Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dym z Kominka Pomocy

scota666

Recommended Posts

Witam wszystkich:D

Potrzebuje pomocy nie wiem co robić opisze mój problem.

Wybudowałem sobie na działce kominek użyłem wklad kominkowy niestety nie znam nazwy ale moge zrobic fotke zapłaciłem za niego około 1tyś.

Obuowany cegłą klinkierową.Ponieważ nie miałem komina kupiłem nowy 4m z wkładem ceramicznym o średnicy f180

Kominek połączony jest pod kątem prostym do tego komina.

Wszystko by było ok ale jeden problem jest jak chce dołożyć drewno to robie tak

Na dole wlot otwarty oczywiscie szyber też uchylam lekko dzwiczki wszystko wporządku, ale jak otworze szeżej wlatuje do domku chmura dymu niewiem co jest nie tak chyba cos sknociłem podczas budowy:(

Dodam jeszcze że pali sie ładnie w domku nic nieczuć dymu ,szybka czysta .Jak sie pali to aż chuczy pokj ma 16,5m2.

100_5382_(800_x_600).jpg100_5385_(800_x_600).jpg100_5380_(800_x_600).jpg

Za krótki komin do tego dodać podłączenie pod kontem prostym przy długości w twoim przypadku około 1m to najprawdopodobniej jest przyczyną cofki .

drzwiczek wyciorowych nie otwieraj, bo dopiero zakopcisz dom. Maciej postawił prawdopodobnie słuszną diagnozę. Na szybko możesz zamontować ok. 2m rury I w ten sposób upewnisz się czy docelowe przedłużenie komina pomoże. Jak nie chcesz przedłużać komina, to można zamontować elektryczny wyciąg spalin. są takie, które podnoszą ciśnienie nawet do 150 Pa. :)

druga przyczyna to brak powietrza. Z pokoju 16m2 kominek wysysa powietrze w ciągu kilkunastu minut.

Edytowane przez margod

przepraszam chciałem trochę poeksperymentować wirtualnie ;)

Eksperyment na "cudzej skórze" :D ....ale intencje dobre.

Zgoda z Margotem. Komin za krótki i brak "luftu". Można z tym

żyć, trzeba się nauczyć obsługi. Można tak sądzić, skoro huczy przy

paleniu z zamkniętymi drzwiami. Proponuję uchylać okno przy rozpalaniu,

zostawiać rozszczelnione wszystkie okna , dopóki sie pali.

Rozpalanie "od góry" . Ładujesz do kominka wszystko co masz , tylko

odwrotnie. Durze na dno , i coraz drobniejsze wyżej . Drobne i

podpałka na górę. Podpalasz i nie grzebiesz w kominku , nie otwierasz

drzwi . Otwory doprowadzające powietrze do wkładu otwierasz na

maksa , ewentualnie lekko uchylasz drzwi ,jak słabo sie rozpala.

Jeśli nie "załapiesz" lub nie będzie cię to bawić - przedłóż komin .

Narazie pale tak jak piszesz naładuje raz i nie otwieram,z rozpaleniem niema problemu kawałek rozpałki troszke drewięka małego potem wieksze cztery klocki i z dwa brykiety podpalam zamykam i gitara.Ale komin przedłuże po wypłacie tylko mósze wyprubować z tą rurą bo niewiem ile przedłóżyć może 1m wystarczy?

Co to znaczy brak "luftu"?

Eniu pisał o innym sposobie palenia. Takim upraszczając od góry.

To znaczy aby cały załadunek palił się od góry do dołu. To tak ogólnie można nazwać spalaniem cyklicznym.

Czyli ładujemy, podpalamy i czekamy aż się wypali i potem od nowa.

To stara zasada palenia w kotłach górnego spalania.

A resztę już Wiesz od mojego szanownego kolegi internetowego Enia.

ok zamówiłem już metr komina zobaczymy teraz od wlotu z kominka jest 240cm jak myślićie 340 wystarczy?

Co myślicie o takim zakaczeniu?1714572119[1].jpg

a jeszcze jedno chce zrobić wetylacje w pokoju niewiem czy wystarczy wykuć dziurę w sianie i zamontować wiatrak elektryczny i czy on ma wyciągac czy wdmuchiwać powietrze,czy ma być do góry czy nadole?