RK1719508166 02.08.2011 10:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 (edytowane) skoro to dziennik dzień po dniu - należałoby coś tu dziś napisać adk - nie oglądałaś TVN24 - pogoda w Google również to potwierdza - do końca tygodnia Polska zalana będzie słońcem więc dziś miałem jechać na 2 koniec Polski - nie pojechałem - wyjazd przełożony na czwartek miałem dziś wstać o 6 i pojechać na działkę - nie pojechałem - obudziłem się ale tak mi się wstać nie chciało ... za to 2 pozytywne informacje 1. Pan XXXX który robił mi adaptacje projektu, projekt zagospodarowania i który potwierdził mi że mogę mostek budować - napisał mi maila ze NB się myli i żadnego zawiadomienia nie musiałem robić - zgodnie z art 29 i 30 prawa budowlanego - nie są tam mostki wymienione więc NIE TRZEBA - i bądź tu mądry 2. mamy podpisane PnB - niestety prawomocne staje się 14 dni od odebrania ostatniej zwrotki od wszystkich zainteresowanych - Pan z którym mieliśmy ostatnio problemy - podał już aktualny adres zameldowania, Pani której goniec ze starostwa nie mógł 5x zastać otrzyma zawiadomienie ode mnie dziś wieczorem jeszcze go nie widziałem - moja żona właśnie pojechała je odebrać i od razu ma zaglądnąć do Państwa z NB zanieść im kopie PnB oraz zapytać się który paragraf mówi o tym że mostek należy zgłosić - jestem bardzo ciekawy co powiedzą godzina 13:17 - no i powiedzieli - by już nic na działce nie robić - i teraz już nie pojadę przez 3 tygodnie - jak mnie poinformowano w NB - wszelkie prace na działce na tym etapie potraktowane byłyby jako przygotowanie placu do budowy - a tego nie wolno czynić do momentu uprawomocnienia się decyzji 3. jutro rano spotkanie z "Bobem Budowniczym" - czyżbym miał ekipę ?? Edytowane 9 Sierpnia 2011 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusiazet 02.08.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Co do budowy mostka, to my robimy wg zaleceń czyli tak jak Tobie powiedzieli podczas wizji lokalnej. Ale jest z tym masa zachodu, na razie papiery leżą na policji, bo wymagana jest ich zgoda, przynajmniej moja wiedza zatrzymała się na tym etapie, a Pani architekt od mostka nie dzwoni. Chyba będę musiała sama zadzwonić i się dowiedzieć jak stoją sprawy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 02.08.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 No, na oglądanie TVN 24 nie mam zupełnie czasu, i nawet nie trafiam na Meteo na pogodę w PL - ostatnio trafiam zawsze na kurorty . A powiedz mi, po uprawomocnieniu decyzji o PnB już można plac budowy przygotowywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 02.08.2011 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 (edytowane) tak - związane jest to z możliwością odwołania się zainteresowanych osób od decyzji PnB oraz tym że mam NB na działce w związku z tym mostkiem ... więc oni sami proszą by nie wywoływać wilka z lasu i nic na działce na wszelki wypadek nie robić aż się decyzja uprawomocni , bo skoro mam takich w okolicy aniołów stróżów to lepiej by nie kusić losu i ich nie drażnić jak sami ładnie powiedzieli - niech Pan swoją energię skieruję chwilowo gdzie indziej no więc 1. koparkowego mam już umówionego - jak tylko będzie prawomocne PnB wchodzi na działkę a) kopie i wykonuje przyłącz wody b) ściąga humus i zakopuje 1,5 pod ziemią rurki od GGWC 2. do załatwienie mam a) projekt płyty fundamentowej b) piasek c) żwir d) stal na zbrojenie - ta teoretycznie dostępna w wyspecjalizowanych składach ze stalą od ręki e) styropian XPS - dostępny na składzie budowlanym od ręki 15 km ode mnie f) beton do zamówienia z betoniarni - od reki g) rury do drenażu płyty i kanalizacji - od reki h) silikaty dostępne w składzie budowlanym w Rzeszowie od reki i) drzewo na więźbę dachową - do zamówienia j) dachówka - do wybrania i zamówienia - wstępny typ już jest k) okna wybrane i wstępnie wycenione - trwają ustalania szczegółów 3. zaprzyjaźniony geodeta od ręki wszystko wytyczy i zinwentaryzuje 4. do kończenia wjazd za mostkiem + gruz - by auta z piachem i żwirem mogły wjechać na działkę aż sam się dziwię że tak dobrze mi to wszystko idzie ... Edytowane 2 Sierpnia 2011 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 05.08.2011 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 (edytowane) na działce na razie nic się nie dzieje - może poza tym że mam już gruz na utwardzenie wjazdu za mostkiem - ale nic nie robię do póki PnB się uprawomocni zlokalizowałem też płyty betonowe które za "drobną opłatą" wypożyczę na czas budowy by poszerzyć wjazd na działkę dla dużych aut z piachem - problem jest z droga dojazdową - która jest wąska i mimo mojego 6m wjazdu ciężko będzie się wyrobić na poniedziałek rano mam stawić się w starostwie w NB w sprawie mostka wczoraj z żoną byliśmy odebrać fiestę - na autostradzie przy jeździe 130-140 km/h wyszło 6l/100 km , na trasie przy jeździe ok 100km/h 5,6 ale żona ma "ciężką nogę" , jutro może ja sprawdzę jakie są realne wyniki jazdy w trasie (mi dziś -sobota) wyszło 3,5l / 100 km - test na dystansie 45km wiec mam AUTO 3,5l - prawie jak dom też celuje w 2-3 l) ze spraw związanych z budową domu - mam już oferty z 3 banków na RnS - nadal DB wypada najlepiej - ale nie chwalmy "dnia przed zachodem" czekam jeszcze na ofertę z PKO BP i ING, zastanawiam się jeszcze czy nie sprawdzić w ALIOR'rze i BPH - tak naprawdę nie ma się co zastanawiać tylko trzeba to zrobić !!!! wiem już z rozmowy z panią w PEKAO SA, że inwestycję na daną transze sam wyznaczam (sadzę że tak jest w większości banków) - więc w 1 transzy wstawimy 80-90 % zakupów i 10-20% prac - tak by szybko ją wykorzystać i zgłosić zapotrzebowanie na 2 transzę - takie rozwiązanie pozwoli z banku otrzymać 100-150 tyś w krótkim czasie - kolejne transze będą pozyskiwanie już w spokojniejszym tempie Edytowane 6 Sierpnia 2011 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcela_a 07.08.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2011 przypomnialo mi sie, ze nasz "doradca" z open finance mowil, ze dobra oferte na RnS ma Getinbank. Ale naprawde nie znam opinii na temat tego banku. Tak tylko mi sie przypomnialo, wiec pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 08.08.2011 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 (edytowane) kolejny dzień mija na robieniu ... niczego specjalnego... odwiedziłem starostwo o 8:30 - spisaliśmy notatkę że mostek wykonany jest "prowizorycznie" na potrzeby budowy - ale z zaznaczeniem że zgodnie z planem z Pozwolenia na Budowę oraz Warunków Zabudowy i że droga nie jest droga publiczną ... zastanawiam się tylko czy czasem nie będzie trzeba podczas budowy tego mostka "budować" niby od nowa - ale to już nie problem zaglądnąłem do Pani od PnB - jeszcze nie wszystkie zwrotki wróciły - mam zadzwonić w środę dziś kontynuowałem zbieranie ofert na okna - a raczej te które otrzymałem doprecyzowałem ze względu na koszty jak i pasywny charakter naszej inwestycji mocno ograniczyliśmy okna było w oryginalnym planie tyle 1. 60x60 cm szt. 5 2. 90x90 cm szt. 1 3. 150x150 cm szt. 6 4. 160x232 cm szt. 1 5. 200x232 cm szt. 1 6. 270x232 cm szt. 1 pozostało po zmianie: 1. 60x60 cm szt. 5 - BRAK 2. 90x90 cm szt. 1 - BRAK 3. 150x150 cm szt. 6 --> 5 4. 160x232 cm szt. 1 5. 200x232 cm szt. 1 6. 270x232 cm szt. 1 7 doszło okno 120x60 (połączenie dwóch 60x60 z pkt 1) część przeszkleń będzie wykonana z samej ościeżnicy + szyba = "okno" nieotwierane - to chyba największy problem dla mojej żony - która nie wyobraża sobie braku możliwości otwarcia okna w łazience czy pokoju - tylko ja się pytam po co ?? skoro będzie wentylacja mechaniczna i ciągły obieg powietrza, będzie również GGWC które w lecie będzie chłodzić powietrze czerpane z zewnątrz nie do wszystkich to przemawia ? to może przykład: okno 120x60 -uchylne ma 0.91 W/m²K -sam fix w ościeżnicy 0.83 W/m²K ale co ważniejsze - cena (brutto) odpowiednio 933 zł , nie otwierane 530 zł różnica w cenie dla okna 150x150 to ok 1000 zł 3 sprawą z dnia dzisiejszego - jest młody sąsiad który wybudował dom w 2010 roku i właśnie wrócił na miesięczny urlop z zagranicy by go kończyć - dzwoni i dziś pyta czy ten gruz co na jego wjeździe (za zgodą jego mamy) wysypaliśmy jest już jego .... nie mam prawomocnego PnB więc nic nie robię a on się niepokoi bo coś tam chce robić i mu to przeszkadza ... Edytowane 9 Sierpnia 2011 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 09.08.2011 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 (edytowane) wczoraj wieczorem pojechałem na działkę - zastałem sąsiada - przywitałem się i okazało się że na razie gruz nie będzie mu przeszkadzał bo po opadach i tak nie wjedzie na działkę z piachem i nie będzie jej równał korzystając dziś z pogody udałem się na działkę - oczywiście kończyć dół na gruz zaraz za wjazdem - jeszcze 2-3 dni po 2-3h i będzie zrobiony - później już tylko przewiezienie gruzu na właściwe miejsce - do końca tygodnia powinienem się z tym uporać zapomniałem wcześniej napisać - 2 ekipa przesłała wycenę - niemal identyczna jak 1 ale zakres prac nieco mniejszy - za to 1 ekipa która wycenę robiła kilka miesięcy temu miała się pochylić nad nią jeszcze raz i zaktualizować ją - dziś mam ją dostać - w przyszłym tyg będziemy negocjować - tylko czym tu się kierować , poza ceną ?? ... Edytowane 11 Sierpnia 2011 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 10.08.2011 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 czym się kierować? - dobrymi opiniami!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 11.08.2011 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 (edytowane) no tak , opinie ..... pewnie trzeba będzie podzwonić i pojeździć po budowach które robili ale to firmy nie są z mojej miejscowości wiec czeka mnie turne po Podkarpaciu ... jak mus to mus aktualne sprawy 1. projekt płyty zlecony firmie z Rudy Sląskiej koszt ok 900 zł brutto ze zbrojeniem tradycyjnym - ma być na 25 sierpnia !!, firma Bekaert Poland Sp.z o.o. ma przygotować projekt płyty ze zbrojeniem rozproszonym bezpłatnie - ma być gotowy na jutro 2. są wszystkie zwrotki od sąsiadów - PnB będzie prawomocne 23 sierpnia 3. na 24 sierpnia umawiam geodetę - rano i popołudniu koparkę do kopania przyłącza wody oraz ściągnięcia humusu 4. jutro rano jadę do DB składać wniosek ,a popołudniu będę w Warszawie w Jankach oglądał dom "Modelowy" - bardzo podobny do tego jaki my budować będziemy oj ... czuję że będzie się działo ... w najbliższym czasie Edytowane 17 Sierpnia 2011 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 11.08.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Witaj! Czytam i widzę że jeszcze walczysz jak lew z naszą szarą rzeczywistością!No ale cóż wszyscy musieliśmy przez to przejść. Życzę wytrwałości w dążeniu do obranego celu! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 11.08.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 U kogo robisz projekt płyty w Rudzie Śląskiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 11.08.2011 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Napisz jakie wrażenia nt domku modelowego. Niby mieszkam bliżej od Ciebie, a nie znalazłam jeszcze czasu by podjechać i zobaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 11.08.2011 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2011 Witaj! Czytam i widzę że jeszcze walczysz jak lew z naszą szarą rzeczywistością!No ale cóż wszyscy musieliśmy przez to przejść. Życzę wytrwałości w dążeniu do obranego celu! Pozdrawiam tak - ale już jesteśmy na finiszu - widzimy światełko w tunelu .... U kogo robisz projekt płyty w Rudzie Śląskiej? PPKonstruktor Napisz jakie wrażenia nt domku modelowego. Niby mieszkam bliżej od Ciebie, a nie znalazłam jeszcze czasu by podjechać i zobaczyć. oczywiście zdamy relacje - zrobimy jakiś fotoreportaż etc a jak już rozpoczniemy budowę obiecujemy wrzucić naszą koncepcje wnętrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.08.2011 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 (edytowane) Napisz jakie wrażenia nt domku modelowego. Niby mieszkam bliżej od Ciebie, a nie znalazłam jeszcze czasu by podjechać i zobaczyć. Odwiedziliśmy w piątek Dom Modelowy w Jankach Dom bardzo podobny do naszego - rożni się w zasadzie tym ze Modelowy ma w tyle domu taras (obok salonu) a nasz w tym miejscu ma dodatkowy pokój na pierwszy rzut oka wszystko wygląda OK , wchodzę do środka - drzwi otwiera mi 2 młodych chłopaków, po pierwszej wymianie zdań widzę ze mogliby równie dobrze pracować w cyrku - jak dla mnie 2 pajaców którzy wyuczyli się na pamięć opisów, nazw producentów dom w pełni urządzony, umeblowany z prawie wszystkimi urządzeniami podłączonymi i sprawnymi (nie działał na pewno Junkers) wybudowanie domu jak twierdza Panowie to koszt dla przeciętnego Kowalskiego ok 420 tys (2800/1m2) organizator akcji poprzez reklamę innych firm i ich produktów wybudował dom i urządził go za ok 1,2 mln (oczywiście wydal zapewne niewiele ...) wbrew obawom nie zostałem zasypany ulotkami i katalogami - przygotowany został 1 mały katalog w którym każda z firm została po krotce opisana co do samego domu - średniej wielkości funkcjonalny domek (ok 140m2) , lecz oglądając jego wnętrze człowiek ma pewien niedosyt - zwykły ładnie urządzony - jak dla mnie żadnych fajerwerków - a tego bym oczekiwał za te 1,2 mln - najgorzej urządzona jest łazienka - za mala wanna - w rogu pusta , niewykorzystana przestrzeń http://www.dommodelowy.pl/res/doc/1324/gpict_CZE_8503.jpg http://www.dommodelowy.pl/res/doc/1324/gpict_CZE_8506.jpg jednym z elementów które spodobały mi się było połączenie WC, prysznica oraz pralni/kotłowni http://www.dommodelowy.pl/res/doc/1324/gpict_CZE_8461.jpg http://www.dommodelowy.pl/res/doc/1324/gpict_CZE_8466.jpg i coś co nas zdziwiło to duzą dysproporcja holu i salonu - oba w porównywalnych wymiarach http://www.dommodelowy.pl/res/doc/1324/gpict_CZE_8580.jpg http://www.dommodelowy.pl/res/doc/1324/gpict_CZE_8584.jpg niestety okazało się ze salon w naszym domu nie będzie zbyt duży - i tu pojawia się problem - mamy 3m stół (a rozkłada się do 4,2) i nie będzie na niego miejsca ... będziemy musieli omówić z kierownikiem budowy pewne zmiany które chcemy wprowadzić - ciekawe czy będą możliwe ... ??? http://www.dommodelowy.pl/res/doc/1324/gpict_CZE_8442.jpg http://www.dommodelowy.pl/res/doc/1324/gpict_CZE_8571.jpg u nas nie będzie tego ogromnego kominka- będzie bio-kominek w Modelowym w Jankach powierzchnia pod schodami jest znacznie większa niż w Arizonie u nas jest spiżarka - musimy się zastanowić jak zmienić ten układ by zyskać dodatkowa przestrzeń w salonie Edytowane 17 Sierpnia 2011 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adk 14.08.2011 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2011 Przez tą pstrokatą podłogę, mam wrażenie że jest tam mało miejsca. Ale to tylko moje odczucie. Nie lubię jak podłoga gra pierwsze skrzypce.A jakieś ciekawe rozwiązania techniczne zastosowali? Bo to dom modelowy pasywny tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.08.2011 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2011 (edytowane) dom jest zbudowany na płycie fundamentowej, ściany z silikatu - wiec są to bardzo dobre rozwiązania, ma tez wentylacje mechaniczna z rekui to tyle, z pasywnym nie ma on nic więcej wspólnego, to po prostu dom energooszczędny - a projekt ma nazwę "Modelowy" a nasz to "Arizona" nawet dokładnie nie wiadomo będzie jakie ten ich dom ma zapotrzebowanie na ogrzewanie - ponieważ nie maja podłączonego gazu - piec Junkers stoi jako "dekoracja" w kotłowni a działa jedynie rekuperator i klimatyzacja podłoga jest ładna - a salon faktycznie mały 25m2 - wcześniej porównywaliśmy do naszego dużego pokoju w bloku (20m2, gdzie stoi ten nasz duży stół , bufet, TV i narożna kanapa) ale wszystko zależy od rozmieszczenia i w bloku taki duży pokój a salon w domu to 2 różne pomieszczenia ... Edytowane 17 Sierpnia 2011 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 17.08.2011 16:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 (edytowane) coś zacząłem się opuszczać we wpisach ... w końcu to dziennik dzień po dniu ... a nie tydzień po tygodniu dziś otrzymałem projekt płyty - niestety z błędem ... do poprawki ... wniosek na kredyt w DB złożony - na piątek mam dowieść kilka dokumentów - ciekawe jak szybko go rozpatrzą w innych bankach albo nie mam wystarczającej zdolności bo maja tylko na 30 lat , albo nie uznają części moich dochodów - tak więc został mi jeszcze 1 bank do sprawdzenia jutro kończę kopać dołek za mostkiem i wykładam go dużymi kawałkami gruzu - jest głęboki na ok 45-50 cm w piątek ma być skończony zakres prac w tym zakresie w sobotę ze szwagrem kopiemy rów wzdłuż 1 granicy działki - sąsiad ma bardzo wysoki płot i ziemię ok 0,5 wyżej niż ja zakopiemy tam rurę - drenaż odwadniający - zasypane wszystko drobnym żwirem tak by woda od niego nie wpływała do nas na działkę tylko płyneła rurą odprowadzana do rowu na wtorek umówiony geodeta - na rano popołudniu ściągnięcie humusu i jeśli się da kopanie przyłącza wody od środy rozpoczynamy prace nad płytą fundamentową prace zaczną się od położenia wężownicy do GGWC - jestem umówiony z PICZMAN-em na środe popołudniu następnie zagęszczanie piachem, drenaż opaskowy (50 cm od płyty - gdzieś tam jeszcze powinien chyba pójść żwir - muszę dopytać bo nie ma na projekcie) kolejne 40 cm zagęszczonego piasku , 10 cm chudziaka, folia budowlana, 30 cm XPS, 24 cm płyta żelbetonowa nadal uważam założenia z postu nr #31 za aktualne i tej wersji się trzymam do końca tygodnia pogoda: śr. --- czw. --- pt. --- sob http://ssl.gstatic.com/onebox/weather/35/partly_cloudy.png http://ssl.gstatic.com/onebox/weather/35/partly_cloudy.png http://ssl.gstatic.com/onebox/weather/35/partly_cloudy.png http://ssl.gstatic.com/onebox/weather/35/sun.png 25° --- 27° --- 31° --- 23° Edytowane 23 Sierpnia 2011 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcela_a 18.08.2011 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 oo widze ze byliscie w domu pokazowym w Jankach... tez tam bylismy ostatnio. jest tak jak mowisz - nie powala biorąc pod uwage kase w niego włożoną. Mnie np nie spodobal sie WIELKI kominek przy ktorym ginie salon. a tych zdjeciach moze nie widac tak tego, ale jest ogromny w rzeczywistosci. Łazienki nie sa tez fajne, slabo zagospodarowane. ta podloga pstrokata tez. No i zdecydowanie bardziej wolalabym, zeby na tarasie byly deski a nie tarakota. aaa i oswietlenie mi sie tez nie podobalo, wszystkie halogeny na sufitach byly takie ogromne. Ja osobiscie nie lubie tez diodowych sznurów oświetlających wsazystko co możliwe w domu, kazdą szafeczkę, połeczkę itd. A oni ponoć na oswietlenie wydali okolo 130 tys. Niezla sumka. Konrad, a gdzie sie budujecie? Mazowieckie tak? a gdzie dokładniej? My okolice Grójca o ile kojarzysz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 18.08.2011 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Jakiej grubości wyliczyli ci płytę i jakie zbrojenie wstawili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts