scota666 22.07.2011 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Witam wszystkich:D Potrzebuje pomocy nie wiem co robić opisze mój problem. Wybudowałem sobie na działce kominek użyłem wklad kominkowy niestety nie znam nazwy ale moge zrobic fotke zapłaciłem za niego około 1tyś. Obuowany cegłą klinkierową.Ponieważ nie miałem komina kupiłem nowy 4m z wkładem ceramicznym o średnicy f180 Kominek połączony jest pod kątem prostym do tego komina. Wszystko by było ok ale jeden problem jest jak chce dołożyć drewno to robie tak Na dole wlot otwarty oczywiscie szyber też uchylam lekko dzwiczki wszystko wporządku, ale jak otworze szeżej wlatuje do domku chmura dymu niewiem co jest nie tak chyba cos sknociłem podczas budowy:( Dodam jeszcze że pali sie ładnie w domku nic nieczuć dymu ,szybka czysta .Jak sie pali to aż chuczy pokj ma 16,5m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scota666 22.07.2011 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Czy możesz coś wiecej napisać komin stawiał mi wujas:( bo ja nie mam pojęcia on twierdzi że wszystko ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.07.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 robiłeś zdjęcia w trakcie budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scota666 22.07.2011 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 (edytowane) nie ale moge wszystko opisać i ewetualnie zaznaczyc na zdjeciach tylko co chcecie wiedzieć teraz siedze na działce .Komin był robiony zgodnie z instrukcją ateraz zrobilem pare fotek Edytowane 22 Lipca 2011 przez scota666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 22.07.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Za krótki komin do tego dodać podłączenie pod kontem prostym przy długości w twoim przypadku około 1m to najprawdopodobniej jest przyczyną cofki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 22.07.2011 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 A gdzie masz rewizję? Jeśli na zewnątrz to ją otwórz i zobacz czy cofa mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scota666 22.07.2011 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Tak, mam na dworze. Niestety ogień już zgasł, a nie chcę już rozpalać bo mój synek szykuje się do spania, a w razie co gdyby mi się cofło musiałbym wietrzyć w domu. Zobaczę jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 22.07.2011 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 (edytowane) Za krótki komin do tego dodać podłączenie pod kontem prostym przy długości w twoim przypadku około 1m to najprawdopodobniej jest przyczyną cofki . drzwiczek wyciorowych nie otwieraj, bo dopiero zakopcisz dom. Maciej postawił prawdopodobnie słuszną diagnozę. Na szybko możesz zamontować ok. 2m rury I w ten sposób upewnisz się czy docelowe przedłużenie komina pomoże. Jak nie chcesz przedłużać komina, to można zamontować elektryczny wyciąg spalin. są takie, które podnoszą ciśnienie nawet do 150 Pa. druga przyczyna to brak powietrza. Z pokoju 16m2 kominek wysysa powietrze w ciągu kilkunastu minut. Edytowane 22 Lipca 2011 przez margod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 22.07.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 przepraszam chciałem trochę poeksperymentować wirtualnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 22.07.2011 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 przepraszam chciałem trochę poeksperymentować wirtualnie Eksperyment na "cudzej skórze" ....ale intencje dobre. Zgoda z Margotem. Komin za krótki i brak "luftu". Można z tym żyć, trzeba się nauczyć obsługi. Można tak sądzić, skoro huczy przy paleniu z zamkniętymi drzwiami. Proponuję uchylać okno przy rozpalaniu, zostawiać rozszczelnione wszystkie okna , dopóki sie pali. Rozpalanie "od góry" . Ładujesz do kominka wszystko co masz , tylko odwrotnie. Durze na dno , i coraz drobniejsze wyżej . Drobne i podpałka na górę. Podpalasz i nie grzebiesz w kominku , nie otwierasz drzwi . Otwory doprowadzające powietrze do wkładu otwierasz na maksa , ewentualnie lekko uchylasz drzwi ,jak słabo sie rozpala. Jeśli nie "załapiesz" lub nie będzie cię to bawić - przedłóż komin . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scota666 22.07.2011 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Narazie pale tak jak piszesz naładuje raz i nie otwieram,z rozpaleniem niema problemu kawałek rozpałki troszke drewięka małego potem wieksze cztery klocki i z dwa brykiety podpalam zamykam i gitara.Ale komin przedłuże po wypłacie tylko mósze wyprubować z tą rurą bo niewiem ile przedłóżyć może 1m wystarczy?Co to znaczy brak "luftu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 22.07.2011 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Tragicznie krótki komin, nie eksperymentuj nadbuduj teraz kiedy są dobre warunki pogodowe. Czy przód czopucha w tym wkładzie jest wentylowany ? Wygląda jakby był szczelnie obmurowany cegłą / klinkierem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.07.2011 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Eniu pisał o innym sposobie palenia. Takim upraszczając od góry.To znaczy aby cały załadunek palił się od góry do dołu. To tak ogólnie można nazwać spalaniem cyklicznym.Czyli ładujemy, podpalamy i czekamy aż się wypali i potem od nowa.To stara zasada palenia w kotłach górnego spalania. A resztę już Wiesz od mojego szanownego kolegi internetowego Enia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scota666 22.07.2011 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Czy przód czopucha w tym wkładzie jest wentylowany ? Wygląda jakby był szczelnie obmurowany cegłą / klinkierem . Nie cegła klinkierowa nie dotyka żadnego elementu wkładu tak wyszło na zdjeciach jakby cegły sie opierały na nim ale tak nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 22.07.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Wybacz Mistrzowi.To takie "zboczenie" zawodowe. Widzi kominek i odrazu....No a przecież pytanie było konkretne, więc domyślam się że nie bedziemy tu analizować całego kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scota666 22.07.2011 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 śmiało pisać jak ktoś się czegoś dopatrzy na fotkach. Jeszcze mógłbym poprawić bo jeszcze nie wykączyłem całego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 22.07.2011 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 nie kuś... bo się okaże, że cały kominek masz do rozbiórki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scota666 22.07.2011 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Hihi to rozbiore człowiek całe życie się uczy lepiej poprawić niż potem cały czas patrzeć na spieprzoną sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 22.07.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 przede wszystkim musisz powiększyć wlot i wylot powietrza konwekcyjnego. Za cegłą szamotowa przydałaby się jakaś izolacja, bo grzejesz niepotrzebnie ścianę budynku. Kratki tzw dekompresyjme na różnych poziomach (jedna niżej, druga wyżej). Wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scota666 23.07.2011 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 ok zamówiłem już metr komina zobaczymy teraz od wlotu z kominka jest 240cm jak myślićie 340 wystarczy? Co myślicie o takim zakaczeniu? a jeszcze jedno chce zrobić wetylacje w pokoju niewiem czy wystarczy wykuć dziurę w sianie i zamontować wiatrak elektryczny i czy on ma wyciągac czy wdmuchiwać powietrze,czy ma być do góry czy nadole? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts