DEZET 16.08.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Wokół słupów mam nadzieję też dałeś sporo luzu? Fajny kolor- coś jak złoty dąb. Kostka, na którą choruję. Mnie się podoba układ z lewej- pasek jasny między ciemnymi w nocy może pomóc w "odszukaniu" stopnia o zmierzchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia11mk 16.08.2012 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 No ładnie te panele wyglądają, a jak będą na całości - miodzio Ja też obstawiam ułożenie kostki jak na zdjęciu z lewej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 16.08.2012 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Konrad być może nie doczytałam, ale czy Ty kładziesz panele na ogrzewanie podłogowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 16.08.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 układ kostki ten po lewej lepszy.. widzę, że pod panele mamy ten sam podkład.. u mnie co prawda jeszcze się nie kładą, ale myślę, że w niedługim czasie się zaczną poza tym kolorek paneli przyjemny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 16.08.2012 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) ten wzór po prawej jeśli już to będzie z 1 rzędem grafitowego - 2 rzędy to za dużo ale też raczej obstawiamy ten z lewej strony panele w pokoju ułożone na powierzchni ok 3/4 Edit: fotka - już po popołudniowej dostawie paneli http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=131663&d=1345146795 Dezet - wokół filarów dałem 1 cm luzu - jak będę miał listwy to ewentualnie podetnę więcej paneli nie ułożyłem więcej bo .... mi brakło ... tu wychodzi to o czym pisałem w poprzednim poście do Budowlanego Szaleńca - kupowałem panele wg powierzchni użytkowej (szybki tel do żony - podaj mi powierzchnię pokoju.....) a ona nie obejmuje skosów poniżej chyba 1,5 m oraz najprawdopodobniej wnęki na szafę wyciąłem dziś ostatni otwór na głośnik w WC http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=131662&d=1345146793 przygotowałem też kable do oświetlenia sufitowego - wieczorem najprawdopodobniej pozakładam oprawy z żarówkami i zrobiłem oświetlenie w półce nad geberitem http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=131661&d=1345146792 Konrad być może nie doczytałam, ale czy Ty kładziesz panele na ogrzewanie podłogowe? tak - nie ma żadnych przeciw wskazań by tego nie robić - bynajmniej przy ogrzewaniu elektrycznym gdzie sterownik będzie w zimie podgrzewał podłogę max do 24 stopni w pomieszczeniu będzie max 22,5 stopni ok 2 tygodnie temu jasiek u siebie mierzył temperaturę podłogi - słońce wpadające do domu przez szybę rozgrzewało podłogę do 28 stopni (LATO !!) wiec czemu w zimie miałoby się coś dziać z panelami ? to że panele mają być jakieś specjalne , czy mata pod panele jakaś super Extra drogie to wszystko jest bełkot marketingowy nie mający nic wspólnego z prawdę i faktami LoboM badał u siebie w ziemie temperaturę podłogi tj temperaturę paneli i terakoty - była taka sama Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez R&K dodałem fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 16.08.2012 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Konrad jak będziesz wykańczał słupy na zewnątrz obite płytami kingspana? można je tynkować? i jaką grubość masz tych płyt, 14cm? Przepraszam za wcinanie się w temat wnętrzarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany szaleniec 16.08.2012 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Dzięki, dzięki. Powiem Ci czemu pytam. Teoretyzuje nad tym projektem Z211 i chyba go sobie odpuszczę. Pomimo doprowadzenia wszystkich przegród zewnętrznych do U=0,1 dołożeniu dobrych okien, drzwi, WM z Reku, nie jestem w stanie zejść poniżej 25 kWh/m2. Zastanawiam się jak ludzie mogą zejść do tak niskich wyników swoimi parterówkami, jeśli ja nie mogę zrobić tego swoim projektem. Zastanawiam się czy nie robię błędu przy odzysku ciepła z wentylacji, dlatego pytałem o twój współczynnik start energii na WM. Z211 wydawał mi się nie najgorszy, praktycznie nie wymagał zmian, zlikwidował w nim tylko dwa okna i komin. Dom, jest mały, piętrowy, o zwartej bryle (praktycznie kwadrat), z dwuspadowym dachem, bez wykuszy, kolumn, a 81% otworów okiennych skierowanych jest bezpośrednio na południe! To jednak nie koniec. Buduje przecież w najcieplejszym mieście w Polsce, we Wrocławiu. Gdybym ten dom miał wyrosnąć np. w Suwałkach, to przy tych samych parametrach nie jest to już moje 24,9 kW a 45,1 kWh/m2! To jednak jeszcze nie koniec Wszystko to dla temperatury 20 stopni C. To oczywiście rzecz subiektywna. Mam wrażenie, że mój ojciec mógłby żyć w domu nieogrzewanym i też byłoby mu ciepło. Dla większości ludzi 20 stopni to jednak za mało, dla mnie na pewno. Jeśli ustawiam dom na tyle ile lubię, czyli jako człowiek ciepłolubny - powiedzmy 22-23 stopnie (a ty Konradzie z małym bobasem tyle pewnie będziesz potrzebować ) to zapotrzebowanie znów skacze z owych 24,9 do 34kWh/m2*rok. Istna cieplna paranoja! Mógłbym sam siebie oszukać, i zapotrzebowanie na ciepło dzielić nie przez powierzchnie użytkową tylko całkowitą (wtedy nie byłoby to 25k Wh/m2 a 21 kWh/m2), ale po pierwsze: tak się nie robi, po drugie: zapotrzebowanie na energie dla domu liczone w kWh na rok, pozostaje takie same. Resumując, budownictwo pasywne nie spełnia moich nadziei. Pomimo znacznych nakładów, ponad 30 cm styropianu i 50 cm wełny, nie osiągam spodziewanych wyników. Nie wiem czy ludzie którzy idą za wszelką cene w pasywność trochę się nie oszukują, ale nie ważne. Okazuję się, że powtarzane przez wszystkich parametry będące wyznacznikiem pasywności, typu przegrody zewnętrze w graniach U 0,1 nie dają tej pasywności. Nie wiem, czy nie potrzeba aby projektu typowo pasywnego, z wielkimi południowymi frontami i jednospadowym dachem. Przy zwykłym projekcie, budowanie mające osiągnąć pasywność, daje ostatecznie budynek mocno energooszczędny, a wynik pasywny dałoby, nie wiem, chyba celowanie w budynek zero-emisyjny (chyba tak się to nazywa). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 16.08.2012 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 (edytowane) zaraz po tym jak położymy kostkę - najprawdopodobniej będzie to w poniedziałek - na kostce zbuduję stelaż drewniany dookoła filara i obłoże tym samym materiałem co podbitkę czyli panele PVC ala siding / imitacja drewna płyty są 10 cm budowlany szaleniec - samo danie 30 cm styropianu czy 40 cm wełny to wg mnie nie aż tak wielki koszt ... zwłaszcza w skali całej inwestycji czy gdzieś popełniasz błąd w liczeniu - nie mnie to oceniać - mnie OZC przerosło i zleciłem wykonanie .... w OZC mój wynik był dla wymiany powietrza w WM na poziomie 0,5 choć normatywnie jest 1 - takie są wnioski wszystkich który mają WM Asolt bawił się moim projektem w OZC i nie udało się zejść poniżej 15,9 przy likwidacji okien dachowych i zwiększeniu wszędzie izolacji ... już nie pamiętam czy o 5 czy o 10 cm - i to byłoby już totalne szaleństwo - duże koszty, mały zysk ... temperatura z pewności w domu będzie wyższa - obstawiam 21,5 i nie jest tak że sam siebie okłamuję ... że chce wierzyć że będzie mało ... liczę się również z tym że budując tak jak budowałem ileś tam błędów zostało popełnionych i wynik może być gorszy ... ile gorszy - nie wiem ... po 1 sezonie wszystko będzie jasne Edytowane 16 Sierpnia 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 16.08.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Dzięki a jaką masz grubość tych płyt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alusia i bartuś 16.08.2012 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 Witamchciałam zapytać o obrzeża na schodyjakiej są wysokości i grubości bo chcemy sami schodki zrobić i są 6cm na 20cm i 8cm na 25cmlepsze będą pewnie te wyższe tylko że sa grubsze pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 16.08.2012 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 obrzeża są 30x8 i 20x6 przy schodach 25 będą za krótkie - różnica między schodami to powiedzmy 16 cm + grubość kostki 6 cm i na beton który trzyma obrzeże zostaje Ci jedynie 3 cm , a gdzie jeszcze piach lub suchy beton pod kostkę ? 2 fotki z prac jaśkowych półeczki w łazience na parterze na przeciw prysznica http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=131658&d=1345146781pozostaje teściowi pewnie w poniedziałek obrobić je od spodu i zafugować ja później zasylikonuję i porobię oprawy oświetleniowe wanna w łazience na poddaszuhttp://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=131664&d=1345146797zostało 5 płytek do przyklejenia - może jutro lub w sobotę to zrobię - najważniejsze że kanty są powyprowadzane i ładnie połączone pod kątem 45 stopni dodałem też fotki do wpisu z rana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 17.08.2012 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 (edytowane) tak - nie ma żadnych przeciwskazań by tego nie robić - bynajmniej przy ogrzewaniu elektrycznym gdzie sterownik będzie w zimie podgrzewał podłogę max do 24 stopni w pomieszczeniu będzie max 22,5 stopni ok 2 tygodnie temu jasiek u siebie mierzył temperature podłogi - słońce wpadające do domu przez szybę rozgrzewało podłogę do 28 stopni (LATO !!) wiec czemu w zimie miałoby się coś dziać z panelami ? to że panele mają być jakieś specjalne , czy mata pod panele jakaś super Extra grode to wszystko jest bełkot marketingowy nie mający nic wspólnego z prawdę i faktami LoboM badał u siebie w ziemie temperaturę podłogi tj temperaturę paneli i terakoty - była taka sama Tylko wszędzie trąbią o słabej akumulacji paneli. Zastanawiam się cały czas nad położeniem paneli w sypialniach i trochę mnie pocieszyłeś, bo wszechobecne płytki jakoś do mnie nie przemawiają do końca - a tak planowaliśmy zrobić ze względu na grzanie prądem. Edytowane 17 Sierpnia 2012 przez tutli_putli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.08.2012 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Tylko wszędzie trąbią o słabej akumulacji paneli. Zastanawiam się cały czas nad położeniem paneli w sypialniach i trochę mnie pocieszyłeś, bo wszechobecne płytki jakoś do mnie nie przemawiają do końca - a tak planowaliśmy zrobić ze względu na grzanie prądem. To nie panele mają akumulować ciepło,kafle też nie akumulują.Od tego są inne materiały Być może chodzi Ci o przewodność cieplną ale po pierwsze jest to mit,obalony przez większość użytkowników paneli a po drugie podłogówkę projektuje się w rozróżnieniu na materiały na posadzce,przy kaflach rurki są rzadziej rozkładane,przy panelach gęściej ale to wszystko zalezy od zapotrzebowania danego pomieszczenia na ciepło i pod to dobiera się rozstaw rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 17.08.2012 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 panele w pokoju na poddaszu niemalże skończone - został do docięcia pasek o szerokości 3-4cm po całej długości pokoju + kontynuacja na korytarzu jakieś 2m2 jutro uporam się z tym w max 2h - jak zwykle 6-8 rano http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=131772&d=1345233433 po południu będę kończył to co przez M.A.G.-ików dwóch nie zrobił jasiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 17.08.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Z panelami mam takie samo zdanie jak Konrad i Arturo- bełkot handlowców, żeby więcej kasy wyciągać. Mały problem może być na początku, bo zanim panele osiągną temperaturę mogą trochę pracować/ wysychać , ale myślę, że to drobiazg. Profilaktycznie nie mocowałbym listew wykończeniowych na końcach, żeby ew. szpary dobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 18.08.2012 18:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 (edytowane) Dezet : rozwiń myśl z tym nie zakładaniem listew i dobijaniem ewentualnych szpar?? dziś rano może i obudziłem się na tyle wcześnie aby pojechać na budowę - ale organizm domagał się odpoczynku - zastrajkował i spałem do 7:30 na budowę mogłem dotrzeć dopiero po 15 - mój tata od rana walczył dzielnie - myślałem że już skończył , a ja zabiorę się za panele - okazało się że w ciągu dnia miał 2-3h przerwę i tyle mniej więcej mu zostało by skończyć to co zaplanował przebrałem się szybko i postanowiłem mu pomóc ... zdobywając kolejna sprawność harcerza - brukarstwo efekt prawie skończonego "2" stopnia http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=131919&d=1345310020 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=131918&d=1345310004 wczoraj mój tata wykosił trawnik za domem i przed kosiarka (taką normalną , nie żyłkową) - trawnik wygląda już super. ... jutro fotki Edit: fotka - z przodu i z lewej strony dąbka trawnik był siany dużo później ! http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=132092&d=1345403985 dziś tylko jedna - trawnika sianego najpóźniej - przed domem- tuz obok kostki którą układaliśmy http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=131920&d=1345310024 Edit: to samo miejsce tylko z innego ujęcia http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=132090&d=1345403978 Edytowane 19 Sierpnia 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.08.2012 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 po południu będę kończył to co przez M.A.G.-ików dwóch nie zrobił jasiek nie płacz ... tapety ci nakleję na otarcie łez ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 19.08.2012 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 Konrad schody wychodzą bajera podoba mi się ta kostka no i jej kolorystyka - to chyba stary bruk czy coś koło tego jeśli się nie mylę. Kostkę na łączeniu widzę że ciąłeś czym? katówką z tarczą do kamienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 19.08.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 (edytowane) Arturo u mnie będą nie rurki a kable grzejne i faktycznie mi o przewodność chodzi. Przypuszczam, że z kablami jest jednak podobnie jak z rurkami? Jeśli mam dobrane kable pod płytki - to czyli już "po ptokach" żeby zmieniać je pod panele. Konrad schodami jestem urzeczona - będą prześliczne w całości. Edytowane 19 Sierpnia 2012 przez tutli_putli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desperadomn 19.08.2012 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 (edytowane) Dezet : rozwiń myśl z tym nie zakładaniem listew i dobijaniem ewentualnych szpar? Dezet-owi chyba chodziło o to, żebyś nie zakładał jeszcze listew wykończeniowych - by zasłonić szpary przy styku podłogi ze ścianą. Nie wiem czy ma to jakieś wielkie znaczenie jeśli chodzi o panele na tzw "klick" . Co innego jak dałbyś deski na pióro i wpust ale z panelami to chyba byłby problem...no i jeszcze ta powierzchnia. Efekt jeżeli jakikolwiek by się pojawił tyczyłby raczej pierwszych kilku rzędów. Odnośnie schodów - dla mnie BOMBA;-) P.S. Jak się dzisiaj nadgarstki czują? Trochę po doopie dostają od tego młotka gumowego. Edytowane 19 Sierpnia 2012 przez desperadomn Na prośbę Konrada.;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts