Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie we Wrocławiu ;)

Recommended Posts

Piczman... lejesz miód na moje serce ;) podnieśliśmy parter, żeby mieć miejsca na rury pod sufitami podwieszonymi. okazuje się, że jednak nie podnieśliśmy o dość dużo i gdzieniegdzie trzeba będzie robić zabudowy kanałów i już sobie plułam w brodę, że trzeba było dawać kanały po podłodze poddasza - i schody byłyby wygodniejsze, i sufity parteru tańsze. ale jak fachowiec mówi, że płaskie w podłodze są be, to tego się będę trzymać i humor tym sobie poprawiać :)

• Odpowiedzi 225
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wyszczególnij za co ja chciałem te 20 tyś i porównaj do tego co Ci zrobi Twój wykonawca zamiast pisać głupoty .

Ja bym Ci zrobił to samo za max 14 tyś, ale myślę że wyszło by taniej .

No ale co będziemy rozpamiętywać, wygrał marketing i czyszczenie rur sztywnych :D

Wolałabym kupić już gotowy dom do wykończenia (początkowo rozważaliśmy taką opcję), lecz niestety nie ma gwarancji, co do użytych przez dewelopera materiałów i jakości wykonania - dlatego też zdecydowaliśmy się budować sami. i szykuje się droga przez mękę, lecz po prostu trzeba przeżyć. I tyle.

i zrobiłabyś błąd. codziennie mijam 4 razy 2 osiedla budowane przez deweloperów i żal mnie ogarnia. ławy lane w wykopy bez folii nawet w upały. stropy wylane i zostawione same sobie - żadnej tam pielęgnacji betonu nie uświadczysz. gołe ściany i stropy bez dachu stoją sobie i mokną oraz przemarzają całą zimę, albo gołe więźby... elewacje ocieplane przy minusowych temp.... to już lepiej zostan inżynierem i sobie przypilnuj, żeby wszystko było dobrze :) przynajmniej wiesz, za co płacisz.

ja mam właściwie wszystko przygotowane pod beton- i okna i drzwi wewnetrzne. mam juz wykonawcę i podaną cenę tylko te dylematy:)właśnie z plamami i peknięciami.zastanawiam sie czy zamiast 15 cm betonu nie wylac 13,5 cm tak zeby w przyszlosci ewentualnie jeszcze cos na to szło położyc hahaha

teraz doczytałam te linki- z tym że to jest tylko imitacja betonu o grubości od 3 do 8mm a ja chce wylać beton (grubośc wylewki 15cm)

Edytowane przez koktajl

a czy myslałas jednak aby dać rury na parterze pod stropem i obudowac je cześciowo? mam na mysli że pociągniesz rury wzdłuż ścian i okien (oczywiscie wszystko trzeba uzgodnic z firmą od wentylacji w którym miejscu wlot a gdzie wylot) i tylko tam dasz obudowę. w ten sposób uzyskasz taka "opaskę" wkoło np. salonu. Mogłabyś ukryć karnisze na firany. Ma tak zrobione m.in Emiranda.W kuchni dałabys je bezpośrednio nad meblami kuchennymi i wtedy zlicowałabys meble kuchenne k-g (nie musialabys myc góry mebli kuchennych z kurzu-kolejny argument:)), w pomieszczeniach technicznych albo obudowalbys je cześciowo albo zostawila w ogole bez obudowy:) nie wiem czy w ogole czy takie rozwiązanie podobaloby Ci sie estetycznie ale zawsze byloby mniej problematyczne przy wykonaniu WM no i prawdopodobnie tansze:) - ja u siebie bede miec tak samo-w salonie "opaska" z tym ze ja po obnizeniu w miejscu opaski bede miec 2.7-2.8 a posrodku 3 metry. Ja chce miec jak najmniej zabudowy k-g gdziekolwiek i dlatego tylko rury beda obudowane.

gratuluję złożenia papierów:):):) z praktyki umowę pewnie teraz ku Twojemu zdziwieniu podpiszesz, kto w SP zajął się sprawą?

podłoga parteru co najmniej dziwna za dużo tego wszystkiego, wyjdzie Ci drożej, a ostatnia warstwa 4cm jeśli chcesz podłogówkę to za mało, pytałabym jednak budowlańca bo może to wynika ze specyfiki projektu

co to za bank który chce faktur F? jeśli masz wybór wybierz jakiś inny (jednego bankowca mogę polecić:)) bo mogą być problemy z uruchamianiem kolejnych transz no i sporo jeśli nie większość ekip "od wykończenia" nie chce z fakturą

hej chyba nie do mnie miał być adresowany ten powyższy post ale o nic:) my budowę też częściowo finansujemy z kredytu i rozliczamy się własnie na podstawie faktur. Faktur musimy miec aby pokrycs 70 % kredytu czyli np. jesli ktos ma 100 tys kredytu to faktur musi miec na 70 tys a nie na całe sto. Zalezy komu co bardziej odpowiada. Moja kolezanka ma problem z wyplatą kolejnej transzy bo wedlug banku wydala za malo pieniędzy (robią fotki) gdyby rolziczała sie na podstawie faktur moglaby udowodnic ze wyda atyle i tyle pieniedzy a tak powiedzieli ze o jeszcze nieskonczone i to i tamto ( a czasem bywa tak ze wyskakauja dodatkowe koszty o ktorych wczesniej nie pomyslelismy a golym okiem dla laika z banku nie widac). generalnie kazde rozwiązanie ma plusy i minusy. natomias co do kreydtow samych w sobie to kryteria byly juz zaostrzone w porowaniau z tym co bylo np w 2007 a od tego roku jeszcze bardziej je zaostrzono.Mysle ze moglabys sie zaczac rozgladac za kredytem (jak juz ma zlozone PnB to nie moze to dlugo potrwac) bo naprawde nie tak szybko sie go dostaje (juz nie mówiąc ile trzeba czekac w poszczegolnych urzedach na papierki)

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 3 weeks później...

działeczka .... wsi spokojna ... wsi wesoła ... jak wy tam postawicie swój domek będzie niezłą atrakcją ;)

łazienka bardzo ładna ...

jeśli chodzi o czarne dodatki to mi one akurat nie zabardzo leżą w tej kompozycji

najfajniejsza półka ta moim zdaniem

12.jpg

saunę robiłbym na zamówienie lub we własnym zakresie tak by wypełniła całą wnękę

co do żyrandola ... my u siebie w domu wogóle zrezygnowaliśmy z tego zbędnego przedmiotu ... będą światła w suficie wszędzie