Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tym plaskim dachem to nie tak latwo niestety:( Strasznie trudno dostac na to warunki zabudowy - nie wiem czemu urzedasy tak lubia skosne dachy....... moze maja dzialke od producentow dachowek ;) ?

Tradycja i uwarunkowania historyczne.

W Polsce od zarania naszych dziejów budowało się dachy skośne. Płaskie pojawiły się głównie w latach 60 - tych i 70 - tych gdy stawiano tzw. kostki, które teraz przezywają druga młodość i są coraz bardziej popularniejsze choć nadal w zdecydowanej mniejszości do dachów skośnych.

Jesli w danej gminie ponad 90% domów ma dachy skośne to w planach przestrzennych czy WZ będą określone skośne. Jakaś spójna wizja zabudowy musi być.

No jo ! Materiały on brał na ciebie ale za robotę m2 policzył i będzie wiadomo chociaż ile za m2 wziął za robotę reszta to pestka do policzenia!a co z tym pukaniem w te płyty?

Przywitam się i ja. U mnie idzie niestety powoli bo od kwietnia murarze nie mogą skończyć. Pozostałe prace zamierzam również robić sam - wiadomo brak kasy.

No i również szukam info odnośnie płyt KG zamiast tynków. Nie znalazłem lub nie zauważyłem odpowiedzi.

Roboczo jestem zdecydowany - nie widzę problemu z przyklejaniem na grzebień do ścian. Tylko potrzebne info jak to cenowo wychodzi i czy się opłaca.

Bo w teorii wygląda na to, ze tak.

Kolega robił w moich stronach tynk zacierany piaskiem kwarcowym to robota go wyszła 22zł/m2 a materiał ok 7zł/m2.

Ja za robociznę nie płacę bo robię sam tylko ile kosztują materiały dla tynku z KG.

Jeśli nie chce ci się liczyć podaj przynajmniej ile płyt masz na fakturze i kleju oraz innych dodatków i w jakich cenach to już resztę sam policzę ile wyszło na m2.

Pozdrawiam

ale trudne pytania zadajesz

z tego co pamiętam to za jedną płytę płaciłem poniżej 20 zł (chyba 1 płyta ma 2,6x1,2 m

czy to się opłaca nie wiem - są tacy co twierdzą że nie - u mnie prace były w środku zimy w umiarkowanych temperaturach - w takich warunkach nie mógłbym wykonać tradycyjnych tynków - więc nie było alternatywy - zresztą nie mam nic przeciwko KG - zależało mi na szybkim i czystym wykonaniu

dziś rano wykonaliśmy 1 dren do POŚ i wykopaliśmy rów na drugi - ok 13 przyjechał mój tata i stwierdził że trzeba go wykonać do końca bo może lada moment padać / burza i oberwie ziemie w wykopie

przed 16 skończyliśmy - ledwo żyję ...

pozostała jeszcze jedna nitka do wykonania - nie mam żwiru więc chwilkę to potrwa za nim ją wykonamy

przykleiłem ostatnie 2 płytki w WC - 1 pomieszczenie w kontekście docinania i przyklejania płytek - gotowe !!! :wiggle:

w łazience na poddaszu dociąłem kilka płytek i przykleiłem je na ścianie

zabrałem się też za obkładanie wanny płytkami te mnie dziś chciały wykończyć ... na stelażu płyta KG do tego klej i płytka - uginało się i sprężynowało - efekt będzie ..... hmmm - zobaczymy , mam nadzieje że płytki i klej usztywnią wszystko

Edytowane przez R&K

m@rio: przecież mozna to samemu policzyc. Musisz znac wysokość docelową pomieszczeń + metraż scian do obklejenia. Na podstawie tych danych policzysz ile mniej wiecej potrzeba ci płyt k-g. Płyty maja wymiary standardowe. A klej przewaznie jest w workach 25 kg wystarczy poszukac w necie wydajność na ile m2 i też szacunek zblizony będzie. Ceny weź z alledrogo to będziesz miał ich górną granicę bo w hurtowniach sprzedadzą ci z upustem Jesli chcesz to porównac z tynkami no to za tynki musisz liczyc od 22 - 30 zł za m2 zalezy od ekipy. Weż średnią. Moja bierze 25 zeta za m2 z materiałem. I masz porównanie kosztowe. Niestety żeby to zrobic trzeba poświęcic trochę czasu inaczej se neda. ;)

Edit: płyta ma 2,6m x 1,2m koszt od 16 - 20 zł za 1 szt. przy dużej ilosci może byc jeszcze niższa

Edytowane przez rewo66

m@rio: przecież mozna to samemu policzyc. Musisz znac wysokość docelową pomieszczeń + metraż scian do obklejenia. Na podstawie tych danych policzysz ile mniej wiecej potrzeba ci płyt k-g. Płyty maja wymiary standardowe. A klej przewaznie jest w workach 25 kg wystarczy poszukac w necie wydajność na ile m2 i też szacunek zblizony będzie. Ceny weź z alledrogo to będziesz miał ich górną granicę bo w hurtowniach sprzedadzą ci z upustem Jesli chcesz to porównac z tynkami no to za tynki musisz liczyc od 22 - 30 zł za m2 zalezy od ekipy. Weż średnią. Moja bierze 25 zeta za m2 z materiałem. I masz porównanie kosztowe. Niestety żeby to zrobic trzeba poświęcic trochę czasu inaczej se neda. ;)

Edit: płyta ma 2,6m x 1,2m koszt od 16 - 20 zł za 1 szt. przy dużej ilosci może byc jeszcze niższa

U mnie tynk tradycyjny robota+materiał ok 30zł/m2.

Dzięki za chęci obliczenia. Nie no taki wygodny to nie jestem, żeby mi gotowe dane podać.

Mi kalkulacja wychodzi w okolicach 10zł/m2 za tynk z płyt KG

płyta 12,5mm 17zł/szt = 5,45zł/m2

klej ok. 3,96zł/m2

Masa z gipsu szpachlowego ok 0,21zł/m2

Taśma zbrojąca 0,09zł/m2

razem 9,71zł/m2

Chodziło mi raczej o praktyczne zużycie kleju przy kładzeniu na grzebień. Gdyż błąd obliczeń jedynie może wyjść na kleju. Nawet gdyby szło go więcej to max 11-12zł/m2 wyjdzie. Czyli ugram sporo bo ok 20zł/m2 x 811m2 = około 16000zł

U mnie tynk tradycyjny robota+materiał ok 30zł/m2.

Dzięki za chęci obliczenia. Nie no taki wygodny to nie jestem, żeby mi gotowe dane podać.

Mi kalkulacja wychodzi w okolicach 10zł/m2 za tynk z płyt KG

płyta 12,5mm 17zł/szt = 5,45zł/m2

klej ok. 3,96zł/m2

Masa z gipsu szpachlowego ok 0,21zł/m2

Taśma zbrojąca 0,09zł/m2

razem 9,71zł/m2

Chodziło mi raczej o praktyczne zużycie kleju przy kładzeniu na grzebień. Gdyż błąd obliczeń jedynie może wyjść na kleju. Nawet gdyby szło go więcej to max 11-12zł/m2 wyjdzie. Czyli ugram sporo bo ok 20zł/m2 x 811m2 = około 16000zł

żeby porównać koszty to do tradycyjnego tynku musisz jeszcze doliczyć koszty gładzi, która "jest zawarta" w cenie ściany z płyt

dziś od 6:30 układanie krawężników - dokończony rząd "2" od strony kuchni - brakował tam 1,5 szt

oraz wykonany 3 stopień

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=127752&d=1343403296

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=127753&d=1343403326

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=127754&d=1343403350

w planach na dziś zagruzowanie stopnia 2 i 3 , tata ma kosić trawę za domem a teściu kończy łazienkę na górze

wczoraj był jasiek71 - czujniki temperatury w połaci dachu wymienione - nabyłem nowej wiedzy / umiejętności - umiem nie tylko chodzić po dachu ale też demontować dachówki i je ponownie zakładać :D

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=127759&d=1343403494

jasiek zalutował na wszelki wypadek więcej czujników temp. by więcej na dach nie wchodzić

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=127748&d=1343403141

kolejną rzeczą w której pomógł mi jasiek to docięcie płytek pod 45st. i obłożenie zabudowy pod umywalkę w łazience na parterze

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=127750&d=1343403207

niestety nie udało się tym razem zrobić jeszcze 3 półek - będziemy z nimi walczyć najprawdopodobniej za tydzień - na razie to temat do przemyśleń dla nas ....

wspominałem że obłożyłem płytkami wannę - no więc płytki zostały skute - będę jeszcze raz podchodził do tego tematu - chyba na koniec tracę już cierpliwość - może jutro z tematem się zmierzę

popołudniu drugie już koszenie trawnika

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=127751&d=1343403253

z przodu jeszcze nie była siana - bo tu był ostry piach składowany - niedawno została posiana - za tydzień może będzie już zielono - ogólnie trawnik jeszcze jest słaby - ale dajemy mu szanse naturalnie się rozrosnąć - i tak realnie będziemy z niego korzystać dopiero na wiosnę

jutro spróbuję zafugować WC

Edytowane przez R&K

postępów w ostatnich dniach brak

chwilowo próbuje skoncentrować się na pracy

w domu 22 stopnie - duszno i chyba jeszcze wilgotno - poddasze swoje robi - w przyszłym sezonie obowiązkowo markizy zewnętrzne

dom przy wcześniejszych upałach nagrzał się - drzwi były otwarte i okna - ale nie przewiduje by osiągał w normalnym użytkowaniu więcej niż 23-23,5 stopnia

Edytowane przez R&K

w domu 22 stopnie - w domu duszno i chyba jeszcze wilgotno - poddasze swoje robi - w przyszłym sezonie obowiązkowo markizy zewnętrzne

dom przy wcześniejszych upałach nagrzał się - drzwi były otwarte i okna - ale nie przewiduje by osiągał w normalnym użytkowaniu więcej niż 23-23,5 stopnia

wystarczy że włączysz wentylację a przestanie być duszno...

to wiem - prace trwaja - co chwile kladzie sie płytki cos klei - wilgoci zamiast ubywac przybywa - tzn gdzieś to musi przeciez odparować

na razie okna otwieram ale jak nie ma mnie na budowie to raczej sa pozamykane

WM na dobre uruchomie dopiero jak bedzie w domu posprzatane

to centrala taka jak moja , zamawialiście bezpośrednio czy przez Pawła ?

u nas cisza bo nic się nie dzieje - dziś o ile się zmuszę pojadę coś dłubać od 20 do nocy

schody będą na ok 15 września i dopiero wtedy się przeprowadzimy - więc i tempo prac spadło

w tym tygodniu plan jest taki by skończyć krawężniki przed domem , od przyszłego tygodnia mój tata kładł by kostkę

teściu kończy jeszcze jakieś wyprowadzanie narożników w pokoju na poddaszu - WC już skończył jeszcze chyba coś w łazience na górze ma robić

chciałbym też definitywnie skończyć układanie płytek - chodzi o obrobienie półek i wanny - zostaną płytki na 1 ścianie - dziś je zamawiamy

przyszły tydzień fugowanie, malowanie na gotowo i powoli biały montaż

mają też przyjść gniazdka podwójne i włączniki schodowe lub krzyżowe - któryś tam brakło ... Dandi w końcu zakończy swoją prace

Edytowane przez R&K

Zamawialiśmy przez Pawła:) miał przywieść go osobiście, ale nie jedzie w te strony, więc reku przyszedł kurierem:) wzięliśmy tą ze sterownikiem E5

zobaczymy jak to będzie z naszymi schodami.. znajomy co je robi ma jeszcze raz przyjechać i wsio pomierzyć.. póki co cisza... a na połowę sierpnia niby mają być..

Jak to dobrze że u nas tylko schody strychowe. :p

Konrad skoro planujecie przeprowadzkę na15 września to faktycznie nie ma po co się zarzynać. Masz 1,5 miecha coby skończyć dłubaninę.

Ja skończyłem kłaść podłogę na strychu z płyt MFP (na razie tylko przez środek gdzie będzie ciąg komunikacyjny) i inne dłubaniny przed tynkarzami. Tynkarze obecnie walczą w środku. Fotki będą w moim DB jak skończą.

Teraz muszę porobić na zewnątrz wokół domu przygotować grunt pod POŚ-kę odwodnienie i w końcu założyć rury spustowe do rynien :p

dokładnie - mamy 1,5 miesiąca - powoli do przodu ... coś tam zawsze ubywa ...

Renia - turla się , lekarz terminu nie wyznaczył - kazał chodzić aż się coś samo znacznie dziać, wtedy ma wsiadać w auto i przyjeżdzać

kolejny stopień wyznaczony krawężnikami - zostało jeszcze ułożenie 6 szt małych krawężników z boki i na stopniu zerowym

to może jeszcze dziś sam już zrobię