Tatarak 29.02.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Piczman... lejesz miód na moje serce podnieśliśmy parter, żeby mieć miejsca na rury pod sufitami podwieszonymi. okazuje się, że jednak nie podnieśliśmy o dość dużo i gdzieniegdzie trzeba będzie robić zabudowy kanałów i już sobie plułam w brodę, że trzeba było dawać kanały po podłodze poddasza - i schody byłyby wygodniejsze, i sufity parteru tańsze. ale jak fachowiec mówi, że płaskie w podłodze są be, to tego się będę trzymać i humor tym sobie poprawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.02.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Wyszczególnij za co ja chciałem te 20 tyś i porównaj do tego co Ci zrobi Twój wykonawca zamiast pisać głupoty . Ja bym Ci zrobił to samo za max 14 tyś, ale myślę że wyszło by taniej . No ale co będziemy rozpamiętywać, wygrał marketing i czyszczenie rur sztywnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.02.2012 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Piczmanie, przepraszam i zwracam honor pisząc posta rzuciłam okiem na podsumowanie Twojego maila. Wyceniłeś naszą wentylację na 12-13 tyś, a razem z gwc wychodziło jakieś 19 tyś Ufff, już się bałem że mnie stąd pogonisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 29.02.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2012 Wolałabym kupić już gotowy dom do wykończenia (początkowo rozważaliśmy taką opcję), lecz niestety nie ma gwarancji, co do użytych przez dewelopera materiałów i jakości wykonania - dlatego też zdecydowaliśmy się budować sami. i szykuje się droga przez mękę, lecz po prostu trzeba przeżyć. I tyle. i zrobiłabyś błąd. codziennie mijam 4 razy 2 osiedla budowane przez deweloperów i żal mnie ogarnia. ławy lane w wykopy bez folii nawet w upały. stropy wylane i zostawione same sobie - żadnej tam pielęgnacji betonu nie uświadczysz. gołe ściany i stropy bez dachu stoją sobie i mokną oraz przemarzają całą zimę, albo gołe więźby... elewacje ocieplane przy minusowych temp.... to już lepiej zostan inżynierem i sobie przypilnuj, żeby wszystko było dobrze przynajmniej wiesz, za co płacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 01.03.2012 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 czy nadal jestes zdecydowana na beton? jeśli tak to czy masz już wykonawcę i czy rozmawiałaś z kimś kto ma beton w domu?usilnie poszukuję kogoś kto odpowie mi na dwa pytania- jak z nasiąkliwością betonu po zaimpregnowaniu i czy komuś coś pęka ale cichosza wszędzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 01.03.2012 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 (edytowane) ja mam właściwie wszystko przygotowane pod beton- i okna i drzwi wewnetrzne. mam juz wykonawcę i podaną cenę tylko te dylematy:)właśnie z plamami i peknięciami.zastanawiam sie czy zamiast 15 cm betonu nie wylac 13,5 cm tak zeby w przyszlosci ewentualnie jeszcze cos na to szło położyc hahaha teraz doczytałam te linki- z tym że to jest tylko imitacja betonu o grubości od 3 do 8mm a ja chce wylać beton (grubośc wylewki 15cm) Edytowane 1 Marca 2012 przez koktajl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 01.03.2012 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 A kto Ci to będzie robił? i za ile? Jeśli można wiedzieć? wysłałam na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 01.03.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 podłogówka w "wylewce wyrównawczej", która powinna mieć chyba min. 5,5 cm. ale te podłogi parteru to masz coś pokombinowane... chudziak - izolacje - płyta żelbetowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 01.03.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2012 a czy myslałas jednak aby dać rury na parterze pod stropem i obudowac je cześciowo? mam na mysli że pociągniesz rury wzdłuż ścian i okien (oczywiscie wszystko trzeba uzgodnic z firmą od wentylacji w którym miejscu wlot a gdzie wylot) i tylko tam dasz obudowę. w ten sposób uzyskasz taka "opaskę" wkoło np. salonu. Mogłabyś ukryć karnisze na firany. Ma tak zrobione m.in Emiranda.W kuchni dałabys je bezpośrednio nad meblami kuchennymi i wtedy zlicowałabys meble kuchenne k-g (nie musialabys myc góry mebli kuchennych z kurzu-kolejny argument:)), w pomieszczeniach technicznych albo obudowalbys je cześciowo albo zostawila w ogole bez obudowy:) nie wiem czy w ogole czy takie rozwiązanie podobaloby Ci sie estetycznie ale zawsze byloby mniej problematyczne przy wykonaniu WM no i prawdopodobnie tansze:) - ja u siebie bede miec tak samo-w salonie "opaska" z tym ze ja po obnizeniu w miejscu opaski bede miec 2.7-2.8 a posrodku 3 metry. Ja chce miec jak najmniej zabudowy k-g gdziekolwiek i dlatego tylko rury beda obudowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 02.03.2012 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 gratuluję złożenia papierów:):) z praktyki umowę pewnie teraz ku Twojemu zdziwieniu podpiszesz, kto w SP zajął się sprawą? podłoga parteru co najmniej dziwna za dużo tego wszystkiego, wyjdzie Ci drożej, a ostatnia warstwa 4cm jeśli chcesz podłogówkę to za mało, pytałabym jednak budowlańca bo może to wynika ze specyfiki projektu co to za bank który chce faktur F? jeśli masz wybór wybierz jakiś inny (jednego bankowca mogę polecić) bo mogą być problemy z uruchamianiem kolejnych transz no i sporo jeśli nie większość ekip "od wykończenia" nie chce z fakturą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tatarak 02.03.2012 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 zdecydowanie odradzam rozliczanie się z transz fakturami. nam Nordea przysyła rzeczoznawcę, ktory robi fotki i stwierdza postęp robót. Wizyta kosztuje ok 150 zł i na pewno wychodzi taniej niż "VAT na wszystko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 02.03.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2012 hej chyba nie do mnie miał być adresowany ten powyższy post ale o nic:) my budowę też częściowo finansujemy z kredytu i rozliczamy się własnie na podstawie faktur. Faktur musimy miec aby pokrycs 70 % kredytu czyli np. jesli ktos ma 100 tys kredytu to faktur musi miec na 70 tys a nie na całe sto. Zalezy komu co bardziej odpowiada. Moja kolezanka ma problem z wyplatą kolejnej transzy bo wedlug banku wydala za malo pieniędzy (robią fotki) gdyby rolziczała sie na podstawie faktur moglaby udowodnic ze wyda atyle i tyle pieniedzy a tak powiedzieli ze o jeszcze nieskonczone i to i tamto ( a czasem bywa tak ze wyskakauja dodatkowe koszty o ktorych wczesniej nie pomyslelismy a golym okiem dla laika z banku nie widac). generalnie kazde rozwiązanie ma plusy i minusy. natomias co do kreydtow samych w sobie to kryteria byly juz zaostrzone w porowaniau z tym co bylo np w 2007 a od tego roku jeszcze bardziej je zaostrzono.Mysle ze moglabys sie zaczac rozgladac za kredytem (jak juz ma zlozone PnB to nie moze to dlugo potrwac) bo naprawde nie tak szybko sie go dostaje (juz nie mówiąc ile trzeba czekac w poszczegolnych urzedach na papierki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuszka 06.03.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Karolinka, na Złotnikach się budujecie? tak po krajobrazie patrzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuszka 06.03.2012 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Tak się akurat trafiło a to witam sąsiadkę my też na Zlotnikach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 06.03.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 Często koło Was przejeżdżam:D:D jak jadę na Stabłowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 06.03.2012 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2012 To prawda Karola:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 16.03.2012 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 .....profilaktycznie - POZDRAWIAM GORĄCO!!!! ) .... ja chciałem w tym miejscu "zaprotestować" ... u Was dziś ma być 18 stopni .... a jutro nawet 20 ... (w cieniu) co oznacza ze do słońca 25? może więcej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda 34 06.04.2012 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 http://foto0.m.onet.pl/_m/5849ee7c8584e7ecd887980d0c8536d4,21,19,0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 23.04.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2012 działeczka .... wsi spokojna ... wsi wesoła ... jak wy tam postawicie swój domek będzie niezłą atrakcją łazienka bardzo ładna ... jeśli chodzi o czarne dodatki to mi one akurat nie zabardzo leżą w tej kompozycji najfajniejsza półka ta moim zdaniem saunę robiłbym na zamówienie lub we własnym zakresie tak by wypełniła całą wnękę co do żyrandola ... my u siebie w domu wogóle zrezygnowaliśmy z tego zbędnego przedmiotu ... będą światła w suficie wszędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czuszka 26.04.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2012 łazeinki wyglądają fajnie. cieszę się ze na tej "wsi spokojnej i wesołej" przybedzie kolejny nowy domek i poproszę namiar na pana od kozy, moze mleko mozna będzie kupić. nasi sąsiedzi mają kury więc zapowiada się życie w stylu eko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts