Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie we Wrocławiu ;)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 225
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a ja coraz bardziej przekonuje się do tego że nie ma w tym niczego skomplikowanego i większość rzeczy jest robionych tak by nie było "problemów" nawet tam gdzie jest problem ... finalnie albo się coś zmienia, coś poprawia coś czymś zastępuje lub zamiata pod dywan by widać nie było - tylko po to by było jak najmniej problemów z oddaniem budynku do użytkowania - i nie mam tu na myśli gorszego wykonawstwa czy używania gorszych materiałów - chodzi mi tylko i wyłącznie o te rzeczy "na papierze" dla urzędasów

Hej - bardzo ładne zestawienie kolorystyczne w obu wizualizacjach łazienki :) wiesz już, jakie materiały miały by tam być użyte?

w obu wersjach zmieniłabym jedną rzecz - zamiast "półeczki na domestosa" zrobiłabym zamykaną szafkę/szafki, będą co prawda płytkie, ale dadzą efekt porządku - nie do przecenienia :)

takie coś mam na myśli np.:półka nad wc.JPG

ja popieram twojego faworyta:) dla mnie im mniej kafelek tym lepiej;)

a nad tą półeczką zamykaną któą propnowała Tatarak to na twoim miejscu bym się naprawdę zastanaowiła. Moze i pralnia będzie blisko ale latać do niej po np płyn do WC będzie upierdliwe. Tak za kazdym razem wyciągniesz i psikniesz (na odświeżacz powietrza też bedzie miejsce:)) po za tym możesz trzymac podręczna scierke do umycia wc czy umywalki- z doświadczenia wiem że jak jest pod ręką to człowiek przemyje raz dwa a jak ma gdzieś po to iść to mu się nie chce i to odwleka

• 2 weeks później...
to naprawdę nie dużo - w zależności od betoniarki jesli dobrze pamiętam (ostatni raz przy betoniarce stałem z bliska ok 15 lat temu) idzie ok 1,5 worka (dawniej worki były po 50 kg - teraz są mniejsze) czyli jakieś 70-80 kg czyli z tego co masz zrobią ok 10-12 betoniarek zaprawy - czyli wszystko w normie

Carolinka - uczulam Cię, że "dysperbit" to żadna izolacja, a zaledwie grunt pod nią. żeby zrobić poprawnie izolację fundamentów, musisz znać warunki hydrogeologiczne na swojej działce - jak wysoko poziom wód, czy woda pod ciśnieniem itp. - i do tego dostosować rodzaj hydroizolacji. u nas przy wodzie dochodzącej wg geotechników do 1,5 m poniżej gruntu, zrobiliśmy hydroizolację z substancji izohan izobud wm w 2 warstwach na podkładzie z izohan dysperbit (czy jakoś podobnie). wykonawcy przeważnie tu idą na łatwiznę "bo tak się zawsze robi", ale to b. ważny etap i nie można go sobie odpuścić.

a drutu wiązałkowego to będziesz dokupować jeszcze parę razy :)

u mnie ta sama sytuacja a nawet gorzej-dom pośrodku wsi na ostatniej wolnej działce na tej części ulicy a prąd będą ciągnąc ze słupa oddalonego o 300m. termin-najpoźniej czerwiec 2013... szkoda gadać.mamy nadzieje zeda sie szybciej. kiedys słyszałam od kogoś taką teorię że jak by sie chciał prąd budowlany to szybko go podłączą a jeśli się chce od razu normalny to trzeba czekać(niby taka złośliwość z ich strony) nie wiem jak u ciebie ale u mnie by sie zgadzało-na czas budowy korzystamy z prądu moich rodziców i nie potrzeba nam budowlanej taryfy ale nie wiem czy to bajka czy cos w tym faktyznie jest;)

a nam wyliczyli na cos powyzej 10 tysiecy z czego mmamy zaplacic cos kolo 2500:) reszte pokrywa tauron hahah jak przywala rachunki za prąd to szybko sobie ta "inwestycję"odbiją:)

aaaa czyli widzisz ty też chcesz od razu prąd na normalnej taryfie a niebudowlanej:)czyli może faktycznie jest w tym jakieś ziarnko prawdy:) najgorzej będzie w zimie gdy będzie porobione mnóstwo rzeczy i nie bedzie ogrzewania. np jak wygrzac wylewki? juz nawet nei mówie ze my planowalismy sie przeprowadzic na koniec roku-chyba możemy sobie od razu darować...

hej wczoraj biadoliłam a dziś sie okazało ze podobno juz odbył sie przetarg i wybrano firmę do przyłącza naszego domku i mają sie z nami w niedługim czasie kontaktować:) zobaczymy czy tak faktycznie będzie bo jesli tak to możliwe że do kilku miesiecy (oby proszę proszę) będziemy mieli prąd:)

nawiasem mówiac nie znam żadnego projektanta który mógł by Ci pomóc ale może trzeba jeszcze znaleźć kogoś kto wytłumaczyłby (siłowo:))waszej pani Archi. zasady współpracy? ja nie mam aż tylu pokładów cierpilwości i juz dawno skopałabym jej zadek:D

jedna podpowiedz - nie ołaca się tak naprawdę wszytskiego zamawiać w 1 miejscu - obniżaja cenę na 1 a na 2 Cie koszą ... sumarycznie oczywiscie oferty miedzy hurtowniami warto porównywać - i dla oszczedności czasu też takie rozwiązanie jest OK - ale ja każdy jeden zakup rozpatrywałem indywidualnie - i zawsze odnosiłem się do cen internetowych - niejednokrotne kupowałem taniej niż w sieci