Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dokładnie tak - niczego takiego nie zauważyłem, działa płynnie i bezproblemowo - wyregulowany tak aby pod prysznicem woda nie parzyła (b. ciepły prysznic - cieplejsza już nie potrzebna, bo po co ?? ) a w razie potrzeby zawsze można ustawić chłodniejszą, dzięki temu rozwiązaniu możemy napełnić wannę "po brzegi" (bojler 140l , wanna z 200?)

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wpisy z innego wątku ...

To pogadajmy o tych oknach,....A to markizy,a to żaluzje, a to klimatyzacja no i obowiązkowo daszek wystający poza obrys domu z metr..Innymi słowy niwelujemy nadmiar ciepła z okien,drenując własną kieszeń technicznymi wynalazkami.

(....)

Obserwując swój dom i fakt posiadania sporej ilości południowych okien zaczynam mocno wątpić w słuszność tej decyzji . Dzisiaj dawało słonko okrutnie,mimo,że jeszcze nisko.W chałupie 26oC. Markiza tego nie zasłoni .Okna mam zasłaniać i po ciemku siedzieć ,czy o co chodzi?

Subiektywne odczucie,to takie że ktoś z kogoś durnia robi wmawiając że tylko południowe okna są ok.

nydar, okna południowe są po to, żeby w zimie - jak jesteś w robocie - nałapać energii słonecznej ile się da. Wracasz do domu i masz cieplutko bez ogrzewania. Taki stan utrzymuje Ci się do dnia następnego, bo wychładzanie w nocy jest na plus - lepiej się śpi. W lecie - taras, markiza, pergotenda itp.

Niby tak,ale słońce przez okna dostarcza w sposób niekontrolowany i w nadmiarze energię. Wczoraj miałem 26oC. Dzisiaj będzie to samo . Dla mnie przynajmniej na tę porę roku to stanowczo za dużo. Latem organizm jest przyzwyczajony do takich temp. to znosi to inaczej.

Pomyśl tak. Masz na ścianie południowej FV i tym prądem grzejesz sobie CO i CWU,albo prościej,kolektorem.Masz nad tym pełną kontrolę i ustawiasz sobie podłogówkę na 22oC bo tak np. lubisz.Masz z tego również CWU. Zakładając że zmieniasz sposób wykorzystania zimowego słońca, możesz dać cieplejsze okna bo już na bezpośrednim grzaniu ci nie zależy. Zimą jednak tych godzin słonecznych jest dużo mniej w ciągu doby niż godzin bez słońca.

Temp. wewnętrznej szyby jest znacznie niższa od temp. ściany. Czyli straty większe.

dlatego odrobina tej masy akumulacyjnej zawsze się przydaje na wprost od południowych okien, bo jak widać sama posadzka nic przy takim kącie padania nie daje w szkieletorze, a jak sam wiesz nagrzać powietrze w domu to pikuś.

A mierzyłeś może temp. podłogi na linii południowych okien po takim dniu i tam gdzie słonko nie dociera? Są różnice?

W taki dzien jak dzis u mnie tylko albo az 22*C w domu , masa akumulacyjna lyka wszystko, tak wiec witac tu pewne roznice i kierunek w ktorym warto isc

To powinien byc zbior roznych rozwiazań...

No tak masa akumulacyjna. W szkielecie jest żadna prawie. Stąd byle słonko i skacze dosyć gwałtownie.

Taki dzień jak dzisiaj (560W/m2 ) bez jednej chmurki ,to jak reaguje murowany? 22oC to raczej normalka a nie kłopot .Ma być tak słonecznie do czwartku .Ciekawe ile wtedy nabije o ile nabije.Szkielet reaguje natychmiast niestety.

jak tam sytuacja na froncie??

u mnie 21,6 (korytarz , centralna część domu, brak zysków słonecznych) i 22,4 w kuchni gdzie słońce świeciło do 17

To zależy od przejrzystości powietrza. Dzisiaj powietrze było lekko zamglone ,ale 24oC dało. Z tym,że w szkielecie wszystko zaczyna się od nowa ,codziennie. Akumulacja nędzna więc kompensacji nie ma.

Z twoich temperatur wynika że szału nie ma.To już któryś dzień słoneczny.No i ciekawe czy grzejesz czy tylko słoneczko?

16kWh/24 w ciagu ostatnich 2 dni - tej nocy bylo -5/-6 stopni , głównie żre poddasze i 2 pomieszczenia północne, po nocy moge podac Ci ile poszlo tej nocy

Podaj podaj . Mam przy okazji pytanie odnośnie + energetyczności okien. Wiesz może jakie jest zużycie energii na CO jak świeci słońce w okna a jakie jest gdy tego słońca nie ma.Oczywiście w porównywalnych temp.zewnętrznych.Jesteś przekonany że okna południowe dają więcej jak tracą?

Oczywiście że okna południowe więcej zyskują niż tracą. Zwykle okna dwuszybowe o większej przepuszczalności mają lepszy bilans energetyczny od okien trzyszybowych.

Ile dokładnie - trzeba podać lokalizację, orientację, powierzchnię okien oraz temperaturę wewnątrz, i wrzucić w program do audytów. Od razu mówię, że nie mam czasu na robienie indywidualnych symulacji, ale tak mi zwykle w audytach wychodzi. Jest to też często poruszany temat w literaturze o domach pasywnych i energooszczędnych.

chłopaki w watku o oknach liczyli juz to dawno i wniosek wlasnie byla taki jak pisze Indiana_ od południa wystarczy pakiet 2 szybowy

po nocy 7,4 kWh zużycia temperatura w domu

temperatura w całym domu 21,3 (zarówno kuchania jak i centralna nienasłoneczniona część - korytarz)

Edytowane przez R&K

R.K kiedyś na jednej z konferencji niedaleko Wa-wy byłem w hotelu gdzie szyby z zewnątrz był "pół" lustrzane z zewnątrz wyglądało fajnie z środka też wszystko ok tylko było troszkę ciemno ;/

Ale nie to jest największym problemem ( też się nad taką opcją zastanawiałem ) problem w tym że przez 7h spotkania w te szyby walnęło z jakieś 15ptaków z czego 3 tego nie przeżyły ;( obsługa hotelu tylko chodziła z łopata i zbierała to wrony to wróble to gołębie i inne - jak gadałem z operatorem łopaty to powiedział że jak nie nakleją naklejek ptaków drapieżnych ( takich jak na szybach autostradowych ) to za chwilę nie będzie ptaków w okolicy w tym roku też tam byłem - naklejki są ptaki podobno walą rzadziej ( a może już wszystkie się wytłukły ?) ale efekt wizualny już całkiem inny ;)

Sęk w tym że drzewa odbijają się w lustrach i wygląda to tak jakby drzewa i las był wewnątrz budynku ptaki wlatują pełnym impetem w owe szyby - tamte szyby były pokryte folią anty włamaniową ale taka normalna szyba w bliskim spotkaniu np. z wroną czy wytrzyma ???

Dlatego jeśli masz małe dzieci albo po prostu nie chcesz robić cmentarzyska pod oknami to myślę że warto jeszcze raz przemyśleć owe okna weneckie :)

co niedzielę odwiedza nas bażant ....

tydzień temu

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=151929&d=1354451766

aż się prosi .... na talerz ....

Bażanty nadal nas odwiedzały .... chyba nadal 2 te same pary ... aż do wczoraj

ok godziny 15 mój tata przyjechał wymienić butelki pod sączący się sok z brzóz

wystraszył 1 bażanta który wybiegł z "lasku" i poderwał się z ziemi do lotu uderzając z impetem w okno - z pozycji bażanta to było jego "okno na świat" w murowanej ścianie - gdyż w oknie odbijało się piękne błękitne niebo - zapewne uznał że to idealny kierunek ucieczki

łomot był spory - szyba na szczęście cała , tata podniósł głowę - bażant spadł na ziemię i poszedł dalej ....

przyjechałem wcześniej z pracy i ok 1h po tym zdarzeniu zastałem bażanta leżącego na trawniku

w niedziele będzie pyszny obiadek ;)

z dziczyzny tylko dziki się bada i w określonych przypadkach sarny

ptactwa dzikiego się nie bada w ogóle - wszystko "padnie" w 100*C podczas gotowania lub pieczenia

z dodatkowych informacji

M.A.G. opracował zupełnie wstępną koncepcję zagospodarowania skarpy przed kuchennym oknem/przedsionkiem

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=248350&d=1394805812

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=248351&d=1394805816

na dniach chciałbym zabrać się za skończenie tarasu - brakuje deski czołowej oraz barierki - ta hmm... może jednak nigdy nie powstanie lub jako tymczasowa

na dł weekend majowy chyba zaplanuję kostkę przed domem oraz ogarnięcie rogu działki (krótki fragment skarpy nad rowem po prawej stronie wjazdu/mostka)

Edytowane przez R&K

nie 3 a 4 tys

Na Śląsku tauron ma Taryfę Eko Ogrzewanie, czy jakoś tak i może zmieściłbyś się z kosztem CO w 1000 zł za sezon przy grzaniu prądem :D. wszystkich wokół namawiam na izolowanie nowych domów i zadbanie o pewne szczegóły, ale jakoś nie do wszystkich trafia. potem węgiel i smród dookoła. jak słyszą o prądzie to patrzą jak na głupka, a nie zdają sobie nawet sprawy z tego, że cena energii elektrycznej w nocy już chyba praktycznie zrównała się z ceną gazu.

Na Śląsku jest deputat węglowy, jest masa miejsc gdzie "wegiel spada z wagonów". Pali się i palić będzie weglem. Do tego tradycja zbierania przez całe lato śmieci, z których można uzyskać trochę energii zimą. Tak aby przyoszczędzić czarnego złota. Węglem nasz sąsiad też ogrzewał dom. Tyle, że Energetyka długo o tym nie wiedziała. Jak się dowiedziała, to znowu komin zaczął być używany.

tak się zastanawiam ... gdzie ja mieszkam .... ;) to chyba jakaś dzicz ?? ...no tak ...gdzieś w Puszczy Sandomierskiej ... ale to miasto ma 10 tyś mieszkańców ... jakby M.A.G. wstawił taką fotę to bym się wcale nie zdziwił ... ale u mnie.... ??

o bażancie już zapomnieliśmy .... wczoraj był na obiad ...

a tu dziś 10:30 ...

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=248914&d=1395063645

fotka wykonana z okna (z tego samego zresztą które mało co nie rozwalił bażant)

aby lepie pokazać Wam odległość dębu od okna inna fotka

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=90066&d=1323887035

a tu inna fotka pokazująca mój lasek brzozowy i garaże sąsiada w tyle które widać na fotce z sarną

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=106420&d=1331814308

Edytowane przez R&K

Na Śląsku jest deputat węglowy, jest masa miejsc gdzie "wegiel spada z wagonów". Pali się i palić będzie weglem. Do tego tradycja zbierania przez całe lato śmieci, z których można uzyskać trochę energii zimą. Tak aby przyoszczędzić czarnego złota. Węglem nasz sąsiad też ogrzewał dom. Tyle, że Energetyka długo o tym nie wiedziała. Jak się dowiedziała, to znowu komin zaczął być używany.

I wszyscy na Śląsku mają deputat i wszystkim spada ten węgiel. Następnym razem zastanów się dwa razy zanim coś napiszesz

I wszyscy na Śląsku mają deputat i wszystkim spada ten węgiel. Następnym razem zastanów się dwa razy zanim coś napiszesz

Przeczytał i paniał czy tylko przeczytał i napisał? Deputat jest na Ślasku bo przynależny jest górnikom. A gdzie Ci górnicy żyją? Na Pomorzu albo Mazurach? Chyba jasne jest, że deputat jest na Śląsku. Gdzie napisałem, że wszyscy go mają i wszystkim węgiel spada? A może nie spada? To wpadnij choćby do Mysłowic to Ci pokaże przynajmniej kilkanaście takich miejsc ze spadającym węglem.

Nie pisalem o tym, ze wszyscy maja deputaty i wszystkim cos spada. Tym bardziej nie pisalem o statystyce a o zjawisku. Na Slasku pali sie i bedzie palilo weglem czesciej niz w innych rejonach kraju wlasnie chocby z powodu "alternatywnych" zrodel dostaw niz tylko sklady wegla. Rzeczywistosci nie zmienisz.

Jesli dalej nie rozumiesz to zapraszam na PW. Konrad ma kable i ciagniecie dyskusji o weglu jest tutaj niepotrzebne