Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Konradzie, być może gdzieś przeoczyłem na poprzednich stronach - jeśli tak to przepraszam - jakiej firmy wzięliście kostkę brukową? BrukBet, Libet czy Polbruk? Sam taką kolorystycznie własnie chce dawać, słyszałem różne opinie o Libet Piccola, BrukBet Creativ i PolBruk Avanti i na razie najlepiej z opinii wychodzi Avanti, jak jest u Ciebie?

• Odpowiedzi 2,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

po południu będę kończył to co przez M.A.G.-ików dwóch nie zrobił jasiek :p

no gdzieś tego Jaśka trzeba dopaść :p ale rzeczywiście trochę długo z nim obradowaliśmy :) było o czym :)

Konradzie, być może gdzieś przeoczyłem na poprzednich stronach - jeśli tak to przepraszam - jakiej firmy wzięliście kostkę brukową? BrukBet, Libet czy Polbruk? Sam taką kolorystycznie własnie chce dawać, słyszałem różne opinie o Libet Piccola, BrukBet Creativ i PolBruk Avanti i na razie najlepiej z opinii wychodzi Avanti, jak jest u Ciebie?

pozwolę sobie :) kostka Polbruku Avanti. rzeczywiście jest chyba najładniejsza ze wszystkich oferowanych z posypką - tj. najbardziej estetycznie wykonana i te ziarenka nie wypadają zbyt łatwo.

P.S. Jak się dzisiaj nadgarstki czują? Trochę po doopie dostają od tego młotka gumowego.

dzięki za edycje post'a

a co do młotka ... prawie go nie używaliśmy - podobnie jak przy układaniu płytek też pracowałem bez młotka ... dlaczego ?

przy płytkach w garażu po kilku uderzeniach rozbiłem płytkę - doszedłem do wniosku że tak delikatne narzędzie jak gumowy młotek nie jest dla mnie ....

przy schodach mocno utwardzaliśmy - jeśli tak to można nazwać - suchy beton, następnie układaliśmy kostkę tak na ok 0,5 cm ponad obrzeża, a na koniec zasypaliśmy piaskiem i jak już wszystko było gotowe przejechaliśmy kilka razy lekką zagęszczarką i teraz kostka wystaje chyba ze 2 mm - niektóre dobiliśmy na koniec gumowym młotkiem

M.A.G. już odpowiedział

2 stopień nie skończony - brakło kilka łopat suchego betonu

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=132091&d=1345403981

pstryknąłem fotkę przyszłemu ogródkowi ...

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=132093&d=1345403989

jeszcze kilka dni i będzie trzeba przekopywać ziemię w tym miejscu - zanim przekwitnie i łodygi stwardnieją

panele na poddaszu skończone

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=132089&d=1345403975

jutro od rana płytki ... czas już z tym skończyć

Jeśli mam dobrane kable pod płytki - to czyli już "po ptokach" żeby zmieniać je pod panele.

kable to nie rurki ...

na podłogę układaj co chcesz, panele wykładziny, terakotę ...

to bez znaczenia, jeżeli z jakiegoś powodu wylewka będzie trochę bardziej zaizolowana to po prostu zagrzeje sie do nieco większej temperatury wewnątrz

podłoga na powierzchni pozostaje bez zmian ...

Witam, zgodnie z tym co podałem w wątku o płytach. Wychodzę z ukrycia jako cichy czytelnik tego dziennika - pragnę się przywitać oficjalnie. Aktualnie jestem w połowie dziennik i moje pytania mogą wiązać się z początkiem budowy, za co pragnę z góry przeprosić. Zazdroszczę tępa prac, kiedy planujesz się wprowadzić do domku?

trafal - Witam i zapraszam częściej - wszelkie komentarze dotyczące bieżących prac - na bieżąco w dzienniku - można pisać , podpowiadać i komentować , sprawy dotyczące tego co już dla mnie jest przeszłością i nie zmienię - do omówienia na PRV, a swoja drogą to masz jeszcze sporo do przeczytania :D

tutli_putli - jak to co ... wybudowała byś normalny domek na śmieciucha :D

od rana na budowie walczy dzielnie teściu i mój tata

z teściem już któryś raz spięcie ... WC niemal gotowe a on mi mówi że za 3 dni skończy ...

w łazience zostały 3 półki do obrobienia a on mi mówi że może do końca tygodnia

a sprzątania to on jeszcze w ogóle nie widzi ... ehhh..... no tak może na święta bożego narodzenia albo na wiosnę wszystko byśmy skończyli w takim tempie ... zaczyna mnie to irytować i to mocno ... ja tu chce jak najszybciej ... jak najprościej i jak najlepiej ....3 wdechy ... 3 wydechy ... nie denerwuj się .... już niedługo ... już będzie koniec ....

Renata z siostrą lada moment zaczynają akcję pt. "sprzątanie" - na pierwszy ogień idzie salon z kuchnią - ta jest mocno zakurzona - po posprzątaniu wieszamy folię w przejściu i zaklejamy salon żeby już nie wchodzić i nie brudzić / kurzyć , kolejne na liście - poddasze pokój tylko lekko do zamiecenia , łazienka po fugowaniu do umycia - dziś dokleiłem tam kilka płytek na ścianach - jakieś dziwne docinki , trójkąciki wynikające ze skosów dachu - i na podłodze w przejściu do pomieszczenia gdzie kiedyś będzie sauna - została mi wanna - to jutro - rano jestem w Rzeszowie za płytkami - plan na jutro zakończyć płytkowanie wanny i ułożyć płytki w spiżarce cz.2

do końca tygodnia chcę definitywnie zakończyć wszelkie brudne prace w domu - by już nie nosić tego brudu, kurzu .... posprzątać i w domu pracować "w kapciach"

trafal - pisałem już, przeprowadzka za miesiąc - 2 połowa września

tata dokończył układanie kostki w miejscu gdzie zabrakło suchego betonu w sobotę i ułożył kolejne 2 stopnie nr 3 i 4 oraz zalał rzadkim betonem gruz w stopniu nr 1 - jutro od rana prace właśnie nad tym stopniem , a na koniec stopień nr 5 - który jest równo z poziomem drogi i będzie on ułożony w 80-90% - dokończony zostanie na wiosnę wraz z podjazdem do garażu i parkingiem oraz bramką i bramą wjazdową

Edytowane przez R&K

My to chyba mamy coś wspólnego.. u Was i u nas montaż schodów 15 września.. tyle, że u Was więcej zrobione..

eee nie tylko to ...

mamy małe dziecko ...

mamy fajne domki ...

wiele by tego można było wymieniać ;)

Konradzie, chodziło mi właśnie o to, żeby nie montować od razu na stałe listew, bo może zdarzyć się, że mimo, paneli na "klik" też potrafią się rozsunąć i szybciej będzie można "dobić" z powrotem. Dzieje się tak z krótkimi odcinkami paneli przy ścianach, drzwiach.

no to nie montuje .... nawet jeszcze ich nie kupiłem :)

Hej jak masz zamontowane rolety bo nigdzie nie moge znalesc

strona 49 post #962 - rolety zamontowane są w warstwie ocieplenia - przymocowane tylko do okien - w ociepleniu została wycięta wnęka na nie i później zapianowana - sama kaseta jest maksymalnie obniżona by styropianu wycinać jak najmniej

płytki w łazience na ścianie z lustrem ułożone

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=132370&d=1345548776

wanna obłożona - jasiek byłby ze mnie dumny ;)

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=132368&d=1345548772

również dlatego że zrobiłem jak sugerował

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=132369&d=1345548774

brakuje jeszcze 2 płytek na gorze i cokołu

oraz 2 płytek z boku wanny mocowanych na magnesie - jutro mam zamiar się z tym definitywnie uporać

w spiżarce dołożone kolejne płytki

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=132371&d=1345548777

jutro też powinien być tak koniec...

w WC sufit skończony

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=132372&d=1345548780

w miejscu gdzie wisi jedna żarówka będzie lampa wisząca

i zaległa fotka z wczoraj

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=132367&d=1345548771

Edytowane przez R&K

o głośnikach było w poście #933 - firma Taga (na 1 stronie DB jest spis treści - przydatna rzecz - jak mnie o coś pytacie sam z niego korzystam :p )

montuje się dokładnie tak samo jak oprawy oświetleniowe - 2 żabki na sprężynach - trzymają się bardzo dobrze , 2 duże głośniki w salonie mają 6 uchwytów na wkrętach

zakup dnia: wycieraczka stalowa - koszt 65 zł

http://www.sklepbat.pl/edane/Asort/Katalog/CE2486_1.jpg

będzie dziś wmontowana w kostkę na podeście nr 1 - czyli tuż przed drzwiami

niestety nie mieli ramek do wycieraczek - będzie trzeba dorobić we własnym zakresie

od rana tata pracuje nad kostką - taki upał że dziś na 90% nie skończy - tzn może zrobi podest przed drzwiami - a 5 - ostatni ... ten przed bramką wejściową - może wieczorem ... albo jutro - tylko z suchego betonu - który nie jest taki wcale suchy - zrobi się pisek ...

wczoraj wieczorem dokleiłem kilka płytek na wannie - ale nie wszystkie, nie dało się, trzeba poczekać aż podeschną ... dziś wieczorem cd .. a jutro definitywny koniec klejenia i biorę się za fugowanie

jestem zły ...

jestem zmęczony ...

jestem przerażony ....

sam nie wiem co jeszcze ....

jutro 23 września ....

1 dzień jesieni - chyba jesienna chandra mnie dopada .... przyjechałem do domu z pracy dziś kilka min po 20 - pierwszy raz po zmroku ... nawet nie zauważyłem w ostatnich dniach że dzień coraz krótszy ... teraz tak już będzie przez kolejne 6 miesięcy ... powroty po zmroku ...

jutro też mija równy rok odkąd PnB uprawomocniło się i koparka wjechała na działkę .... a nam się nie udało w roku zmieścić :( - oczywiście to nie dramat ... ale czym bliżej to coraz dalej ... ciągną się te doróbki i poprawki ...

tata ułożył kostkę na stopniu nr 1 - ale chyba nie przejechał zagęszczarką - miałem wrażenie że nie są równo kostki powbijane - fotki nie zrobiłem ... bo już ciemno

dociąłem kolejne 2 płytki i obłożyłem wannę , pozostały cokoły przy ścianie i 2 płytki na magnes

w spiżarce dołożyłem kolejne płytki - jutro KONIEC musi być!

Edytowane przez R&K