ivy17 13.10.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Gratulacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blekowca 13.10.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Po prostu cieszę się z wami :lol2::lol2::lol2::lol2: Blekowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 13.10.2012 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2012 Gratulacje to Home Miłych i przyjemnych snów w nowym gnieździe rodzinnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 14.10.2012 04:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 gratulacje!!!!fajnie czyta się takie posty, ciepło na serduchu robi sięszczęścia i radości w nowym domku:wave: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 14.10.2012 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 GRATULACJE ! ! ! Cieszę się z Wami:) Trochę niepokoi mnie to zużycie prądu- 45kWh/dzień, czyli <20 zł x30 dni =600, a dojdzie jeszcze normalne użytkowanie tv, pralki, płyty w kuchni, światła.Ale może się mylę?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.10.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 to może jest specyfika budowy tego domuno ale mnie też to zastanawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.10.2012 07:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 (edytowane) budynek jest wychłodzony , działa jak duża bateria którą na początku trzeba naładować - gdybyśmy się wprowadzili 2-3 tyg temu nie było by takiego poboru na rozruchu bo temperatura w domu była 2-3 stopnie wyższa po nocy na liczniki 137,2 - tak więc niczego niepokojącego w tym nie widzę http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=142093&d=1350247988powinno mieścić się w 10-15 kWh na dobę wtedy w sezonie zmieszczę się zgodnie z planem w ok 1200-1500 zł - wszystko zgodnie z przypuszczeniami - temperatura w salonie największym i na tą chwilę najchłodniejszym pomieszczeniu to 19,75 Edytowane 14 Października 2012 przez R&K fotka z licznika po godzinie 13 - po uruchomieniu w taniej taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.10.2012 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 to przepraszam ja zrozumiałem że na dobę idzie ci 90 kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 14.10.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 gratulacje!jak się spało w nowym domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 14.10.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Gratulacje przeprowadzki.. fajnie, że już mieszkacie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 14.10.2012 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Jazda była szaleńcza a teraz upragniona META, gratuluje!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.10.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 no Konrad moje gratulacje więc jednak dopięliście swego chociaż wiem że jeszcze ogrom pracy przed wami... pozdrawiam całą rodzinkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wekto 14.10.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Przylaczam sie do gratulacji. Przy okazji przypomne sie ze swoimi pytaniami na ktore obiecales odpowiedziec . Poki co nacieszcie sie chwila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.10.2012 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 (edytowane) dziękujemy wszystkim za gratulacje , ale przede wszystkim za obecność przez ostatni rok, dobre słowa, rady, opinie i komentarze szczególne podziękowania dla: - j-j za jego dziennik oraz rady w korespondencji PRV - Lobo_M - za jego dziennik (inspiracje kablowo-boilerowo-kuchenną) oraz dobór kabli - HenoK'owi za konsultacje techniczne i wszelkie rady dotyczące eliminacji mostków cieplnych - asolt'owi za OZC - Piczman'owi za pomoc z WM i GGWC - bo jak pisałem w jednym z 1 postów był to dla mnie na początku czarna magia - jasiek71 za kolektor, sterownik , bicie piany i ładnie położone tapety - jareko za pomoc w wyborze okien i drzwi oraz wszelkie konsultacje - mimo że okien u niego nie kupiłem mogę polecić z czystym sumieniem !!! - FlashBack - za konsultacje dotyczące poprawnej izolacji poddasza - jewrioszka - za OC i wszelkie konsultacje związane z jego instalacją i wyrzutnią w takim domu jak nasz wczoraj przy przeprowadzce była koleżanka Justyna która za niecałe 2 miesiące się przeprowadza - oczywiście będziemy jej pomagać ... z zaciekawieniem pytała o rozwiązania techniczne dotyczące ogrzewania i izolacji ... konkluzja była taka ... dlaczego nikt nie mówi że tak trzeba budować ... dlaczego mi ekipa przykleiła 10 cm styropianu a w kotłowni mam piec na wszystko ?? ... tak budują osoby tradycyjnie i nie czytające Forum - niestety wiele osób które czyta też popełnia błędy ... my pewnie też jakieś popełniliśmy , nie mówię że nie ! ale gdybym miał 2x budować wybrałbym tą samą drogę z jeszcze większą liczbą tanich i efektywnych rozwiązań co do pytania Rutina - nikt nic nie pamięta ze snów - spaliśmy do ok. 7:30 , wszyscy wyspani, zadowoleni , rolety pozwalają się wyspać gdy już jasno na zewnątrz Przylaczam sie do gratulacji. Przy okazji przypomne sie ze swoimi pytaniami na ktore obiecales odpowiedziec . Poki co nacieszcie sie chwila. zapomniałem ?? a kiedy i o co pytałeś ? wrzuć tu lub na PRV ... Edytowane 14 Października 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ahya 14.10.2012 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Kochani gratulacje z okazji zamieszkania w nowym domku. Dziękujemy Wam za ten dziennik, który pewnie dla wielu osób będzie ogromną pomocą przy nietradycyjnym sposobie budowania domów i sposobem na eliminację wielu błędów. Życzę Wam szczęścia w nowym domku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucka6 14.10.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 WOW, Konrad gratulacje!! No i wielki SZACUN, bo tez bylam pod wrażeniem ile sam robiłeś w domu i przyznam że też się zastanawiałam czy Ty jeszcze gdzieś pracujesz My niestety w większości stosujemy outsourcing, ale codziennie jestesmy na budowie i wiemy ile to zajmuje czasu, w dodatku z dwójką małych dzieci.. Życzę samych dobrych chwil w domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.10.2012 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 (edytowane) na poprzedniej stronie wrzuciłem fotki bio kominka z żywym ogniemteraz czas na fotkę stołu w kuchni wraz z krzesłami http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=142087&d=1350245855 fotka sterownika z dziś godzina 13http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=142088&d=1350245869 oraz parametry WM (czujniki temperatury są w komorach centrali)http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=142089&d=1350245900 zamontowałem 1 klamkę w drzwiach w przedsionku - nie licząc tego że na opakowaniu "wyprodukowano w RCH" to instrukcja to totalna chinszczyznaw komplecie śruby do zamocowania takich nasadek pod klamki, oczywiście za długie ... śruby gwintowane - bardzo cienkie - jak tu je uciąc by nie zniszczyć gwintu .... olałem sprawę , ów nasadki pod klamki zamocowałem na zwykłych wkrętach do drewna i do nich przykręciłem klamęnie wiem na ile jest to poprawny montaż - ale działa , jest skuteczny Renia uporała się ze sporą ilością kartonów z kuchni i salonu, wszystkie szkła zostały wymyte w zmywarce , z lodówki jesteśmy bardzo zadowoleni, płyta też wstępnie przetestowana , niezamontowana jeszcze kuchenka mikrofalowa - jutro muszę dokupić gniazdo na końcówkę kabla co by na ostro nie podpinać ... Edytowane 15 Października 2012 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutinowa żona 15.10.2012 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Gratuluję przeprowadzki!!! Baaardzo się cieszę,ze macie to już za sobą Nam nie wyszło, ale co się odwlecze.. A Renia jest wielka, ze tak fajnie ogarnęła całą tą przeprowadzkę, mając malutkie dziecko!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tutli_putli 15.10.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Gratulacje z okazji przeprowadzki, a tapety bomba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.10.2012 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 fotka sterownika z dziś godzina 13 http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=142088&d=1350245869 oraz parametry WM (czujniki temperatury są w komorach centrali) http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=142089&d=1350245900 biegnę z wyjaśnieniami ... np. dlaczego z kolektora ciągnie 27,6* a do domu nawiewa 21,7*... otóż od dachu do centrali jest dość długi odcinek kanału biegnący czeluściami domu więc część energii zawartej w powietrzu zostaje oddana po drodze ...( to nie jest strata bo kanał przebiega wewnątrz budynku i oddaje w nim energię ...) do centrali wpada 22,5* ale niedoskonałość konstrukcyjna by-passu powoduje że część energii zostaje zmarnowana ( spadek z 22,5 na 21,7* , a jednoczesny wzrost z 19,1 do 19,6* na wyrzutni ... ) tak czy inaczej z domu jest usuwane powietrze o temp.19,1* a nawiewane 27,6* więc jest znaczny zysk energetyczny ... nawet traktując spadek na kanale jako stratę to i tak do pomieszczeń nawiewane jest więcej niż z nich usuwane ( z 19,1 na 21,7* ) więc mamy ponad 100% sprawności ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts