Jacekss 11.10.2012 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 co do pracy hydraulików - to ręce opadają - jak tak można skręcić i zostawić to aa panel prysznicowy zajefajny, dużo to czarne cudo kosztowało ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 11.10.2012 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 no to teraz co niektórzy niech usiądą ... bo nie wszyscy znają ceny tych paneli ...i mogą być zszokowani mój kosztował aż 600 zł >> link << Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 11.10.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Ty, no ja dałem za swój 801 brutto!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 11.10.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 My za swój daliśmy 665zł eee to już kartony to chyba w weekend przeprowadzka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amigo1974 11.10.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2012 Z głowicą termostatyczną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monkeyman 12.10.2012 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Na początku może się przywitam - dzień dobry, dobry wieczór. Konradzie, opis budowy jak i samo wykonanie super. Gratuluję siły woli i zaparcia. Rok z małym okładem, sporo pracy własnej i jak widać można pobudować się solidnie i za rozsądne pieniądze. Wątek przeczytałem od deski do deski, trwało to ze 3 tygodnie Kusiło mnie, żeby zajrzeć na koniec, ale nie, twardo wpis po wpisie, strona po stronie. Cieszę się, że zdąrzyłem przed przeprowadzką. Gratuluję i zazdroszczę - ja jestem na samym początku - wczoraj kupiłem działkę No ale nie o mnie ten wątek, więc kilka pytań początkującego: 1. Też planuję zbudować energooszczędny dom (pewnie jak wszyscy teraz ). W wielu miejscach pisałaeś, że robisz solidnie ocieplenie, zdecydowanie powyżej standardów i na tym nie będziesz oszczędzać teraz. Wg mnie słusznie. Interesuje mnie jednak, czy robiłeś kalkulację porównującą szcowane oszczędności w eksploatacji domu vs. koszty obsługi większego kredytu. 2. 2 dni temu spotkałem się z architektem. Sporo mu opowiedziałem o moich potrzebach, gość ma bardzo dobre rozeznanie rynku. Specjalizuje się w projektach energooszczędnych i pasywnych, wygląda też na takiego, co troszczy się o portfel inwestora. Mam go z polecenia, a osoby polecające potwierdziły ten fakt. Wiedząc, że chcę zbudować dom energooszczędny i tani w utrzymaniu architekt namawia mnie jednak na ławy fundamentowe (nie dlatego, żeby bał się płyty, bo i takie projekty robił) oraz na ogrzewanie gazowe a nie PC, twierdząc, że czas zwrotu inwestycji jest zbyt długi - tu akurat nie ma on żadnego interesu, bo wybór źródła ogrzewania nie wpływa chyba na projekt. Pytanie co Ciebie przekonało do Twoich rozwiązań? A tak już całkiem na boku - zastanawiałem się czy Ty naprawdę gdzieś pracujesz przez cały czas przez ostatni rok byłeś na budowie. Szkoda, że ja nie będę miał takiego komfortu i muszę więcej zlecić obcym. I już zupełnie na koniec - gratulacje z powodu narodzin potomstwa. Pozdrowienia dla Renaty. Wielki szacun dla Was obojga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 12.10.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 my nie mamy termostatu.. mi zależało na kaskadzie:) mamy taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 12.10.2012 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 (edytowane) wow to cena fajowa... w porównaniu z tym co jest w marketach na głowicy termostatycznej mi nie zależy za bardzo, przy wyjsciu ze zbiornika mam takową Edytowane 12 Października 2012 przez Jacekss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.10.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 (edytowane) Wiedząc, że chcę zbudować dom energooszczędny i tani w utrzymaniu architekt namawia mnie jednak na ławy fundamentowe (nie dlatego, żeby bał się płyty, bo i takie projekty robił) oraz na ogrzewanie gazowe a nie PC, twierdząc, że czas zwrotu inwestycji jest zbyt długi - tu akurat nie ma on żadnego interesu, bo wybór źródła ogrzewania nie wpływa chyba na projekt. Fundament ławowy w domu energooszczędnym czy pasywnym wg mnie jedynie z odcięciem mostków do gruntu. Można tanim sposobem zasypując perlitem pierwszą warstwę bloczków ale systemowe rozwiązania typu Isomur czy szkło piankowe to drogie rozwiązania.W moim przypadku koszt isomuru wyniósłby ok.8tys.zł i bardziej kalkulowało mi się wykonać płytę. Co do pompy ciepła(chociaż Konrad jej nie ma),do samego ogrzewania w domu wysoce energooszczędnym nie za bardzo się kalkuluje ale już w przypadku gdy zużycie na cwu będzie wysokie czas zwrotu inwestycji w pompę ciepła to ok.5-6 lat przy obecnych cenach prądu,które są zmienne Co do dylematu gaz/pompa ciepła to oczywiście jestem za pompą ciepła,którą to można nabyć w cenie instalacji gazowej(16tys.zł) czyli rachunek jest raczej prosty Oczywiście piszę o powietrznej a nie gruntowej. A żeby było w temacie,Konrad,panel prysznicowy bardzo ładny,kolor też swoje robi Edytowane 12 Października 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 12.10.2012 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Renia od 2 dni pakuje nas - w domu karton na kartonie , dziś na tapecie kuchnia i całe jej wyposażenie . Pamiętam to u siebie sprzed roku Nie wyciągaj za szybko wniosków ze zużycia energii jak się wprowadzicie. Dom masz jeszcze zimny (a sporo tego betonu w płycie, no i ściany z silikatów), do tego wilgotny. Obserwuję to u siebie. Rok temu wprowadzaliśmy się do domu o temp. ok. 20*, teraz po lecie, zaczynam sezon z 22,5*. Do tego wilgotność: rok temu >60%, teraz kilkanaście procent mniej. Ogólnie gratulacje za samo podejście do tematu - życzyłbym sobie takiej świadomości energooszczędnej u innych budujących w kraju. Nie musiałbym teraz szukać filtrów EU9 do rekuperatora Kibicuję Wam, liczę na wieści i obserwacje z użytkowania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.10.2012 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 (edytowane) Pamiętam to u siebie sprzed roku Nie wyciągaj za szybko wniosków ze zużycia energii jak się wprowadzicie. Dom masz jeszcze zimny (a sporo tego betonu w płycie, no i ściany z silikatów), do tego wilgotny. Obserwuję to u siebie. Rok temu wprowadzaliśmy się do domu o temp. ok. 20*, teraz po lecie, zaczynam sezon z 22,5*. Do tego wilgotność: rok temu >60%, teraz kilkanaście procent mniej. sezon grzewczy rozpoczęty stan licznika: prze uruchomieniem http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=141675&d=1350036962 stan rano http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=141676&d=1350036964 temperatura ani drgnęła sterowniki jeszcze nie poustawiane - jakaś chińszczyzna ... tapety są http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=141669&d=1350036948 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=141672&d=1350036956 fotka zrobiona rano w świetle promieni słonecznych wdzierających się przez okno do sypialni http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=141677&d=1350036966 resztę napisze i odpiszę wieczorem na spokojnie Edytowane 12 Października 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 12.10.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Jezuu, Konrado ta druga tapeta przepiękna!!!! Zazdroszczę tego pakowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.10.2012 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 1. Też planuję zbudować energooszczędny dom (pewnie jak wszyscy teraz ). W wielu miejscach pisałaeś, że robisz solidnie ocieplenie, zdecydowanie powyżej standardów i na tym nie będziesz oszczędzać teraz. Wg mnie słusznie. Interesuje mnie jednak, czy robiłeś kalkulację porównującą szcowane oszczędności w eksploatacji domu vs. koszty obsługi większego kredytu. nie nie liczyłem - od początku wiedziałem jaki ma być dom , jak zaizolowany i ile kasy potrzebujemy na niego - bank przyznał nam o 40 tyś mniej kredytu niż mieliśmy, dysponowałem na starcie jedynie 20 tyś gotówki, bez kredytu NIGDY domu bym nie wybudował - izolacja jest jednym z najtańszych i najłatwiejszych elementów do wykonania - dodatkowe 10 cm styropianu to koszt 3 tyś zł, dodatkowe 10 cm wełny to 2,5 tyś zł - wiec taka kwota jak zwiększy Ci kredyt i rozłożysz na raty - 10,20-30 lat to nawet nie odczujesz ... nie ma się nad czym zastanawiać 2. 2 dni temu spotkałem się z architektem. Sporo mu opowiedziałem o moich potrzebach, gość ma bardzo dobre rozeznanie rynku. Specjalizuje się w projektach energooszczędnych i pasywnych, wygląda też na takiego, co troszczy się o portfel inwestora. Mam go z polecenia, a osoby polecające potwierdziły ten fakt. Wiedząc, że chcę zbudować dom energooszczędny i tani w utrzymaniu architekt namawia mnie jednak na ławy fundamentowe (nie dlatego, żeby bał się płyty, bo i takie projekty robił) oraz na ogrzewanie gazowe a nie PC, twierdząc, że czas zwrotu inwestycji jest zbyt długi - tu akurat nie ma on żadnego interesu, bo wybór źródła ogrzewania nie wpływa chyba na projekt. Pytanie co Ciebie przekonało do Twoich rozwiązań? do mnie ławy nie przemawiają , płyta tak gaz mam na działce - policz sobie ile kosztuje projekt i samo podciągnięcie gazu do domu - dla mnie to był wystarczający argument by z niego zrezygnować co mnie przekonało ... sam nie wiem ... od początku wiedziałem ze dom ma być niskoenergetycznym i w jednym z 1 wpisów była już mowa o ogrzewaniu elektrycznym - niezbyt wygórowane koszty inwestycyjne / kosztów utrzymania domu wyjściem obliczeń były rachunki z bloku - 520 zł czynsz / ciepło / woda + do tego gaz i prąd - razem jakieś 9 tyś rocznie - więc jeśli mogę płacić mniej za rachunki - kasa zostaje mi w kieszeni - mogę spłacać kredyt - nikt w banku nie przyjmie CI wyliczeń typu ... buduje dom pasywmy , płacić będę mało , oni przyjmują uśrednione wartości na członka rodziny A tak już całkiem na boku - zastanawiałem się czy Ty naprawdę gdzieś pracujesz przez cały czas przez ostatni rok byłeś na budowie. Szkoda, że ja nie będę miał takiego komfortu i muszę więcej zlecić obcym. tak - pracuje na 3 etaty tak naprawdę można powiedzieć że mam nie normowany czas pracy co nie oznacza że mało pracowałem, na budowie byłem zazwyczaj od 6 lub 8 rano do 12 lub 14 i po 20 do 22-24 , do tego pracuję często też w soboty a nawet w niedziele - wiec tygodniowo wyrabiam duzzzooo godzin I już zupełnie na koniec - gratulacje z powodu narodzin potomstwa. Pozdrowienia dla Renaty. Wielki szacun dla Was obojga. dziękujemy i zapraszam częściej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.10.2012 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 Konrad,ten licznik jest jednotaryfowy tak ? Poszukuje elektronicznego dwutaryfowego ale one są mega drogie i skończy się chyba na analogowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 12.10.2012 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 sezon grzewczy rozpoczęty stan licznika: prze uruchomieniem http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=141675&d=1350036962 stan rano http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=141676&d=1350036964 temperatura ani drgnęła zapodaj ze 200kwh to drgnie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.10.2012 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 zapodaj ze 200kwh to drgnie ... Przypuszczam,że zanim płyta dostanie odpowiedniej temperatury to pochłonie znacznie więcej kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.10.2012 23:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2012 wbrew pozorom w południe w domu zrobiło się 19,2 stopnia ...sterowniki na dzień wyłączone były, załączyły się na wieczór - jutro walka z docelowym programowaniem sterowników Renata śmieje się ze mnie ze mam HAUSE BLUES'a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 13.10.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Rozgryzłeś już sterowanie auratonami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 13.10.2012 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 (edytowane) Mieszkamy!!!! po ok 10 godzinach walki , ok 10 kursów 2 busami udało się przewieźć 100% naszego dobytku z mieszkania w bloku pomagało nam w sumie 5 osób w tym 3 z FM dzień rozpoczął się zbyt szybko - zaplanowane było spotkanie na 8 rano w mieszkaniu w bloku , po położeniu się poprzedniego dnia o 1 w nocy szybko okazało się że to zbyt wcześnie, na całe szczęście większość dotarła znacznie później Renia pakowała resztki rzeczy do kartonów a my ładowaliśmy 1 transport na autko, po przewiezieniu 2 ładunków zabraliśmy się za za skręcanie szafy 2 osoby oraz skręcanie krzeseł , kolejne transporty obejmowały łóżko synka, jego biurko, łóżko do sypialni, łóżeczko córeczki, komodę oraz wiele wiele kartonów i innych pakunków 90% grubych przedmiotów jest na swoim miejscu , pozostają głównie dodatki, dekoracje oraz nasze ubrania i przedmioty codziennego użytku w kartonach koło 13 z palca uruchomiłem z M.A.G.- iem ogrzewanie które chodziło do 15 , wieczorem zaprogramowałem 4 sterowniki, kolejne 4 zaprogramuje za chwilę - u ukłon w stronę adiqq-a który wytłumaczył mi co i jak ... sama instrukcja i suchy tekst nie wszystko wyjaśniały w sposób wystarczający w tej chwili uśredniona temperatura w domu (korytarz na parterze wzdłuż salonu) pokazuje 19,5 stopnia , w niektórych pomieszczeniach jest już 20,5 stopnia - po nocy najprawdopodobniej wszędzie będzie w okolicach 21 stopni , obecne wskazanie licznika to 128 kWh czyli w 2 dni zużycie 90 uruchomiony TV z DVD na którym dzieciaki obejrzały bajkę a my wieczorem słuchaliśmy muzyki , całość podłączona na razie pod 2 głośniki w salonie - z pozostałymi będę wałczył na dniach, człowiek od anten umówiony na poniedziałek na 9 rano, odpalony biokominek w celu przetestowania http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=142084&d=1350245683 ... ogień spokojny niezbyt duży ale dający sporo ciepła http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=142095&d=1350248083 w chwili obecnej najgorsza jest spora liczba kartonów na korytarzu i w pokojach z którymi w znacznej mierze uporamy się jutro i pojutrze oraz brak pomontowanych klamek w drzwiach wewnętrznych - to obowiązkowo do zrobienia jutro - nasz syn z synem kolegi zamknęli się w pokoju na poddaszu i 30 min tam siedzieli .... zanim się zorientowaliśmy że jest zbyt spokojnie ... teraz już idziemy spać ... oby przyśniło się coś miłego i fajnego w nowym miejscu cdn ... Edytowane 15 Marca 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cronin 13.10.2012 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Gratulacje ciężki dzień za Wami, pewnie z wrażenia ciężko będzie zasnąć, a od jutra teraz już na spokojnie dokręcanie śrubek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts