MarysiaMarysia 14.01.2016 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Zaczyna pracować pompa ciepła (równie dobrze kocioł gazowy, prąd, pellet czy olej), a przepływy są wyregulowane raz na zawsze. Do każdego z pomieszczeń mam poprowadzone kabelki do sterowników, ale wiem że już nigdy do niczego nie będą mi potrzebne. nie masz kotła gazowego? a Twoja pompa ciepła jak działa? czym jest zasilana jej praca? Zaczyna pracować pompa ciepła (równie dobrze kocioł gazowy (...) u mnie nie zaczyna pracować kocioł gazowy tylko zwiększa się przepływ wody i w taki sposób temperatura zostaje wyrównana do tej zadanej na regulatorze pokojowym. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez MarysiaMarysia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.01.2016 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 nie masz kotła gazowego? a Twoja pompa ciepła jak działa? czym jest zasilana jej praca? Zasilana jest prądem. Załącza się i grzeje u mnie nie zaczyna pracować kocioł gazowy tylko zwiększa się przepływ wody i w taki sposób temperatura zostaje wyrównana do tej zadanej na regulatorze pokojowym. A skąd pobiera energię podczas postoju, z dodatkowego bufora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.01.2016 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Wszyscy dobrze ci radzili, ale jednak nie posłuchałaś http://forum.muratordom.pl/showthread.php?232453-Sterowanie-ogrzewaniem-pod%C5%82ogowym-wodnym-%28bezprzewodowe%29-kt%C3%B3ry-system-sterowania Nie masz źle, jednak masz dużo drożej a efekt mizerny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 14.01.2016 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Ciekawa rozmowa @Liwko, czy ja Cię dobrze zrozumiałem - sterowanie podłogówką u Ciebie polega na włączeniu się pieca jak temperatura spada poniżej zadanej wartości i wyłączeniu się, jak zadaną wartość osiągnie. Tylko tyle? Nie musisz regulować przepływów? Edytowane 14 Stycznia 2016 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.01.2016 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Ciekawa rozmowa @Liwko, czy ja Cię dobrze zrozumiałem - sterowanie podłogówką u Ciebie polega na włączeniu pieca jak temperatura spada poniżej zadanej wartości i wyłączenie, jak zadaną wartość osiągnie. Tylko tyle? Nie musisz regulować przepływów? Dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 14.01.2016 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Zasilana jest prądem. Załącza się i grzeje wiesz, to ja już wolę te swoje jak to określiłeś, niesłusznie zresztą, ''zbędne i drogie bajery" które zwiększają mi przepływ bez zużywania gazu i w taki sposób podnosi mi się temperatura do komfortowej, niż ogrzewanie mieszkania prądem i zużywanie prądu za każdym razem gdy temperatura spada o 0,5-1 stopień ... to dopiero "drogi bajer"! A skąd pobiera energię podczas postoju, z dodatkowego bufora?. Nie wiem bo za mało mam wiedzy o moim kotle gazowym. Widzę tylko jak to działa i jestem pozytywnie zaskoczona. Aczkolwiek moje obserwacje dotyczą pracy pieca w dość krótkim czasie i na razie w warunkach obecnych, gdy temperatura na zewnątrz jest plusowa lub na niewielkim minusie. Może jutro zadzwonię na infolinię Vissmana i uda mi się porozmawiać z kimś na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 14.01.2016 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Wszyscy dobrze ci radzili, ale jednak nie posłuchałaś http://forum.muratordom.pl/showthread.php?232453-Sterowanie-ogrzewaniem-pod%C5%82ogowym-wodnym-%28bezprzewodowe%29-kt%C3%B3ry-system-sterowania Nie masz źle, jednak masz dużo drożej a efekt mizerny. Dużo drożej od ... ? Ciebie? Litosci ... Gdybym wiedziała, że grzejesz chałupę prądem i tak psioczysz na sterowanie to w ogóle nie zaczynałabym rozmowy z Tobą ... może w przypadku puszczania w instalacje prądu i w przypadku pompy ciepła takie sterowanie siłownikami to "zbędny i drogi" bajer. Ja w swoim przypadku dostrzegam plusy sterowania ogrzewaniem podłogowym, takim jakie posiadam. A ponieważ nie chciałam regulować przepływów na rotametrach jakimś kluczem czy innym imbusem, zwyczajnie bałam się czy dam sobie radę z takim kręceniem i czy efekt będzie tego zadowalający mnie, to wybrałam sterowanie jednym przyciskiem - nie uważam tego za zbędny bajer tylko za użyteczną rzecz w moim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.01.2016 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) wiesz, to ja już wolę te swoje jak to określiłeś, niesłusznie zresztą, ''zbędne i drogie bajery" które zwiększają mi przepływ bez zużywania gazu i w taki sposób podnosi mi się temperatura do komfortowej, niż ogrzewanie mieszkania prądem i zużywanie prądu za każdym razem gdy temperatura spada o 0,5-1 stopień ... to dopiero "drogi bajer"! Buahaha Sorki za śmiech, wybacz Powiedz mi w takim razie, skoro kocioł nie zużywa gazu, to skąd się bierze energia do ogrzania pomieszczenia, z większych przepływów? A jeśli masz bufor, to czym go naładowałaś jak nie gazem? Oj nie masz kompletnie pojęcia o tym wszystkim a Viessmann jak to Viessman, lubi dokładać i8nwestorom zbędne bajery, wszak to ich kasa. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.01.2016 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Dużo drożej od ... ? Ciebie? Litosci ... Gdybym wiedziała, że grzejesz chałupę prądem i tak psioczysz na sterowanie to w ogóle nie zaczynałabym rozmowy z Tobą ... może w przypadku puszczania w instalacje prądu i w przypadku pompy ciepła takie sterowanie siłownikami to "zbędny i drogi" bajer. Ja w swoim przypadku dostrzegam plusy sterowania ogrzewaniem podłogowym, takim jakie posiadam. A ponieważ nie chciałam regulować przepływów na rotametrach jakimś kluczem czy innym imbusem, zwyczajnie bałam się czy dam sobie radę z takim kręceniem i czy efekt będzie tego zadowalający mnie, to wybrałam sterowanie jednym przyciskiem - nie uważam tego za zbędny bajer tylko za użyteczną rzecz w moim domu. No tak, ale gaz w kuchence umiesz zmniejszyć lub zwiększyć żeby ci się zupa nie przypaliła...? Za ogrzewanie domu 133m2 płacę rocznie około 700-800zł. Za prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 14.01.2016 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Buahaha Sorki za śmiech, wybacz wybaczam, nie wiesz jak pracuje piec gazowy (bo go nie posiadasz i nie użytkujesz) i nie wiesz jak pracuje ogrzewanie podłogowe sterowane sterownikami, siołownikami i pogodówką wraz z tym piecem gazowym. Dlatego możesz się śmiać do woli. Powiedz mi w takim razie, skoro kocioł nie zużywa gazu, to skąd się energia do ogrzania pomieszczenia bierze, z większych przepływów? Zapytam mojego instalatora/serwisanta przy najbliższej okazji i oświecę także i Ciebie A jeśli masz bufor, to czym go naładowałaś jak nie gazem? Nie wiem co to jest bufor ale nie przypominam sobie takiej pozycji na rachunkach i w umowie. Oj nie masz kompletnie pojęcia o tym wszystkim (...) grzejesz prądem i kominkiem - jakie ty masz pojęcie o ogrzewaniu gazowym i podłogówce? Czerpiesz wiedzę z Forum? (...) a Viessmann jak to Viessman, lubi dokładać i8nwestorom zbędne bajery, wszak to ich kasa. Nie kupowałam pieca w Viessmanie. Sterowanie też nie jest ich. Za ogrzewanie domu 133m2 płacę rocznie około 700-800zł. Za prąd teraz to zrozumiałe dlaczego palisz także kominkiem ... dlaczego zainwestowałeś w kominek. Ja wybrałam podłogówkę, gaz i obsługę tego wszystkiego jednym przyciskiem To się nazywa komfort A gotuję na indukcji - szybko, energooszczędnie (ponoć) i bez lepkich oparów na górnych szafkach. Sama przyjemność. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez MarysiaMarysia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 14.01.2016 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 teraz to zrozumiałe dlaczego palisz kominkiem ... dlaczego zainwestowałeś w kominek. Ja wybrałam podłogówkę, gaz i obsługę tego wszystkiego jednym przyciskiem To się nazywa komfort chyba nie zrozumiałaś. ogrzewanie pompą ciepła w taniej taryfie jest przynajmniej dwukrotnie tańsze niż ogrzewanie gazem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 14.01.2016 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 chyba nie zrozumiałaś. ogrzewanie pompą ciepła w taniej taryfie jest przynajmniej dwukrotnie tańsze niż ogrzewanie gazem tania taryfa prądu? Liwko, masz jakąś szczególną, tanią taryfę czy kolega_z_forum podrzuca Tobie lepsze argumenty do rozmowy ze mną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 14.01.2016 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 chyba nie zrozumiałaś. ogrzewanie pompą ciepła w taniej taryfie jest przynajmniej dwukrotnie tańsze niż ogrzewanie gazem ale pompa ciepła zasilana prądem i instalacja mająca ogrzewać dom/mieszkanie jest droższa od kotła gazowego + instalacja grzewcza. Możliwe, że potem już, gdy ktoś ma możliwość korzystania z taniej taryfy to rachunki za prąd mogą być mniejsze niż mogłyby wynosić rachunki za gaz. O ile dostepność takiej super taryfy prądowej jest powszechna i nie trzeba spełniać jakiś szczególnych warunków. Nie wiem, bo nie użytkuję i nie znam nikogo kto by użytkował. Ale jeżeli ktoś ma możliwość kupna pieca gazowego i zasilania podłogówki wodą ogrzewaną gazem a zamiast tego kupuje pompę ciepła na prąd i w taki sposób zasila swoja podłogówkę to w moim przekonaniu to właśnie jest drogi i zbędny bajer Liwko, dałeś sobie wcisnąć taki bajer? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.01.2016 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 wiesz, to ja już wolę te swoje jak to określiłeś, niesłusznie zresztą, ''zbędne i drogie bajery" które zwiększają mi przepływ bez zużywania gazu i w taki sposób podnosi mi się temperatura do komfortowej, niż ogrzewanie mieszkania prądem i zużywanie prądu za każdym razem gdy temperatura spada o 0,5-1 stopień ... to dopiero "drogi bajer"! . Tylko ze Liwko za każda kWh z tego swojego "pradu" płaci trzykrotnie mniej, niż Ty za swoją z gazu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.01.2016 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) Ale jeżeli ktoś ma możliwość kupna pieca gazowego i zasilania podłogówki wodą ogrzewaną gazem a zamiast tego kupuje pompę ciepła na prąd i w taki sposób zasila swoja podłogówkę to w moim przekonaniu to właśnie jest drogi i zbędny bajer OMG Pompa ciepła gruntowa) produkując 1kWh energii 25% bierze z sieci energetycznej, a 75% z energii zawartej z gruncie. Rozumiesz juz ? Produkujesz 1000kWh, ale płacisz za 250kWh W tej sytuacji, to nawet palenie w kominku nie ma sensu, bo to droższy sposób ogrzewania. Edytowane 14 Stycznia 2016 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 14.01.2016 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 OMG Pompa ciepła produkijąc 1kWh energii 25% bierze z sieci energetycznej, a 75% z energii zawartej z gruncie. Rozumiesz juz ? Produkujesz 1000kWh, ale płacisz za 250kWh Nie znam zasad pracy pompy ciepła. Nie znam też statystyk: ile osób decyduje się na zakup pompy ciepła a ile na zakup kotła gazowego. Ale gdyby pompy ciepła były tak popularne z powodu swoich oszałamiająco niskich kosztów zakupu i użytkowania oraz powszechnych warunków ich instalowania (każdy kto ma pompę dostaje z automatu super niska taryfę prądu) to kotły gazowe nie miałyby racji bytu. A raczej tak nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.01.2016 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Dla mojego domu - kompletna instalacja gazowa 15tyś- pompa ciepła PW 22tyś. Roczna oszczędność na pompie 800-1000zł Ja akurat z uwagi na pewien finansowy poślizg wybrałem tańszy inwestycyjnie gaz. Jakbym te 7tys doplacil, to miałbym dziś niższe rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.01.2016 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 Przepraszam, czy my tu rozmawiamy o tym czym grzać, czy o tym jak grzać? fatohobby wytłumacz koleżance, że grzejesz gazem i nie masz siłowników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarysiaMarysia 14.01.2016 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 (edytowane) no, panowie, trochę poczytałam, tak na szybko o pompach ciepła. Mieszkam w mieszkaniu o powierzchni 72 m2 . Zdaje się, że nie są to odpowiednie, dobre warunki do instalowania pompy ciepła. W okolicy dostępność gazu bez problemu. Zapewne dlatego deweloper zaproponował możliwość wykonania podłogówki wodnej i mieliśmy możliwość zakupu pieca po fajnej cenie - sprzedawca i firma instalacyjna współpracuje z deweloperem. Ale ta podłogówka nie była obowiązkowa dla wszystkich. Zapewne gdyby opcja pompa ciepła+podłogówka były możliwe wówczas coś byśmy o tym wiedzieli (właściciele mieszkań w naszej inwestycji). Liwko, kozaczysz na forum i wyśmiewasz się ze mnie. Może zanim zaczniesz wraz z kolegami pouczać mnie tutaj rubasznie i buracko, to oświecisz czytelników tego tematu, zwłaszcza właścicieli mieszkań - nie domów, jakie są koszty zakupu pompy ciepła, koszty instalacji ogrzewania podłogowego i że niekoniecznie wszyscy mają warunki aby pompę posiadać ... wiesz, że wiele osób kupuje domy/mieszkania na kredyt? ... już sobie wyobrażam te tłumy kredytobiorców w kolejce do punktu sprzedaży pomp ciepła ... taki to fajurski tani sposób na ogrzewanie chałupy, co? Jesteś takim specem od podłogówki zasilanej gazem to teraz pochwal się wiedza na temat swojej pompy Jesteście beznadziejni Edytowane 14 Stycznia 2016 przez MarysiaMarysia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 14.01.2016 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2016 No sorry, ale to chyba Ty z uwagi na brak wiedzy zaczęłaś nabijać się z tego sposobu ogrzewania, że to drogi bajer i nie mogłaś uwierzyć, ze prądem mozna ogrzewać taniej, niż gazemSama sprowokowałaś rozmowę na ten temat. Oczywiście, ze do mieszkań to nie jest najlepszy sposób na ogrzewania, ale nie tylko o mieszkaniach tu mowa. Poza tym mówimy o sposobie przekazywania energii, a nie o jego produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts