Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oprawa podszafkowa LED

Recommended Posts

Witam

Mam zamiar kupić z małżonką oprawę pod szafkę w kuchni i bardzo mnie zainteresowała ta oferta:

Oprawa podszafkowa LED

ze względu na to że oprawa(LEDY) jest regulowana liniowo

jest aluminiowa (solidniejsza)

oraz ze względu na czujnik ruchu (u moich rodziców jest włącznik i pamiętam, że szybko się brudził).

Na allegro są same zwykłe i nie ma połączenia tylu funkcji na raz - co mnie zachęciło. Wydaję mi się, że cena też jest adekwatna do jakości!

Czy ktoś już ma taką oprawę i czy mógłby napisać jakieś opinie?

Moim zdaniem, ta oprawa ma więcej wad niż zalet. Po 1 jest duża (sporo odstaje od szafki - 25mm), nie jest kompaktowa wiec jak ręką zawadzisz o te żarówki nie wiem czy ich nie oberwiesz. Brak informacji o kącie padania światła - może się okazać, że na blacie będziesz miał 2 oświetlone punkty a poza nimi ciemno. No i czujnik ruchu - lampa działa jak ruszasz pod nią rękoma. Odejdziesz na chwile i światło zgaśnie. Zimna, baaaardzo niemiła barwa światła. Długość 602mm czyli ma metrowej szafce 2 opraw nie zmieścisz. No i cena - 200zł za 2 żarówki ledowe? Montując w szafce oczka z żarówkami led efekt będzie taki sam a zapłacisz mniej niż 1/3 tej ceny.

Alternatywa?

Pasek led w profilu aluminiowym. Malutki rozmiar ok 15x10mm, oświetlony masz cały blat a nie tylko punktowo, bo kąt padania światła jest 120st. Możesz pasek ciąć co 5cm więc dopasujesz długością do każdej szafki. Wszędzie dostaniesz paski o barwie światła 3000-3500K czyli ciepłą, przyjemną dla oka, nie męczącą wzroku. Brudny wyłącznik? Są specjalne zasilacze do pasków, które włączają się po dotknięciu profilu z ledami.

Cena - pasek kupisz nawet za 20zł za metr ale lepiej kupić ciut droższe. Profil ok 15-20zł za metr, zasilacz 5w wystarczy do 1m ledów - 20-30zł, kawałek przewodu. Cena oświetlenia metra wyniesie pewnie koło 60-70zł i wyglądać to będzie o wiele lepiej (mało widoczny profil) a światło będzie na całym blacie a nie w 2 punktach.

U siebie mam takie paski w kuchni (nad blatem), łazience (nocne oświetlenie nad umywalką), salonie (półka nad łóżkiem - pasek robi za lampkę nocną), w suficie podwieszonym do oświetlenia sufitu. I jestem z tego bardzo zadowolony.

• 1 month później...