Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc dla Grecji - Europa uratowana?

Redakcja

Recommended Posts

Czy pomoc Grecji powstrzyma kryzys w całej Europie?

Zgoda na nowy plan ratunkowy dla Grecji o wartości 109 mld euro sprawiła, że nastroje na rynkach uległy znacznej poprawie. Obawy o rozlanie się greckiego kryzysu na kolejne kraje udało się zażegnać...?

Gazety o Grecji

Moim skromnym zdaniem nic z tego nie będzie, bo Grecy tę pomoc przepuszczą podobnie jak wszystkie otrzymane wcześniej unijne pieniądze. Nie znam wprawdzie szczegółów pomocy, która być może będzie jakoś szczególnie nadzorowana, ale czarno to widzę. Szczególnie po mojej ostatniej wizycie w Grecji (trochę napisałam w swoim wątku).

Grecja dla Europy stanie się takim worem bez dna, bo jest w strefie euro, a stabilność tej waluty leży w interesie Unii.

Edytowane przez amalfi

• 1 month później...
  • 1 month później...

Komunikat z Brukseli poszedł w eter: Gracja uratowana, banki zgodziły się umorzyć 50% długów! Hurrra!! Strefa euro ocalona!

A jaka jest prawda? Bankom podarowano 50% tragicznie źle zainwestowanego kapitału! Lobby bankowe znowu górą [woda na młyn bebe kinga]. Banki powinny popłynąć. Załóżmy, że ja zainwestowałem w greckie obligacje. Są teraz warte tyle co papier toaletowy, no może ten bardziej luksusowy, wielowarstwowy. Zainwestowałem i popłynąłem! No i co dalej? Ano moi sąsiedzi teraz muszą mi oddać połowę zainwestowanego kapitału. Ja podjąłem ryzyko a w dupę dostali sąsiedzi tylko dlatego, że mieszkamy w tym samym mrówkowcu czyli UE.

K.

Ja też dam linka ;) To mój wątek. Jak kto chce, to może poczytać (od postu numer 1473). Byłam w tym roku w Grecji. Ja to bym kija wzięła na to towarzystwo, a nie pomoc zapewniała.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130099-tygodnik-remontowy-szeregowca&p=4811471&viewfull=1#post4811471

cfany naród :)
Zarządzili referendum, w którym uwalą wszelkie plany oszczędnościowe, jak robili to od kilku lat. Cwany naród? Premier na pewno. Oddalił od siebie odpowiedzialność, Grecy odrzucą pomoc UE i pozostaną dwa scenariusze: albo Grecja ogłosi bankructwo z wszelkimi tego konsekwencjami, albo i tak dostanie pomoc ze strony instytucji finansowych nie dając nic w zamian. Ten drugi wariant mniej prawdopodobny, ponieważ płatnicy netto (zwłaszcza Niemcy) się na to nie zgodzą. Będziemy mieli Grecję poza strefą euro i spory kryzys finansowy i gospodarczy. Panie Sikorski, do roboty - wszak jeszcze dwa miesiące naszej prezydencji, pora się wykazać! A szanowny premier nie pomoże? No tak, przecież my jesteśmy poza strefą euro i nie mamy wpływu na unię w unii.

K.

No i czeka ich katastrofa. VAT podniosą z ... 10% na 14%.

I będzie można szkrobipiórka zwolnić z roboty.I nie będzie mógł wskazać kuzyna na swoje miejsce.

I na emeryturę pójdzie nie w wieku 61 lat a 63!

I wypłaty im obetną ,nie będą mieć na węgiel,ciepłe ubrania i ocieplanie budynków.

No po prostu katastrofa!

Niech sprzedadzą wyspy.Najpierw byłem przeciw ale teraz jestem za!