brunet wieczorową 24.07.2011 15:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 szczegolnie, ze fundament wlany w grunt i pozbawiony izolacji. Użyty beton na ławy to B20 W8 (wodoszczelny). Miałem zamiar wyłożyć wykop folią (do czego namawiał mnie kierownik), ale ostatecznie zrezygnowałem - może to był błąd. Dobra izolacja zacznie się od ścian fundamentowych - tutaj nie pożałuję czasu ni pieniędzy. Warunki gruntowe są bardzo trudne, ale sądzę, że da się tak zrobić izolację aby dało się z tym żyć. Sąsiedzi mieszkają i nie narzekają na pleśń, grzyba itd. Ściany fundamentowe mają być pomalowane dwukrotnie dysperbitem (od wewnątrz i zewnątrz), izolacja pozioma trzykrotnie (z grubej, dobrej foli). To chyba minimum, może jakieś inne propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 24.07.2011 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 8 czy 10cm różnicy poziomu na ławie to jest mały pikuś (pan Pikuś) , można to wyprowadzić już na 5 czy 6 warstwach bloczka bez cięcia, bądź na jednym z cięciem bloczków, ew. zamiast bloczków można nawet dać cegłę pełną do pewnej wysokości, co by łatwiej wyprowadzić. Wiedza fachowa polega na tym, że wiesz jakie błędy mogą spowodować katastrofę, jakie będą przysparzać problemów, a jakie mają li tylko znaczenie psychologiczne. Żałuję, że w ogóle napisałem o tym na forum. Forum ma być platformą wymiany informacji, doświadczeń, a okazuję, się, że każda, nawet najmniejsza wpadka inwestora jest powodem do naigrywań, pokazywania inwestorowi gdzie jego miejsce i że go nie stać na dom. To przykre. Wiem, że to pikuś. Ławy są wykonane na 2- (w skali szkolnej 1-6), ale dom się nie zawali i ta nierówność oraz ubytek mają znaczenie psychologiczne. Ławy są szerokie (podobno przewymiarowane - opinia architekta adaptującego), zbrojenie wykonane poprawnie, zachowana odpowiednia otulina, beton związał bardzo dobrze - brak rys, spękań itd. Przechodzimy do następnego etapu i zapominamy o ławach - są zaliczone na ocenę pozytywną (to opinia kierownika). Dzięki Sławek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 24.07.2011 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 (edytowane) Brunet- nie ma lepszej substancji niż beton, do zabezpieczania prętów zbrojeniowych, więc już z nimi nic nie kombinuj. Jeśli dolejesz nowy beton do takiego kiludniowego, nic się złego nie stanie, aczkolwiek w miejscu dolewki jakaś izolacja chemiczna byłaby zalecana. Zamierzam w tym miejscu nawiercić kilka otworów w betonie i zakotwić pręty fi12 pionowo aby zachować dobre połączenie starego betonu z nowym. Może jeszcze kilka prętów poziomo zagiętych w L-kę. Po zabetonowaniu mam zamiar odkopać w tym miejscu ławy i pomalować dysperbitem z obydwu stron z boku, jak również od góry porządna izolacja pozioma. Wystarczy czy coś jeszcze? Edytowane 24 Lipca 2011 przez brunet wieczorową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 24.07.2011 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Nawet nie dysponując dużymi pięniędzmi ( np. na opłacenie kier bud. ) możesz SAM przypilnować jakości wykonywanych prac. Różnica 8cm w/g mnie dyskwlfikuje ekipę wykonawczą i jest widoczna gołym okiem. Nawet wylewając ławy w ziemię można było wbić w każdym rogu palik z zanaczonym poziomem ( 30 minut roboty ) i SAMEMU dopilnować odpowiedniego zalania ław. Jeżeli nie miałeś czasu mogłeś poprosić ( żonę, matkę, ojca, teściową, teścia, kuzyna, znajomego - niepotrzebne skreślić o sprawdzenie czy beton jest wylewany do odpowiedniego poziomu ). Budując sytemem gospodarczym ( jeśli chcesz mieć w miarę równy dom MUSISZ naczyć się zprawdzać SAMEMU jakość wykonywanych prac ). Ja dzięk izainwestowniu ok.1000 PLN w laserową poziomicę rotacyjną, poziomicę zwykłą i własnego czasu na poszczególnych etapach budowy mam równe ściany i na wysokości 7m od poziomu 0 róznica poziomu wyniosi +/- 0,5 cm. Nie masz pieniędzy na lepszego kier.bud. OK buduj , ale nie masz czasu SAM sprawdzić - daj sobie spokój z budowaniem lub rezerwuj kasę na poprawki. W dzień wylewania ław, w dzień wykonywania wykopów pod ławy, byłem na budowie od rana do wieczora. Słupki były wbite, sznurek rozciągnięty (poprawnie), a jednak ława nie wyszła równo. Są miejsca (dwa na długości ok. 2m) gdzie betonu jest więcej o kilka centymetrów niż zakładany poziom i kilka miejsc (3-4) gdzie betonu jest mniej niż "poziom sznurka". Podczas lania betonu ciężko było to wychwycić, szczególnie, że cała uwaga poszła w miejsce gdzie zabrakło betonu. Ciężko też z góry precyzyjnie to określić - do wykopu nie wejdę podczas lania albo tuż po nim. Jak pisałem lawy są lane w grunt, są dość nisko (1,8m poniżej poziomu zero), grunt może się osuwać do wykopu - stąd też brak dokładnej kontroli inwestora. Oczywiście przyznaję to był błąd i mogłem lepiej kontrolować ekipę. Wszystko to było jednak robione trochę na wariata aby zdążyć przed zapowiadanym deszczem (spadł intensywny w ok. 6-8h po zalaniu ław). Gdyby wtedy nie zalać ław, do dzisiaj byłyby nie zalane (a miały być wykonane ok. 5 lipca). Być może należało odłożyć na miesiąc start budowy - ale to komplikacje, bo ekipa nie może tyle czekać. Zamierzam dokładnie kontrolować ekipę. Nie kupię laserowej poziomicy za 1000zł - nie stać mnie. Ale zainwestowałem kilkanaście złotych w wodną szlaufwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 24.07.2011 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 W dzień wylewania ław, w dzień wykonywania wykopów pod ławy, byłem na budowie od rana do wieczora. Słupki były wbite, sznurek rozciągnięty (poprawnie), a jednak ława nie wyszła równo. Są miejsca (dwa na długości ok. 2m) gdzie betonu jest więcej o kilka centymetrów niż zakładany poziom i kilka miejsc (3-4) gdzie betonu jest mniej niż "poziom sznurka". Podczas lania betonu ciężko było to wychwycić, szczególnie, że cała uwaga poszła w miejsce gdzie zabrakło betonu. Ciężko też z góry precyzyjnie to określić - do wykopu nie wejdę podczas lania albo tuż po nim. Jak pisałem lawy są lane w grunt, są dość nisko (1,8m poniżej poziomu zero), grunt może się osuwać do wykopu - stąd też brak dokładnej kontroli inwestora. Oczywiście przyznaję to był błąd i mogłem lepiej kontrolować ekipę. Wszystko to było jednak robione trochę na wariata aby zdążyć przed zapowiadanym deszczem (spadł intensywny w ok. 6-8h po zalaniu ław). Gdyby wtedy nie zalać ław, do dzisiaj byłyby nie zalane (a miały być wykonane ok. 5 lipca). Być może należało odłożyć na miesiąc start budowy - ale to komplikacje, bo ekipa nie może tyle czekać. Zamierzam dokładnie kontrolować ekipę. Nie kupię laserowej poziomicy za 1000zł - nie stać mnie. Ale zainwestowałem kilkanaście złotych w wodną szlaufwagę Nie jestem za ekstrawaganckim wyrzucaniem pieniędzy ale uważam, że ludzi o ograniczonych funduszach nie stać na tanią tandete ( która w efekcie konieczności poprawek kosztuje drożej ). Nie masz 1000pln OK, ale możesz wypożyczyć z wypożyczalni, pożyczyć od znajomego, kupic uzywany ale też przedewszystkim SAMEMU lepiej kontrolować wykonawców i kier.buda.. Powodzenia w prowadzeniu budowy. PS jeżeli jesteś z okolic Łodzi napisz na priva ( możliwość pożyczenia w/w poziomicy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 24.07.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 brunet, jedni forum używają do porad (szukania/udzielania) inni ratują własne ego przez gnojenie. Zbig to taki gość który nie udzielił jeszcze żadnej sensownej rady tylko wypisuje dyrdymały o kierowniku i nadzorze. Aż dziw, że za każdym razem pisze to od nowa a nie wkleja tego samego tekstu. Facet ma problemy ze sobą i tyle. Nie zwracaj na niego uwagi. W temacie fachowców, samolot do Smoleńska też pilotowali fachowcy. Fachowcy na lotnisku ich sprowadzali. Jak się skończyło wiadomo.Schody na Stadionie Narodowym też projektowali fachowcy. Wykonywali też fachowcy. I jak wiesz wyszła wielka dupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
antech 24.07.2011 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Brunet...popełniono błędy ale nie bierz tego aż tak bardzo do głowy, zobacz jeszcze ile zostało do zrobienia..przeciez do końca budowy będziesz siwy nie brunet.Takie odchyłki jak u Ciebie na ławach to nic szczególnie złego, ten brak betonu..a śdzisz że na duzych budowach wylewa sie wszystkie ławy naraz?..są lane do wyznaczonego miejsca (gdzie obciązenia sa najmniejsze) i tam ucinane i dolewane nastepnym razem..podobnie robi sie nawet stropy, a to że u Ciebie wyszło zbrojenie..ile wyszło? Cała belka sie odsłoniła? pewnie nie, pewnie dwa górne pręty..zalej to betonem, nie kombinuj z nawiercaniem, z rozkopywaniem bo to darma robota.jak masz wage wodną..czy niwelator nanieś poziomy od których zostanie zrobiona cała budowa , zaglądaj na budowę, pilnuj i będzie ok. Chcesz to zawsze możesz sie zapytać, tylko najlepiej przed niż po fakcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 24.07.2011 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Nie jestem za ekstrawaganckim wyrzucaniem pieniędzy ale uważam, że ludzi o ograniczonych funduszach nie stać na tanią tandete ( która w efekcie konieczności poprawek kosztuje drożej ). Nie masz 1000pln OK, ale możesz wypożyczyć z wypożyczalni, pożyczyć od znajomego, kupic uzywany ale też przedewszystkim SAMEMU lepiej kontrolować wykonawców i kier.buda.. Powodzenia w prowadzeniu budowy. PS jeżeli jesteś z okolic Łodzi napisz na priva ( możliwość pożyczenia w/w poziomicy). Jestem z okolic Warszawy (kiedyś mieszkałem w Łodzi, stare dzieje), ale dzięki za chęć pomocy Muszę poczytać o tych poziomicach laserowych, bo przyznaję, że niewiele wiem o nich. Mam szlaufwagę, czy za jej pomocą nie osiągnę tego samego? Fakt, że to mniej wygodne i bardziej czasochłonne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 24.07.2011 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Brunet...popełniono błędy ale nie bierz tego aż tak bardzo do głowy, zobacz jeszcze ile zostało do zrobienia..przeciez do końca budowy będziesz siwy nie brunet. Wiem, wiem... Kierbud mnie trochę sprowadził na ziemię, bo chyba trochę za mocno przejąłem się tymi ławami. Przychodziły mi już dość dziwne pomysły m.in. aby na obecnej ławie postawić nową ławę, tym razem już w szalunku, stosować jakieś specjalne specyfiki (aczkolwiek środek uszczelniający do betonu dodam), dawać zbrojenie w ścianę fundamentową, wylewać wieniec na ścianie fundamentowej (może i tak zrobię), itd. Moja wrażliwość na błędy jest teraz na początku bardzo duża, zapewne będzie spadać w trakcie... Takie odchyłki jak u Ciebie na ławach to nic szczególnie złego, ten brak betonu..a śdzisz że na duzych budowach wylewa sie wszystkie ławy naraz?..są lane do wyznaczonego miejsca (gdzie obciązenia sa najmniejsze) i tam ucinane i dolewane nastepnym razem..podobnie robi sie nawet stropy, a to że u Ciebie wyszło zbrojenie..ile wyszło? Cała belka sie odsłoniła? pewnie nie, pewnie dwa górne pręty..zalej to betonem, nie kombinuj z nawiercaniem, z rozkopywaniem bo to darma robota. Dwa górne pręty się odsłoniły, będzie z metr na długości. I nie w samym narożniku, ale nieco dalej. Aczkolwiek ubytek betonu (nierównomierny) jest w całym narożniku. jak masz wage wodną..czy niwelator nanieś poziomy od których zostanie zrobiona cała budowa , zaglądaj na budowę, pilnuj i będzie ok. Chcesz to zawsze możesz sie zapytać, tylko najlepiej przed niż po fakcie. Musi być ok, nie ma innego wyjścia. Teraz problemem jest deszcz... Jakimś cudem trafiliśmy w 2-dniowe okienko słoneczne i udało się zalać ławy, teraz jednak znowu pada, co wypompuję wodę to napada, napływa... Ekipa narzeka, że z głodu poumierają, na początku września mają zaczynać kolejną budowę. Moim zdaniem potrzeba teraz 2-3 dni bez deszczu aby ławy wyschły, wtedy dopiero będzie można wykonać izolację poziomą ław i murowanie ściany fundamentowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartekpx 24.07.2011 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Użyty beton na ławy to B20 W8 (wodoszczelny). Nie ma takiego betonu. A jak Ci to ktoś wmówił to Cię oszukał. O W8 możemy mówić od klasy B30. Dla niewtajemniczonych wodoszczelność wiąże się ze wzrostem wytrzymałości (struktura betonu jest bardziej zwarta mniej porów itp). Oczywiście może Ci ktoś sprzedać beton o nazwie B 20 W8 ale jest to albo B 30 W 8 albo ściema i ewentualnie beton B 20 W4. Domyśl się sam co Ci sprzedali. Powiem Ci szczerze, że nikt Ci raczej nie sprzedał B 30 jako B 20. No chyba, że mieli jakiś zwrot z większej budowy to wtedy istnieje taka opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 24.07.2011 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Nie ma takiego betonu. A jak Ci to ktoś wmówił to Cię oszukał. O W8 możemy mówić od klasy B30. Dla niewtajemniczonych wodoszczelność wiąże się ze wzrostem wytrzymałości (struktura betonu jest bardziej zwarta mniej porów itp). Oczywiście może Ci ktoś sprzedać beton o nazwie B 20 W8 ale jest to albo B 30 W 8 albo ściema i ewentualnie beton B 20 W4. Domyśl się sam co Ci sprzedali. Powiem Ci szczerze, że nikt Ci raczej nie sprzedał B 30 jako B 20. No chyba, że mieli jakiś zwrot z większej budowy to wtedy istnieje taka opcja. Jutro dostanę certyfikat to sprawdzę. Beton miał być z dodatkiem uszczelniacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 25.07.2011 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Jakiś konkret ? Może zdjęcie zalanych dziur pod wiaduktem wielokilometrowym z zygzakiem pijanego ? Chetnie zobaczę . dziecko, naucz się czytać ze zrozumieniem, zanim następnym razem klikniesz "wyślij". Są kraje, w których buduje się wielokilometrowe wiadukty (zrozumiałeś to ? - w domyśle ma oznaczać, że poziom inżynierii jest tam wysoki) , i w takim kraju budowanyc jest wiele domów z fundamentami na masywach (zrozumiałeś? oznacza to, że ich poziom inżynierii dopuszcza takie rozwiązania) a że są budowane krzywo, to głównie dlatego że na budowach pracują imigranci głównie kolorowi , ale żebyś o tym wiedział musiałbyś mieć jakąś wiedzę o świecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 25.07.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 A ty nie masz zielonego pojęcia o budownictwie... Już za czasów rzymskich używano w budownictwie wag wodnych (niem. wasserwagi), beton i "zbrojenie" (a raczej łączniki metalowe: klamry spinające kamienne bloki)... A wznoszący te budynki ludzie byli mistrzami w swoim fachu (posiadającymi wiedzę przekazywaną od stuleci w obrębie cechu murarskiego/ciesielskiego/dekarskiego etc etc...) Słonko, powiedz mi ile widziałeś tych rzymskich zabytków, tak na własne oczy. Bo książki to jedno, a widzieć to drugie. A ważniejsza rzecz- powiedz mi, ile budynków przez ciebie projektowanych zostało nagrodzonych laurem "budowa roku" ? (wiem, jest to nagroda dla procesu inwestycyjnego a nie projektu, ale generalnie jest to jakaś pochodna tego co się robi) Bo z moich, to o ile dobrze pamiętam dwa albo trzy, plus kilka wyróżnionych. Jakbyś wpadł na budowę z 1/10 swojej arogancji, wyleciałbyś na kopach po pięciu minutach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 25.07.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Tatusiu czytałem ze zrozumieniem kiedy mówiłeś na chleb beb ( to taka osobista uwaga ). Wyobraź sobie, że trochę swiata zwiedziłem i ,, budowanych krzywo'' wiaduktów nie widziałem ( ale co ja tam wiem, przecież to TY dostałeś nagrodę - sorry nagrody za ,, budowy roku'' ) a poza tym pracę tych kolorowych ( biały to też kolor - czyżby kolega miał jakies kompleksy lub fobie bo nie podejrzewam rasizmu ) ktoś nadzoruje, ktoś odbiera i sprawdza zgodność z projektem a w razie problemów ( wypadek , katastrofa budowalna ) firmy ubezpieczajce też chętnie sprawdzą co i jak było budowane. Ale kuda mnie do takiego światowca jak sławek9000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 27.07.2011 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Znowu pada i żmudne wypompowywanie wody z ław okazało się robotą głupiego. Kiedy te deszcze w końcu ustaną? Ma ktoś wiarygodną prognozę pogody na najbliższe dni, tygodnie? Mam nadzieję, że ta woda faktycznie nie zaszkodzi ławom. Tydzień minął od wylania, a one większą część czasu stoją w wodzie, tylko przez kilka dni były bez wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 27.07.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Czego nie możesz zmienić ( pogoda ) z tym musisz się pogodzić. Pociesz się że nie masz upałow po 35c i omineło cię polewanie betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 27.07.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Znowu pada i żmudne wypompowywanie wody z ław okazało się robotą głupiego. Kiedy te deszcze w końcu ustaną? Ma ktoś wiarygodną prognozę pogody na najbliższe dni, tygodnie? Mam nadzieję, że ta woda faktycznie nie zaszkodzi ławom. Tydzień minął od wylania, a one większą część czasu stoją w wodzie, tylko przez kilka dni były bez wody. betonowi to woda wręcz pomaga, natomiast może nie służyć podłożu gruntowemu, bo istnieje ryzyko że się grunt rozluźni, zwłaszcza jak to jaka glina czy coś w tym rodzaju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 28.07.2011 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Czego nie możesz zmienić ( pogoda ) z tym musisz się pogodzić. Pociesz się że nie masz upałow po 35c i omineło cię polewanie betonu. Po stokroć wolałbym upał. Co tam podlać beton, sama przyjemność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brunet wieczorową 28.07.2011 07:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 betonowi to woda wręcz pomaga, natomiast może nie służyć podłożu gruntowemu, bo istnieje ryzyko że się grunt rozluźni, zwłaszcza jak to jaka glina czy coś w tym rodzaju. Woda może dostać się pod ławę i uplastycznić, rozluźnić grunt? Grunt jest dociśnięty ławą, więc chyba nie powinna. Z boku ławy też jest grunt (w większości), więc dostęp wody pod ławy jest chyba bardzo utrudniony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 28.07.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Elo... Mam jedną uwagę techniczną odnośnie proponowanej przez Ciebie, Brunet, izolacji na fundamentach. Zamiast 3x folia daj 2x papa podkładowa termozgrzewalna (krzyżowo). Będzie po stokroć pewniejsze, niż jakakolwiek folia Co do dolewki, to możesz spróbować trochę bardziej odsłonić te pręty poprzez odkucie kilku cm betonu pod nimi. Nie będziesz musiał nic dodatkowo kotwić, a beton dolewany zawibruj, aby dobrze przywarł do starego. Możesz dolewkę połączyć z nadlewką wyrównującą. Trochę tego betonu zużyjesz, ale przynajmniej wyprostujesz sobie dalszą drogę. Co jak co, ale ława to baza do dalszego budowania i wg mnie powinna być maksymalnie równa. Mam sąsiada, który teraz się buduje i też wylał ławy... Nie wiem, czy on je tak zostawi, ale u niego różnica poziomów wygląda na kilkanaście cm, a powierzchnia jest jakby ją butami ubijali... Żeby było ciekawiej, sąsiad jest szefem ekipy i buduje dla siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts