Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jeszcze nie wiem ile finalnie zapłacę - ekipa znajomego - obiecał że będzie OK

ściany 2,6 = wysokość płyty KG

dół został wczoraj skończony , dziś pomalowałem 3 pokoje i połowę korytarza - fotek nie wklejam - bo i tak nic nie widać , gips biały , farba biała ...

jutro od rana porządki w salonie i kuchni i malowanie tych 2 pomieszczeń

jak starczy czasu rozkładam rusztowanie i kończę prace nad podbitką

ekipa przeniosła się na poddasze - pokój i schody są już pokryty gładzią, a w łazience na ostatniej ścianie (tą którą docieplałem) przykręcili zielone płyty

od jutra maja przerwę świąteczną - ja walczę do piątku włącznie

Edytowane przez R&K

kuchnia podłączona jest do bojlera bez obiegu - używana będzie niezbyt często więc strat dużych nie będzie - a to że od czasu do czasu trochę wody upuścić będzie trzeba ... instalacje zrobiliśmy na cienkich rurkach - wiec wody w nich niewiele

dziś założyłem parapet w kuchni - wszystkie parapety będę zakładał sam - zarówno te wewnętrzne jak i zewnetrzne

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=110025&d=1333645762

będzie identyczny jak blat roboczy w kuchni - na razie został zafoliowany

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=110022&d=1333645746

rozpocząłem też prace nad podbitką - wyprowadziłem 1 narożnik

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=110023&d=1333645751

Edytowane przez R&K

faktycznie byłoby łatwiejsze w wykonaniu i mocniejsze - bo ja muszę wzmacniać łączenia metalowymi blaszkami

układanie podbitki nie jest taką łatwą rzeczą jakby mogło się wydawać, zwłaszcza na małych kawałkach - gdy masz 2 listwy po bokach i z 3 strony trzeba zahaczyć o poprzednią listwę - trzeba się trochę nagimnastykować - na odcinkach 1m będzie już znacznie łatwiej ...

z cieńciem też było na początku trochę zabawy - teraz już wiem co i jak więc kolejne narożniki pójdą szybciej i łatwiej - zastanawiam się tylko jak się wykańcza przeciwległy narożnik ... na końcu zostaje przecież listwa montażowa, ostatnią listwę docina się chyba na wymiar i przybija gwoździami bezpośrednio w podbitkę a nie listwę mocującą ?tak ?

Edytowane przez R&K

Konrad- w tym pierwszym narożniku miałeś tą skośną listwę H, czy łaczyłeś 2xJ?

Nie kojarzę jaki problem z 2-im narożnikiem. Po prostu polecisz z podbitką do końca i przytniesz ostatnie pod kątem.

Powinny być w narożnikach listwy H- mają jedne "skrzydełka" dłuższe, żeby zamocować do łat. Wszystko się wtedy trzyma.

dziękuję Rutiny za życzenia

Wam i WSZYSTKIM innym czytającym dziennik również życzę Wesołych i rodzinnych świąt , a tym co nie obchodzą świąt Wielkiej Nocy życzę udanego odpoczynku w ten długi weekend

Dezet - w narożniku połączyłem 2 listwy J, chodziło mi oto że układając podbitkę z 1 narożnika w kierunku 2 narożnika - jak dojadę do końca i dotnę na wymiar ostatni element to najprawdopodobniej będzie problem z jego montażem ... czas pokaże jak to będzie

na FM mało chyba kto jeszcze siedzi (nie licząc kilku nałogowców z wątku o prundzie ;) ) , i pewnie wiele osób już odpuściło dziś prace ...

ale nie ja ...

dziś o 8 rano spotkanie z Dandim na budowie - opisał mi skrzynkę narazie w wersji roboczej (poprzednie zapiski które były na bloczkach w garażu zostały zaklejone)

następnie rozpocząłem czyszczenie (odpylanie ) ścian i sufitu w kuchni i salonie i tu pojawiła się mała niespodzianka - we wnękach w suficie type pyłu że sprzątanie zajęło mi chyba z 1,5 h

kuchnia wymalowana , znaczna część salonu - w zasadzie została mi najmniejsza ściana i kawałek od narożnika do okna + sufit z 2 najkrótszymi wnękami - realnie ok 2h (może nawet jutro) i będzie skończone

we wtorek po świętach odbieram sprzęt agd do domu

dziś zakupiłem TV plazmowy 42''

zamówienie na drzwi klepnięte

z grubszych zakupów pozostają do zamówienia taśmy LED wraz ze sterownikami , video domofon, gniazdka i włączniki oraz płytki do WC oraz oświetlenia punktowe 25 szt na zewnątrz i 40 szt do wewnątrz oraz 4 kinkiety naścienne na front domu

pozostałe rzeczy to wyposażenie ...

z rac przy domu do wykonania/ zakupienia

- nadal nie przywieziona ziemia (piach)

- kostka brukowa

- fundament pod płot, słupki z klinkieru , przęsła i brama z metalu

- stopy pod taras, taras z desek

przyszła FV z PGE za przyłącz - Dandi dziś przywiózł podpisane papierki , brakuje jeszcze podpisu KierBuda - może uda się to załatwić jutro , jeśli nie to w środę , wtedy końcem tygodnia podpisanie umowy z PGE i zakładają licznik ... muszę przeanalizować aktualne rachunki za prąd, zrobić symulację zużycia na sprzęty i światło (bez CWU i NCO) i na tej podstawie wybrać taryfę

za chwilę ma przyjechać do mnie hydraulik Mirek - mamy się rozliczyć za odpływ liniowy w garażu , ma też napisać mi oświadczenie kierownika robót hydraulicznych - będzie potrzebne do zakończenia budowy ...

Edytowane przez R&K

Ostatnie słowo przed świętami :)

Jak dojedziesz podbitką do narożnika, ostatni przycięty kawałek mocujesz do środkowej łaty, następnie zakładasz listwę H i mocujesz od drugiej strony. Potem przycinasz podbitkę na drugi bok, mocujesz dla usztywnienia narożnika i lecisz kolejną ścianę. Przy mocowaniu trzeba zostawiać luz na wkrętach, żeby się mogła podbitka rozszerzać.

TV plazma? Nie zdecydowałbym się na plazmę, lepiej LCD (podświetlenie LED).

ZDROWYCH I SPOKOJNYCH ŚWIĄT WIELKANOCNYCH ! ! !

teoretycznie dobre rozwiązanie - zobaczę jak sprawdzi się w praktyce

co to TV - interesował mnie w konkretnej cenie ... do X zł w rozmiarze Y - miałem do wyboru 2 LCD i Plazme - po przeanalizowaniu kilku aspektów wybór padł na ten

dlaczego wybrał byś LED ? pobór prądu ? te 2 akurat miały zbliżone parametry ..

Edytowane przez R&K

tylko ze względu na pobór prądu! , chociaż gdybym kupował w tej chwili to raczej na pewno dobry led. mam plazme 42" i ciągnie średnio 260 wat taki sam lcd jakieś 220-240 wat a led poniżej 100 wat. Tak że jest nad czym myśleć! Jak się przeprowadzę do nowego domu to sobie zafunduje leda bo plazma mnie rujnuje chociaż ma z 5 lat tylko. A plazme wezmę sobie do sypialni albo jako awaryjny. Wesołych świąt wszystkim!!!

no więc żeby nie było ... myslicie że taki prądożerca jak ja popełiłby błąd u podstaw?

przecież to była jedna z kluczowych rzeczy jaką sprawdzałem

Pobór mocy

Średni pobór mocy w czasie pracy (wł.): 122 W,

Pobór mocy w trybie oczekiwania: 0.4 W

pracownik pokazywał mi parametry obu - jedno to minimalny pobór prądu - maksymalny występuje wtedy gdy TV wyświetla biały obraz

różnice nie były na tyle duże by się tym sugerować !

poza tym porównywałem 2 TV obok siebie - decyzja była jednogłośna! chodziło o obraz , kolory etc!

Pomyłka według mnie to przy wyświetlaniu białego koloru zużywa najmniej prądu , kosztowne są horrory. Tak było jak ja kupowałem i nie sądzę żeby tendencja się zmieniła o 360st. Po drugie zużycie może być znośne przy powiedzmy kilkugodzinnym oglądaniu , u mnie tv pracuje od 7 rano do 24 stąd te zużycia.