to dlaczego aż kilkukrotna różnica w zużyciu energii? Arturo 800 kwh, a jasiek prawie 3500 kwh. W drugim przypadku nie widzę oszczędności cop robi różnicę ale też domy mamy zupełnie inne Edytowane 19 Grudnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.12.2013 12:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Oczywiście,że G11 ale to jest mało ważne,ponieważ każdy ma inną cenę kWh,inne przedziały czasowe w G12,inne priorytety i zużycie jest najważniejsze a nie cena kWh i celowo nie podaję zużycia w PLN bo to nie wyścigi,kto mniej zapłaci. Z powodzeniem mógłbym grzać w G12 ale mam inny priorytet na ten sezon grzewczy. najważniejszy jest komfort i to ile masz w kieszeni Twoja PC nigdy nie będzie chodziła w taniej taryfie w 100% jak kable u mnie Twoje 801 kWh to 456,57 zł (masz po 57gr?dobrze pamiętam??) mój koszt to 350 zł To, proszę wytłumaczcie mi, jeżeli obaj macie domy energooszczędne, to dlaczego aż kilkukrotna różnica w zużyciu energii? Arturo 800 kWh, a Jasiek prawie 3500 kWh. W drugim przypadku nie widzę oszczędności Jasiek ma zwykły dom budowany 11-12 lat temu Artur a dom bez PC użyłby co najmniej 2000 kWh (cop=2,5) do 2800 (cop=3,5) należy zauważyć że jego dom jest mniejszy a koszt budowy domu w przeliczenia 1m2 pow.użytkowej ma znacznie wyższy niż ja jak widać dom domowi nie równy i nakład inwestycyjny również - mimo że wydałem bardzo dużo na płytę fundamentową , extra grube ocieplenie oraz okna montowane w warstwie ocieplenia .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.12.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 (edytowane) najważniejszy jest komfort i to ile masz w kieszeni Twoja PC nigdy nie będzie chodziła w taniej taryfie w 100% jak kable u mnie Twoje 801 kWh to 456,57 zł (masz po 57gr?dobrze pamiętam??) mój koszt to 350 zł Jasiek ma zwykły dom budowany 11-12 lat temu Artur a dom bez PC użyłby co najmniej 2000 kWh (cop=2,5) do 2800 (cop=3,5) należy zauważyć że jego dom jest mniejszy a koszt budowy domu w przeliczenia 1m2 pow.użytkowej ma znacznie wyższy niż ja Czemu znowu opowiadasz bzdury ? Czemu to pompka nie miałaby chodzić w 100% taniej taryfy ? Powiem więcej,predzej będzie chodziła niż Twoje kable w kleju Na dzisiaj mam podbicie temp.w godzinach 3-6 i 13-16 także w wiekszosci w godzinach taniej taryfy a pompka smiga sobie 5-6h na dobę. Dla mnie liczy się właśnie komfort używania domu,prąd bytowy mam także w cenie 0,57zł czyli znacznie taniej niż Ty i nie zamierzam narazie nic zmieniać. Temperatur w domu nie muszę utrzymywać na poziomie "sztucznego" komfortu czyli 21st.C a z cieplej wody i wanny korzystam ile chce. Mam zużycie 800kWh ponieważ nie wydałem dodatkowej kasy na zejście w zapotrzebowaniu z 40kWh/m2/rok na 15kWh/m2/rok tylko ograniczylem zużycie w inny,pewniejszy sposób i przez to będzie zużycie na c.o jak dla domu 1,5l. Należy zauważyć,że w dalszym ciągu nie możesz pojąć pewnych rzeczy,Ty wydałeś kosmiczną kasę na budowę a efektów ni ma... Jak chcesz porównywać to mój koszt budowy to 300tys.zł ze wszystkim,łącznie z meblami,elewacja,tarasami,kostką na podjeździe itp. Teraz możesz liczyć . Edytowane 20 Grudnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.12.2013 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 i czemu się tak Arturku denerwujesz??tego Ci z całego serca życzę byś zmienił g11 na g12 i płacił jak najmniej tylko chyba masz podpisaną lojalkę ?? co ?? a od stycznia prąd tanieje, oj tanieje w poście #2565 z 29.09.2013 masz moją cenę kWh - w miesiącach nie grzewczych od 04 do 06 - 57 gr0d 06 do 08 - 52 gr to gdzie to znacznie taniej niż u Ciebie ?? reszta bez komentarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 20.12.2013 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Jak chcesz porównywać to mój koszt budowy to 300tys.zł ze wszystkim,łącznie z meblami,elewacja,tarasami,kostką na podjeździe itp. Teraz możesz liczyć . Ja poprosze o liste wydatkow, bo jakis czas temu pisales ze kwota dochodzila do 250 tys, a nie byly to wszystkei powyzsze wydatki... Bez wymienionych dodatkow zmiescilbys sie moze w 200 tys, a tak raczej nie bylo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 20.12.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 Konrad - chyba trafiłeś w sedno...no ale takiemu ekspertowi ciężko się przyznać, ze popełnił błąd a zerwanie takiej lojalki to koszt 25zł za każdy miesiąc na który jest gwarancja ceny... Kondrad, ale sprawdziłem teraz ceny Tauronu Górny Śląsk - całodobowa, wyszła mi 0,487(brutto przesył+energia)G12 jest odpowiednio droga=0,5839 i tania=0,300oba warianty dla internetowy na 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.12.2013 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 (edytowane) Ja poprosze o liste wydatkow, bo jakis czas temu pisales ze kwota dochodzila do 250 tys, a nie byly to wszystkei powyzsze wydatki... Bez wymienionych dodatkow zmiescilbys sie moze w 200 tys, a tak raczej nie bylo...Nie jarzę,nie wiem o jakich dodatkowych wydatkach piszesz,jeśli w/w przeze mnie czyli kostki,tynki,meble to nie wiem jak ci wyszło 250+x<200. Powtórzę,na stan obecny kosz budowy to 270+35 Konrad - chyba trafiłeś w sedno...no ale takiemu ekspertowi ciężko się przyznać, ze popełnił błąd a zerwanie takiej lojalki to koszt 25zł za każdy miesiąc na który jest gwarancja ceny... Następny,który bezmyślnie pisze bzdury. Gwarancja ceny obejmowała i obejmuje każdą taryfę,w każdej chwili bez ŻADNYCH dodatkowych kosztów mogę przejść na G12. Edytowane 20 Grudnia 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc*** 20.12.2013 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2013 a fakt, lojalka obowiązuje tylko przy zmianie dostawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts