Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

"§ 308 - Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie: Wejścia na dach

1. W budynkach o dwóch lub więcej kondygnacjach nadziemnych należy zapewnić wyjście na dach co najmniej z jednej klatki schodowej, umożliwiające dostęp na dach i do urządzeń technicznych tam zainstalowanych.

...

3. Jako wyjście z klatki schodowej na dach należy stosować drzwi o szerokości 0,8 m i wysokości co najmniej 1,9 m lub klapy wyłazowe o wymiarze 0,8x0,8 m w świetle, do których dostęp powinien odpowiadać warunkom określonym w § 101.

4. Na dachu o spadku ponad 25% oraz na dachu pokrytym materiałami łamliwymi (tłukącymi) należy wykonać stałe dojścia do kominów, urządzeń technicznych oraz anten radiowych i telewizyjnych"

Liwko - ciężki z ciebie przypadek...

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przynajmniej nie naciągam na kasę forumowiczów tak jak ty.

To, że nie masz rozumu to wina Pana Boga nie Twoja, ale to że piszesz głupoty to już wyłącznie Twoja. Życzę Ci udanego Śmigusa-Dyngusa bo do lania wody jesteś zdolny. Pozdrawiam.

Liwko - ciężki z ciebie przypadek...

Zapytałem kominiarza czy potrzebuje wyjścia na dach. Odparł że nie, że od dawna czyszczą kominy od dołu. Tak jak wielu, żadnych innych urządzeń czy anten na dachu nie mam. Więc po co niby miał by być ten dodatkowy mostek termiczny, za który trzeba wywalić dodatkową kasę i za którzy rok w rok bym musiał płacić?

Przy odbiorze nikt o to nie pyta, więc nie poszedłem za tłumem i go nie zrobiłem.

Podałeś rozporządzenie, które odnosi się do domów dwu i więcej kondygnacyjnych, ja mam jedno, ty podejrzewam też.

Jak to sobie teraz przemyślisz, to może z bólem przyznasz mi rację.

• 5 weeks później...
No to jak Panowie... warto kupić dwa razy droższe okna dachowe? Dom staram się dobrze ocieplić. Ściany 15cm styropianu grafitowego, podłoga 15cm grafitowego, poddasze 30cm wełny, okna Oknoplastu Winergetic trzyszybowe, WM z reku. Będę grzał pelletem. Okna jakie planuje na chwilę obecną to albo Fakro FTT albo FTP-V (choć te ze względu na wywietrzniki jakoś mi nie pasują).

No to jak Panowie... warto kupić dwa razy droższe okna dachowe? Dom staram się dobrze ocieplić. Ściany 15cm styropianu grafitowego, podłoga 15cm grafitowego, poddasze 30cm wełny, okna Oknoplastu Winergetic trzyszybowe, WM z reku. Będę grzał pelletem. Okna jakie planuje na chwilę obecną to albo Fakro FTT albo FTP-V (choć te ze względu na wywietrzniki jakoś mi nie pasują).

Moim zdaniem nie ma ekonomicznego uzasadnienia.

Chyba że ktoś chce zrobić termos z domu.

Ja mam praktycznie całą zimę okna uchylone lub rozszczelnione przy -10. Wywalanie kasy w super oszczędne okna wydaje mi się przesadą bo i tak ciepło ucieka przez okno uchylone. Co z tego, że szyba nie przepuści jak i tak z góry wieje świeże i zimne powietrze. Jak ktoś lubi ciepło niech zrobi podłogowe wszędzie, istna sauna, z doświadczenia wiem że i to przesada.

Chyba że ktoś chce zrobić termos z domu.

Ja mam praktycznie całą zimę okna uchylone lub rozszczelnione przy -10. Wywalanie kasy w super oszczędne okna wydaje mi się przesadą bo i tak ciepło ucieka przez okno uchylone. Co z tego, że szyba nie przepuści jak i tak z góry wieje świeże i zimne powietrze. Jak ktoś lubi ciepło niech zrobi podłogowe wszędzie, istna sauna, z doświadczenia wiem że i to przesada.

Co za bzdury...

Wiesz co to jest wentylacja mechaniczna albo ogrzewanie niskotemperaturowe?

No właśnie... robię z domu termos z premedytacją bo o świeże powietrze nie muszę się martwić gdyż będzie wentylacja mechaniczna.

Jednak przemyślałem trochę sprawę i nie będę szalał tak z oknami dachowymi... postaram się przypilnować aby dobrze i szczelnie je zamontowali :)

Przyszedł właśnie etap gdzie muszę zacząć powoli oszczędzić ;)

moim zdaniem w oknach dachowych 3 szyba nie jest istotna. Istotne są kołnierze termiczne sprzedawane do nich dodatkowo. chyba mało kto je kupuje. okno dachowe jest tak montowane, że jego najsłabszym punktem jest ościeże i najbliższa okolica. nie ma jak ani czym ocieplić.

tutaj to bardzo dobrze widać : http://tuznajdziesz.pl/produkty/cad/8694/okno-dachowe-ftp-v-z-kolnierzem-uszczelniajacym-esv-do-pokryc-plaskich

raptem 1-3 cm materiału z czego większość to drewno. co Ci po 3 szybie jak ciepło ucieka przez nieocieplone i cieniutkie ościeża.

w zwykłych oknach masz 5-7 komór łącznie ponad 8 cm grubości, do tego część profila okiennego nakrywasz z zewnątrz styropianem. popatrz na ten rysunek (dolny) ile tam jest centymetrów ?

Edytowane przez desmear

Liwko, to nie bzdury, bo nie wyssałem sobie tego z palca.

Dla mnie głupotą jest wywalanie kasy na super oszczędne okna.

Pracuję z różnymi ludźmi i każdy kto inwestował kasę w styropiany grafitowe, super oszczędne okna, odzyskiwanie ciepła itd. żałuje teraz, bo mógł te pieniądze wydać na inny cel, np. dachówkę na dach albo ogród. U każdego przychodzi etap, że musi zacząć powoli oszczędzać.

Ja ma 15cm styro, okna dwuszybowe, ogrzewanie podłogowe, nadmuchy ciepłego powietrza na pomieszczenia bez grzejników i jest w domu baardzo ciepło.

A okna uchylam bo to dom, a nie bunkier.

Edytowane przez bodeek

Uchylanie zimą okien to proszenie się o kłopoty. Rok w rok jeżdżę na narty w góry i często w chatach góralskich jest gorąco ale są kiepsko wentylowane. Uchylamy więc okna a później mamy problem z ich zamknięciem. Wilgoć z domu osiada na ościeżnicach i skrzydłach i robi się warstwa lodu. Proszę o tym pamiętać.