Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

.............. zakład wod-kan zamontował mi licznik - mam wodę !!!

Nam też dziś Wodociagi zamontowały wodomierz. Dziś poleciała woda na razie z roboczego kraniku. Dzisiaj także Tauron zamontował nam licznik na prąd. Zatem teraz prace u nas także ruszą z kopyta. Uff skończą się prace ręczne i wreszcie będę mógł odpalić moje zabawki.

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wczoraj kupiłem rurę 200 do WM - do przedłużenia rury biegnącej z czerpni z poddasza do centrali - przenosimy trójnik z łazienki do pomieszczenia nad garażem - czyli trójnik będzie bezpośrednio przy centrali - będzie do niego łatwiejszy dostęp - Jasiek z przyczyn techniczno-losowych nie dojechał - ale na razie nie ma poświechu w tym temacie - będzie mógł - przyjedzie ... dokończy

moje "żelazo" już po reanimacji, jak ci pasuje to mogę w sobotę ...

podkowa po wstępnym obpukaniu ze rdzy okazała sie dość cięka - czas pokazał swoje ... w 1 miejscu jest bardzo cięka - jakoś specjalnie jednak nie będę jej czyścił - taka też ma swój urok i swoją wartość ...

Wojtek - nie tak prędko coś odpalisz ... mi też się wydawało że dośc szybko będzie chodzić WM i GGWC a tu d... - dopiero jak się poszprząta dom ... podobnie pewnie pozostałe zabawki piekarnik, odkurzacz c. etc

Jasiek - w sobote jestem dostępny po 15 - jeśli Ci odpowiada to przyjeżdzaj śmiało

----------------------------------

jak ustalono - tak zrobiono

pobudka przed 5 , szybkie śniadanko i od 5 kopanie dołeczka - poszło szybko i sprawnie - później chyba ze 4 przymiarki i poprawki , włóż do dołka , wyciągnij, włóż, wyciągnij ... etc o 7 oczyszczalnia została osadzona na gotowo , rozpocząłem napełnianie jej wodą - trochę to trwało ...

w dołku pojawiła się woda ok 20-30 cm - zasypałem oczyszczalnie do połowy piachem - a dokładnie zamóliłem by w przyszłości woda nie drążyła pod oczyszczalnią otworów

wstępnie wykopałem rów na rurę kanalizacyjną - podłanczanie zaplanowane na piątek - również rano

gdy zbiornik napełniał się wodą zabrałem się za oświetlenie - pozakładałem wszystkie oprawy z żarówkami - wszystkie 3 pokoje mają już światło , łazienka na 90% też będzie świecić po wymalowaniu sufitu i założeniu opraw , w korytarzu i salonie za dużo kabelków i tylko Dandi wie co i jak ...

następnie ułożyłem 90% płytek w korytarzu - na popołudnie lub piątek rano przygotowałem już sobie jakieś docinki - pozostało tylko przykleić

w piętek i sobotę cokoły w salonie i korytarzu oraz przepięcie rury od WM

teściu obrabiał dziś sufit w łazience i krawędzie otworu okiennnego - bo doszły płytki , a następnie poprawiał sufity - Darek namówił mnie na jakąś specjalną taśmę do łączenia płyt i narożników - farba się diabelstwa nie chce chytać :(

ze 2 fotki zakopanej zielonej łodzi podwodnej

Edit: fotki

osadzony na swoim miejscu zbiornik do POŚ - wąż rozciągnięty z domu/garażu do zbiornika - trwa napełnianie ok 1,5 tyś litrów - wszystko po to by zbiornik nie wypłynął na wierzch

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=119343&d=1339010880

widok z drzwi tarasowych - z miejsca gdzie widać rurę na 1 planie będzie podłączenie z domu - będą 2 kolanka jakieś łagodniejsze - spory spadek i do zbiornika 90-ka

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=119345&d=1339010891

fotka środka

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=119346&d=1339010894

aktualny widok na dom z POŚ

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=119344&d=1339010889

jak widać różnice poziomów na działce spore - rura kanalizacyjna do zbiornika będzie szła niemal obecnym gruncie - po ściągnięciu humusu

widać też rurę wylotową - z niej będzie szła rura do studzienki a ze studzienki z kolei 3 rury drenażowe ułożone na pakietach

wyglądać będzie to tak

http://www.ttzbiorniki.e-biznes.org/photo/0/4133/5/normal/24030.jpg

Edytowane przez R&K
fotki

Konrad

Pisząc o odpalaniu zabawek miałem na mysli wiertarkę, piłę łańcuchową, kątówkę, szlifierkę i etc. To są moje ukochane zabawki ;) Mam tego trochę. Jakoś tak mimochodem się uzbierało :). Do tej pory wszystko było robione na 2 wkretarkach aku i zaczynały mi już protestować.

Pokaż fotki z zakopywania łodzi podwodnej. W lipcu lub sierpniu też mnie to czeka. W przyszłym tygodniu się dowiem kiedy będzie dostawa POŚ-ki.

Edit: Zgłaszałeś do PINB fakt instalacji POŚ-ki? Też mnie to czeka i nie wiem czy zrobić to teraz czy później po zakopaniu ;)

Edytowane przez rewo66

coś w tym jest - fajmnie jest mieć swój warsztacik i w nim różne rzeczy - a nie tak że chcesz coś zrobić masz 2 urządznia a brakuje Ci jakiegoś 3 .... i rzeźbisz albo jakieś improwizacje odstawiasz ... urzywając zupełnie innych narzędzi

fotki dopiero po 20 jak wrocę do domu, juz na etapie WZ miałem wpisane szambo lub POŚ - bo nie ma na mojej ulicy kanalizacji - jest zaprojektowana ale realne wykonanie ok 2015-16 rok - jak gmina dostanie kase z rozdania 2013+

No u nas kanalizacji też niet. Czas realizacji 2015 - 2020. W zagospodarowaniu działki przez architekta do PNB jest podane szambo i to jeszcze w innym miejscu. PoŚ-ka będzie gdzie indziej. Archi szambo umieścił sobie wg swojego widzimisie. Tak że tutaj mnie czeka biurokracja czyli zgłoszenie montażu POŚ-ki na 30 dni przed jej montażem wraz z załączeniem lokalizacji i projektu oczyszczalni. Tfu juz mi się przpomina oczekiwanie na PNB.

Jak czytam Wasze problemy z mediami, to się cieszę, że nasza gmina jest prawie w całości uzbrojona.

Telefony- centrala cyfrowa i gaz ok. 16 lat temu, prąd podłączany na bieżąco, kanalizacja ok. 8-10 lat temu, wymiana starych rur wodociągowych przed 2 laty.

Zostały odludne miejsca, gdzie koszt przewyższa ew. zyski podpięcia.

Dużo zależy od radnych na danym terenie (też byłem) i ich przyszłościowego spojrzenia. "Atakujcie" ich lub wybierajcie aktywnych.

Sorki za OT.

jasne że nie - dam Ci znać na którą ewentualnie przyjechać...

POŚ podpięta do kanalizacji w domu - można wieszać jakąś miskę ;)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=119535&d=1339152822

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=119536&d=1339152824

czy oriętujecie się ule taka rura powinna być przysypana ziemią ?? 30 cm trochę mało ? pół metra? ? więcej ? chyba zamarzać nie będzie? szara woda z domu będzie miała zawsze 15-20 stopni na + lub więcej

płytki w 99% na korytarzu położone - został mały pasek na korytarzu i przy łazience - może jutro to zrobię , jutro od rana fugowanie korytarza bo później nie doczyszczę się szczelin między płytkami

jutro ma zaglądąć na budowę jeszcze Krzysztof od mebli - będziemy omawiać kolejne meble - może pożyczy mi odkurzacz przemysłowy - posprzątałbym górę i cały parter

od poniedziałku kładę cokoły w salonie i korytarzu - gdy to zrobie zamykam salon i kuchnię - powiesimy jakąś kurtynę z foli by się tam już nie brudziło , może kupimy też i położę panele w 3 pokojach i kończę łazienkę - bo do położenia płytki na gebericie, półkach z oświetleniem i na półce pod umywalkę

końcem tygodnia może dojadą płytki do WC - trzeba poprawić zabudowę geberitu i oświetlania - tj dopasować je do rozmiaru płytek ....

międzyczasie osadzanie drzwi pomieszczenie po pomieszczeniu ....

Edytowane przez R&K

u nas też niewiadomo kiedy .... na 22 czerwca nie ma szans byśmy zdażyli - z resztą odkąd okna zostały zamontowane z 1,5 miesięcznym opóźnieniem wiemy że dotrzymanie tego terminu jest czymś mało realnym ... na szczęście nie mamy ciśnienia - nikt nas nie wygania z obecnego mieszkania , a nawet gdybyśmy je sprzedali mamy gdzie mieszkać

ok może i racja - raz na jakiś czas może się zdarzyć ...

czy w takim razie zakopując rurę nieco mniej np te 60-70 cm warto przyłożyć styropianem ? czy od coś da? chyba nie bardzo ? skoro mróz wchodzi np po 1-1,5 m pod dom to taka rurę trzeba byłoby obłożyć 2-3 m szerokości pasem styropianu ?

był dziś u mnie na budowie jasiek71 i M.A.G.

jasiek dokończył prace przy sterowniku i przepustnicy (montaż siłownika) a M.A.G. szukał inspiracji .... i doszkalał się w teorii ... ;)

co do POŚ

"Na jakiej głębokości układać rury drenarskie? Rury drenażowe układa się najczęściej na głębokości około 40 cm pod powierzchnią terenu, ze spadkiem 0,5-1,5%, zgodnie z kierunkiem przepływu ścieków i otacza warstwą kruszywa. Minimalna głębokość ułożenia drenażu to 35 cm, a maksymalna – około 80 cm. Odległość między ciągami to minimum 1,5 m."

co do POŚ

"Na jakiej głębokości układać rury drenarskie? Rury drenażowe układa się najczęściej na głębokości około 40 cm pod powierzchnią terenu, ze spadkiem 0,5-1,5%, zgodnie z kierunkiem przepływu ścieków i otacza warstwą kruszywa. Minimalna głębokość ułożenia drenażu to 35 cm, a maksymalna – około 80 cm. Odległość między ciągami to minimum 1,5 m."

Dokładnie :) Ja dodam że zamiast rur drenarskich można alternatywnie zastosować W - boxy lub Tunele. Jest to opcja trochę droższa ale niezbędna dla tych co mają małą działkę a chcą miec POŚ=kę :cool:.

Znalazłem tez dlaczego chodził mi po głowie kabel do prądu do oczyszczalni, chodziło o oczyszczalnię biologiczno - mechaniczną. Ale z tą opcją dałem se spokój już dawno. Ponad dwa razy droższa w zakupie i droższa w eksploatacji.

U nas Elektryk skończył dziś pracę. Wejdzie znowu po tynkarzach. Jutro dam fotki w moim DB. Bo teraz już mi się nie chce po całym dniu pracy w domu. A jutro rano znowu wyjazd na roboty :wiggle: Zatem idę spać :sleep: Pozdrawiam.

ja kupiłem zestaw z pakietami (boxami) ale zastanawiam się nad wydłużeniem rur drenarskich - ograniczeń w powierzchni działki nie mam , a raczej mam obawy o poziom wchłaniania wody przez grunt - stąd pomysł na zwiększenie powierzchni drenów

Dokładnie :) Ja dodam że zamiast rur drenarskich można alternatywnie zastosować W - boxy lub Tunele. Jest to opcja trochę droższa ale niezbędna dla tych co mają małą działkę a chcą miec POŚ=kę :cool:.

Znalazłem tez dlaczego chodził mi po głowie kabel do prądu do oczyszczalni, chodziło o oczyszczalnię biologiczno - mechaniczną. Ale z tą opcją dałem se spokój już dawno. Ponad dwa razy droższa w zakupie i droższa w eksploatacji.

U nas Elektryk skończył dziś pracę. Wejdzie znowu po tynkarzach. Jutro dam fotki w moim DB. Bo teraz już mi się nie chce po całym dniu pracy w domu. A jutro rano znowu wyjazd na roboty :wiggle: Zatem idę spać :sleep: Pozdrawiam.

No wybacz ale to co montujecie to raczej jest zanieczyszczalnia a nie oczyszczalnia!!!! No bo jak nazwać coś oczyszczalnią gdzie ścieki rozsącza się w ziemi i to własnej! Jeśli oczyszczalnia to tylko i wyłącznie biologiczna. W całej europie od wielu lat jest zakazane stosowanie oczyszczalni takich jak wy macie , nawet w Rumuni i na Węgrzech tylko w Polsce jeszcze można tak zanieczyszczać środowisko i się nie zdziwcie jak w niedługim czasie będzie wykopywać swoje pseudo oczyszczalnie na rzecz biologicznych bo też w końcu będzie zakaz ich stosowania i w Polsce.