Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie we Wrocławiu ;)

Recommended Posts

• Odpowiedzi 225
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja miałam takie rozbieżności przy zakupie stali na fundamenty - musiałam hurtowni wytknąć, że wg normy polskiej stal ma określoną wagę przy danej grubości prętów i dowieźli brakujący materiał (było o ok. 1/3 za mało!).

a kupując stal później to już w każdej hurtowni podawałam, że liczę wg takich norm i interesuej mnie cena za określoną ilość prętów/wagę. bo w praktyce każda hurtownia ma własne normy, a te które mają niskie ceny często mają bardzo ciężką stal ;)

Witam Sąsiadkę :)

Dopiero trafiłem na ten dziennik, ale z tego co widzę, to mieszkam jakoś 2 ulice od Waszej budowy, więc będę obserwował rozwój w dzienniku i na żywo. Chyba nawet kiedyś zastanawialiśmy się nad kupnem tej działki ;) Ostatecznie jednak padło na inną i planujemy start w sierpniu na wschodniej części tego samego osiedla.

Kiepska sprawa, ale uszy do góry, ja proponuje jeszcze poszukać nowej ekipy, do zimy zostało trochę czasu...

U nas też adaptacja niespodziewanie tak się przeciągła, że zamiast zaczynać w marcu, mamy zacząć w sierpniu (i wciąż jeszcze czekamy na PnB), a rozmowy z ekipami rozpoczęliśmy dopiero 3tyg temu... w najgorszym wypadku można zrobić przed zimą stan zero i zabezpieczyć, fundamentom dobrze zrobi jak się trochę uleżą....

Carolinka - przykra sprawa, ale masz rację, że strach budować z byle kim. nie załamuj się, na wiosnę zaczniecie wcześnie i jesienią już będziecie instalacje w środku zaczynać. masz dużo czasu, żeby znaleźć dobrą ekipę.

Bacardi - ale macie już umowę z AI? czy jednak kogoś innego wybraliście?

Tatarak AI robi bardzo dobre wrażenie, ale dał trochę wysoką cenę (choć pozostałe niskie też nie były - okazuje się że mamy sporo słupów i wieńców) i nie robi dachu, a ze względu na napięty harmonogram do końca roku, wolelibyśmy aby całość robiła jedna ekipa.

Jutro mamy mieć ostateczne ustalenia z ekipą która pracowała u naszych znajomych, jak się dogadamy, to AI będzie wolny i może to by była jednak dobra opcja?

też szukaliśmy najpierw ekipy, która by zrobiła murarkę i dach, ale po fakcie jestem zadowlona, że tak nie wyszło. dzięki temu miałam doskonałych murarzy i świetnych dachowców, a czytając o perypetiach wielu ludzi (i patrząc na domy w sąsiedztwie, które były stawiane przez jedną ekipę do dachu włącznie), dochodzę do wniosku, że złożyło nam się najlepiej jak mogło. tzn może i są murarze, co robią bezbłędne obróbki dekarskie etc., ale raczej nie jest to norma ;)

• 2 weeks później...

Nadal martwi mnie nasza arch - nadal nie mamy złożonych dokumentów do zgłoszenia przyłączy wod-kan i prądu i pnb zjazdu. Niestety pani arch obecnie choruje, leczy się itp itd. Na razie w budowie to nam nie przeszkodzi, mam nadzieję, że wyrobimy się z tym do czasu aż przyłącza BĘDĄ potrzebne.... Proszę trzymajcie kciuki :)

ja się powtórzę ale napiszę jeszcze raz to nie jest takie trudne załatw te dokumenty sama woda będzie Ci potrzebna od początku budowy

ekipa Madeleine to dobry wybór:)

ps. usuń swoją p. Architekt z polecanych;) chyba nie chcesz jej komuś polecić prawda?

Przyłącze wod-kan trzeba najpierw uzgodnić w mpwik, na co mpwik ma do 30 dni i pobiera haracz... poza tym, jeśli przyłącza nie były razem z zagospodarowaniem terenu w dokumentach PnB, to chyba trzeba jeszcze uzgodnić w ZUDP.

Natomiast z wodą na początku można się dogadać z sąsiadami, masz ich trochę w koło :] przyłącze tymczasowe to dodatkowy koszt (u mnie przyłącze idzie prosto do licznika w budynku bez studzienki), więc w sumie lepiej zrobić na gotowo jeśli jest możliwość użyczyć wody...

Przy czym u nas wykonawca muruje gotową zaprawą z opóźniaczami z gruszki bez rozrabiania na budowie, więc większą ilość wody potrzebujemy dopiero przy polewaniu stropów... sam jestem ciekaw jak to będzie

My też mamy w pozwoleniu taki dziwny pkt.

"Przed przystąpieniem do usuwania lub przemieszczania mas ziemnych z terenu działki w związku z realizacją inwestycji, przedłożyć do wydziału Środowiska Rolnictwa Urzędu Miejskiego informację o miejscu i sposobie składowania odpadów (art. ....)"

Czy to to samo? właśnie też się zastanawiałem co z tym mamy zrobić... W tym wydziale jakoś tłumaczyli po co to jest?

Dzięki za informacje :)

Prawdę mówiąc wcześniej nie zadałem sobie trudu aby odnaleźć odpowiedni artykuł ustawy, cały pkt. wydawał mi się dziwny...

Z tymi 30 dniami trochę niewesoło, ale mam nadzieję, że nikt nie będzie tak tego dokładnie badał...

Przed chwilą przeczytałem całość i zastanawia mnie jeszcze ten podpunkt:

"określenie ilości odpadów poszczególnych rodzajów przewidzianych do wytwarzania w ciągu roku; "

tak jakby należało opisać wszelkie odpady jakie mogą powstać na budowie i jak będzie się nimi gospodarować...