Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie podłogowe a kaloryfery

beatagl

Recommended Posts

Moją łazienkę potrafi ogrzać tylko podłogówka.

Mam tam też drabinkę wpiętą, jak kolejną pętlę podłogówki.

Też coś tam grzeje, ale ważniejsze, ze ma też grzałkę, z której korzystamy w okolicy pażdziernika, kwietnia, kiedy ogrzewanie nie zawsze jeszcze (już) dziala, a chcemy mieć w łazience o 1-2C cieplej.

• Odpowiedzi 115
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aga - ja osobiście mam tę drabinkę na temperaturze podłogówkowej. Ręczniki schną pewnie trochę szybciej...znam takie osoby które nie mają takiego dodatkowego grzejnika, czytałem też o osobach, które do takiego grzejnika maja dodatkową grzalkę, którą włączają w sezonie letnim (właśnie żeby ręczniki lepiej schły). Pewnie wszystko zależy do sprawnej wentylacji....

Mam na myśli ten w łazience. Nie chcę dla jednego grzejnika komplikować układu (drugi obieg), nie mówiąc już o aspekcie finansowym. Natomiast grzejnik podłączony pod tą samą temperaturę co podłogówka w zasadzie chyba nie ma sensu? Ręczniki wyschną i bez niego, dogrzewanie letnią wodą - nie sądzę. Może w ogóle olać tą drabinkę i zrobić w łazience samą podłogówkę? Czy ktoś tak ma?

A czym będziesz grzała?

Łazienki są dużo mniejsze od innych pomieszczeń i często może być za mała moc ogrzewania podłogowego i dlatego dokłada się grzejnik. Można też zastosować ogrzewanie ścienne.

Gość Konto usunięte_1*
Podnoszę, aby nie tworzyć nowego tematu.

Absolutnie nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat: Czy ktoś przy podłogówce rezygnuje zupełnie z grzejników???

Mam na myśli ten w łazience. Nie chcę dla jednego grzejnika komplikować układu (drugi obieg), nie mówiąc już o aspekcie finansowym. Natomiast grzejnik podłączony pod tą samą temperaturę co podłogówka w zasadzie chyba nie ma sensu? Ręczniki wyschną i bez niego, dogrzewanie letnią wodą - nie sądzę. Może w ogóle olać tą drabinkę i zrobić w łazience samą podłogówkę? Czy ktoś tak ma?

Przecież kto powiedział że układ musi być skomplikowany , da się prosto zrobić , od kotła wychodzi rura i zanim ta rura dojdzie do mieszacza podłogówki to ma temp strzelam 60st i w nią wpinasz kaloryfery jakie tam chcesz a reszta działa jak ma działać , ja tak mam i wszystko działa jak w zegarku a najbliższy kaloryfer w przedpokoju (nie szło dać podłogówki ) mógłby w zasadzie służyć jako ochrona powrotu :D

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi!

Ogrzewanie gazem, powierzchnia podłogi łazienki ~13 m2, poddasze.

To jeszcze takie pytanie, załóżmy, że mam grzejnik w normalnym obiegu podłogówki, z wbudowaną grzałką elektryczną, czy podczas pracy całej podłogówki mogę sobie ten grzejnik zakręcić i podłączyć do prądu? :cool:

Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi!

Ogrzewanie gazem, powierzchnia podłogi łazienki ~13 m2, poddasze.

To jeszcze takie pytanie, załóżmy, że mam grzejnik w normalnym obiegu podłogówki, z wbudowaną grzałką elektryczną, czy podczas pracy całej podłogówki mogę sobie ten grzejnik zakręcić i podłączyć do prądu? :cool:

tak

Ja drabinki mam wpięte w obieg bojlera grzeją w momencie grzania bojlera i jak elektroniczna głowica termostatyczna pozwoli:) A że ekogroszek to boiler działa jk ochrona powrotu więce pompa CWU chodzi często i niema problemu. W okresie przejściowym wystarczy w określonej godzin podbicie na bojlerze aby grzały drabinki.

Wojtek, nie wiem, nie mam pojęcia, w parę rzeczy na budowie wnikam, ale specyfika instalacji mnie przerasta. Na wycenie mam napisane 'rozdzielacze z rotometrami'.

Aga odezwij się na pw to coś może podpowiem jak nie kumasz, lepiej wcześniej niż za późno :D

dodałem:

kórcze, nie zauważyłem, że miałem swój mały jubileusz "1000"