kodi99 22.07.2011 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Witam Od jakiegoś czasu poszukuje porządnego ubezpieczenia domu. Niestety z natury jestem dociekliwy więc przed podpisaniem umowy postanowiłem poczytać OWU ... no i tu jest problem bo niektóre rzeczy są dla mnie conajmniej nie jasne. Allianz, wyłączenia: "4) zwarcia elektrycznego, któremu towarzyszyło iskrzenie i/lub działanie ciepła bez udziału płomieni," Czy mam rozumieć że jak dom pójdzie z dymem wskutek "zwarcia iskrzącego" to z odszkodowania nici? "13) działania sił wewnętrznych w ubezpieczonych budynkach/ lokalach i normalnego zużycia," Co to u licha jest ta siła wewnętrzna? "16. Allianz odpowiada za szkodę do wysokości sumy ubezpieczenia, która została zadeklarowana we wniosku o zawarcie ubezpieczenia, jednak nie wyżej niż do wysokości następujących limitów określonych jako procent sumy ubezpieczenia, o ile szkoda jest skutkiem następujących zdarzeń ubezpieczeniowych: 1) naprawa/wymiana stałych elementów wykończeniowych uszkodzonych w następstwie wszelkich zdarzeń ubezpieczeniowych objętych umowa – do 30% sumy ubezpieczenia, 2) deszcz ulewny – do 20% łącznej sumy ubezpieczenia, nie więcej niż 50 000 zł, 3) zalanie ubezpieczonego budynku/lokalu na skutek naprzemiennego zamarzania i rozmarzania śniegu/lodu zalegającego na dachu lub innych elementach budynków/lokali – do 5% sumy ubezpieczenia," Czyli jeśli wartość elementów wykończeniowych wynosi np. 50% sumy ubezpieczenia a wystąpi szkoda całkowita to część ubezpieczenia nie zostanie wypłacona? Mam nadzieje że znajdą się tu kompetentni agencji lub po prsotu znawcy tematu którzy potrafią to wyjaśnić pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi99 25.07.2011 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 nikt nic nie wie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts