Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Bociany odlatują a my lejemy fundamenty - czyli dla tych co zaczynają na jesień/zimę

Recommended Posts

W związku z opóźniającymi się formalno-prawnymi jak również niektórzy ze względu na pogodę - zaczynamy budowę nie wcześniej niż końcem sierpnia

zapraszamy wszystkich do udzielania się na tym wątku zaczynających w podobnym okresie

cel zapewne wszyscy maja taki sam SSZ przed zimą ... co by dłubać przez zimę i wprowadzić się w miarę możliwości za ok rok

• Odpowiedzi 190
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ja ciągle nie mam ekipy murarskiej ... też nie wiem czy zdarzę - ale bardzo chcę .... stan "0" robię sam ... tymi rękami ...:bye:

ale czekam na PnB - ciągle Powiat nie ma 1 zwrotki - człowiek jest nauczycielem więc ma wakacje .... i mieszka 200 km ode mnie :(

U nas na szczęście nie powiadamiają sąsiadów jeżeli jest wszystko zgodnie z warunkami zabudowy ale nasza kochana sąsiadka zapobiegawczo już złożyła jakieś zażalenie. U nas kolejna kłoda dostaliśmy z ZDM oświadczenie o posiadanym zjeździe na drogę publiczną ale częściowo przez drogę sąsiada i teraz musimy biec do notariusza robić służebność, szkoda słów ...

Witam serdecznie :)

A my jesteśmy wciąż i wciąż na etapie papierologii stosowanej :p Mieliśmy zaczynać jakoś z początkiem lata, ale wszystko niestety się przeciągnęło. Na decyzję o warunkach zabudowy czekaliśmy ponad 2 miesiące, jak już ją dostaliśmy to okazała się nie taka jak chcieliśmy (aż 8m od płotu). Złożyliśmy odwołanie, tym razem oczekiwanie dużo krótsze i decyzja pomyślna dla nas (6m) :) Adaptacja też trochę zajęła. Teraz oczekujemy na decyzję o zjeździe na drogę i w końcu składamy o PNB. Niestety wciąż nie mamy ekipy :( A planujemy przed zimą zdążyć z fundamentami. Same opóźnienia! Normalka :p

Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

ja złożyłem papiery o WZ w listopadzie a końcem kwietnia dopiero miałem prawomocną WZ-kę - później okazało się że musimy jeszcze ja przenieść na mnie i na żonę bo o kredyt oboje się staramy , adaptacja i zmiany w projekcie poszły szybko i bezboleśnie po 2 miesiącach złożyliśmy wszystkie papiery, teraz okazuję się że jeden z współużytkowników drogi nie zaktualizował swojego adresu zameldowania i w wypisie z rej. gruntu ma stary adres a starostwo nie otrzymało zwrotki. jak nie odbierze zawiadomienia pod starym adresem to starostwo będzie musiało sądownie ustalić adres co znów potrwa... chyba że sam się zgłosi i zaktualizuje adres i/lub odbierze od razu zawiadomienie

U mnie wyskoczyła melioracja i sprawa drenażu, która mi początek budowy opóźni o dwa miesiące najmarniej. Znaczy to tyle,że w tym roku raczej nie ma szans nawet zacząć. Już się z tym pogodziłem. Przyjąłem zasadę J.T. (j..ć to :) , stwierdziłem,że szkoda nerwów bo i tak przebrne. Róbmy swoje, małymi kroczkami , ale do przodu i koniec końców się uda. A gdy już postawimy nasze domki, to zmienią ustawę i będzie bez pozwoleń :D Idę zrobić sobie ogrodzenie. Trzymajcie się.

Heh, dostał ktoś kiedyś nakaz rozbiórki ław fundamentowych, bo powstały przed PNB? :D Nie tam, nudzić to ja się nie nudzę. Chociaż jak tak patrze na ten sezon, to i tak zbyt szybko robota by nie szła. Szkoda ,że urzędnicy nie składają podobnej przysięgi jak lekarze..parafrazując.."Po pierwsze, nie przeszkadzać!" ;) W poniedziałek składam wniosek i operat na rozbiórkę sączka..mogę im nawet załączyć fotki jak wyglądał :)

Hej, pozdrawiam rozpoczynających. Ja też jestem nowicjuszem budowlańcem. Kontynuujemy to, co rodzice rozpoczęli, a więc piwnice są zalane i startujemy z murowaniem. Przed zimą chcielibyśmy zrobić kondygnację i zalać strop. Zamknąć się chyba nie da, bo za mało czasu. Poza tym mężuś, tak jak niektórzy wszystko robi własnymi rękami- wiadomo- koszty. Nie mamy jeszcze wybranych pustaków, zastanawiamy się nad czeskimi Heluzami 44 cm?/ cena dobra, parametry też , co sądzicie???????????

no w końcu ktoś założył odpowiedni temat :) my na początku roku mieliśmy nadzieje na SSZ, ale niestety nasz pan geodeta skutecznie popsuł nasze plany, nieskomplikowany podział robił ponad pół roku, akt notarialny mieliśmy dopiero w maju i od razu wzielismy się za dokumentacje, ja po cichu mam nadzieje na PNB jeszcze w tym miesiącu, więc przy sprzyjającej pogodzie może jakies SSO uda się zrobić, a na pewno stan zero. Pozdrawiamy wszystkich zaczynających i życzymy powodzenia, niebawem ruszamy z dziennikiem budowy

domiiik - też cię jakiś dobry sąsiad podpierniczył ??

Nie mamy jeszcze wybranych pustaków, zastanawiamy się nad czeskimi Heluzami 44 cm?/ cena dobra, parametry też , co sądzicie???????????

jedyne i słuszne rozwiązanie to bloczki typu solbet

2 miejsce silikaty

3. jakakolwiek inna ceramika - osobiście tego wyboru nie rozumiem - ale mną się niech nie przejmują Ci co z pustaków budują ;)

hary2006 - widać wszyscy znaleźliśmy się tu z podobnego powodu !!

@DomPasywny - nie, na szczęście sąsiada mam jak złoto i ogólnie okoliczni są przyjaźni. Nawiązałem tylko do tego co stanowią przepisy a'propos stawiania samowolek. Nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania, żeby robić coś przed PNB, ale ja bardzo nie lubię tracić czasu,a to jest ewidentne marnotrastwo.

no widzisz - ja też co się da chciałbym przyśpieszyć ale 1 sąsiada takiego mam że nie ma bata ... bez papierków ani rusz ... więc z tyczeniem, ściąganiem humusu, zakopywaniem uziemienia do elektryczności, zakopywaniem rur do GGWC czekam na prawomocne PnB

zrobiłem mostek z drogi prywatnej (w której mam współwłasność) do siebie na działkę (rura i trochę piasku, żadnego betonu) i zawołał straż miejską a w poniedziałek mam na działce kontrole z NB - podobno nie mam się czego bać ... no ale stresik mały jest

no widzisz - ja też co się da chciałbym przyśpieszyć ale 1 sąsiada takiego mam że nie ma bata ... bez papierków ani rusz ... więc z tyczeniem, ściąganiem humusu, zakopywaniem uziemienia do elektryczności, zakopywaniem rur do GGWC czekam na prawomocne PnB

zrobiłem mostek z drogi prywatnej (w której mam współwłasność) do siebie na działkę (rura i trochę piasku, żadnego betonu) i zawołał straż miejską a w poniedziałek mam na działce kontrole z NB - podobno nie mam się czego bać ... no ale stresik mały jest

Współczuję Ci, mieć wrednych sąsiadów, z którymi będzie trzeba mieszkać przez ileś lat w przyszłości to klęska. Obecnie chandryczę się z taką jedną, która mieszka obok. Teren jest z lekkim spadkiem, jak leje deszcz to siłą rzeczy woda spływa z góry w dół i jest kłopot, bo baba się nie zgadza z prawami fizyki. Ciągla użerka, mówię Ci kompletna paranoja.Straż co chwila, kontrole, ehh, szkoda gadać

na szczęście Ci nie są moimi bezpośrednimi sąsiadami - nawet narożnikami działki się nie stykaja - ale mają współudział w drodze - nie przejmuję się przyszłością - wybuduje wysoki mur i luz

Będziesz musiał, bo inaczej zatrują Ci życie w nowym domku. A swoją drogą co powoduje w ludziach tyle zjadliwości- zazdrość, zawiść, żal????????

Co z tym solbetem- parametry ma sensowne,ale czy nie trzeba od razu tynkować? Mury z tych bloczków wydają się być" wodopijne". Obawiam się pleśni jakiejś , co myślisz??

Będziesz musiał, bo inaczej zatrują Ci życie w nowym domku. A swoją drogą co powoduje w ludziach tyle zjadliwości- zazdrość, zawiść, żal????????

Co z tym solbetem- parametry ma sensowne,ale czy nie trzeba od razu tynkować? Mury z tych bloczków wydają się być" wodopijne". Obawiam się pleśni jakiejś , co myślisz??

owszem łatwo "pije" wodę ale też nie ma problemu z jego osuszeniem i nie traci swoich właściwości - to obecnie chyba najlepszy bloczek do budowy domów

otynkować budynek można spokojnie w następnym sezonie - nic złego się nie stanie

a ludzie... starzy , zgorzkniali, na emeryturze - nudzi im się - szukają rozrywki ...

Grzybu lubi ciepło i wilgotno, zdecydowanie nie lubi przeciągów. Jak już będzie SSZ, to w środku ustaw sobie małą stację pogodową za 30zł (nie są dokładne,ale pokazują tendencję,to wystarczy) i grzej. Jeśli wilgotność nie będzie przekraczała 55% i zapewnisz wentylację to nie ma się czym przejmować. Jeśli będzie przekraczać, to raz dziennie robisz przeciąg przez 30min, powietrze się wymieni,ale dom się nie wychłodzi. Patrz po rogach przy suficie co jakiś czas. Jeśli będzie SSO, to w ogóle się nie przejmujesz. Mróz bardzo dobrze wysusza, więc na zewnątrz też się nie martwisz. W największym % przypadków grzyb powstaje w przypadku źle zaprojektowanej,lub niedrożnej wentylacji..zamykanie kratek na zimę itp. Rekuperacja ten problem niweluje.

Halina my postawiliśmy właśnie dom z solbetu600, ocieplać będziemy dopiero w przyszłym roku późną wiosną.

Teraz tylko tynki i wylewki zrobić przed zimą chcemy ale początkowo te też na wiosnę były przewidziane. Z tego co pamiętam że powtarzali wszyscy, że ważne to przykrycie domu dachem żeby mury niezakryte nie zostały.