Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie we Wrocławiu ;)

Recommended Posts

z drugiej strony (i nie chcę bronić swoich murarzy): czy te ekipy, które Ci dały niższe wyceny, miały wgląd we wszystkie rzuty zbrojeń? bo faktycznie 7 słupów to jest trochę roboty, u mnie były dwa. poza tym dwa stropy. a na przykład u mnie wieńce były szalowane, więc nie musiałam przepłacać za kształtki (systemowe szalunki tracone). warto porównać też ten element oferty. czy inne ekipy układają folię w wykopy pod ławy? albo taka rzecz: czy najpierw ubijają piasek warstwami i potem kopią pod rury kanalizacyjne, czy może układają rury, zasypują i ubijają? ten drugi sposób jest szybszy i "tańszy", ale często kończy się uszkodzeniem rur i sączeniem ścieków pod domem... trzeba zwracać uwagę na wszystko.

• Odpowiedzi 225
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no to przegięli i już :) skoro inne ekipy też masz z polecenia, to kieruj się intuicją - spotkaj się z gośćmi osobiście, porozmawiaj, podpytaj o rozwiązanie techniczne tego i owego. i moja rada - unikaj wykonawców, którzy robią wrażenie "cwaniaków", zazwyczaj to wrażenie ma pokrycie w rzeczywistości ;)

trzpienie miałam na poddaszu jako wzmocnienie ściany kolankowej, a słupy na parterze jako podparcie wieńca/stropu - nie wiem, jaka jest poza tym różnica

takie rzeczy jak wysokośc pomieszczeń i zabudowa podciągów to trzeba niestety przewidzieć przed przystąpieniem do budowy. myśmy przewidzieli, ale za to teraz będziemy mieć pewnie kłopot ze stromymi schodami :(

projekt fajny ale jak dla mnie garaż na 1 auto - za mało, no i do schodów jakoś tak daleko ( gromadka dzieciaków przebiegająca przez pokój, żeby wbiec na górę); fajna szafa w wiatrołapie i w garażu, bryła fajna (ale z podwójnym garażem też by było extra ;))

te płytki Refin graffiti myślicie, że same czy dodatkowo te bez wzoru ?? Ja właśnie dzisiaj przekonałam do tych bez wzoru (cenere lappato) męża -będą na podłodze u nas w wiatrołapie, kuchni i holu, są cudne

powiem tak: moim zdaniem to górne rejony stanów średnich :) przy pakiecie trzyszybowym parametry są fajne. jak mi podeślesz maila, to mogę Ci przesłać szczegółowe zestawienie z U dla każdego okna osobno. na antywłamaniowość nie zwracam uwagi, bo uważam, że jak ktoś się uprze, to i tak wejdzie. ale mają jakieś tam grzybki ;) jak spytasz p. Mariusza (bo pewnie od niego ta oferta), to Ci wszystko czytelnie wyjaśni. u mnie chyba dużo zdjęć okien (szczególnie z bliska) to nie ma.

Witam

wpadam z rewizytą - fajny domek budujecie ... będę czasami zaglądał ...

W oczekiwaniu na skompletowanie dokumentów do PnB rozesłałam zapytania do firm od reku:

Firma nr 1

cena 15 tyś

Firma nr 2

cena 20 tyś

Firma nr 3

cena od 27 do 32 tyś

Na razie mogę porównać tylko cenowo.... Ale opcja nr 2 wygląda chyba najlepiej :)

a napisałaś do Piczman'a ? z FM ? on zrobi Ci za 10 tyś i do tego GGWC za kilka tyś

Taki mały OT, ale mówi się trudno, gdyż warto :)

http://babeczkaa.blox.pl/resource/manvswomancolornaming.jpg

z tym to jakoś nie mogę się zgodzić ...

czy macie policzone OZC dla swojego domu ??

[quote=carolinka;5097132

W sumie 31887 zł (netto) cz jak się bierze z montażem to nie powinno być 8% vatu? Czy jest 23%? W ofercie dostałam 23%, co w sumie daje 39221zł Muszę zerknąć na forum do działu okien ;)

8% jest przy montażu

a te inspiracje pokoju dziecinnego ?

czyżbyście mieli 2x bliźniaki :D

Pozdrawiam

Konrad

• 1 month później...
hej nie wiem jak sie umawiałas z wasza pania arch. albo za co jej placisz ale moze powiedz jej np. prosze na jutro/pojutrze przygotowac wszystkie dokumenty do zlozenia o PnB podjade po nie i sama je złoże (moze wtedy sie zepnie i wszystko bedzie gotowe- bo tak jak sama ma je zlozyc to odklada i odklada) zreszta to by nie bylo zle jakbyscie to sami zrobili-przynajmniej masz 100% pewnosci ze bedzie juz zlozone:)

hej nie wiem jak sie umawiałas z wasza pania arch. albo za co jej placisz ale moze powiedz jej np. prosze na jutro/pojutrze przygotowac wszystkie dokumenty do zlozenia o PnB podjade po nie i sama je złoże (moze wtedy sie zepnie i wszystko bedzie gotowe- bo tak jak sama ma je zlozyc to odklada i odklada) zreszta to by nie bylo zle jakbyscie to sami zrobili-przynajmniej masz 100% pewnosci ze bedzie juz zlozone:)

Koktajl, testowaliśmy tę metodę ze swoim KB "no proszę pańśtwa, nie róbmy żartów, przecież co się pańśtwo będą kłopotać, ja tam jutro jestem to przy okazji wszytko złożę..." ludzie, dla których takie postępowanie jest chlebem powszednim, mają sprawdzoną reakcję na każdą możliwą zagrywkę klientów :(

szkoda w takim razie że ja żadnych "uczynnych" osób nie spotkałam (póki co) na swojej drodze:D moi arch. nie palili się aż tak do pomocy ale przynajmniej miałam wszystko na czas zrobione:) jak to mówią "nadgorliwość gorsza od faszyzmu"

carolinka ja nie mialam na myśli zeby szukac nowego architekta tylko powiedzieć tej Pani zeby wszystko przygotowała do złozenia a ty zrobisz to sobie sama skoro ona nie ma czasu pojechac do Urzędu:)

Strasznie mnie to rozwala bo po części to żyję z rozmów z ludźmi, a z nią się dogadać nie potrafię tak abym w końcowym efekcie była zadowolona. A z drugiej strony nie chce mi się teraz szukać nowego architekta, szczególnie, że nie ma gwarancji ,że nie będzie identyczny jak owa pani...

to nie twoja wina to babsko takie jest i powinno się jej unikać:(

jak już ten projekt w bólach się urodzi to daj go komuś zaufanemu do sprawdzenia w mojej "tylko adaptacji" były błędy konstrukcyjne!!!!!których nie wyłapali ani w starostwie ani KB dobrze że majster był mądry:)

na pozwolenie czekałam 45 dni bo w papierach były braki np. uzgodnienie zjazdu złe

zapomniała nam zaprojektować gaz i wodę projektowałam extra później