Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

stoimy przed koniecznością zakupu okien dachowych. Dostawa pokryć dachowych poleca nam okna FAKRO (mają też VELUZ, ale jakoś polecają FAKRO). Do łazienki propozycja jest FTP-V U3, natomiast do pokoi FTS U2. Co sądzicie o tych oknach, jakieś porady, może polecacie inne?

Chyba coś pokręciliście... do łazienki powinno być ptp - v (plastik) lub ftu-v (drewno lakierowane na biało) , a do pokoju ftp-v , wtedy masz dobry pakiet .

O fts'ach najlepiej zapomnij , to okna dla developerów , ładnie wyglądaja tylko przez chwilę:)

Ogólnie Fakro to świetna firma , drugi producent okien dachowych na świecie , a w dodatku z polskim kapitałem

Chyba coś pokręciliście... do łazienki powinno być ptp - v (plastik) lub ftu-v (drewno lakierowane na biało)

tak, sorki źle napisalem do łazienki FTU-V U3.

O fts'ach najlepiej zapomnij , to okna dla developerów , ładnie wyglądaja tylko przez chwilę:)

FTS U2 zaproponowali do pokoi - co to znaczy ze dobrze wyglądają przez chwile ? jak z ich parametrami technicznymi - traca je? to może lepsze do pokoju byłyby aluminiowo-tworzywowe PTP U3?

Faktycznie jest duza rozbieżność cenowa fts w stosunku do ftp, fts sa dwa razy tańsze ale czy to oznacza ze jest to dziadostwo? w sumie gwarancje dają jak na wszystkie okna - 20 lat.

Edytowane przez pmgruch

Tak jak napisałem , ten model lepiej sobie darować.

Jest to okno jednokrotnie polakierowane , które po stosunkowo szybkim okresie czasu będzie wymagało konserwacji , czyli przytarcia , polakierowania i takie tam.

O parametrach nie chcę się rozpisywać bo od tego jest http://www.fakro.pl

Swoją opinie opieram o wieloletnie doświadczenie.

Na oknach dachowych nie ma co oszczędzać

a ja bym z własnego doświadczenia polecał FPP, o ile oczywiscie miejsce montażu jest odpowiednie, mam trzy fakro u siebie z czego dwa to FTP i jedno FPP, to ostatnie dla mnie rewelacja, dobrze że FTP mam bardziej jako doświelta (dość wysoko zamontowane) bo bym mocno żałował że to nie FPP (pomimo wyraźnie wyższej ceny, ale moim zdaniem warto było)

a ja właśnie kupilem Roto Designo R4 (nowy model) z pakietem izolacyjnym (tzn. kupiłem bez pakietu a okna dostarczyli z pakietem :D). Przy 4 oknach to prezent wartości ok 800 zł. Za okno wraz z kołnierzem płaciłem około 850 zł/szt. Zawnętrzny kolor to antracyt metalik, będzie super pasował do mojego dachu. W ogóle wydaje mi się, że porównując tanie okno fakro (FTS) i roto (R4), roto wygląda na okno wykonane sporo solidniej. No ale zobaczymy w użytkowaniu.

Porównuj rzeczy porównywalne a nie tańszy produkt jednej firmy z nowością drugiej. Pozdrawiam.

Z całym szacunkiem, ale nie do końca masz rację. Zakupiłem Roto designo R4 za około 700 zł brutto sztuka bez kołnierza. Fakro FTS o tych samych wymiarach w bardzo porównywalnej cenie. Jeśli cena jest wykładnikiem jakości, to produkty jak najbardziej są porównywalne. Zaznaczam, ze Roto nie robi jakichś specjalnych promocji na te okna. Po prostu przycisnąłem sprzedawcę (kupiłem od niego cały kompletny dach) i miał wybór. Albo sprzedaje mi w cenie mnie satysfakcjonujacej, albo kupuję Fakro FTS gdzie indziej. No i zrobił mi fajną cenę.

Poza tym Fakro ma teraz jakąś promocje z okazji jubileuszu. Kupujesz okno, dostajesz talon na 50 zł (w przypadku okien FTS), co przy 4 szt. daje 200 zł. zawsze na jakąś markizę by starczyło.

To stwierdzenie kończy dalszą wymianę zdań w tej kwestii. Pozdrawiam.

no rzeczywiście, merytorycznie zakończył Pan tę dyskusję. Nie ma co :). Zawsze myślałem, że wymiana zdań polega na prezentacji swoich poglądów i argumentów, a nie wyrywaniu z wypowiedzi pojedynczych stwierdzeń. No cóż, widocznie byłem w błędzie.

I żeby nie było, nie wydaje mi sie, a jestem pewnien. Oba okna są TANIE!!!!

pzdr

... Zawsze myślałem, że wymiana zdań polega na prezentacji swoich poglądów i argumentów...

No właśnie podałeś swój pogląd twierdząc, że Ci się wydaje nie podając żadnych argumentów i ja ten pogląd przyjąłem do wiadomości kończąc dyskusję. Ot i tyle. Pozdrawiam.

Jak masz dobrą wentylację w łazience to wystarczą drewniane.

tak, z tym, że PTP są to okna tworzywowo - aluminiowe (PCV od środka). Natomiast zastanawiam się nad tymi PTP ponieważ faktycznie po wnikliwym przeanalizowaniu specyfikacji okien FTS uważam je za średniej jakości, a z kolei polecane FTS są sporo (sporo) droższe - szukam alternatywy stąd PTP.

Do łazienki oczywiście planujemy FPP.

PMGRUCH cały czas mylisz oznaczenia okien , ale idzie się przyzwyczaić :)

Moim zdaniem okna FTS w Fakro , GZL u Veluxa i seria 4 w Roto to okna dla developerów , ładnie wyglada przez rok , na moment sprzedaży a potem ...

Wszystkie wspomniane sa na jednym poziomie. Klient budujacy dom dla siebie powinien wybierać co najmniej FTP-V w Fakro , GGL w Veluxie i serie 7 w Roto.

Co więcej okna Fakro FTP-V (bo od nich zaczęliśmy) to nie są jakieś "Mercedesy" wśród okien. To jest standart.

Okna drogie to FPP Pre Select lub różne kombinacje pakietów szybowych od szyby L3 (bezpiecznej) po P2 , U5 (Termo) , U6 (jeszcze bardzie termo:)) i U8.

Jeśli uważasz że jest spora różnica między FTS a FTP_V , poczytaj trochę cennik Fakro , ponieważ jest tam dużo , dużo droższych okien

Co do PTP-V to moim skromnym zdaniem bardzo dobre okno pod względem cena do jakości

pozdrawiam