jasiek71 16.06.2012 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 dobrze grali .. ale jak zwykle prze....... tak tak... starali sie jak nigdy... a wyszło jak zawsze... normalnie żałoba narodowa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 16.06.2012 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2012 No i mogą juz jechac na wakacje a my? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.06.2012 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 (edytowane) Konrad masz tu takie "cyferki" do obserwacji... http://www.buduj-pasywnie.pl/dom_online szkoda że pokazują tylko to co chcą pokazać... Edytowane 17 Czerwca 2012 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 17.06.2012 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 szkoda że pokazują tylko to co chcą pokazać... jakiś czas temu widziałem tą stronę - nie wiem czy wtedy już ten dom był wybudowany i opomiarowany firma specjalizuje się w budownictwie pasywnym - ma 1 projekt - SUPER!! i pewnie zero realizacji poza ta 1 marketingową "W naszym domu pasywnym i jego najbliższym otoczeniu zamontowaliśmy ponad 100 czujników temperatury i wilgotności, 2 termometry kuliste, 3 higrotermometry oraz stację meteorologiczną." a prezentują tylko 17 danych przerost formy nad treścią - pompa ciepła i stacja meteo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 17.06.2012 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2012 jakiś czas temu widziałem tą stronę - nie wiem czy wtedy już ten dom był wybudowany i opomiarowany firma specjalizuje się w budownictwie pasywnym - ma 1 projekt - SUPER!! i pewnie zero realizacji poza ta 1 marketingową "W naszym domu pasywnym i jego najbliższym otoczeniu zamontowaliśmy ponad 100 czujników temperatury i wilgotności, 2 termometry kuliste, 3 higrotermometry oraz stację meteorologiczną." a prezentują tylko 17 danych przerost formy nad treścią - pompa ciepła i stacja meteo Chwala się ilością tych czujników żeby oszołomić klienta a faktycznie to go raczej odstraszają. Po co komu tyle informacji. Moze na poczatku kiedy jeszcze na fali uniesienia i entuzjazmu własnego człowiek biega i patrzy na te wszystkie cyferki. Ale z czasem to sie znudzi i zycie codzienne i jego problemy wyjdą na pierwszy plan. Faktycznie masz rację przerost treści nad formą tfu formy nad treścią sorry to ze zmęczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 18.06.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 Opomiarowanie tego budynku to w wielu miejscach przesada. Jednak szukam wlasnie jakiegos prostego systemu, ktory jest w stanie podac do PC pomiary (w tym z jakiegos okreslonego okresu) temperatury z kilku/nastu miejsc. Po co? Aby wyregulowac ten "czlog" pod nogami (na razie teoretyczny). Majac gruba plyte akumulacyjna, akumulacyjne silikaty jako sciany, ogrzewanie, WM, GGWC, 2 taryfy pradowe i pomiary temperatury wewnatrz i na zewnatrz to mozna sie pogubic. Sporo czynnikow wplywajacych na komfort cieplny w domu. Termometry w plycie, scianie, pod izolacja, pod plytkami w salonie (przy zyskach od slonca), nawiew, wywiew itp. Majac przed oczami te wyniki moze latwiej (moze?) bedzie to wysterowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 18.06.2012 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 opomiarowanie w tym budynku nie jest dla zwykłych zjadaczy chleba. To są dane związane z projektem unijnym za które firma wzięła ciężkie pieniądze. Po skończeniu projektu dane stają się własnością płacącego. Czujniki znajdują się w różnych typach ścian, przekazując dane pracy przegród w realnych warunkach. Pozwoli to na ustalenie sensowności rozwiązań przegród w budynkach pasywnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogal777 18.06.2012 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 zaległa fotka z płytkami w garażu - na wjeździe... ps. Jak rozwiązałeś przejazd przez styropian do garażu? Tam jak dobrze pamiętam masz ze 20cm uchwyt antenowy... i jego sposób montażu... ps. zrób tak żeby ten dolny "poziomy" kawałek nie był w poziomie tylko z delikatnym spadkiem (5mm) żeby ewentualna woda skraplała się na końcu przy pionowej rurce. Dla bezpieczeństwa możesz dodatkowo podbić kawałkiem łaty bądź kontrłaty równolegle przy rurce do krokwi. pomoże wzmocnić śrubom narażonym na skręcanie.[ATTACH]120771[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.06.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 a co tam panie pod dachem słychać... ??? i ile jest teraz w domu ? inne informacje o cyferkach też poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martarobert 18.06.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2012 a co tam panie pod dachem słychać... ??? i ile jest teraz w domu ? inne informacje o cyferkach też poproszę i w ogóle inne informacje też prosimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 21.06.2012 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 Śledzę twój dziennik z niekłamanym zainteresowaniem od kilku tygodni, podziwiam otwartość na zdobywanie nowych umiejętności. Po wewnętrzej debacie postanowiłem mój dziewiczy :yes: post zamieścić właśnie tutaj. Wspónie z innymi niecierpliwie oczekuję na ciąg dalszy. Pozdrawiam blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 21.06.2012 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 (edytowane) Witam wszystkich po bardzo długiej (jak na mnie) przerwie na FM wyjechałem w poniedziałek nad ranem i właśnie wróciłem - tylko dlatego że jutro synek ma urodziny - to również roboczy termin Zero - ponieważ wiedziałem już jakiś czas temu że jest on nierealny nie cisnęliśmy i prace nieco zwolniły co zresztą widać po wpisać w DB - wiadomo kogo obarczam całą winą za zaistniałą sytuację - pewną fabrykę okien w której niestety zamówiłem okna ... grrrr ps. Jak rozwiązałeś przejazd przez styropian do garażu? Tam jak dobrze pamiętam masz ze 20c najprawdopodobniej styropian zostanie wycięty ok 10 cm . zastąpiony suchym betonem oraz kostką - garaż i tam mam nieogrzewany .... uchwyt antenowy... i jego sposób montażu... ps. zrób tak żeby ten dolny "poziomy" kawałek nie był w poziomie tylko z delikatnym spadkiem (5mm) żeby ewentualna woda skraplała się na końcu przy pionowej rurce. Dla bezpieczeństwa możesz dodatkowo podbić kawałkiem łaty bądź kontrłaty równolegle przy rurce do krokwi. pomoże wzmocnić śrubom narażonym na skręcanie. uchwyty w dniu montażu został podbity listewkami doszlifowanymi w klin na całej długości i uchwyt został usztywniony zamontowany został pod lekkim spadkiem by woda po nim spływała mimo wszystko dzięki za rady może ktoś inny skorzysta - bo ja tego nie opisałem szczegółowo a co tam panie pod dachem słychać... ??? i ile jest teraz w domu ? inne informacje o cyferkach też poproszę w upały nikt nie sprawdzał jakie temperatury panują w domu , na zewnątrz i pod dachem - żona ma inne sprawy na głowie i w brzuchu więc jej nie zawracam .... cyferkami ... ale jak zamieszkam a mnie nie będzie - będzie uzupełniała regularnie dzienniczek wieczorem ok 21 zaglądnąłem na budowę i pstryknąłem fotki (wpisy przeglądałem w telefonie w drodze powrotnej więc wiedziałem że się dopytywałeś) zauważyłem że coś ze sterownikiem nie tak .... 2 fotki wykonane na tym samym ustawieniu bez dotykania czegokolwiek http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=121448&d=1340307417 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=121447&d=1340307409 ciekawe skąd w domu aż taka wysoka temperatura - chyba teściu musiał nieźle wietrzyć jasiek - dowiedz się co może być przyczyną pokazywania tak różnych temperatur pod dachem w odstępach ok 10-20 sek bez przyciskania czegokolwiek raczej mało prawdopodobne by o 21 było 85 stopni ? a może odnosi się z aktualną temperaturą do najwyższej z danego dnia??? i w ogóle inne informacje też prosimy hmmm... co działo się na budowie? nie bardzo wiem ... teściu skończył cokoły - wyszpachlował, przytarł , pomalował oraz zafugował je dziś była dostawa ziemi - przyjechały 2 wywrotki - kolejne po weekendzie jak zajmiemy się z tatą tymi 2 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=121450&d=1340307422 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=121449&d=1340307419 trawa nadal rośnie .... http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=121451&d=1340307424 Śledzę twój dziennik z niekłamanym zainteresowaniem od kilku tygodni, podziwiam otwartość na zdobywanie nowych umiejętności. Po wewnętrzej debacie postanowiłem mój dziewiczy :yes: post zamieścić właśnie tutaj. Wspónie z innymi niecierpliwie oczekuję na ciąg dalszy. Pozdrawiam blekowca witam w dzienniku i zapraszam do regularnego śledzenia ps. masz źle zlinkowany dziennik budowy w swojej stopce Edytowane 22 Czerwca 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.06.2012 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 wieczorem ok 21 zaglądnąłem na budowę i pstryknąłem fotki (wpisy przeglądałem w telefonie w drodze powrotnej więc wiedziałem że się dopytywałeś) zauważyłem że coś ze sterownikiem nie tak .... 2 fotki wykonane na tym samym ustawieniu bez dotykania czegokolwiek http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=121448&d=1340307417 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=121447&d=1340307409 ciekawe skąd w domu aż taka wysoka temperatura - chyba teściu musiał nieźle wietrzyć jasiek - dowiedz się co może być przyczyną pokazywania tak różnych temperatur pod dachem w odstępach ok 10-20 sek bez przyciskania czegokolwiek raczej mało prawdopodobne by o 21 było 85 stopni ? a może odnosi się z aktualną temperaturą do najwyższej z danego dnia??? daliście doopy z podłączeniem czujnika pod połacią ... chyba szaleje pod wpływem wilgoci kiedy pod dachem jest przekroczony punkt rosy ... musisz poobserwować czy to się dzieje tylko o określonej porze... moim zdaniem skończy sie na wyciągnięciu kilku dachówek i wymazaniem silikonem czujnika ... wentylacja jest cały czas włączona i ma nastawy jak tobie podawałem ? temp. wewnętrzna była nastawiona na 24* ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 21.06.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 ps. masz źle zlinkowany dziennik budowy w swojej stopce Dzięki, już poprawiłem. Na razie Blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 21.06.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2012 po dokładniejszym przyjrzeniu się...masz by pass i GWC...czyli chłodzenie...więc wewnętrzna nastawiona poniżej 21,5* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 22.06.2012 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 W kwestii pomiaru 85*C. Prawdopodobnie używacie czujników temperatury DS18B20 lub podobnego i on domyślnie w swoich rejestrach po włączeniu zasilania (przed konwersją) ma wpisane 85*C. Jeżeli taka temperatura pojawia się podczas odczytu to albo ginie ci napięcie na zasilaniu jeśli podłączyłeś układ 3 przewodowo, a jeśli układ podłączyłeś 2 przewodowo to masz zbyt krótki czas zwłoki między pomiarami lub Vdd nie jest połączone do GND (możliwe problemy z przewodem do czujnika) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djcezar 22.06.2012 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2012 W kwestii pomiaru 85*C. Prawdopodobnie używacie czujników temperatury DS18B20 lub podobnego i on domyślnie w swoich rejestrach po włączeniu zasilania (przed konwersją) ma wpisane 85*C. Jeżeli taka temperatura pojawia się podczas odczytu to albo ginie ci napięcie na zasilaniu jeśli podłączyłeś układ 3 przewodowo, a jeśli układ podłączyłeś 2 przewodowo to masz zbyt krótki czas zwłoki między pomiarami lub Vdd nie jest połączone do GND (możliwe problemy z przewodem do czujnika) Witam Bardziej byłbym skłonny, że to są normalne zakłócenia przy zbyt długim kablu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.06.2012 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2012 (edytowane) temat z kablem i czujnikiem do wyjaśnienia - nic skomplikowanego - co najwyżej na dach trzeba będzie wejść i ściągnąć kilka dachówek na razie sterownik wyłączyłem bo co chwile włączał i wyłączał bypass powróciłem rano na plac budowy po kilku dniach nieobecności a tu brak prądu - Dandi w sobotę pracował i zrobił zwarcie - wywaliło bezpiecznik w skrzynce i go nie podniósł , w domu mam rójkątny kluczyk ale na budowie nie więc dopołudnie upłynęło spokojnie pod znakiem miotły i sprzątania poddasza - takie wstępne porządki np w łazience pod kątem kładzenia płytek na podłodze ... ogólnie dzień pod znakiem płytek ... po powrocie do domu w koło 13 tel do firmy w której zamawialiśmy płytki do WC - było to prawie 5 tyg temu a płytki miały byc po 3 tyg czyli jakieś 1,5 -2 tyg temu , pani po kilku minutach oddzwania i przeprasza ze to jej wina że mnie nie poinformowała o opóźnieniu i że już sprawdzili , płytki na pewno będą za 2 tyg ... no to się trochę wkurzyłem ... wieczorem od 20 do 21:30 akcja docinania płytek do geberitu oraz próba docięcia płytek do 3 półek , o ile z geberitem sobie jako tako poradzę i nie będzie to tragicznie wyglądać to z półeczkami poddaję się i wywieszam białą flagę .... teściu porobił poprawki na elewacji - tak naprawdę nie wiem na ile siatka zaciągnięta klejem musi być idealnie zrobiona czy też mogą być jakieś odstępstwa - jeśli tak to jakie - w końcu na nią pójdzie tynk który jest w stanie coś tam zniwelować - tylko jak dużo ?? mój tata rozpoczął prace nad budową skarby nad rowem - 1 kupka piachu z czwartku już zniknęła - kolejna zniknie w najbliższych 2 dniach , na czwartek lub piątek dostawa 2 kolejnych - chyba już ostatnich wywrotek piachu - później rozkopanie tymczasowego wjazdu na działkę oraz równanie hałdy ziemi ściągniętej przed nawożeniem piachu Edytowane 25 Czerwca 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 26.06.2012 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2012 Witam Bardziej byłbym skłonny, że to są normalne zakłócenia przy zbyt długim kablu. Pozdrawiam Ale musiałby to być bardzo długi kablel, ja u siebie w tym momencie mam podłączone 9 szt DS18B20 i z żadnym nie ma problemów, a najdłuższe kable do nich to ok. 60m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 27.06.2012 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2012 (edytowane) wczoraj dokończyłem docinanie płytek na bok geberit i przykleiłem je na sobotę umówiłem się ze znajomym, który trudni się układaniem płytek na oględziny i ewentualne powierzenie mu obrobienia 3 półek w dolnej łazience - tyle że pracuje na wyjazdach i jak przyjeżdża na weekend do domu , do żony, dziecka ... czy będzie mu się chciało ... ? w górnej łazience poprzykręcałem płytę KG która była ściągnięta na potrzeby przeniesienia trójnika zamontowanego na rurach czerpni do WM, następnie usunąłem kupkę śmieci z łazienki i jeszcze raz dobrze pozamiatałem podłogę, kolejną czynnością było gruntowanie , rozmierzenie płytek i pierwsze klejenie http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=123043&d=1340974001 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=123044&d=1340974002 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=123042&d=1340974000 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=123041&d=1340973999 płytki na fotkach wyglądają jak grafitowe - ale są szare coś jakby skóra słonia - ostatnia fotka jest najbliższa prawdy - choć kiepska jakość z słynnego mojego telefonu - to chyba już jedna z ostatnich fotek nim wykonane - w domu od tygodnia leży nowy telefon - nie ma jakoś czasu się nim zając ponieważ byłem ograniczony czasem w dniu wczorajszym wiele nie pokleiłem - nie chciałem rozrabiać kolejnego wiaderka kleju co by nie zostało i nie zmarnowało się , więc mając jeszcze chwilkę wziąłem grunt i pomalowałem do wysokości ok 2m ścianę zachodnia elewacji - ale tylko tą przy kuchni - później jest moje "akwarium" w przedsionku i ściana zachodnia garażowa - na nią brakło już czasu jutro będę chciał zakończyć malowanie elewacji do samą podbitkę od strony południowej i zachodniej - by móc wykonać fotkę do świadectwa energetycznego do zakończenia budowy na papierze brakuje mi jeszcze - oświadczenia kierownika prac elektrycznych - to dopiero gdy Dandi pozakłada wszystkie gniazdka i włączniki (w dużej mierze ja będę mu w tym pomagał) - odbiór kominiarski - hehe dobre jak ja nie mam żadnego komina - no ale kominiarz musi przyjść i wystawić świstek o prawidłowo działającej wentylacji - nadanie nr budynkowi zastanawiam się jeszcze nad złożeniem wniosku o nadanie nazwy dla naszej ulicy dojazdowej - tylko jest ona prywatną własnością kilku osób - ciekawe jak wtedy wygląda procedura ...? wczoraj czas mnie ścigał bo wyjeżdżałem popołudniu do Katowic - wróciłem dziś rano - punkt 9 byłem w domu - a tu teściu pije poranna kawkę i czeka na dyspozycje - pyta co ma robić ... wspominałem mu kiedyś że są całe schody wewnętrzne do wyprowadzenia , że po poprawkach w salonie (były prześwity na taśmach łączących płyty KG ) cały sufit jeszcze raz trzeba wymalować itd itp - ale on ma inna wizje NASZYCH schodów i robić ich nie będzie , malować sufitów i ścian nie będzie bo jeszcze gniazdka nie są porobione - najlepsze jest to że chciał by były już pozakładane listwy i je by obklejał taśmą i malował ... przecież to nie taka kolejność .... a że po nieprzespanej całej nocy marzyłem tylko i wyłącznie o tym by położyć się spać powiedziałem mu że nie ma nic do roboty bo malować przecież nie będzie bo nie ma gniazdek i poszedłem spać ... chyba się zdenerwował i pojechał do domu ... naprawdę cenię Teścia i jego wkład - wiele mi pomaga - wiele razy też różnimy się zdaniami , czasami ja o czymś nie mam pojęcia , czasami on ma "tradycyjne" podejście do wykonania czegoś tam ... trudny temat ... wiele osób wie coś na ten temat z racji tego ze spałem do chyba 14 a później byłem w pracy dziś na budowie nic nie zostało zrobione , i na dodatek pozbyłem się najlepszego "pomocnika" 2 najlepszy mój pomocnik mimo swoich obowiązków zawodowych pomaga mi w pracach ziemnych/ ogródkowych - trwa budowa skarpy nad rowem i równanie terenu przed domem od strony półudniowo-zachodniej - czyli wokół zbiornika POŚ Edytowane 29 Czerwca 2012 przez R&K fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts