Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rewo pewnie dlatego że zamówił bramę mniejsza/ tańszą niż miał w projekcie

Skąd wiedziałeś ? :p

Fakty są jednak inne. :) Wg projektu miała być brama 2,20m wys. ale tu budowlańcy dali ciała i zwiększyli mi otwór na wys. 2,50m. Nie podobało mi się to. wychodziła taka jakaś nieproporcjonalna. W sumie był to ich najpoważniejszy błąd ale bez specjalnych konsekwencji. A że bedzię mniejsza i tańsza przy okazji "cós tsa sie ciesyć"

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam pytanie.

Tak myślałem że w twoim DB widziałem bloczek cokołowy isomur i się nie pomyliłem. Izolowałeś słup od stopy tym bloczkiem.

Pytanie brzmi gdzie kupowałeś?. A kupowałeś tylko 1 szt. Sprowadzałeś bezpośrednio od firmy Stalhton z za Wrocławia?

Generalnie trudno je dostać. Moje okoliczne hurtownie albo nie mają albo nie znają. Potrzebuję 17 szt. o wym 600x115x240. Chcę je dać pod drzwi zewnętrzne tarasówki i garazowe. Proszę o info w moim DB, na priwa lub tutaj jak ci pasuje.

Poszukałem o co chodzi z tymi bramami- segmentowe mają poziome sprężyny i one na środku są mocowane do nadproża (może nie wszystkie). Ciekawe , jak to będzie u mnie, brama zakupiona, ale mrozy i na razie nie chce nam się montować. Otwór mam 2,4x2,4 i sporo miejsca nad nadprożem- nie powinno być problemów.

A jak rekuperator większy, to myślę, że chodzi mniej wysilony, a w razie nalotu gości nie będzie "wył" na max obrotach.

mróz nie daje za wygraną - jeszcze wczoraj na poniedziałek wtorek zapowiadali jakieś -4, -2 stopnie a dziś już oddala się to o kolejne 2 dni

do niedzieli cieplej jak -10 (boże ... jak to brzmi .... okropnie!!) nie będzie, w poniedziałek -7, wtorek -5, środa -3 .... czyli ciągle czekamy ... jeszcze dobry tydzień

za to jutro odbędzie się montaż bramy garażowej - niestety nie będzie mnie przy tym :( efekt zobaczę dopiero późnym wieczorem lub w piątek rano - oczywiście będą fotki !

co do WM i centrali - warto dawać taki duży w moim konkretnym przypadku ... wartości dolne są takie same jak dla 420 - więc żadna różnica, również w cenie

za to w lecie .... gdy będą upały ... całe GGWC mam mocno przewymiarowane - 2 pętle po prawie 80-90m , do tego duża nagrzewnica i duża centrala ... efekt murowany ...

PS. tylko kilka osób pyta, udziela się ... inni milczą ? wstydzą się ?? a dziennik czyta na moje oko ok 2000 osób ....

co do WM i centrali - warto dawać taki duży w moim konkretnym przypadku ... wartości dolne są takie same jak dla 420 - więc żadna różnica, również w cenie

za to w lecie .... gdy będą upały ... całe GGWC mam mocno przewymiarowane - 2 pętle po prawie 80-90m , do tego duża nagrzewnica i duża centrala ... efekt murowany ...

PS. tylko kilka osób pyta, udziela się ... inni milczą ? wstydzą się ?? a dziennik czyta na moje oko ok 2000 osób ....

Czuję się wywołana do odpowiedzi. Nie wstydzą się, ale dopiero zaczynają przygodę z budową i jeszcze niewiele wiedzą, więc nie piszą coby głupoty nie strzelić :) Podziwiam za szybkość prac i kibicuję z całych sił, aby Arizonka wyszła pasywna. Kilka rzeczy na pewno zrobię podobnie, planuję też saunę (moje małe marzenie). Życzę sił i cierpliwości do dalszych prac. Ania

I ja się czuję wywołana do odpowiedzi.

Po prostu jesteś tak fachowy, że nie śmiem ;). Wszystko masz tak super pomyślane. Ja jestem pełna wątpliwości. Jestem na etapie wycen okien i okna plastikowe wyszły mi cenowo porównywalne z bardzo dobrymi drewnianymi. Dla mnie to szok!

Nie będę miała GGWC. Sama o tym zdecydowałam (koszt zrobienia a efektywność). Ale już nie wiem czy dobrze czy źle.

Czekam na wiosnę.

Nie będę miała GGWC. Sama o tym zdecydowałam (koszt zrobienia a efektywność). Ale już nie wiem czy dobrze czy źle.

Przyjdą mrozy lub upały i będzie problem .

Wielu rzeczy tu na forum sie nie opisuje.

Jako użytkownik nie wyobrażam sobie pracy wentylacji bez wstępnego przygotowania powietrza .

Teraz dostaję dużo wiadomości prywatnych w sprawie zamarzających i źle pracujących central .

Niedługo jadę do warszawki rozkopać komuś ładny trawnik i kostkę .

Polak mądry po szkodzie ,,,

Zrób chociaż kolektor, na 99 % wykorzystasz go wciągu kilku lat od zamieszkania !

Nawet nasz Liwko dał się przekonać i może niedługi będę miał przyjemność go odwiedzić w celu montażu GWC :)

Co do tej 500-tki to cena ta sama co 420-tka, regulacja pozwoli na odpowiednie skręcenie jej w mrozy ( niewielkim kosztem odzysku ciepła rekuperatora) i prawie nigdy nie będzie musiała pracować na max co jest niewskazane ( pobór prądu i hałas samej centrali ) .

Do tego razem z Konradem będziemy bawić się chłodzeniem pasywnym w upały, 1 pętla jest pod domem, powinna dać +15 C nawiewu za nagrzewnicą przy 500 m3/h, powietrze będzie schłodzone o ponad 15 C, pamiętajmy że schłodzenie obniża też wilgotność względną !!!

Efekt powinien być bardzo dobry, o wiele lepszy od klimatyzacji .

Przypominam że koszt tego zabiegu wyniesie tylko 15 zł miesięcznie !!!

Będzie chłodno i bardzo świeżo wewnątrz niezależnie od pogody .

No a w ostre mrozy centrala będzie myślała że jest odwilż ,,,,

Edytowane przez Piczman

Przyjdą mrozy lub upały i będzie problem .

Wielu rzeczy tu na forum sie nie opisuje.

Jako użytkownik nie wyobrażam sobie pracy wentylacji bez wstępnego przygotowania powietrza .

Teraz dostaję dużo wiadomości prywatnych w sprawie zamarzających i źle pracujących central .

Niedługo jadę do warszawki rozkopać komuś ładny trawnik i kostkę .

Polak mądry po szkodzie ,,,

Zrób chociaż kolektor, na 99 % wykorzystasz go wciągu kilku lat od zamieszkania !

Nawet nasz Liwko dał się przekonać i może niedługi będę miał przyjemność go odwiedzić w celu montażu GWC :)

Co do tej 500-tki to cena ta sama co 420-tka, regulacja pozwoli na odpowiednie skręcenie jej w mrozy ( niewielkim kosztem odzysku ciepła rekuperatora) i prawie nigdy nie będzie musiała pracować na max co jest niewskazane ( pobór prądu i hałas samej centrali ) .

Do tego razem z Konradem będziemy bawić się chłodzeniem pasywnym w upały, 1 pętla jest pod domem, powinna dać +15 C nawiewu za nagrzewnicą przy 500 m3/h, powietrze będzie schłodzone o ponad 15 C, pamiętajmy że schłodzenie obniża też wilgotność względną !!!

Efekt powinien być bardzo dobry, o wiele lepszy od klimatyzacji .

Przypominam że koszt tego zabiegu wyniesie tylko 15 zł miesięcznie !!!

Będzie chłodno i bardzo świeżo wewnątrz niezależnie od pogody .

No a w ostre mrozy centrala będzie myślała że jest odwilż ,,,,

Robię pompę ciepła. I buduję dosyć duży dom 254m2 użytkowych. Rozmawiałam z instalatorem wentylacji i wręcz odradzał mi GWC jako koszt niewspółmierny do efektów. To jak to w końcu jest?

Czytałam sporo o wentylacji mechanicznej z GWC i bez, i o pompach ciepła. Musiałam się wyłączyć już z czytania bo zgłupiałam od wątpliwości co w końcu jest dobrze.

Rozmawiałam z instalatorem wentylacji i wręcz odradzał mi GWC jako koszt niewspółmierny do efektów. To jak to w końcu jest?

Może nie ma tego w ofercie ?

A może ma i kosztuje 12 tyś netto ?

No chyba że wydajesz ponad 10 tyś na samą centralę która nie zamarznie przy -15 C, są takie .

Ale to dopiero jest niewspółmierność do efektów !!!

Zakop 2x50 m w 2 wykopach o szerokości ok. 1 m .

Głębokość 1,5-2,5 m w zależności od warunków . Jak glina to spokojnie na 2,5 się uda.

Jak mokre piaski i ił to 1,5 m bo głębiej jest ciężko .

Dojdzie ze 20-30 cm przy zagospodarowaniu ogrodu jeszcze, czasem i więcej jak u mnie .

Końce rurki wyciąg w jednym miejscy, kotłownia, garaż itd. i koniecznie zaślep korkami :

http://www.ekoma.com.pl/uploaded_files/image/HYDROBUD/KOREK%20PE.jpg

Niech sobie czeka, przyda się na pewno ;)

Witam Ahya i mmr

dodajmy jeszcze ze koszt 100 m takiej rury (2x50) to max 300 zl z korkami ...

robocizna - zależy czy ręczna czy koparka - też niezbyt duża - zawsze można prace połączyć z innymi na działce wykopami , np szambo, woda, prąd etc

koszt max +500 zł

czysto teoretycznie - jeśli nie wiesz czy robić czy nie ?? ryzykujesz 800 zł na tym etapie ... dużo ? mało ?? robić teraz ? później ??

Paweł napisał że jedzie rozkopać komuś ogródek ... niejednokrotnie rośliny , krzewy kosztują tyle .. nie wspominając o odbudowie ogrodu na wiosnę

PS. Paweł co z rzutem poddasza?

Alicjo - czy ja mam wszystko super przemyślane? nie wiem - przyjąłem jakieś założenia na samym początku i staram się ich trzymać , do GWC też nie byłem przekonany - z Pawłem rozmowa rozpoczęła się tylko od WM - w przeciwieństwie do innych nie mam zamiaru wydawać sporo kasy na jakaś kosmiczna centrale - wole kupić nieco tańszą i połączyć ją z GGWC - czy to dobrze czy źle ... czas pokaże - już tego lata będziemy mogli się przekonać o skuteczności układu

Ekipa około 12 stawiła się na budowę i rozpoczęła montaż bramy garażowej Hormann

obiecali pstryknąć kilka fotek podczas montażu tak więc może będzie co pokazać

dziś rano "zobaczyłem" 1x swoje drzwi na żywo

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=99946&d=1328826301

od kilku dni leża na pace auta i czekają na przyjaźniejszą temperaturę

odebrałem też Galmet Lux Elektronik 140l

przywieziony moim kombiaczkiem - rewelacyjnie sprawuje się jako auto budowlane :D

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=99945&d=1328826297

finalnie na razie został zmagazynowany w 2 aucie nieco większym :D i czeka na właściwy moment razem z drzwiami

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=99947&d=1328826305

ceny na internecie 586,00 zł do 691,60 zł (zakupy.muratordom.pl itp lub do 940,00 zł serwisy - porównywarki cenowe) + oczywiście koszty wysyłki

a ja kupiłem kupiłem w lokalnym sklepie u siebie w mieście za 600 zł brutto !!!!

NADAL UWAŻAM ŻE GŁUPOTĄ JEST KUPOWANIE czegokolwiek a w szczególności art budowlanych i wyposażenia wnętrz przez internet (szczególnie tych dużych i cięzkich)!! chyba że czegoś nie ma - a wiesz że chcesz to kupić - tak jak u mnie z bloczkiem ISOMUR czy sterownikami do kabli grzewczych

Edytowane przez R&K
fotki