Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie we Wrocławiu ;)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 225
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja bym też (tak jak ty) zrobiła drzwi do pralni z przedpokoju (takie suwane by nie zajmowały miejsca). Bo teraz mam wrażenie łazienki która jest przedpokojem z giga iloscia drzwi. Zaślepienie tamtej ściany przyda się pod kaloryfer z ręcznikami, a w pralni (w której tak czesto się nie przebywa - wiec nie będzie to jakoś kolidować) da może miejce na dodatkowy wieszak kaloryferowy na skarpetki i bielizne.

• 2 weeks później...

Witam!

Dom zapowiada sie BOSKO!

Uwielbiam nowoczesne bryły i wnętrza, u nas nie bylo możliwości budowy takiego domu, na szczęście we wnętrza urzędnicy już nie ingerują ;)

Piękne ispiracje, będę z ciekawością zaglądać!

Pozdrawiam serdecznie :

Karolina

• 2 weeks później...

Hej Karolinko :)

super bryła!!!

Uwagi:

Do mnie ta mini oranżeria nie przemawia, tak samo jak ten biały klocek na piętrze:-) On jest tak tylko "przyczepiony" do elewacji, czy w jakiś sposób powiększa pomieszczenie od wewnątrz?

Te trenaże może i ciekawie wyglądają, ale nie chciałabym mieć zielska na elewacji;) Może zamiast tego dać jakieś drewniane elementy elewacyjne?

• 3 months później...
Karola, z tego, co widzę, to zrezygnowałaś z tego wystającego klocka na jednej ścianie elewacji. Teraz zdecydowanie lepiej:-) Z technicznych rzeczy dotyczących budowy, to na niewiele się przydam:-(, ale wnętrzarsko jakbyś nie dawała rady to z przyjemnością:-) ;)

• 2 weeks później...

nie liczyłam osobno kosztów materiałów, więc nie umiem się odnieść. poza tym praktyczniej jest operować kwotami brutto. na pewno piasek najlepiej kupować od kierowców rozwożących piasek,a nie przez hurtownie.

stal - miałam w projekcie pod każdym rysunkiem szczegółów zbrojeń taką malutką tabelkę z podaną ilością w mb i kg. czy te dziwne zapisy 2#12 4#12 nie dotyczą przypadkiem liczby prętów o dł. 12 m? dopytaj architektki. a przeliczanie mb na kg znajdziesz w sieci, ja pamiętam, że wg PN to jest 0,222 kg na m dla średnicy 6 i 0,888 kg na m pręta o śr. 12, ale zazwyczaj hurtownie stosują "swoje" mniej korzystne dla kupującego przeliczniki, więc porównując wyceny z różnych hurtowni żądaj podania przelicznika kg/mb dla każdej średnicy, albo podawaj ile sztuk potrzebujesz i niech Ci robią konkretną wycenę na taką ilość.