lasche 27.02.2012 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 z hydrauliką i elektryką nie pomogę ale serdecznie gratuluję złożenia papierów no i domku 5,5 litrowego rzecz jasna ...u na dom jest dobrze ocieplony a ostatnio forumowe koleżanki będąc z wizytą myślały, że mamy ogrzewanie podłogowe grunt to dobre ocieplenie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jana9 27.02.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Przeczytałam o twoich zmaganiach z pania Arch, jakbym czytała o sobie. Wyglądało to bardzo podobnie. Z założonych czterech miesięcy projektowania, wyszło dziewięć. Szczegółowego projektu elewacji nie mamy do dzisiaj. Na szczęście, po złożeniu projektu, PnB dostaliśmy bardzo szybko. Czego i Tobie życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 27.02.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 no to gratuluję złożenia papierów i obyś nie musiała już sie użerać z żadnym wykonawcą tak jak z arch. co do hydraulika tez nie pomogę bo całe ogrzewanie robi mi jedna firma, natomiast wode, kanalizację i całą armature zawiesi/zrobi tesc (też instalator z zawodu) więc przynajmniej tutaj troche zaoszczedze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 27.02.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 trudno powiedzieć - co ma wchodzić w skład instalacji elektrycznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 27.02.2012 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 nie wiem jak masz zamiar podjeść do sprawy elektryki (tu dam gniazdko, o tu tez a tam kontakt czy raczej wszystko juz masz przemyslane) ale my postanowilismy zrobic projekt elektryki-wszystkiego co moze byc w domu na prąd ( zaczynając od gniazdek i kontaktów przez wszystkie wejscia RTV ,internet,sceny swietlne, alarmy, gdzie będzie podłączona pompa ciepła a gdzie rekuperator-tez potrzebuja przeciez wtyczki:)) generalnie wszystko od salonu przez pralnie kotłownie i garaz az po sypialnie na górze ( np. w kazdej RTV-nienawidze tv w sypialni i miec go nie bede ale wole sie zabezpieczyć na przyszłość:)moze i ty powinnas poszukac kogos kto Ci w tym pomoże? (od razu dostałabys wykaz wszystkiego co trzeba kupic i nie musialabys sie zastanawiac ile tego a ile tamtego:) temat elektryki to temat rzeka-mysle ze musisz pogadac z kims bardziej rozeznanym w temacie bo my to chyba wszystkie wolimy od razu do wnętzr przejść a nie takimi przyziemnymi rzeczami jak prąd się zajmować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 27.02.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 Projekt elektryki powinien Ci zrobić projektant wnętrz, na etapie koncepcji wnetrza:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 27.02.2012 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 carola, ilość niezbędnych materiałów powinien Ci wyliczyć elektryk:) Z nim ustalasz stawkę za robociznę. Co kosztów materiałow to mogą być takie same jak za robociznę. Oczywiście wszystko zależy od tego jaki osprzęt wybierzesz. Chyba najlepiej jak wypowiedzą się u Ciebie dziewczyny, które elektrykę mają już za sobą Co do kuchni, to rzeczywiście wyszła super!!! jeszcze nie jest do końca skończona, zostały do zrobienia oświetlenie podszafkowe i szkło pomiędzy szafkami. Ale ze stolarza jestem zadowolona:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 27.02.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2012 elektryka plus 10.000 materiał i plus 4.000 osprzęt z terminem odbioru gazu to wpisz taki kiedy powinnaś już mieć zrobioną kotłownię i uruchamiać piec jeśli będzie opóźnienie to Ci przesuna termin i już trzymam kciuki za PnB:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.02.2012 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Carolinka - p. Mietek Ci wyliczy wszystkie materiały i załatwi w dobrej cenie, luz poza tym on jest skarbnicą dobrych rad, jeśli chodzi o rozmieszczanie gniazdek, światełek itp. moja rada co do oświetlenia: zauważ, że brama garażowa po otwarciu będzie zachodzić na sufit - lepiej przenieść jedno światło na ścianę. i dałabym górne światło nad stołem w jadalni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 28.02.2012 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 ilość materiałów p.elektryk SOBIE wyliczy potwierdzam słowa Tataraczka ale nie że zrobi Ci zestawienie materiałów tak to było w erze zestawienie osprzętu tak dostaniesz i schematy instalacjipotwierdzam również że umie doradzić od strony praktycznej gdzie powinny być lampy gniazdka itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.02.2012 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 tzn jak będzie robić instalację, to policzy ile czego mu trzeba. ale raczej nikt się nie rwie, żeby liczyć zapotrzebowanie materiału sobie a muzą lub konkurencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 28.02.2012 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 o system inteligenty czy "tylko troche inteligentny" musisz popytać w konkretnych punktach sprzedaży-myślę że we Wrocławiu jest ich sporo- producent ma za zadanie cos produkowac a nastepnie dystrybouwać (szczegolnie duze firmy mam na mysli)wieć dziwne by było gdyby tez i to zamontowali. projeknant na pewno Ci doradzi gdzie dac kontakt a gdzie lampę ale oprócz tego jest cała masa innych rzeczy (np. ogrzewanie, wentylacja?, klimatyzacja?, odkurzacz centralny?cała skrzynka elektryczna itp itd) a w tym juz Ci na pewno nie pomoże więc ja na pomoc projektanta w zakresie elektryki za bardzo nie liczyła. poszukaj elektryka z referancjami który zna sie na wszystkim.wiem także ze projekt elektryczny kosztuje i to niemalo ale jesli wszystko bedzie zrobione zgodnie z nim to juz zawsze bedziesz wiedziala gdzie jaki kabel idzie i nie bedziesz miec np. problemu czy tu mozna wbic gwóźdź na obrazek lub powiesić półke? ( mozna robic zdjecia ale wtedy wyjda ich setki i czasem znalezienie czegos moze byc frustrujące) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 28.02.2012 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 inwestycja w system inteleigentny nie zworic sie (jesli mozna w ogole brac ten aspekt w kategoriach zwracania sie) to ze wylaczy za ciebie swiatlo gdzies nie oznacza ze mniej prądy zuzyjesz bo jednoczesnie on sam go zuzywa nie mówiąc ile msisz na dzien dobry wydać kasy zeby go miec. tak naprawde mało ludzi ma naprawde inteligentne domy-wiekszosc to ma namiastke (zreszta ja tez bede miec tylko kilka opcji)Aby byl on w pelni "inteligentny" trzeba naprawde masę rzeczy zamontować i sprzęgnąc ze sobą. My np. bedziemy miec bardzo rozbudowany alarm z wiloma funkcjami (wykrwanie czy okna sa otwarte, elektrozawór tez podłaczony do alarmu, wyłaczanie korków oprocz tych od lodówki i alarmu tez bedzie zalatwiał alarm) ogrzewanie- pompy ciepla w ogole nie chcemy z niczym łaczyc poniewaz im mniej ingerencji w urządzenia "obce"tym lepiej (PC w ogole nie trzeba obslugiwac tylko raz na jakis czas regulacja wiec sami sobie to zrobimy tak samo z WM) sceny swietlne- do tego mozna kupic osobny system który juz nie jest taki drogi. zreszta gdybys chciala naprawde dom inteligentny to musialabys przygotowac worek z kasa bo w portfelu by sie na pewno nie zmiescila:D kazdy musi podjąc decyzje co chce na podstawie własnych potrzebmętlik to dopiero zaczniesz miec jak sie zacznie budowa:) wiem ze najlepiej jest miec z góry już podjęte decyzje co by potem czasu nie marnowac- mnie tez sie wydawalo ze juz wszystko wiemy co chcemy (o naiwności:)) ale czasem niektóre rzeczy wychodzą na bieżąco i trzeba podejmować decyzje na "szybca";) najwazniejsze abys dobrze wybierala wykonawcow-sprawdzonych i znających sie na fachu- reszta jakos sie ulozy:)natomiast co do WM nie pomoge bo u mnie będą schowane pod sufitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.02.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 Chodzi mi o układanie styropianu w warstwie podłogi, jak przez pomieszczenie przechodzą rury od wod-kan lub (tak jak planujemy) went. mech parteru będzie w podłodze piętra... To jak się to przykrywa styro? Docina się styro do kształtu tych rurek? Czy jak? Jakoś nigdzie nie trafiłam na zdjęcia jak to powinno wyglądać.. Kto podpowie? z rurami od wm to nie wiem, bo u nas będą pod sufitem podwieszonym. natomiast co do rur z wodą - płyty styro układa się miedzy nimi, docina, jeśli to możliwe, a żeby nie było szczelin itp, to można w nie wsypywać drobny, przesiany piaseczek popatrz szczegółowo po dziennikach - jest mnóstwo fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 28.02.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 z mojego archiwum (nie pamiętam, od kogo te foty kopiowałam, mam nadzieję, że nikt się nie obrazi): Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 28.02.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 nie wczytywałem się dokładnie - nie wiem kto i jak Ci robi projekt - do PnB musisz mieć projekt domu wraz z wszytskimi instalacjami - mój kupiony gotowiec miał wszystko - przy projekcie indywidualnym projektant sam rysuje wszystko lub zleca poszczególne instalacje innym projektantom mój elektryk powiedział że jak na gotowy projekt instalacja elektryczna była sensownie zaprojektowana - ale i tak finalnie robi się / wykonuje instalację z wieloma zmianami które wychodzą "na budowie" z "inteligentnych" spraw będę miał centralne sterowanie roletami i wszystko spięte tak by w przyszłości wpiąć 1 sterownik i móc sterować wieloma rzeczami / obwodami elektrycznymi przez interface www - nie mam zamiaru kupować niczego firmowego - najlepsze są indywidualne rozwiązania i sterowniki dedykowane (indywidualnie programowane)taki sterownik będę miał do WM - właśnie bedziemy robić 2 czerpnię - jedna będzie od północy a 2 od południa - szczegółowo opisał to Jasiek71 w moim DB w jednym z ostatnich wpisów #838co do WM - nie bardzo widzę możliwość puszczenia kanałów w podłodze - o ile rury od kanalizacji 50 lub 100 uda Ci się schować w warstwie styropianu to z WM będzie już znacznie gorzej - rury czym szersze do WM tym lepsze - u mnie wszystko na 150 i 200 idzie - lepiej wybudować parter o 1 bloczek wyższy i puścic wszystko w podwieszanym suficie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakula 28.02.2012 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2012 U mnie kanały od WM będą szły w podłodze piętra wysokość 5cm szerokość 20 albo 25cm. Są nieco droższe od tych tradycyjnych ale u mnie nie dało sie zrobić nic wyżej ze względu ma WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nadulka 29.02.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Cześć Carolinka:)Znalazłam wreszcie twój dziennik,w wolnej chwili przeczytam.Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.02.2012 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 sufit podwieszany może być plaski i w praktyce nie odróżnisz go od standardowego pytanie ile zaplacisz za WM w tej firmie z tymi kanalami - dodatkowo wyjścia z podłogi bedą musiały być w ścianach ? obstawiam ze grube K PLN zaplacisz .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.02.2012 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Już zejścia z samej góry są lepsze, mniej konfliktowe i tańsze .Ale każdy robi inaczej, inwestor tylko za to płaci .Ja od płaskich w podłodze pietra uciekam jak najdalej . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts