Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

firewall napisał:
jaki jest kolor drzwi zewnętrznych? Te płyty pokrycia to pcv czy aluminium?

Ral 7016 taki sam jak okien

Okucie: SCHUCO i ISEO

WYPEŁNIENIE ADECO METRIS (OBUSTRONNE NAKŁADKOWE METRIS PEŁNY F81 frezowanie jednostronne na zewnątrz)

KLAMKA HA 055, stal szlachetna

PROFIL ALU TM 74 1.0

amigo1974 napisał:
Konrad ,jaki masz wymiar tych drzwi ile kosztuje takie cudo?

WYMIAR DRZWI 1100 x 2320

ok 10 tys

DEZET napisał:
W projekcie jest wysokość 2,7m. Można obniżyć do 2,6m , ale czy warto?

Jeśli ściana jest prosta i gładka, to po co na placki, żeby pustka była?

Gruby grzebień powinien załatwić sprawę, ale niech się wypowie Konrad, bo to on tak będzie robił.

podobnie jak u mnie - po obniżeniu sufitu wychodzi mi 2,65 - 2,7 - nawet nie wiem jakiego wymiaru płyty kupił Darek - ale taśma papierowa załatwi sprawę w razie potrzeby

klej na 100% grzebieniem nakładany a nie na placki - jaki klej - nie wiem - jeszcze nie kupiłem - zdaje się na wykonawcę

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

rewo66 napisał:
Konrad mam pytanie odnośnie WM . Bierzesz reku z firmy Jan - Gaz. Jakiej wydajności w stosunku do kubatury? Na forum jest tyle różnych zdań że zgłupiałem. U mnie kubatura to 872 m3 i zastanawiam się nad modelem o 420m3 z bypassem automatycznym lub model 500m3 lub alternatywny Bartosza

Jeśli będziesz robił GWC to by-pass ręczny .

420-stka to ten sam koszt co 500-tka .

Wziął bym ten większy . Ale ,,,

Podana przez Ciebie kubatura niewiele mi mówi .

Jak będziesz w tym domu mieszkał sam i jadał na mieście to i 200 m3 będzie za dużo ,,,

Piczman napisał:
Jeśli będziesz robił GWC to by-pass ręczny .

420-stka to ten sam koszt co 500-tka . Wziął bym ten większy . Ale ,,, Podana przez Ciebie kubatura niewiele mi mówi .

Jak będziesz w tym domu mieszkał sam i jadał na mieście to i 200 m3 będzie za dużo ,,,

Kubaturę wziąłem z projektu. "Kubatura części zamkniętych: 871,55m3" Teraz już wiem że podana kubatura dotyczy całości domu łącznie z nieuzytkowym poddaszem. Prawidłowa to 147m2 x 2,65 m (wys) czyli 389m3 więc model o mocy 320m3 na przedmuchanie powietrza w domu zupełnie mi wystarczy. Dla 3 osób + 2 małe psy powinno wystarczyć.

Trzeba brać pod uwagę też to że centrale nie powinny pracować z pełną mocą .

U Ciebie optymalnie będzie powiesić 350-tkę .

W okresie letnim będzie pracować na 4 biegu, w przejściowych na 3 , łagodna zima na 2 a ostre mrozy jak teraz na 1 .

Bieg 5 przyda się na dłuższe gotowanie i imprezę .

skoro już jesteśmy przy WM wrzucę schemat jak będą poprowadzone kanały nawiewne i wywiewne na parterze

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=99247&d=1328438101

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=99246&d=1328438098

centrala miała być pierwotnie w PG tuz przy GGWC - finalnie na 90% wyląduje na poddaszu nad garażem - zaraz za ścianą od łazienki - która jest przesunięta względem oryginalnego projektu na równo z ścianą kuchenną

wg aktualnej pogody tylko we wtorek -8 C

a ocieplenie dopiero w niedziele 12 lutego

tak więc montaż okien nie wcześniej niż za tydzień

a co za tym idzie przesuwają się jeszcze bardziej wszystkie inne prace w tym też WM

Edytowane przez R&K

DEZET napisał:
W rebusy się bawisz? :p Ok. dzięki.

Dezet:

Niebieskie -> nawiew

Czerwone -> wywiew

Konrad:

Ze schematu który pokazałeś wynika mi że od reku dajesz rury 160 (główny ciąg) później rozgałęzienie na 125 i dalej już do anemostatów na 100.

Dajesz skrzynki rozprężne czy trójniki?

Rozumiem. Wnioskuję iż Konrad reku będzie miał mocniejsze odemnie no ale parter + poddasze uzytkowe to ma on co wentylować.

Ja już wstępny projekt instalacji WM se przygotowałem (znaczy się przebieg rur i umiejscowienie anemostatów) Muszę jeszcze raz przeliczyć straty na instalacji i ustalić już docelowo średnice rur. Dziś jak zdążę lub jutro wieczorem zamieszczę w moim DB. :)

miała być 420 ale po przeanalizowaniu ceny/jakości/ do parametrów i "potrzeb" stanęło na 500

otrzymałem informację że brama garażowa dotarła do firmy w której zamawiałem (zgodnie z wcześniejszymi założeniami 3-go lutego)

Zaplanowany montaż 9.02 czwartek lub 10.02 piatek pod warunkiem mrozów nie przekraczających -10

jutro będę miał wstępną informację ale najprawdopodobniej będzie to za tydzień we wtorek - razem z oknami

No to blisko coraz bliżej do SSZ. :) Piszesz że reku o mocy 500m3 - fakt lepiej trochę przewymiarować. Mi wychodzi 350m3 i chyba wezmę 400m3 lub 420m3 w zaleznosci od firmy.

Obecnie też czekamy już na okna i bramę garażową - montaż na początku marca. Będzie dobrzeeee. Aha po ustaleniach z szefem firmy od okien też musimy obniżyć garaż do wys 2,20m ale to zrobi juz firma montująca okna. :bye:

Gość Arturo72
  R&K napisał:
miała być 420 ale po przeanalizowaniu ceny/jakości/ do parametrów i "potrzeb" stanęło na 500

Ile taka 500-tka ma nawiewu na najniższym biegu czy może jest to regulowane bezstopniowo ?

Arturo72 napisał:
Ile taka 500-tka ma nawiewu na najniższym biegu czy może jest to regulowane bezstopniowo ?

Potencjometr .

Co do minimalnych wydatków to tą centralę można skręcić bardzo nisko, oczywiście kosztem odzysku ciepła przez wymiennik ale w duże mrozy z GWC bardziej liczy się wilgotność powietrza wnętrz niż odzysk z rekuperatora .

mnie wprowadziła w błąd pewna firma w której pierwotnie miałem zamawiać bramę zrobiłem za duży otwór (sadziłem że dam 30 cm ocieplenia na wieńcu od spodu - a tak nie można bo brama musi być przymocowana do czegoś w poziomie zaraz nad otworem )

Rewo pewnie dlatego że zamówił bramę mniejsza/ tańszą niż miał w projekcie