Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Szukam na forum i znaleźć specjalnie nie mogę czegoś na temat okien energooszczędnych? Jest sens je montować? Konkretnie mam na myśli FTP-V U5 bo cenowo wypadają najatrakcyjniej, ale przy 4szt. różnica robi się dość znaczna w porównaniu do "zwykłych". Dodam, że dom będzie w miarę dobrze ocieplony... podłoga 15cm, ściany 15-20cm grafitowego, dach - 30cm wełny, okna Oknoplast Thermic 90, WM z reku.

A czym będziesz grzał?

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To, że nośniki mają swoją cenę to oczywista oczywistość. To, że te ceny będą rosły to też oczywistość. Natomiast, które i o ile tego nikt nie jest wstanie przewidzieć. Zatem przy wyborze okien nie ma to żadnego znaczenia czym będziemy ogrzewać dom. Pozdrawiam.

To, że nośniki mają swoją cenę to oczywista oczywistość. To, że te ceny będą rosły to też oczywistość. Natomiast, które i o ile tego nikt nie jest wstanie przewidzieć. Zatem przy wyborze okien nie ma to żadnego znaczenia czym będziemy ogrzewać dom. Pozdrawiam.

Pozwolę się z tobą nie zgodzić. Na ogrzewanie tej zimy wydałem 900zł. Mam zwykłe okna dwu szybowe. Ile mniej bym zapłacił gdybym miał te cieplejsze (mam 4)?

Pozwolę się z tobą nie zgodzić. ... Ile mniej bym zapłacił gdybym miał te cieplejsze (mam 4)?

Oczywiście możesz się ze mną nie zgadzać. Napiszę więc tak: a ile mniej byś zapłacił gdybyś nie miał tych okien?! Jak chcesz polemizować to polemizuj merytorycznie a nie wypisuj bzdur. Pozdrawiam.

Czyli wnioskuję , że warto dopłacić do cieplejszych okien :D Zresztą wychodzę z założenia, że inwestycje nie zawsze musz się zwrócić po X latach... najwazniejsza jest późniejsza, tańsza eksploatacja domu. A są może takie okna dachowe, ale bez wywietrzników (nie są mi potrzebne bo w domu będzie wentylacja mechaniczna)?

Pozwolę się z tobą nie zgodzić. Na ogrzewanie tej zimy wydałem 900zł. Mam zwykłe okna dwu szybowe. Ile mniej bym zapłacił gdybym miał te cieplejsze (mam 4)?

Może 100 moze 200 PLN mniej na sezon, wszystko zależy od tego czy tylko okna połaciowe są słabszym punktem w dobrze wykonanym ociepleniu, jaka jest ich wielkość, rozmieszczenie względem stron świata itp i itd ale to doskonale wiesz. Np. jezeli masz dach o U=0,1 to 4 duże okna o U=1-1,2 mogą trochę tych strat generować

Może 100 moze 200 PLN mniej na sezon, wszystko zależy od tego czy tylko okna połaciowe są słabszym punktem w dobrze wykonanym ociepleniu, jaka jest ich wielkość, rozmieszczenie względem stron świata itp i itd ale to doskonale wiesz. Np. jezeli masz dach o U=0,1 to 4 duże okna o U=1-1,2 mogą trochę tych strat generować

Te cieplejsze okna w tym czasie co budowałem były o 1000zł droższe. Razy 4=4000. Te 4000zł włożone na głupią lokatę dają przychód około 280zł rocznie. Jest sens?

Oczywiście możesz się ze mną nie zgadzać. Napiszę więc tak: a ile mniej byś zapłacił gdybyś nie miał tych okien?! Jak chcesz polemizować to polemizuj merytorycznie a nie wypisuj bzdur. Pozdrawiam.

Bzdury to ty wypisujesz. Zresztą nie pierwszy raz. Zapewne związane jest to z tym że masz jakiś interes w dachach. Czyli typowy naciągacz.

Te cieplejsze okna w tym czasie co budowałem były o 1000zł droższe. Razy 4=4000. Te 4000zł włożone na głupią lokatę dają przychód około 280zł rocznie. Jest sens?

Jak rozumiem wpłaciłeś te 4000 pln na lokatę ? Myślę że teraz ta różnica jest nieco mniejsza ale moge się mylić, wiem jedno cena nośników energii nie będzie maleć.

Myślę że teraz ta różnica jest nieco mniejsza ale moge się mylić, wiem jedno cena nośników energii nie będzie maleć.

Te okna dwuszybowe są mimo wszystko dość ciepłe. Jak śnieg spadł przy minus kilku stopniach to nie topniał. Podejrzewam, że oszczędności w moim wypadku przy tych cieplejszych wyszły by poniżej 100zł za sezon. W moim przypadku nie było więc sensu.

Po za tym, okna też nie są wieczne, za ileś tam lat trzeba będzie je wymieniać, więc zwrot nakładu by nigdy nie nastąpił mimo rosnących cen nośników energii.