zefel 22.07.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Witam Wykonałem już podstawę obudowy kominka z bloczków YTONG (kominek z płaszczem - turbokominek MAKTROTERM II). Niestety obudowa nie przewiduje rewizji do wentylatora, choćby nawet były boczne drzwiczki to i tak odkręcenie wentylatora to ekwilibrystyka. Pod kominkiem znajduje się wylot nawiewu powietrza, rura nawiewu schodzi do piwnicy a potem wychodzi przez ścianę na zewnątrz. Czy to jest realne żeby odkręcić od kominka wentylator , dokręcić w to miejsce kanał prostokątny, zejść tym kanałem do piwnicy (około 40cm), do zakończenia kanału dokręcić wentylator a do niego doprowadzić nawiew? Na pewno uderzę do MAKROTERMU jak wygląda sprawa z gwarancją, chodzi mi o wydajność powyższego rozwiązania. Dziękuję i pozdrawiam.Tomek O. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 24.07.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Pomysł pozornie dobry. Pozornie , bo zwiększając odległość wentylatoraod kominka , musisz liczyć się ze stratami na na linii przesyłowej. Pytająco gwarancję , dopytaj też , czy wentylator spełni swą rolę umieszczonyw sporej odległości .(może mocniejszy ?). Gdyby Ci się powiodło , opiszswe doświadczenia, gdyż wywalenie brzęczydła z salonu , to rozwiązaniekorzystne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefel 24.07.2011 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Pomysł pozornie dobry. Pozornie , bo zwiększając odległość wentylatora od kominka , musisz liczyć się ze stratami na na linii przesyłowej. Właśnie o to się obawiam. Choć w ustawieniach sterownika domyślna moc wentylatora przy rozpalaniu i podtrzymaniu to 20%. Można zawsze podkręcić. Gdyby Ci się powiodło , opisz swe doświadczenia, gdyż wywalenie brzęczydła z salonu , to rozwiązanie korzystne. To na pewno. Ale mi chodzi przede wszystkim o awarię np. łożyska. Bo wtedy rozbiórka obudowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefel 25.07.2011 17:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 Dostałem odpowiedź z MAKROTERMU - przesunięcie wentylatora nie narusza gwarancji. Ale oni nie ponoszą w związku z tym odpowiedzialności gdyby pojawił się słaby ciąg i dym. Teraz tylko przesunąć dmuchawę i testować kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zefel 03.09.2011 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2011 Wentylator przesunięty i dmucha jak należy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts