ZielonyWtemacie 23.07.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Witam Szanownych Forumowiczów. Na samym początku proszę wybaczyć moją niewiedzę. Mieszakm na pierwszym piętrze trzypiętrowego domu, w którym jeszcze przed 15-stoma laty ogrzewano się piecami węglowymi. Poźniej w w całym budynku zrobiono miejskie C.O. Niektórzy zostawili sobie jeszcze piece, ja juz od dawan ich nie mam. Chciałbym zbudowac kominek, ale taki "dekoracyjny" na kilka patyczków drewna i mały ogień w miescu dawnego pieca. Dzwoniłem do spółdzielni aby dowiedziec się jak to wygląda od strony prawnej, to okazało się że nie maja pojęcia jak ugryźc temat bo jestem pierwszą osoba z takim pytaniem. Czy coś takiego jest możliwe? Czy można taki kominek zbudowac jednynie ze zwykłych cegieł, szamotówek i otynkowac go? Nie chce metalowego wkładu grzewczego bo jest on mi zbędny. To ma być tylko dekoracja, w której będzie paliło się od święta. Dziękuję za rady i pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.07.2011 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 1. Zależy ile ma budynek pięter 2. Zależy czy są wolne kanały - kominek musi być podpięty do samodzielnego przewodu a pomieszczenie ma mieć zapewnioną wentylacje (czyli 2 wolne przewody w kominie) Procedura - Pisemna zgoda właściciela nieruchomości - Opinia kominiarska - Projekt - Wykonanie Zibik ! Jak ktoś pisze ,że mieszka w trzypiętrowym domu , to jak sądzisz ile pieter ma budynek ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 23.07.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Dz.U. nr 75 z 15 czerwca 2002r - rozp. 690 "Warunki techniczne jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie" Par.132.p3 - Kominki opalane drewnem z otwartym paleniskiem lub zamkniętym wkładem kominkowym mogą być instalowane wyłącznie w budynkach jednorodzinnych, mieszkalnych w zabudowie zagrodowej i rekreacji indywidualnej oraz niskich budynkach wielorodzinnych (do 4 kondygnacji nadziemnych włącznie - czyli nie wyższych niż 3 pietrowe), w pomieszczeniach: 1. o kubaturze wynikającej ze wskaźnika 4m3/kW nominalnej mocy cieplnej kominka, lecz nie mniejszej niż 30m3. 2. spełniających wymagania dotyczące wentylacji o których mowa w par.150 ust.9 3. Posiadających przewody kominowe określone w par. 140 ust. 1 i2 oraz par. 145 ust.1 4. w których możliwy jest dopływ powietrza do paleniska kominka w ilosci: a.) co najmniej 10m3/h na 1 kw nominalnej mocy cieplnej kominka - dla kominków o obudowie zamkniętej b.) zapewniającej nie mniejszą prędkość powietrza w otworze komory spalania niż 0,2m/s - dla kominków o obudowie otwartej. Czyli tu kolega Z. resztę Ci wyjaśnił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZielonyWtemacie 26.07.2011 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Dziękuję Wam bardzo za rady i wskazówki. A czy ktoś z Was może mnie poratować przykładowymi projektami kominków otwartych? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZielonyWtemacie 26.07.2011 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Aha, zapomniałem dodać że to miałby być rogowy kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 26.07.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 http://www.kominki-batura.pl/realizacje.html Przejrzyj ten "magazyn" obudów , tylko wyobraź je sobiebez wkładów (szyb) i będziesz miał niezłą zagrychę , którywybrać. Każdy można zbudować jako otwarty. Pytanie,czy masz do dyspozycji komin o odpowiednim przekrojudo takiej zachcianki ? Średnio 25x25 cm , ale to z grubszaprzy 5-6 mb ciągu (nie wysokości od podłogi ). Pogadajz kominiarzem , czy w tym budynku można o takimkominku myśleć , w co wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 27.07.2011 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Wielkość paleniska otwartego zależy od przekroju i wysokości komina.. albo najpierw zakładamy wielkość paleniska i obliczamy komin.. albo obliczamy wszystkie wymiary paleniska stosownie do posiadanego komina ..Te 25x25 cm to jest jeden możliwych z wymiarów ale nie jedyny .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZielonyWtemacie 28.07.2011 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 A jak to obliczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 28.07.2011 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 A jak to obliczyć? Podaj wysokość komina od podłogi w pomieszczeniu kominkowym do końca na dachu. Sprawdź przekrój kanału (zapewne 14 x 14 ). Określ położenie komina w stosunku do kalenicy , jego wysokość nad połać dachową (fotka ?). Sprawdź również , czy w pobliżu nie ma jakiś konstrukcji , budowli , daszków, drzew górujących w sposób znaczny nad Twoim kominem - wtedy Ci wyliczę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZielonyWtemacie 28.07.2011 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Niestety nie mam możliwości dostania się na dach :/ Z tego co wiem, to do jednego komina były podłaczone dwa piece kaflowe, więc chyba jeden kominek komin wytrzyma.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts