atm1 07.05.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 witam, mam podobny problem z ławami, a nawet większy problem. Jesienią 2012, ekipa wylała ławy na dość nierównym terenie (działka ze spadkiem). Majstry wylali na oko, bo inaczej tego nie można nazwać. Do poziomu w jednym rogu brakuje 30 cm betonu (w innym 20, w następnym 15 a w innym 5 cm). Zamierzamy dolać beton po całości, aby wypoziomować ławy. Ławy lane w grunt. Jak myślicie czy wystarczy sam beton wylać, czy należy zrobić jakieś zbrojenie. Proszę o jakieś rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
heine84 07.05.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 (edytowane) banan Edytowane 29 Października 2014 przez heine84 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 08.05.2013 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 30cm to dużo. Ciężko to będzie wyprowadzić na bloczkach... U mnie różnica była ok. 8cm między najniższym i najwyższym punktem ławy, ale gdzieś ta różnica zniknęła podczas murowania bloczków. Warstw było bodajże 8, a ostatnia warstwa bloczków całkiem dobrze była wypoziomowana - różnica między najwyższym i najniższym punktem nie przekraczała 1,5cm. Spoiny między bloczkami też były mniej więcej równe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 08.05.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 witam, mam podobny problem z ławami, a nawet większy problem. Jesienią 2012, ekipa wylała ławy na dość nierównym terenie (działka ze spadkiem). Majstry wylali na oko, bo inaczej tego nie można nazwać. Do poziomu w jednym rogu brakuje 30 cm betonu (w innym 20, w następnym 15 a w innym 5 cm). Zamierzamy dolać beton po całości, aby wypoziomować ławy. Ławy lane w grunt. Jak myślicie czy wystarczy sam beton wylać, czy należy zrobić jakieś zbrojenie. Proszę o jakieś rady. Sprzątnij to, zaszaluj i zrób tak jak trzeba. Z tym nic nie podziałasz. Czasem w małopolsce leją ławy tak jak pochyla się teren, ale na wierzchu zostawiają wzruszony beton z kamyczkami. Potem na to dają szalunki i wylewają schodkowo. Ze sztuką budowlaną nie ma to za dużo wspólnego, ale jakoś te domy stoją. U Ciebie beton nie jest wzruszony, więc cokolwiek dolejesz może zjechać po tych "ławach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 08.05.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 witam, mam podobny problem z ławami, a nawet większy problem. Jesienią 2012, ekipa wylała ławy na dość nierównym terenie (działka ze spadkiem). Majstry wylali na oko, bo inaczej tego nie można nazwać. Do poziomu w jednym rogu brakuje 30 cm betonu (w innym 20, w następnym 15 a w innym 5 cm). Zamierzamy dolać beton po całości, aby wypoziomować ławy. Ławy lane w grunt. Jak myślicie czy wystarczy sam beton wylać, czy należy zrobić jakieś zbrojenie. Proszę o jakieś rady. Nie przejmuj się chłopie. U mnie zaprawieni w bojach wiejscy fachowcy też wylali ławy w gruncie ze spadkiem - róznica 28cm . Nic się tym nie przejmowali( ja prawie osiwiałem) tylko zgodnie ze swoją praktyką zgubili różnicę grubością spoin i bloczkiem . Z jednej strony mam 7 z drugiej 6 bloczków. Spoiny od 1do 6cm. Najdziwniejsze że to wszystko stoi już 2 lata, nic nie pękło ani nie osiadło.Po wcześniejszej lekturze muratorów gdzie teoria podawała ,że spoina od 1 do 2,5cm myślałem ,że to wszystko szlag trafi - z ekipą się pożegnałem i dalej murowała inna firma. Patrząc wstecz bo dom już stoi stwierdzam ,że murarze włożyli w ten dom dużo sił i serca , i nie zawsze wszystkie teorie pokrywają się z praktyką. Także nie przejmuj się wszystko da się wyprostować mimo tego że teoretycy będą kazać ci rozbierać ławę Ja najbardziej niezadowolony jestem z wylewek z miksokreta - są jak słaby pumex, z wierzchu twarde a pod spodem można patykiem dłubać - to tak na marginesie, bo wydawało mi się ,że chudziak wylany z betoniarki przez murarzy był kruchy. Nie zawsze wszystko co się świeci jest... Życzę dużo optymizmu i fachowych ekip. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 08.05.2013 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Nie przejmuj się chłopie. U mnie zaprawieni w bojach wiejscy fachowcy też wylali ławy w gruncie ze spadkiem - róznica 28cm . Nic się tym nie przejmowali( ja prawie osiwiałem) tylko zgodnie ze swoją praktyką zgubili różnicę grubością spoin i bloczkiem . Z jednej strony mam 7 z drugiej 6 bloczków. Spoiny od 1do 6cm. Najdziwniejsze że to wszystko stoi już 2 lata, nic nie pękło ani nie osiadło.Po wcześniejszej lekturze muratorów gdzie teoria podawała ,że spoina od 1 do 2,5cm myślałem ,że to wszystko szlag trafi - z ekipą się pożegnałem i dalej murowała inna firma. Patrząc wstecz bo dom już stoi stwierdzam ,że murarze włożyli w ten dom dużo sił i serca , i nie zawsze wszystkie teorie pokrywają się z praktyką. Także nie przejmuj się wszystko da się wyprostować mimo tego że teoretycy będą kazać ci rozbierać ławę Ja najbardziej niezadowolony jestem z wylewek z miksokreta - są jak słaby pumex, z wierzchu twarde a pod spodem można patykiem dłubać - to tak na marginesie, bo wydawało mi się ,że chudziak wylany z betoniarki przez murarzy był kruchy. Nie zawsze wszystko co się świeci jest... Życzę dużo optymizmu i fachowych ekip. Marcin, to że stoi i nic się nie dzieje to nie znaczy że zawsze tak będzie. Ratunek jest - powklejasz kotwy chemiczne, zrobisz wieniec lub będziesz przykręcał bloczki do ławy Co na to kierownik budowy? Jesteś as! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 08.05.2013 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Nic się nie stanie. Wszystko jest przemurowane i przewiązane. Ściana fundamentowa stoi na solidnej ławie(80cm wysokosci). U moich znajomych super piękne ławy popękały - robili jak w projekcie ława wysokości 40cm , zbrojenie, wypoziomowana i kierownik im powiedział ,że to normalne budynek osiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin2372 08.05.2013 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Widziałeś kiedyś zamek gdzie fundamenty są z głazów a spoiny do kilkunastu centymetrów i jakoś wszystko stoi wieki całe:DA mury ważą dużo więcej niż w przeciętnym domu. Kiedyś lano beton do gruntu a potem szalunek i na to dopiero fundament nad ziemią - monolit. Nie używano żadnych kotew, nawet nie było zbrojenia i te domy nadal stoją. Taka była technologia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alek_w 08.05.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Widziałeś kiedyś zamek gdzie fundamenty są z głazów a spoiny do kilkunastu centymetrów i jakoś wszystko stoi wieki całe:D A mury ważą dużo więcej niż w przeciętnym domu. Kiedyś lano beton do gruntu a potem szalunek i na to dopiero fundament nad ziemią - monolit. Nie używano żadnych kotew, nawet nie było zbrojenia i te domy nadal stoją. Taka była technologia. Krzywa wieża też stoi choć nachylenie ma jeszcze większe od tego co u Ciebie. Ja bym się nie odważył, ale tak jak mówiłem naprawić zawsze można tym bardziej że masz do czego kleić. Spoiny to nic, bo te często są mocniejsze niż bloczki i tu obaw nie ma. Raczej o naprężenia związane z pochyłością ławy. Przy ruchliwej drodze może coś by się już działo, ale jak masz dom gdzieś w polu to pewnie postoi bez ingerencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamel50 06.04.2014 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2014 u mnie majster na lawy obliczyl 23m3. Przyjechal handlowiec Budokrusza i obliczyl z projektu 23m3. handlowiec na drugi dzien znowu podjechal i pomierzyl swiezo wykonane wykopy i znowu wyszlo 23m3.Wszystko lane w grunt, bez folii szalunkow itd. Przyjechala pompa i od razu za nia 3samochody, jedna sie konczyla druga juz stala gotowa do podjazdu. efekt- zostalo 0,5m3 , wylalem na dzialke placek, przyda sie pozniej jako gruz. cala operacja lacznie z umyciem pompy i zalaniem law 60cm na 40cm i lacznie 23m3 1godz. nie wiem jakby to wygladalo i ile by trwalo jakby szlo to z betoniarki i jaki bylby efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts