Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie jarzę,nie wiem o jakich dodatkowych wydatkach piszesz,jeśli w/w przeze mnie czyli kostki,tynki,meble to nie wiem jak ci wyszło 250+x<200.

Powtórzę,na stan obecny kosz budowy to 270+35.

A co z dofinansowaniem z kopalni? Uwzgledniles? Nawet jak z dofinansowaniem to bez szafu, bo trzeba ueszcze wziac pod uwage to co masz w srodku a plytki/panele/armature itd masz o klase nizsza np panele Classen najtansze na rynku, dlatego najlepeij ocenic koszt m2 stanu deweloperskiego, wtedy jeszcze bardziej wyjdzie ze u ciebie m2 jest wiekszy niz u R&K czy u mnie.

Ja mam plik w ktorym mam wszystko rozdzielone na etapy i. Bez problemu moge to podac.

Gość Arturo72
A co z dofinansowaniem z kopalni? Uwzgledniles? Nawet jak z dofinansowaniem to bez szafu, bo trzeba ueszcze wziac pod uwage to co masz w srodku a plytki/panele/armature itd masz o klase nizsza np panele Classen najtansze na rynku, dlatego najlepeij ocenic koszt m2 stanu deweloperskiego, wtedy jeszcze bardziej wyjdzie ze u ciebie m2 jest wiekszy niz u R&K czy u mnie.

Ja mam plik w ktorym mam wszystko rozdzielone na etapy i. Bez problemu moge to podac.

Powtórzę,na stan obecny kosz budowy to 270+35

Reszty nie komentuję,bo nie zniżę się do Twojego poziomu...

Może tylko jedno,mnie stać na G11 a Ciebie niestety nie bo Ty musisz oszczędzać i musisz mieć G12 a ja tylko mogę ale nic nie muszę.

Edytowane przez Arturo72

Może tylko jedno,mnie stać na G11 a Ciebie niestety nie bo Ty musisz oszczędzać i musisz mieć G12 a ja tylko mogę ale nic nie muszę.

Hehehehe, nie wierze ze ty jestes dorosły facet, żona, dzieci... To ze ktos ma G12 to twoim zdaniem tylko dlatego ze nie stac na G11? Hehehehe, dobre. Dla mnie to oznaka inteligencji, i szacunku dla swojej pracy. O pierwszym u ciebie nie dyskutuje, bo twoje posty sa swiadectwem tego, a drugie mnie nie dziwi bo to przeciez nie twoje ciezko zarobione poeniadze tylko twojej żony.

Po czym jeszcze wnioskujesz czy mnie stac czy nie, masz wglad w moje konto?:-)

miałam Cię za faceta na poziomie.. ale tym porównaniem i ostatnimi swoimi postami obniżyłeś poziom sporo w dół..

co ma taryfa do zasobności kogoś portfela? to że mam do przodu w skali roku parę stówek to moje i tyle.. kupię parę zabawek dzieciom

Sorrki Konradzie, ale nie mogłam tego postu nie skomentować

R&K -> mógłbyś mi naświetlić Twoje rozwiązanie rolet zewnętrznych? (na str. 50 są już wmontowane).

Chodzi mi o "walkę z mostkiem cieplnym rolety" :p

montaż rolet w warstwie ocieplenia zawsze będzie mostkiem cieplnym , u mnie priorytetem było maksymalne wysunięcie okna w warstwę ocieplenia dlatego też rolety nie są zlicowane z warstwą ocieplenia tylko wystają po ok 3 cm

sama kaseta do okna ma 12x12 cm

okna wysunięte na konsolach chyba 16 cm (do osi okna) czyli 20 cm do krawędzi - do wycięcia ok 10 cm styropianu

rama okna + otwierane skrzydło zajmują ok 8 cm - po obniżeniu kasety i jej 1 pióra do poziomu szyby wycięty kawałek styropianu to 6 cm

czyli aby zamocować rolety w kasecie 12x12cm z elewacji usunąłem ok 10x6 cm styropianu , szczelina między kasetą a styropianem dokładnie została zapiankowana

moge się mylić do 2 cm w podanych wymiarach - dziś już nie pamiętam wszystkiego ... :(

• 2 weeks później...
data / stan licznika

13.01 - 2490.9 - 42.6 kWh - -2,0*C

stan licznika rok do roku zwiększył się o 4550,8kWh

obecny sezon 2013/2014 - 1749,9 kWh =ok 540 zł

czyli rok temu było o42% wyższe niż obecnie

za ostanie ok 6 mcy CWU (24.07.2013-12.01.2014) - 1117kWh

Witam,

Mam pytanie o okna dachowe a raczej z zalegającym na nich śniegiem ?

Jak sobie z tym radzisz? Przy dobrej izolacji dachu i dobrych oknach raczej śnieg nie będzie topniał. Nie jest zbyt ciemno w pomieszczeniach ?

Mam 12 szt. okien w dachu bez okien fasadowych na poddaszu i zastanawiam się jak sobie inni radzą ze śniegiem.

Pozdrawiam

my mamy 2 okna po dwóch stronach dachu - w łazience i tu teoretycznie żadnego problemu nie ma bo jest ono bezpośrednio nad wanną i można otwierać nawet gdy zawali śniegiem i go usuwać , drugie w pokoju i tam już jest to trudniejsze - w praktyce pokój na poddaszu jest użytkowany niezbyt często więc na razie nic z tym nie robimy - ale śnieg nieusuwany powoli ale jednak topi się - w skutek tego powstaje pokrywa lodu i w pewnym momencie okna nie dało się otworzyć aż do roztopów - u Ciebie mając kilka okien wystarczy 1 otworzyć w wersji hard core - pozostałe odśnieżyć z zewnątrz przez to otwarte okno , 12 okien to bardzo dużo - to ogromne straty ciepła - u nas było 5 i ograniczyliśmy to do 2 - gdyby pomieszczenia były użytkowane na co dzień - byłoby to problem - nieco ciemno , przy zalegającym śniegu na oknie wymagane jest w naszym przypadku doświetlanie sztucznym światłem

robiliśmy powoli i bardzo dokładnie , chłopaki wiedzieli na czym mi zależy i wszelkie spostrzeżenia / problemy zgłaszali na bieżąco , na bieżąco były korygowane i rozwiązywane , 2 warstwy to większa pewność ale też i znacznie większe koszty wykonania - robocizna razy 2 + klej - ponieważ nie robiłem za wszelką cenę pasywniaka nie brałem tego pod uwagę - nakład kosztów niewspółmierny do korzyści