Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

to może jeszcze krótki plan na przedświąteczny tydzień

A) tymi rencami - no i może rencami teścia

1. dokończyć obróbkę okien i bramy garażowej styropianem

2. obkleić klejem narożniki z siatką

3. dokończyć środkowy stelaż do podbitki

4. zagruntować ściany do malowania na parterze

5. zagruntować elewację pod kładzenie tynku

6. dokończenie ocieplenia stropu od spodu i wieńca tj nad wejściem do domu

7. jeśli przyjdą płyty ECOTHERM - do dokończenia izolacja filara przed domem, osiatkowanie go i wyprowadzenie narożników

nie wiem co z panem od piachu - chyba mu podziękuję - jeśli tematu nie ogarnie w tym tygodniu - bo chciałbym wylać już stopy pod taras i wybetonować schody do domu i zając się budową wjazdu (1 warstwę - taką mocniejszą podbudowę wykonać, później na to pójdzie suchy beton i kostka)

B)

1. część salonu i kuchnia - ekipa nie skończyła parteru - jeszcze salon i kuchnia wymagają tarcia i może jakiś poprawek w kładzeniu gładzi

2. poddasze

3. obklejenie ściany pod schodami (klej do silki)

po świętach najprawdopodobniej zabiorę się za elewację

w domu ekipa nanosić będzie poprawki które wyjdą po 1 malowaniu, kończyć będą poddasze i w łazienkach robić zabudowę pod umywalki, półki dekoracyjne oraz zabudowa wanny - tak sobie pomyślałem że z silki - bo parę bloczków mi zostało - pasuje je wykorzystać

no właśnie mamy już komplet - przyszła wanna i misa do łazienki na poddasze, kupione są 3 baterie do umywalek, gniazdko do kuchni wysuwające się z blatu stolika, potwierdzone zostało zamówienie na parapety wewnętrzne jak i zewnętrzne - jutro pomiar i na czwartek mają być na budowie - ale montaż dopiero po świętach

jutro też potwierdzamy zamówienie na drzwi - trochę się to przeciągnęło ale nie spieszy się z tym aż tak ... realizacja ok 4 tyg .... ale drzwi będą montowane dopiero jak będzie wszędzie położona podłoga i płytki na ścianach w łazienkach i WC czyli gdzieś po 15 maja

Edytowane przez R&K

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panowie - dziękuję za wizytę i wpis ...

z tą bramą garażową to fakt, u mnie ze szczelnością jest podobny problem - czy możesz wrzucić jeszcze kilka fotek jak to uszczelniłeś po bokach?

niestety padł mi mój stary wysłużony telefon - obecnie jest w naprawie bo muszę z niego wyciągnąć co się da - dlatego ostatnio (ku uciesze co poniektórych forumowiczów) jest mało fotek - zresztą już nie ma czego tak dokładnie dokumentować ...

co do ocieplenia bramy - więcej fotek nie mam - to co jest w chwili obecnej jest na fotkach - z wcześniejszych etapów szczegółowych fotek brak

opisowo - listwa pionowa przylegająca do muru (u mnie wykutej i wytynkowanej wnęki) nie przylegała idealnie - tam powinna być taśma rozprężna dana - szczelinę poszerzyłem i zapiankowałem od zewnatrz przykleiłem styropian grubości 1 cm co by całość przykryć i ładnie wytynkować,

górna listwa bramy garażowej nie przylegała do mojej drewnianej belki - belka drewniana z wszystkich 4 stron będzie zakryta styropianem - szczeliny uzupełnione styropianem i klejem montażowym (gdyby montaż był do nadproża sytuacja była by na 90% analogiczna jak po bokach)

po bokach prowadnic - przy standardowym montażu odstają od ściany - należy dokleić 5-8 cm styropianu - u mnie styropian poszedł jako uzupełnienie wykutej wnęki

między panelem bramy i konstrukcja (szyną prowadzącą) widzę że też można dołożyć (wkleić) styropian ok 4x4 cm - i to pewnie zrobię

Kafelki fajna sprawa ale pomieszczenia wydają się cały czas zimne. Morze dlatego że pracuje w branży fryzjerskiej i już miałem dużo rzeczy na podłodze polerowane, szkliwione itd. ale w domu unikam. I ta grawitacja jakby na wszystkie spadające przedmioty bardziej działała:(

coś w tym jest - ale jak przypomnę sobie wizytę u moich dobrych znajomych - kupili sobie deskę podłogową - dąb bielony chyba za 200 zł za 1m2 - a mała córeczka uwielbiała wagoniki z "Tomka" - kupowali jej takie metalowe - do czasu aż któregoś dnia w złości zaczęła nimi rzucać a w podłodze porobiły się odgniecenia - chyba takich rzeczy nie da się przewidzieć / uniknąć - trzeba się liczyć że za jakiś czas podłoga pójdzie do wymiany ... dlatego nie ma sensu kłaść nie wiadomo jak drogich wynalazków ...

dziś od rana nie mogę się pozbierać ... tyle różnych sprawa ... prywatnych, zawodowych ... budowlanych ....

te ostatnie poszły dziś w odstawkę ... coś tam podziałałem ale nie tyle ile bym chciał

parapety wymierzone i się robią

chłopaki poprawiają salon i kuchnię

na budowie znów pojawił się Maja - poprawia ściany z spiżarce, zaciągnął rano ściany pod schodami a popołudniu miał zrobić to 2x

miał też wylać samopoziom w spiżarce

Darek przywiózł mi styropian - jutro kończę obróbkę okien

zaskoczył mnie teściu który bez słowa uprzedzenia przyjechał koło 10 na budowę i sam zabrał się za narożniki przy oknach

cdn.

Edytowane przez R&K

Kafelki fajna sprawa ale pomieszczenia wydają się cały czas zimne. Morze dlatego że pracuje w branży fryzjerskiej i już miałem dużo rzeczy na podłodze polerowane, szkliwione itd. ale w domu unikam. I ta grawitacja jakby na wszystkie spadające przedmioty bardziej działała:(

Eeee tam...

żebyś zobaczył co moja córa wyczynia po domu swoim elektrycznym Jeep-em to od razu wybrałbyś płytki ...

dobrze że cały dół domu mam w płytkach bo inaczej to tylko trociny by zostały ...:D

w garażu , w pokojach gdzie są wnęki na szafy , w spiżarce i pod schodami bloczki z silki mam przeciągnięte klejem do silki który został mi po murowaniu i nie oddałem go na skład - znacznie mocniejszy jest klej do płyt KG i klej do płytek i mam wrażenie że maja "gładszą" fakturę - na to pójdzie grunt i farba

KG przede wszystkim jest szybszy i czystszy w wykonaniu a cenowo na pewno nie jest droższy !

dzięki

Jako, że im mniej roboty tym lepiej raczej chyba zastosuję patent z klejem. Bo nie będzie mi się chciało kleić/kręcić płyt do ścian

mam nadzieję, że to tańsze rozwiązanie od tynku.

na początku chciałem oznajmić wszystkim że dziś przyleciał "mój" bocian - to prawdziwa oznaka cieplejszej połowy roku ....

z tą bramą garażową to fakt, u mnie ze szczelnością jest podobny problem - czy możesz wrzucić jeszcze kilka fotek jak to uszczelniłeś po bokach?

specjalnie dla Ciebie pstryknąłem fotkę

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=109608&d=1333466451

mam nadzieję że choć trochę Ci pomoże

dziś dokończyłem ocieplenie o obróbkę styropianem bramy garażowej z zewnątrz

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=109606&d=1333466445

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=109605&d=1333466442

jutro wystarczy obciąć, zasiatkować i założyć narożniki aluminiowe

z teściem dokończyliśmy robić środkowy stelaż do podbitki - do dokończenia mieliśmy ścianę południową, zachodnią (tą z wejściem do domu) oraz całą północną (tą z wyrzutnią od WM)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=109603&d=1333466434

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=109602&d=1333466431

do wykonania przy podbitce pozostaje

- poprawa wełny przy murłacie

- przykręcenie blaszanych łączników na wszelkich łączeniach pionowych zwisów z poziomymi łatami oraz na łączeniu łat po długości

- obklejenie taśmą listwy "J" i jej montaż (nie będziemy czekali z podbitką do tynków - taśma pozwoli nie zafajdać listwy i podbitki podczas tynkowania a tynk dodatkowo "uszczelni" szczelinę o której pisał Lobo_M i Dezet)

sama podbitka wykonana zostanie zaraz po świętach - postawie rusztowanie i wszystkie wyzej wymienione punkty będą realizowane bezpośrednio przed montażem podbitki

Teściu wczoraj obrobił 2 okna ze wschodu i jedno od południa

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=109600&d=1333466424

dziś pracuje nad oknem północnym

od jutra akcja malowanie - farba i grunt już na mnie czekają - jeszcze tylko jakiś wałek z krótkim włosiem i uchwyt teleskopowy

co do ścian ... mam też 3 fotki specjalnie dla Alicji

spiżarka - tak jak pisałem Maja wczoraj zaciągnął ściany klejem i wylał samopoziom

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=109601&d=1333466428

ściana ze zbliżenia

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=109607&d=1333466447

oraz wnęka pod schodami

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=109604&d=1333466438

Alicjo - 1 fotka z brama garażową - tam też widać ściany zaciągnięte klejem w garażu

na to pójdzie już tylko farba

Edytowane przez R&K

Stelaż do podbitki wyszedł ekstra. Jesli pamiętam to będzie podbitka PCV Gamrat. Jaka taśmę chcesz zastosować do obklejenia listwy "J". Ten element budowy także chcę zrobic sam (gdzieś trzeba ciąc koszty). Ja jeszcze wacham sie czy dać podbitkę PCV czy drewnianą. Przy drewnianej trochę więcej pracy i czasu trzeba (dochodzi malowanie). Biorąc pod uwagę obecny stan zaawansowania prac wykończeniowych to zicher przeprowadzisz się planowo.

Sysunie chmielu masz na działce?! Możesz piwko uwarzyć ;-)

Konrad- do oklejenia listwy J nie użyj taśmy malarskiej papierowej- ja tak zrobiłem przy tej podbitce i farba wlała się ciut za brzeg, tworząc zaciek. Poza tym ciężko ją potem było odkleić. Lepsza jest (chyba) taka niebieska- widziałem po sąsiedzku jak sąsiad robił elewację i taką właśnie stosowali.

Łaty do podbitki bardzo ładnie wyszły, ale nie lepiej było zrobić tak: - łata przy murze tak jak jest , ale zwisy przykręcamy nie od góry lecz z boku- łata do łaty bokiem. Nie trzeba wtedy dawać łączników i lepiej trzyma niż w Twoim sposobie. No i pracy mniej przy tym.

GraMa, paciorki, desperadomn - to stary wpis - konkurs już dawno rozstrzygnięty - choć zwycięzca nie odebrał nagrody ;)

rewo66 - myślałem właśnie o takiej papierowej taśmie malarskiej - ale Dezet właśnie pisze by takiej nie używać ...

Dezet możesz jakiś prosty rysunek wrzucić ? jakiś schemat ? - bo nie jestem pewien czy dobrze to rozumiem

Jacekss - styropian nie przylega do paneli bramy - obecnie jest ok 1,5-2 mm przerwy - ale jeszcze na to pójdzie klej do styropianu i tynk - nie da się z zewnątrz zrobić tak by styropian na szczelnie przylegał - bo musiałby być widoczny - poza tym brama przesuwa się góra dół więc nigdy nie dociśnie się do paneli (czerwona linia)

- mówię tu o białym styropianie widocznym po lewej stronie

bramę uszczelnia czarna uszczelka

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=109652&d=1333479865

jeśli chodzi o styropian od wewnątrz - to ta różowa linia - on jest wciśnięty za prowadnice i uzupełniony pianka - widać jak przez otwory w profilu wyszła pianka

zastanawiam się jeszcze nad wypełnieniem wnęki prowadnicy (zielona linia) - jest to jedyne miejsce gdzie styropian może przeszkadzać pracy bramy - ale jeśli zrobi się to umiejętnie i nie przesadzi ze styropianem będzie OK

Tylko niebieską obecnie jestem w trakcie malowania pokoju w mieszkaniu i kupiłem za czyjąś radą z tego orum własnie niebieską. Naprawdę jest o niebo lepsza od tej zwykłej żółtej. Koszt niewiele większy. Fajnie toto się przykleja i fajnie odkleja po malowaniu no i jest szczelniejsza oraz nieprzepuszcza farby. Tak że ja juz przetestowałem. Dobranoc